Mujo.fi logo

Vertailussa 6 hengen teltat

blank

Viimeksi päivitetty 13.1.2024

Telttailu on suosittu harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnosta ja rauhasta yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Telttojen valikoima on laaja, ja eri teltat soveltuvat eri tilanteisiin. Mutta mikä teltta sopii parhaiten kuudelle hengelle? 

Vertailimme 6 hengen telttoja ja tässä artikkelissa esittelemme niistä parhaat eri tilanteisiin, jotta itselle sopivan teltan löytäminen olisi helpompaa ja nopeampaa. Olipa hakusessa perheteltta kesälomamatkaa varten, iso teltta ystävien kanssa vaeltamiseen tai tukikohta talviselle retkelle, toivomme tämän artikkelin auttavan valinnassa. Vielä isompia telttoja löytyy 8 hengen telttojen vertailustamme.

Parhaat 6 hengen teltat juuri nyt

blank

 • Massa: 7790 g

 • Sisäänkäynnit: 2

 • Eteiset: 2

 • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 1800 mm, pohja 3000 mm

Suurin osa kuuden hengen teltoista sopii vaeltamista paremmin esimerkiksi leirintäalueilla tai vaikkapa festareilla majoittumiseen. Vertailumme parhaaksi perheteltaksi valikoitunut Marmot Limestone on tilava kuuden hengen leiriteltta, joka tarjoaa retkellä hyvää suojaa keväästä syksyyn. Tämä korkea kupoliteltta soveltuu erinomaisesti perheen kanssa retkeilyn lisäksi esimerkiksi kalareissun majapaikaksi. Limestone on itsestäänseisova ja sen pystyttäminen on helppoa. Teltta pysyy oikein pystytettynä vakaasti paikallaan.

Teltassa on kaksi käytännöllistä oviaukkoa ja eteistilat molemmin puolin, mikä helpottaa liikkumista telttaan ja ulos ilman ruuhkia. Lisäksi teltan korkea sisätila tarjoaa runsaasti tilaa nukkua isommallakin seurueella. Kankaiden vesipilariarvot ja teipatut saumat takaavat, että kosteus ja sade pysyvät teltan ulkopuolella.

Värikoodatut kaaret ja kiinnikkeet tekevät pystyttämisestä helppoa, ja otsalampulle on oma pidike, jolla teltta voidaan valaista. Sisällä on myös pienet taskut tavaroiden säilytykseen ja telttaa muotoilevat lisäkaaret tekevät teltasta entistä avaramman. Teltan laadukkaat alumiinikaaret ovat kestävät ja pitkäikäiset. Kaiken kaikkiaan Limestone tarjoaa helppoa, huoletonta ja tilavaa retkeilyä vuodesta toiseen ja huonommallakin säällä.

blank

 • Massa: 6350 g

 • Sisäänkäynnit: 1

 • Eteiset: 1

 • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 1500 mm, pohja 10 000 mm

Yleensä vaellustelttoina suositaan pienempiä ja keveitä, useimmiten maksimissaan kolmen tai neljän hengen telttoja. Jos vaellusseurue on suuri, esimerkiksi perhe, joka haluaa yöpyä samassa tilassa, teltan ostamisessa on syytä olla tarkkana. Esimerkiksi kotimainen suosittu vaellustelttojen valmistaja Halti ei edes tee kuuden hengen telttoja. Monet tarjolla olevat 6 hengen teltat eivät sovellu vaeltamiseen suuren massansa ja/tai ominaisuuksiensa takia. Varsinkin aloitteleva vaeltaja voi tehdä sen virheen, että hankkii liian painavan teltan. Vaikka isoja vaellukselle sopivia telttoja on vaikeampi löytää, hyviäkin löytyy. Niistä vertailumme parhaaksi suoriutui MSR Habitude 6, jonka massan, ominaisuuksien ja hinnan suhde on erinomainen niin suureksi vaellusteltaksi.

MSR Habitude 6 on tilava ja korkea kupoliteltta, johon kuusi henkeä varusteineen majoittuu kohtuullisen mukavasti. Teltassa on korkeutta jopa 195 cm keskikohdassa, joten teltan sisällä on helppo vaihtaa vaatteita ja hoitaa muita askareita. Suosittelemme Habitude 6 -telttaa erityisesti perheille. 

Teltassa on säilytystaskuja riittävästi kaikille, joten tavaroiden säilytys on helppoa ja järjestelmällistä. Teltassa on reilunkokoinen absidi eli eteinen, jossa voi kätevästi säilyttää varusteita ja suojata ne sateelta sekä tilaa tehdä ruokaa retkikeittimellä huonolla säällä. Teltta on helppo pystyttää myös ahtaissa paikoissa, sillä siinä on vain yksi suuri absidi ja teltan sijoittaminen maastoon on sen ansiosta helppoa.

MSR Habitude 6 on valmistettu kestävistä materiaaleista ja sen jämäkkä rakenne takaa, että teltta kestää hyvin haastaviakin olosuhteita. Teltassa on myös hyvin toimivat ja liukuvat vetoketjut. Teltan tuuletuksesta on huolehdittu hyvin, joten teltassa on miellyttävä nukkua myös lämpimillä ilmoilla.

blank

 • Massa:  17 700 g

 • Makuutilat: 2

 • Eteiset/oleskelutilat: 1

 • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 4000 mm, pohja 6000 mm

Alexika Maxima 6 Luxe -teltta on ihanteellinen valinta perheille ja ystäväporukoille, jotka etsivät mukavuutta ja tilaa retkeilyyn. Tämä tilava teltta tarjoaa kaksi erillistä makuuhuonetta, jotka on erotettu toisistaan käytännöllisellä eteistilalla, mahdollistaen yksityisyyden säilymisen samalla, kun yhteiset hetket ovat vaivattomasti nautittavissa. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa, ja sen 210 cm seisomakorkeudeltaan oleva eteistila tarjoaa runsaasti tilaa varusteille ja yhteiselle oleskelulle.

Teknisesti teltta on suunniteltu kestämään vaativia olosuhteita: sen 11 mm paksuiset Dur-kaaret, vahvistetut saumat ja Oxford 150 -kangasvahvistus takaavat rakenteen lujuuden ja kestävyyden. Tehokas ilmanvaihtojärjestelmä, palonkestävä käsittely ja hyttysverkolla varustettu sisäteltta lisäävät käyttömukavuutta. Lisäksi teltan lierivahvistus suojaa tuulelta, lumelta ja hiekalta, ja sen tuulenkestävyys on testattu 9-11 metriä sekunnissa, mikä varmistaa turvallisuuden tuulisissa olosuhteissa. Teltta on suunniteltu käytettäväksi huhtikuusta syyskuuhun, soveltuen myös viileämpiin ja sateisiin olosuhteisiin.

Alexika Maxima 6 Luxe yhdistää käytännöllisyyden ja mukavuuden, tehden siitä erinomaisen valinnan niille, jotka haluavat nauttia luonnosta ilman kompromisseja. 

Mikäli kaipaa lisää vaihtoehtoja perheteltan ostoon, täältä löytyy vertailu parhaista perheteltoista.

blank

 • Massa: 9400 g

 • Sisäänkäynnit: 2

 • Eteiset: 0

 • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 3000 mm, pohja 5000 mm

 • Mahdollisuus lämmittää esimerkiksi kaminan avulla

Jos kaipaa isoa 6 hengen telttaa, jota voi käyttää ympäri vuoden ja käytännössä kaikissa sääolosuhteissa, norjalaisen Helsportin tarjoaa sekä tilaa että loistavia ominaisuuksia. Teltta on 6-8 henkilön kotateltta, joka kestää erittäin hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Helsport Finnmark on vahvoista materiaaleista valmistettu teltta, joka on varustettu suurella määrällä kiinnityspisteillä ja hyvällä tuuletusjärjestelmällä, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon ryhmämajoittumiseen talvivaelluksella tai kämpäksi kalastusreissulle.

Teltassa on säädettävä sisäteltta, jonka avulla lämpötilaa voidaan säädellä. Lisäksi teltassa on kiinteä lattia, jossa on avattava läppä kamiinan asentamista varten. Kamina ei kuulu telttaan, joten se pitää hankkia erikseen. Helsportin oma AirFlow II -tuuletusjärjestelmän ansiosta teltassa on kaksi suljettavaa tuuletusaukkoa, joiden avulla ilmanvaihtoa voidaan säätää.

Finnmark-teltassa on kaksi ovea ja ulkoteltan vesipilariarvo on 3000 mm ja lattian 5000 mm, joten se pysyy kuivana myös rankkasateessa.

Pystyttäminen on nopeaa ja helppoa yhden alumiinisen salon avulla. Teltan mukana tulee myös kiilat jokaiselle kiinnityspisteelle ja niitä on yhteensä 30 kappaletta. Mukavuutta lisäävät myrskynaruille tarkoitetut pidikkeet, jotka estävät narujen kietoutumisen toisiinsa kuljetuksen aikana.

blank

 • Massa: 28 100 g

 • Sisäänkäynnit: 4

 • Eteiset: 0

 • Vesipilariarvo: 350 mm (vettähylkivä)

Nordisk Midgard on teltta, joka vie telttailun uudelle tasolle ja edustaa suurta suosiota nauttivaa glampingia. Tämä jumalten kodin mukaan nimetty tilava ja vakaa tiipii, jota voi tarpeen tullen laajentaa muiden Nordisk-telttojen avulla. Midgard-teltta on suunniteltu tarjoamaan tilaa ja vakautta ilman keskustankoa, mikä mahdollistaa helpon pystytyksen yksittäisillä kaarilla. Tiipii on todella tilava, joten se majoittaa helposti jopa kuusi henkilöä ja keskikorkeus 2,70 metriä antaa myös pitkille ihmisille hyvin tilaa seistä. Midgardissa on neljä A-kirjaimen muotoista sisäänkäyntiä, joiden avulla ilmanvaihtoa ja näkymiä ympäröivään maastoon voi säädellä helposti. Sisäänkäynnit on varustettu hyttysverkoilla, jotka voidaan tarvittaessa sulkea kokonaan.

Teltassa on vesitiivis ja kulutusta kestävä pohja, joten sen voi pystyttää huoletta kostealle maalle tai likaiselle alustalle. Teltan sisällä on varustetaskuja ja koukku retkilyhdyn ripustamiseen. Teltta on valmistettu ilman myrkyllisiä palonestoaineita ja mukana tulee laadukas kantokassi.

Paras edullinen 6 hengen teltta: McKinley Family 20.6 perheteltta

 

blank

 • Massa: 10 400g

 • Sisäänkäynnit: 1

 • Eteiset: 1

 • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 2000 mm, pohja 3000 mm

 • Kaksi erillistä nukkumatilaa

McKinleyn 6 hengen teltassa on kaksi erillistä nukkumatilaa, joiden välissä on näppärä katos. Katoksen korkeus on jopa 2 m, joten esimerkiksi vaatteiden vaihtaminen ja muu puuhastelu sujuu teltan sisällä mukavasti pidemmiltäkin ihmisiltä. Välitilassa on myös ikkuna, joka tuo lisää viihtyvyyttä telttaan. Lisäksi katoksessa on riittävästi tilaa varusteiden säilyttämiseen. McKinleyn teltta on myös varustettu pienten tavaroiden säilyttämiseen sopivilla taskuilla ja ripustuskoukuilla, joihin voi esimerkiksi ripustaa lyhdyn. Lasikuituiset risteävät kaaret tekevät teltan sisäosasta tilavan ja avaran tuntuisen. Erilliset nukkumatilat antavat mukavasti yksityisyyttä ja kumpaankin niistä mahtuu nukkumaan mukavasti kolme henkeä. Teltta toimii loistavasti niin perheelle leirintäalueella telttailuun kuin tukikohdaksi vaikkapa festareille.

Iso teltta: Materiaalit ja kestävyys

Isojen, esimerkiksi kuuden hengen telttojen valmistus vaatii yleensä kestävämpiä materiaaleja kuin pienempien telttojen. Tämä johtuu siitä, että isojen telttojen rakenne on monimutkaisempi, ja ne altistuvat kokonsa takia suuremmille rasituksille sekä teltan rakenteen suhteen että sää- ja ympäristöolosuhteita ajatellen. Esimerkiksi kovassa tuulessa tai rankkasateessa ison teltan täytyy kestää suurempia voimia kuin pienen teltan. Lisäksi ison teltan rakenne vaatii enemmän kangasta ja muita materiaaleja, mikä voi lisätä painoa ja aiheuttaa lisää rasitusta materiaaleille ja liitoksille. Kestävät materiaalit ja rakenteet takaavat, että teltta kestää käyttöä ja pysyy turvallisena ja mukavana olosuhteista riippumatta. Vaikka kestävämmät materiaalit saattavat maksaa enemmän, ne ovat sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Koska iso teltta kaipaa kestävämpiä ja laadukkaampia materiaaleja kuin pieni teltta, isolle seurueelle telttaa hankkiessa ja etsiessä kannattaa miettiä, halutaanko ostaa vain yksi iso teltta vai olisiko järkevämpää ostaa esimerkiksi kaksi pienempää. 

blank

Kuuden hengen teltta vai kaksi pienempää telttaa?

Vaikka aika usein ison kuuden hengen teltan voi korvata kahdella tai kolmella pienemmällä teltalla ja useamman pienen teltan mukaan ottaminen voi olla jopa monessa suhteessa paljon järkevämpää, on isoille kuuden hengen teltoille myös tarvetta. Ryhmämajoitus vaelluksella, perheleiri kesällä tai talvivaellus kavereiden kanssa – kaikissa näissä tilanteissa tarvitaan tilava ja toimiva teltta, joka suojaa säältä ja tarjoaa mukavat yöunet. Parhaimmillaan kuuden hengen teltta on monikäyttöinen ja soveltuu erilaisiin olosuhteisiin.

On monia hyviä syitä hankkia yksi iso teltta sen sijaan, että ostaisi kaksi erillistä pienempää telttaa. Yhden ison teltan pystyttäminen on yleensä nopeampaa ja helpompaa kuin kahden erillisen teltan pystyttäminen. Tämä säästää aikaa ja vaivaa varsinkin silloin, kun ollaan matkalla ryhmässä ja telttojen pystyttäminen vaatii yhteistyötä tai kun leiripaikalle saavutaan myöhään.

Lisäksi esimerkiksi yhden 6 hengen teltan ostaminen voi olla edullisempaa kuin kahden erillisen teltan ostaminen. Vaikka kuuden hengen teltat ovat usein kalliimpia kuin pienemmät teltat, ne ovat usein silti edullisempia kuin kaksi erillistä telttaa.

Yksi iso teltta tarjoaa myös enemmän tilaa ja mukavuutta ryhmälle. Kaikki mahtuvat samaan telttaan, mikä lisää yhteishenkeä ja helpottaa esimerkiksi ruoanlaittoa tai seurustelua teltassa. Yleensä myös pienet lapset nukkuvat aikuisten kanssa mieluummin samassa tilassa kuin omassa teltassa. Kaiken kaikkiaan yhden ison teltan hankinta voi olla käytännöllisempi, taloudellisempi ja mukavampi ratkaisu kuin kahden erillisen teltan ostaminen, kun matkustaa suuremmassa ryhmässä.

Poikkeuksena toimii vaeltaminen. Jos vaelluksella ei ole erityistä syytä saada kuutta henkeä samaan telttaan, suosittelemme harkitsemaan useamman kahden tai kolmen hengen teltan mukaan ottamista. Useammalla teltalla varmistetaan se, että esimerkiksi varusteille on tarpeeksi säilytystilaa. Myös telttojen säänkestävyys on todennäköisesti parempi. Lisäksi teltoille on helpompi löytää sopivat pystytyspaikat, sillä yhden kuuden hengen teltan pohjan pinta-ala on sen verran suuri, että tasaisen makuupaikan löytäminen voi olla haastavaa. Jos kaksi telttaa tuntuukin paremmalta vaihtoehdolta kuin yksi iso ja kaipaa apua telttojen valintaan, täältä löytyy artikkeli parhaista kevyistä kahden-kolmen hengen teltoista. Lisäksi yksi varteenotettava vaihtoehto myös isommalle seurueelle on riippumatto hyttysverkolla.