5 hengen teltta: Neljä parasta mallia

Viiden hengen telttojen valikoima on huomattavasti rajatumpi verrattuna neljän tai kuuden hengen telttoihin, vaikka usein sellainen olisi neljän hengen seurueelle vähintäänkin yhtä hyvä tai jopa parempi vaihtoehto kuin neljän hengen teltta, kun otetaan huomioon teltan ominaisuudet ja hinta.

Yleensä viidelle hengelle mitoitetut teltat soveltuvat parhaiten leirintäalueella yöpymiseen, kalareissun majoitteeksi tai muihin paikkoihin, joihin telttaa ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja. Tässä artikkelissa esitellään neljä parasta 5 hengen telttaa.

 

Pimennetty 5 hengen teltta erinomaisilla ominaisuuksilla: Coleman Rocky Mountain 

  • Henkilömäärä: 5

  • Massa: 14,5 kg

  • Vuodenajat: Keväästä syksyyn

  • Sisäänkäynnit: 1

  • Makuutilat: 1-3

  • Eteiset: 1

  • Vesipilariarvot: 4500 mm

  • Materiaali: Polyesteri

  Coleman tunnetaan laadukkaiden mutta kohtuuhintaisten retkeilyvarusteiden ja telttojen valmistajana, eikä Rocky Mountain 5 ole poikkeus – itse asiassa se on yksi saatavilla olevista suosituimmista Coleman-teltoista. Teltan rakenne on tunnelimainen ja sen sisältämä nukkumisalue on takaosassa, jossa teltan korkeus on matalin. Rocky Mountain -telttaan mahtuu nukkumaan viisi henkeä rinta rinnan, mutta nukkumatila voidaan myös jakaa väliseinällä kahdeksi huoneeksi. Lisäksi toinen jakaja erottaa makuutilan oleskelutilasta, joten periaatteessa teltassa mahtuu nukkumaan useampikin, mikäli oleskelutilaa käytetään nukkumiseen.

  Oleskelutilaa voi käyttää oleiluun, varusteiden säilyttämiseen tai kuten aiemmin mainittiin, jopa ylimääräisenä makuutilana. Asuintilan maksimikorkeus 200 cm mahdollistaa seisomisen suorassa, mikä helpottaa monia arkisia askareita. Yksi teltan parhaista ominaisuuksista on, että makuutilan kankaan UV Guard -suoja estää 99 % päivänvalosta pääsemästä teltan sisään, joten pimeyttä kaipaava ei häiriinny Suomen valoisista öistä. Tämän ansiosta teltta pysyy myös viileänä auringonpaisteella.

  Teltan etuovessa ei ole kynnystä, joten tavaroiden kantaminen tai rattaiden työntäminen teltan sisään tapahtuu vaivattomasti, samoin lasten on helppo juosta sisään ja ulos kompastumatta. Rocky Mountain -teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa. Teltan rakenteen ainoa miinus on sen lasikuitukaaret, jotka eivät välttämättä ole yhtä pitkäikäiset kuin alumiinista valmistetut.

  Teltan materiaalien vesipilariarvo on vakuuttava 4500 mm, mikä tarkoittaa, että se kestää hyvin jopa rankkasateita.

   

  Paras teltta viidelle ympärivuotiseen käyttöön: Robens Klondike PRS

   • Henkilömäärä: 6

   • Massa: 11,2 kg

   • Vuodenajat: Neljän vuodenajan

   • Sisäänkäynnit: 1

   • Makuutilat: 1

   • Eteiset: 0

   • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 5000 mm, pohja 10 000 mm

   • Materiaali: Polyesteri

   Robens Klondike PRS on kevyempi, polyesterikankaasta valmistettu versio suositusta, puuvillakankaisesta Klondike -kotateltasta ja se on mitoitettu kuudelle hengelle, mutta sopii erinomaisesti viiden hengen käyttöön. Robens Klondike on suunniteltu kestämään haastavammatkin sääolosuhteet, sillä yrityksen omassa tuulitestissä sen rakenteen rikkominen vaati peräti 190 km/h tuulennopeuden. Teltan huipulla on nyörien avulla säädettävä tuuletus, ja seinien pystysuorissa osioissa on korvausilma-aukot, jotka takaavat miellyttävän ilmanvaihdon ja tekevät telttailusta miellyttävää.

   Teltan lattiaa voi käyttää peittämään teltan koko pohjan tai rullata osittain pois esimerkiksi kamiinan alta. Polyesterikangas on kevyempää ja taatusti vedenpitävää kuin vanhemmassa Klondike -teltassa käytettävä puuvillaseos. Pintakangas on valmistettu HydroTex HD -ripstop-polyesteristä, joka on palosuojakäsitelty. Ulkoteltan ja pohjan korkeat vesipilariarvot ja teipatut saumat takaavat vedenpitävyyden sekä kovilla sateilla että märässä maastossa.

   Klondiken keskisalko on valmistettu kestävästä alumiinista, ja heijastavat myrskynarut lisäävät turvallisuutta.

    

   Paras edullinen 5 hengen perheteltta: Outwell Earth 5

    • Henkilömäärä: 5

    • Massa: 9,2 kg

    • Vuodenajat: Keväästä syksyyn

    • Sisäänkäynnit: 2

    • Makuutilat: 1

    • Eteiset: 1

    • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 3000 mm, pohja 10 000 mm

    • Materiaali: Polyesteri

    Jos etsii edullista, mutta ominaisuuksiltaan hyvää ja viidelle hengelle sekä heidän varusteilleen oikeasti riittävän kokoista telttaa, Outwellin Earth 5 -teltta on hyvä vaihtoehto. Teltassa on tilava eteinen, jota voi käyttää oleskelutilana ja miellyttävän pimeä nukkumatila, mikä helpottaa nukkumista valoisina öinä. Teltan yksityiskohdissa on panostettu mukavuuteen, joten tämä teltta on erinomainen valinta leirintäalueille tai festareille.

    Outwell Earth 5 -teltan kankaat ovat täysin vedenpitäviä, sillä ulkoteltan vesipilariarvo on 3000 mm ja pohjan 10 000 mm. Lisäksi teltan kangas on palokyllästetty ja ulkoteltan kangas heijastaa auringon säteitä, joten teltta pysyy viileänä myös aurinkoisina päivinä.

    Teltan eteisessä on irrotettava reunallinen lattia, joka suojaa sisätilaa kosteudelta ja lialta. Lasikuitukaaret tekevät teltasta tukevan. Ulko- ja sisäteltta voidaan pystyttää yhdessä, mutta sisäteltta on myös mahdollista irrottaa ulkoteltasta, mikäli sitä haluaa käyttää erikseen. Kahvallinen kantokassi helpottaa teltan kuljettamista.

    Kodikkuutta tuovat Outwell Earth 5 -teltan ikkunoissa oleva verhot, joiden avulla voi myös säädellä valon määrää sisätilassa. 

    Mikäli etsit perhetelttaa ja kaipaat lisää vaihtoehtoja, täältä löytyvät parhaat eri kokoiset perheteltat.

     

    Hinta-laatusuhteeltaan paras teltta 5 hengelle: Vaude Campo Casa XT 5P 

     • Henkilömäärä: 5

     • Massa: 8,7 kg

     • Vuodenajat: Keväästä syksyyn

     • Sisäänkäynnit: 3

     • Makuutilat: 1

     • Eteiset: 2

     • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 3000 mm, pohja 5000 mm

     • Materiaali: Polyesteri, PU-pinnoitettu polyesteri

     Vaude Campo Casa XT -teltta tarjoaa mukavuutta ja tilavuutta telttailuun. Teltassa on tilaa viidelle hengelle ja sen suuri eteistila on erittäin kätevä sekä säilytys- että oleskelutilaksi. Eteistilassa on myös verkkoikkuna, joka voidaan halutessa peittää, mikä lisää teltan mukautuvuutta ja kotoisuutta.

     Teltan korkeus sekä sisällä että eteistilassa mahdollistavat vaivattoman pukeutumisen ja mukavan asumisen teltassa. Teltan katossa olevat tuuletusaukot takaavat hyvän ilmanvaihdon ja mahdollistavat teltassa oleilun myös kuumalla säällä.

     Campo Casan pystyttäminen on helppoa ja nopeaa mm. sen värikoodattujen kaarien ansiosta. Sisäteltan neljä taskua sekä ripustuspaikat telttavalolle ja vaatenarulle auttavat pitämään järjestystä yllä.

     Ulkoteltassa on kolme ovea ja sisäteltassa kaksi, joten telttaan on helppo kulkea sisään ja ulos mistä tahansa suunnasta. Kolmas ovi teltan takaosassa mahdollistaa teltan läpituuletuksen lämpimillä keleillä ja hyvällä säällä absidin toisen sivun ja päädyn voi avata, jolloin teltassa on mukava viettää aikaa myös auringonpaisteessa. Teltan takana on myös pieni absidi tuomassa lisää säilytystilaa.

      

     Teltan valinta: 4 hengen teltta vai 5 hengen teltta?

     Vaikka viiden hengen teltta on periaatteessa mitoitettu sopimaan viidelle hengelle mukavasti, se voi olla hyvä valinta myös pienemmille ryhmille. Monet neljän hengen teltat ovat todella ahtaita, eikä niissä ole paljon tilaa liikkua tai varastoida tavaroita. Tämä voi olla epämukavaa, varsinkin jos mukana on lapsia tai paljon tavaroita tai jos teltassa vietetään aikaa pitkiä aikoja.

     Viiden hengen teltta voi siis tarjota enemmän tilaa mutta ei ei välttämättä maksa tai paina juurikaan neljän hengen telttaa enempää ja lisätila voi tehdä retkestä mukavamman kokemuksen kaikille.

     Lisäksi viiden hengen teltta voi olla hyvä valinta, jos haluaa enemmän yksityisyyttä. Suuremmassa teltassa on enemmän tilaa eristäytyä, joten esimerkiksi makuupussit voi sijoittaa eri puolille telttaa ja monissa viiden hengen teltoissa makuutila on mahdollista jakaa kahteen osaan väliseinän avulla.

     Kaiken kaikkiaan, vaikka viiden hengen teltan ostaminen neljälle hengelle voi vaikuttaa hieman turhalta, se voi olla hyvä valinta, jos haluaa lisää tilaa ja mukavuutta. 

     Teltan valinnalla on iso merkitys retkeilyn onnistumisen kannalta

     Kaikki teltat eivät sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin, joten on tärkeää löytää teltta, joka sopii juuri omiin käyttötarkoituksiin. Teltan valinnan pitäisikin aina alkaa siitä, että pohtii, missä telttaa aikoo käyttää ja paljonko teltan hankkimiseen on käytettävissä rahaa. Teltan valinnassa on syytä miettiä tilantarvetta, teltan korkeutta,  ilmanvaihtoa, oviaukkojen määrää ja niiden sijaintia sekä pystyttämisen helppoutta ja nopeutta.

     Tässä artikkelissa esitellyt teltat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja perheille tai ryhmille, jotka etsivät sekä tilavaa että käytännöllistä telttaa. Toivomme, että tämä vertailu auttoi löytämään sopivan viiden hengen teltan, joka tarjoaa mukavan ja turvallisen majoituksen seuraavaa retkeä varten. Mikäli tämän artikkelin teltoista ei löytynyt omaan käyttöön sopivaa, täältä löytyy vertailu parhaista perheteltoista.