Esittelyssä parhaat merinovillasukat eri käyttötarkoituksiin

Perinteisesti villasukat liitetään talveen ja koleaan ilmaan, mutta merinovillaiset sukat toimivat erinomaisesti ympäri vuoden, jopa kuumina kesäpäivinä. 

Vertailimme merinovillaisia sukkia ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tästä artikkelista löydät vertailumme perusteella parhaat merinovillasukat kaikkiin eri tilanteisiin:

  • Parhaat ohuet merinovillasukat jokapäiväiseen käyttöön
  • Parhaat lyhytvartiset merinovillasukat
  • Parhaat merinovillasukat urheiluun
  • Parhaat merinovillasukat vaelluksille sekä
  • Parhaat paksut merinovillasukat

  Kaikki esittelyyn valitut sukat ovat saatavilla sekä miesten että naisten koossa ja ne on valmistettu eettisesti ja mulesing-vapaasta merinovillasta. Lisäksi artikkelin lopusta löydät lisää tietoa, mitä asioita ja ominaisuuksia merinovillasukkia hankkiessa kannattaa ottaa huomioon.

  Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä.

  Parhaat ohuet merinovillasukat jokapäiväiseen käyttöön: Devold Daily Light -merinovillasukat

  Devoldin Daily Light -sukat ovat ohuet ja pehmeät sukat jokapäiväiseen käyttöön. Sukissa on miellyttävä sileä neulos, sopivan napakka resori ja sukan kestävyyttä lisäävät vahvikkeet varpaiden ja kantapohjan kohdalla. Pakkaus sisältää kolmet sukat. Käyttökokemusten perusteella näiden Devoldin sukkien parhaita puolia ovat

    • Materiaali: Materiaali on ohutta, mutta lämmittävää ja mukavan tuntuista. Lisäksi sukat hengittävät hyvin.

    • Istuvuus: Sukat istuvat hyvin jalkaan eivätkä laske tai kierry käytössä.

    • Antibakteerisuus ja hajujen torjunta: Sukkia voi käyttää useamman kerran ennen pesua ilman, että ne alkavat tuntua likaisilta tai haista.

   Negatiivista palautetta sukat eivät ole juurikaan saaneet. Joidenkin käyttäjien mielestä sukat eivät ole tarpeeksi lämpimät talvikäyttöön eli jos kaipaa erityisen lämpimiä ja paksuja merinovillasukkia, niiden esittely löytyy myöhemmin tässä artikkelissa.

   Materiaali: 50% Merinovilla, 26% Akryyli, 22% Polyamidi, 2% Elastaani

   Kokemuksia Devold Daily Light -merinovillasukista

   “Aivan mahtavat sukat! Parhaat, mitä olen käyttänyt ja olen yli 60 -vuotias.!”

    

   Parhaat matalavartiset merinovillasukat: Sukkamestarit Sneaker -merinovillasukat

   Sukkamestarit Sneaker -sukat on valmistettu Suomessa ja niitä on saatavilla sekä perinteisesti mustina että iloisen värikkäissä kuoseissa. Mustat sukat myydään kahden sukkaparin pakkauksissa ja värikkäät yksittäisinä pareina. Sukat sopivat ympärivuotiseen käyttöön ja ovat ihanteelliset käytettäväksi esimerkiksi tennareiden kanssa. Sukan materiaali on joustavaa ja se pysyy hyvin jalassa kantapään y-kavennuksen ansiosta. Näiden sukkien parhaita puolia ovat:

     • Kestävyys: Sukat eivät kutistu pesussa ja merinovillasukiksi kestävät hyvin kulutusta. 

     • Istuvuus: Sukat istuvat hyvin jalkaan ja pysyvät paikallaan jopa kenkiä riisuessa.

     • Ulkonäkö: Sukkien kauniit kuosit ja värit saavat paljon kiitosta.

    Materiaali: 58 % Merinovilla, 40 % Polyamidi, 2 % Elastaani

    Kokemuksia Sukkamestarit Sneaker -merinovillasukista

    “Sukka kuin karkki, pirteät värit, kivat kuviot! Jalkaan hyvin istuvat, laadukkaat sukat. Kestävät kulutusta.”

     

    Parhaat merinovillaiset juoksusukat urheiluun: Devold Energy -merinovillasukat

    Devoldin juoksusukat on tehty ribbineuleesta, joka edistää kosteuden haihtumista ja saa sukat istumaan hyvin jalkaan. Lisäksi sukissa on verkkopaneelit, jotka on sijoitettu maksimoimaan hengittävyyttä ja käyttömukavuutta. Devold Energy -sukkien kiitosta kerääviä ominaisuuksia ovat

      • Istuvuus: Sukat ovat napakat, mutta mukavat ja hyvän tuntuiset jalassa. Ne eivät valu käytössä eivätkä hierrä.

      • Laadukas ja miellyttävä materiaali

      • Hengittävyys: Sukat tuntuvat hengittävän hyvin ja kuivuvat nopeasti.

     Materiaali: 48% Merinovilla, 44% Polyamidi, 5% Nylon NanoGLIDE , 3% Elastaani

     Kokemuksia Devold Energy -merinovillasukista:

     “Uskomattoman hyvät juoksusukat. Istuu täydellisesti, hengittää hyvin eikä haise. Suosittelen vahvasti!”

      

     Parhaat merinovillasukat vaelluksille: Bridgedale Hike Midweight Performance -merinovillasukat

     Bridgedalen keskipaksut vaellussukat sopivat niin vaelluksille, metsästykseen kuin muuhunkin ulkoiluun vuoden ympäri. Sukissa on lisäpehmusteet varpaissa, jalkapohjissa ja akillesjänteen kohdalla tuomassa lisää käyttömukavuutta esimerkiksi vaelluskenkien kanssa. Bridgedalen sukkien parhaita puolia ovat

       • Materiaali: Materiaali on mukavaa, mutta erittäin kestävää. Sukat eivät kulu kantapäistä tai päkijöiden kohdalta edes kovassa käytössä.

       • Lämmittävyys: Sukat pitävät jalat lämpimänä myös pitkien ulkoilujen ja vaellusten aikana. 

       • Istuvuus: Sukat eivät hierrä eivätkä valu. Monet käyttävät sukkia Bridgetale Coolmax -alussukkien kanssa.

      Materiaali: 26 % Villa, 18 % Merinovilla, 38 % Nailon, 17 % Endurofil/polypropyleeni, 1 % Lycra

      Kokemuksia Bridgedale Hike -merinovillasukista

      “Laatusukat, ja tehty kovaan käyttöön. Olen käyttänyt vuosia Bridgedalen midweight- ja paksuja sukkia kaikkina vuodenaikoina erilaisissa kengissä, ja ne toimivat yhtä hyvin pitkissä vaelluksissa kuin juoksulenkillä. Jos koko on oikein valittu ja sopivan napakka pukiessa, näillä on tosi vaikea saada jalkoihin mitään hiertymiä saati sitten rakkoja pitkilläkään matkoilla. Materiaali on tosi kestävää, mutta ei kuitenkaan kovan tuntuista, eikä veny kosteanakaan. Joustavuus ei ole muuttunut vuosienkaan käytön jälkeen. Aina välillä olen kokeillut joitain muita merkkejä, mutta palannut Bridgedaleen.”

       

      Parhaat paksut merinovillasukat: Bridgedale Explorer Heavyweight

      Toiset vertailussa erinomaisesti pärjänneet Bridgedalen sukat ovat kylmille keleille ja vaativiin olosuhteisiin suunnitellut Explorer Heavyweight -retkeily- ja vaellussukat. Sukat on valmistettu paksusta ja erittäin lämpimästä materiaalista ja ne on kauttaaltaan pehmustettu. Ainoastaan nilkan kohdalle on sijoitettu ohuempaa neulosta, joka saa sukan istumaan hyvin jalkaan ja estää valumasta. Sukat sopivat hyvin myös työkenkien sisään pakkasilla tai kostealla säällä. Näiden sukkien parhaita puolia ovat

        • Lämmittävyys: Sukat ovat riittävän lämpimät kunnon pakkasillakin.

        • Kestävyys: Sukat kestävät käytössä vuosia.

        • Laatu

       Materiaali: 28 % merinovilla, 19 % villa, 34% nailon, 18% Endurofil/polypropyleeni, 1% Lycra

       Kokemuksia Bridgedale Explorer Heavyweight -sukista

       “Laadukkaat sukat, jotka tuntuvat mukavilta ja pitävät jalat lämpimänä kylmällä.”

        

       Vinkkejä merinovillasukkien hankintaan

       Merinovilla lämmittää, ehkäisee hajujen muodostumista, on erittäin pehmeää ja siirtää tehokkaasti kosteutta iholta. Lisäksi se on antibakteerista ja säätelee lämpötilaa eli lämmittää kylmällä ja tuntuu mukavan viileältä kuumalla. Merinovillasukkia käyttämällä pääsee hetkessä eroon hien hajuisista ja kengissä epämiellyttävän kosteaksi menevistä jaloista. Merinovilla voi imeä kosteutta omaan painoonsa verrattuna jopa 30 % ja siksi se erityisen hyvin voimakkaasta hikoilusta kärsiville.

        

       Merinovillasukkia löytyy monilta valmistajilta ja kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin, mutta niiden laatu on vaihtelevaa. Merinovillaa sisältävät sukat ovat yleensä tavallisia sukkia kalliimpia, mutta pelkkä hinta ei takaa laatua. 

       100 % merinovillasukka vai merinovillasekoitteesta tehty sukka?

       Merinovillan kuitu on hienoa ja vaikka sillä on monia erittäin hyviä teknisiä ominaisuuksia, se on monia keinokuituja alttiimpi kulumiselle. 100 % merinovillapaidassa tämä ei haittaa, mutta sukkien on kestettävä voimakasta hankausta. Kun merinovillaa seostetaan muihin kuituihin kuten nailoniin, polyamidiin tai lycraan, saadaan aikaiseksi tavallista merinovillaa kestävämpi neulos. Tästä syystä emme suosittele merinovillasukkia, jotka on tehty 100 % merinovillasta.

       Kaikki merinovillasekoitteesta tehdyt sukat eivät ole samanlaisia. Eri merkit käyttävät eri prosenttiosuuksia villaa ja muita kuituja sukkakoostumuksessaan ja se luonnollisesti vaikuttaa sukan ominaisuuksiin. Lähtökohtaisesti mitä enemmän merinovillaa sukassa on, sitä lämpimämpi sukka on, sitä paremmin se torjuu hajuja ja sitä miellyttävämpi se on jalassa.parempi hajunkestävyys ja parempi jalkatuntuma.

       Merinovillasukkien paksuus

       Perinteiset villasukat ovat muhkeita ja mahtuvat yleensä huonosti kenkiin. Merinovillan kuitu on halkaisijaltaan tavallista villaa pienempi ja ohuempi merinovillasta valmistettu sukka lämmittää yhtä hyvin kuin paksu tavallinen villasukka. Merinovillaisissa tuotteissa materiaalin paino ilmoitetaan yleensä ns. neliöpainona yksikössä g/m2. Mitä suurempi neliöpaino on, sitä paksumpi, lämpimämpi ja kestävämpi neulos. Toisaalta pieni neliöpaino kertoo materiaalin keveydestä ja hengittävyydestä. 

       Pehmustetut vai pehmustamattomat sukat?

       Yleensä merinovillaisia sukkia halutaan käyttää ulkoillessa, vaelluksilla ja juostessa. Tällöin hyvä iskunvaimennus on tarpeen. Pienen tuntuiset pehmusteet saattavat tuntua turhilta, mutta pitkässä juoksussa niilläkin on vaikutusta suorituskykyyn. Toisaalta arkena käytettävissä sukissa pehmusteet ovat yleensä turha. Lisäksi urheillessa sellaisissa lajeissa, jotka vaativat nopeita suunnan muutoksia ja ketteryyttä, pehmusteet huonontavat jalan kontaktia maan kanssa, mikä voi huonontaa kehotietoisuutta ja lisätä reaktioaikaa ja tällöin pehmustamaton sukka voi olla parempi vaihtoehto. 

       Lopuksi

       Tässä artikkelissa esittelimme merinovillasukat lähes jokaiseen tilanteeseen ja toivomme, että vertailumme auttoi sinua löytämään etsimäsi. Ennen sukkien tilaamista kannattaa lukea valmistajien tarjoamat kokotaulukot, sillä koot saattavat erota toisistaan ja omasta normaalista koosta paljon ja kuten kaikkia sukkia ostaessa, oikean koon löytäminen on olennaisen tärkeää. Jos haluat lukea lisää merinovillan ylivoimaisista teknisistä ominaisuuksista, täältä löytyy kattava artikkelimme aiheesta.