Eettiset vaatteet – Esittelyssä vastuullisia suomalaisia urheiluvaatemerkkejä

Vastuullinen kuluttaminen osalle kuluttajista jo elämäntapa ja osa on vasta hiljalleen alkanut ymmärtämään aiheen tärkeyden. Kuitenkin yhä useampi haluaa ostaa vastuullisesti valmistettuja, ekologisia ja eettisiä vaatteita. Sen lisäksi, että halutaan itselle sopivia ja hyviä tuotteita, halutaan olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi ja ostaa vähemmän mutta parempaa. Lisäksi kotimaiset vaatteet nostavat kannatustaan.Tämä pätee myös urheiluvaatteisiin.

Koska eettiset ja ekologiset urheiluvaatteet kiinnostavat yhä useampaa, yritykset panostavat vastuulliseen liiketoimintaan enenevissä määrin. Siinä missä toiset vamistajat syyllistyvät viherpesuun, toiset pyrkivät aktiivisesti toimimaan paremmin ja läpinäkyvämmin. Kuluttajan voi olla eettisiä vaatemerkkejä etsiessään haastavaa seikkailla erilaisten tutkimusten, sertifikaattien ja yritysten omien lausuntojen viidakossa. Lisäksi ympäristömerkkien ja sertifikaattien hankkiminen on pienille toimijoille kallista ja vaivalloista. Toisaalta pelkkä eko -merkintä tai kierrätysmateriaalien mainostaminen eivät takaa tuotteen eettisyyttä ja siten ekologisuutta ja ostopäätöstä tekevälle kuluttajalle jää selvitystyöstä suuri vastuu. Jos valmistajan ja tuotteen taustojen selvittämiseen ei ole aikaa käytettävänä, Eetti ry:n Ränkkää brändi -raportti ja tekstiilialan kestävyyttä tutkivan FINIX -hankkeen suosituslista kertovat nopeasti kokonaiskuvan suomalaisista merkeistä. Ränkkää brändi -raportissa on arvioitu 35 suomalaisen vaateyrityksen ilmasto, ympäristö- ja ihmisoikeustyötä ja läpinäkyvyyttä. FINIX -hankkeen suosituslistalle ovat päässeet yritykset, jotka toimivat vastuullisesti ja kiertotaloutta ja pitkäikäisyyttä edistävästi.

Tässä artikkelissa esittelemme parhaita vastuullisia suomalaisia urheiluvaatemerkkejä. Esittelyyn valikoitujen merkkien valikoimasta löytyy tuotteita jokaiselle kuluttajalle ja jokaiseen tilanteeseen. Lisäksi artikkelin lopusta löytyy lista merkeistä, jotka ovat myös tutustumisen arvoisia.

Népra – Ajattomia ja kestäviä treenivaatteita kovaa treenaavalle

“Meillä on visio maailmasta, jossa vastuullinen kulutus on normi ja jossa kaikki ostamamme tuotteet valmistetaan kestävällä tavalla. Teemme visiostamme todellisuuden yhden vaatekappaleen kerrallaan.”

Népra on syntynyt vastalauseena pikamuodille ja se on yksi ensimmäisistä vastuullisista suomalaisista treenivaatemerkeistä. Népran ideologiana on valmistaa eettisiä ja kestäviä, mutta silti kohtuuhintaisia vaatteita aktiiviseen elämäntapaan. Népran vaatteet ovat ajattomia ja minimalistisia sekä helposti yhdisteltäviä ja ne sopivat sekä kovaan treenaamiseen että arkivaatteiksi. Valikoimassa on ylä- ja alaosia sekä asusteita ja lisätarvikkeita sekä miehille että naisille. Tuotteita on moneen käyttötarkoitukseen ja kovaan treeniin suunnitelluille vaatteille Népra lupaa hyvää kestävyyttä myös lajeissa, joissa esimerkiksi tangot tai erilaiset lattiamateriaalit aiheuttavat hankausta. Népra pyrkii siihen, että sen vaatteet saavat tuntemaan olon mukavasti joka kerta kun ne pukee päälle eikä vain hetkeksi tuotteen ostamisen ja muutaman käyttökerran välillä kuten pikamuodilla on tapana tehdä materiaalien kuluessa nopeasti ja trendien muuttuessa. Népran jokaisen tuotteen tiedoista löytyy erittely siitä, mistä tuotteen hinta koostuu ja yrityksen omilta sivuilta löytyy kattavasti tietoa mm. tuotteiden valmistuksesta, materiaalien alkuperästä, yhteistyökumppaneista ja vastuullisuudesta. Népra löytyy FINIX-hankkeen suosituslistalta. Lisäksi se lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tarkkaan valituille kohteille 50 senttiä jokaisesta myydystä tuotteesta.

Keli Clothing – Urheiluvaatteita merinovillasta

“Meitä ajaa eteenpäin halu tehdä urheiluvaatteita jotka pysyvät enemmän päällä kuin kaapissa ja joita voi käyttäessä myös omatuntosi on puhdas.”

Keli Clothing valmistaa urheilu- ja pyöräilyvaatteita merinovillasta. Merinovilla on monelle suomalaiselle tuttu lämpökerrastoista ja pipoista, mutta se alkaa hiljalleen yleistyä myös arki- ja urheiluvaatteiden materiaalina – syystäkin. Luonnon omana teknisenä kuituna se sopii erinomaisesti treenivaatteiden valmistamiseen. Keli Clothing tuottaa yksinkertaisia, mutta hyvin istuvia ja monikäyttöisiä, luonnosta värimaailman saaneita vaatteita. Kelin tuotteen valmistetaan Suomessa ja merinokankaat Italiassa EMAS -sertifikaatin saaneessa tehtaassa. Mulesing -vapaa ja ZQ-sertifioitu merinovilla tulee Uudesta-Seelannista. Yritys pitää tuotantoketjunsa läpinäkyvänä ja lyhyenä ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan suosimaan Suomessa valmistettuja osia, kuten vetoketjuja. Valikoima ei ole laaja, mutta huolella harkittu ja siitä löytyy unisex-vaatteita, sukkia ja asusteita. Myös Keli löytyy FINIX:n suosittelulistalta. Lisäksi se tarjoaa postikuluja vastaan ilmaisen korjauspalvelun tuotteilleen sekä valmistaa vaatelaastareita, joilla pienet reiät voi paikata.

 Lovent – Lähituotantona tehtyjä treenivaatteita naisille ja lapsille

“Emme tee kertakäyttövaatteita, tavoitteena on tehdä tuotteita, joista käyttäjä ei halua luopua.”

Nummelassa tuotteensa valmistava Lovent tarjoaa funktionaalisen treenivaatemalliston. Yrityksen tärkeimmät arvot ovat laadukkuus, kotimaisuus ja ajattomuus sekä hyvä istuvuus kaikenlaisille vartaloille. Vaatteet on suunniteltu mukaviksi käyttää sekä laajoja liikeratoja vaativissa treeneissä että harjoitusten ulkopuolella ja eri vartalotyypeille löytyy omat mallistot. Valikoimasta löytyy kattavasti treeni- ja arkivaatteita sekä naisille että lapsille ja mallistoon on tulossa myös miesten vaatteita. Loventin takana on vahvaa teollista, teknistä ja muotoilullista ammattitaitoa ja se tekee myös seuravaatteita. Materiaalit tulevat Euroopasta ja yrityksen sivuilta löytyy hyvin tietoa käytetyistä kuiduista ja niiden alkuperästä. Myös Lovent löytyy FINIX-listalta.

Sasta – Retkeilyvaatteiden asiantuntija

“Sastan etumatka metsästys- ja retkeilyvaatteiden asiantuntijana alkaa siitä, mihin hoidetut tiet ja helppokulkuiset polut päättyvät. Sasta lunastaa asiakaslupauksensa tilanteissa, joissa sinun on pystyttävä luottamaan ulkoiluvarusteisiisi sataprosenttisesti.”

Sastan tarina alkoi 60-luvulla tarpeesta saada hyviä erä- ja metsästysvaatteita. Toimivien ja kestävien vaatteiden valmistamisen lisäksi Sastan ideologiasta kumpuaa syvä kunnioitus ja arvostus luontoa kohtaan. Tämä näkyy niin materiaalivalinnoissa kuin tuotantoprosesseissa ja uusissa tuoteinnovaatioissa. Sastan tuotteissa on jo vuosikymmeniä käytetty kierrätysmateriaaleja ja yritys pyrkii tekemään tuotteensa niin, että ne ovat oikeasti kestäviä, helposti huollettavia ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia. Myös ihmiselle ja ympäristölle haitallisten kemikaalien käyttäminen on minimoitu. Sastan tuotteet valmistetaan tarkkaan valituissa tehtaissa Suomessa ja muualla Euroopassa sekä Intiassa ja BSCI-sertifioidussa tehtaassa Kiinassa. Tuotteiden käyttöikää pidentääkseen Sasta tarjoaa korjauspalvelun tuotteilleen. Niin ikään FINIX -listalta löytyvän Sastan valikoimasta löytyy maanläheisiä vaatteita ja asusteita sekä naisille että miehille.

Muita tutustumisen arvoisia suomalaisia merkkejä

  • Gymnation (Oulussa perustettu firma tekee vastuullisia kovaan treeniin sopivia vaatteita)
  • Misha Lily (Helsinkiläinen vastuullisia jooga- ja fitnesvaatteita valmistava yritys)
  • Zeropoint (Kompressiovaatteisiin erikoistunut yritys pyrkii siihen, että tänä vuonna 100 % materiaaleista on kierrätettyjä)
  • Ruskovilla (Vaatteita ja asusteita luomuvillasta, -silkistä ja -puuvillasta koko perheelle)
  • Svala (Laadukkaita alus- ja välikerrastoja vaativiin olosuhteisiin ja suorituksiin)
  • Pure Waste (100 % kierrätetystä materiaalista valmistettuja vaatteita, esim. huppareita ja collegehousuja)
  • Nousu (Suomessa alusta loppuun valmistettuja verkkareita ja collegavaatteita)

Lähteet:

https://loventdesign.fi/meista/

https://www.sasta-outlet.com/

https://keliclothing/tarina

https://www.wearnepra.com/pages/what-is-nepra-feel-good-activewea