Mitä on kevytretkeily?
Kevytretkeily on retkeilyä, jossa pyritään pitämään varusteiden paino pienenä ja mukaan otetaan lähtökohtaisesti vain tarvittava. Majoitteena kevytvaelluksella voi toimia vaikkapa kevyt tai ultrakevyt teltta, laavu tai hyttysrverkolla varustettu riippumatto. Usein matkaa kuten vaellusta varten tulee pakanneeksi mukaan kaikenlaista “varmuuden vuoksi” tai sellaisella oletuksella, että varusteet lisäävät vaelluksen mukavuutta ja sujuvuutta. Tämä ajatus kääntyy kuitenkin itseään vastaan, kun vaelluspolkua on kuljettavana kymmeniä kilometrejä ja rinkka painaa paljon ja tekee kävelystä epämukavaa.
Kevytretkeilyn keskeinen idea onkin, että varusteiden keventäminen tekee vaeltamisesta helpompaa, vapaampaa ja nautinnollisempaa. Konsepti on lähtöisin Yhdysvalloista ja juontaa juurensa erittäin pitkien reittien vaeltamiseen, mutta leviää kovaa vauhtia myös muualle ja erityisesti pohjoismaihin.
Kevytretkeilyssä käytettävät varusteet, kuten teltat, makuupussit ja retkikeittimet, ovat yleensä kevyitä ja kompakteja, jotta niitä on helppo kuljettaa mukana retkillä. Varusteiden varsinaista painorajaa ei ole eli kevytretkeilyn määritelmä on aika lavea. Yleensä kuitenkin pyritään 10 kg:n peruspainoon eli siihen, että rinkan massa on ilman ruokia, vettä ja polttoainetta 10 kg.
Monet pidempään kevytretkeilleen pyrkivät noin 5 kg:n peruspainoon. Kevytretkeilyssä korostuu luonnon ja ympäristön arvostaminen, joten retkeilijät pyrkivät välttämään ympäristölle haitallisia käytäntöjä ja jättämään jälkeensä mahdollisimman vähän jälkiä. Kevytretkeily kasvattaa koko ajan suosiotaan, sillä se tarjoaa kaikille vaelluksesta kiinnostuneille mahdollisuuden nauttia luonnosta ja liikkua samalla terveellisesti ja vähäisellä varustuksella.
Miten keventää rinkkaa?
Kevytretkeilyssä varusteiden painon minimoiminen on tärkeää, sillä kevyemmät varusteet tekevät retkeilystä helpompaa ja miellyttävämpää. Tässä joitakin keinoja, joilla rinkan massaa saa hilattua alas päin:
- Valitse kevyet varusteet: Kevytretkeilyssä kannattaa valita kevyet ja kompaktit varusteet. Esimerkiksi ultrakevyet teltat, makuupussit ja makuualustat voivat säästää huomattavan määrän painoa. Valitse myös kevyet ruoanlaittovälineet ja astiat.
- Pakkaa vain tarpeellinen: Pakkaa mukaan vain tarpeelliset varusteet ja vaatteet. Vältä turhia esineitä ja ylimääräisiä vaatteita, joita et tarvitse retkellä. Pakkaa mukaan vain tarvittava määrä ruokaa ja juomaa. Tarvittavan kalorimäärän laskeminen voi olla hyvä idea.
- Suosi monikäyttöisiä varusteita: Valitse monikäyttöisiä varusteita, joita voi käyttää useampaan kuin yhteen tarkoitukseen. Esimerkiksi monikäyttöinen retkikeitin, joka toimii samalla myös mukina tai ruokailuastiana, voi säästää huomattavan määrän painoa.
- Valitse kevyet vaatteet: Valitse kevyitä ja nopeasti kuivuvia vaatteita. Vältä raskaita ja hidasesti kuivuvia vaatteita, kuten puuvillavaatteita. Valitse vaatteita, joita voit kerrostaa eri lämpötiloja varten. Merinovillaiset vaatteet ovat esimerkki hyvistä vaellusvarusteista. Ne ovat kevyitä, pakkautuvat pieneen tilaan ja antibaktreeristen ja muiden ominaisuuksiensa ansiosta niitä voi pitää vaelluksella päivästä toiseen ilman, että hygienia kärsii. Lisäksi merinovilla lämmittää kylmällä ja jopa märkänä sekä viilentää kuumalla.
- Käytä kevyitä kenkiä: Kevytretkeilyssä kannattaa käyttää kevyitä vaelluskenkiä tai vaelluskengän sijaan kevyitä vaellussandaaleja tai lenkkikenkiä. Kevyet kengät säästävät huomattavan määrän painoa ja antavat jalalle enemmän vapautta ja joustavuutta.
- Purista ilmat pois varusteista: Vaikka ilman puristaminen pois varusteista ei vähennä kantamusten massaa, se säästää paljon tilaa. Pakkaa makuupussi ja makuualusta mahdollisimman tiiviisti ja purista niistä ylimääräinen ilma pois.
Mitä varusteita kevytretkeilyyn tarvitaan?
Voi olla helpommin sanottu kuin tehty todeta, että mukaan pitää pakata vain välttämättömät varusteet. Luonnollisesti tarvittavat varusteet riippuvat vaeltajasta, vaelluksen kohteesta ja kestosta sekä sääolosuhteista. Tässä on muutamia välttämättömiä varusteita, jotka kevytretkeilijän tulee ehdottomasti pakata mukaan:
- Rinkka: Kevytretkeilijä tarvitsee kevyen ja kestävän rinkan, joka sopii hyvin selkään ja on mukava kantaa pitkiäkin matkoja. Rinkan ergonomiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä yksi kevytretkeilyn kantavista ajatuksista on tehdä vaeltamisesta mukavampaa ja helpompaa. Rinkan koko riippuu vaelluksen pituudesta ja tarvittavien varusteiden määrästä.
- Makuupussi ja makuualusta: Kevytretkeilijä tarvitsee lämpimän ja kevyen makuupussin, joka sopii retken lämpötiloihin, sekä makuualustan..
- Teltta: Kevytretkeilijän teltan tulisi olla kevyt ja helppo pystyttää. Vaellusteltan tulee kuitenkin olla myös kestävä ja sateelta suojaava. Suosittelemme kevytretkeilijälle ultrakevyttä telttaa. Yksin vaeltaville myös riippumattoteltta on oiva vaihtoehto.
- Retkikeitin ja sen polttoaine: Kevytretkeilijä tarvitsee kevyen retkikeittimen ja riittävästi polttoainetta ruoanlaittoa varten. Grammanviilaaja voi miettiä etukäteen, montako kertaa ruokaa laittaa ja paljonko yhdelle kerralle pitää varata polttoainetta. Tulentekovälineet ovat myös välttämättömien varusteiden listalla.
- Ruoka ja juoma: Kevytretkeilijä tarvitsee riittävästi ravitsevaa ruokaa ja juomaa. Kannattaa valita kevyitä ja helposti säilyviä vaihtoehtoja, kuten retkiruokapussit, kuivamuonaa ja patukoita. Kevyet, mutta energiatiheät ruoat ovat kevytretkeilijöiden suosiossa.
- Kartta ja kompassi: Kevytretkeilijän tulee aina olla varustettu asianmukaisilla karttamateriaaleilla, kompassilla ja GPS-laitteella, jotta voi suunnistaa oikein ja turvallisesti. Nykyään tämä voi tarkoittaa esimerkiksi älypuhelinta tai älykelloa.
- Ensiapupakkaus: Kevytretkeilijän tulee aina pakata mukaan pieni ensiapupakkaus, joka sisältää vähintään peruslääkkeitä, sidetarpeita, laastareita ja puhdasta vettä.
- Puhelin ja varavirtalähde: Kevytretkeilijän on hyvä pitää puhelinta ja varavirtalähdettä mukana hätätilanteiden varalta.
- Puukko, ruokailuvälineet ja astiat: Puukko itsessään on välttämätön varuste, mutta ruokailuvälineiden ja astioiden suhteen on hyvä pohtia, mitä tarvitsee ja voiko esimerkiksi astioiden toimintoja yhdistää.
Minkälainen vaatetus sopii kevytretkeilijälle?
Kevytretkeilijän vaatetus on erittäin tärkeä osa retkivarustusta, sillä sopivat vaatteet voivat pitää kevytretkeilijän mukavasti kuivana, lämpimänä ja suojattuna sääolosuhteista riippumatta, mutta eivät kasvata liiaksi varusteiden massaa. Kevytretkeilyyn sopivat vaatteet on suunniteltu kestäviksi ja kevyiksi, jotta ne eivät haittaa liikkumista tai lisää tarpeettomasti painoa retkeilijän rinkkaan. Kuten aiemmin mainittiin, suosittelemme suosimaan merinovillaa vaatteissa. Myös erilaiset tekniset kuidut ovat hyvä valinta kevytretkeilijän vaatteisiin. Tyypillinen aloittelevan vaeltajan virhe on, että vaellukselle pakkaa mukaan liikaa vaihtovaatteita. Hygieniasta on toki syytä pitää huolta, mutta oikeilla materiaali- ja vaatevalinnoilla ei jokaiselle vaelluspäivälle missään nimessä tarvitse “uusia vaatteita”.
Vaelluskengät ovat tärkeä osa kevytretkeilijän varustusta. Niiden tulee olla hyvin istuvat, tukevat ja kevyet, jotta ne suojaavat jalkoja kiviltä ja muilta esteiltä. Vedenpitävät kengät ovat erityisen tärkeitä, jos retkeilijä kohtaa märkiä olosuhteita. Hyvät vaellussukat ovat myös tärkeät, sillä ne suojaavat jalkoja hiertymiltä ja pitävät jalat kuivina hikoilusta huolimatta. Sukat kannattaa valita kosteutta siirtävistä materiaaleista.
Kevytretkeilijän housujen tulee olla kestävät ja mukavat. Valinnassa kannattaa suosia kevyitä, nopeasti kuivuvia materiaaleja, jotka mahdollistavat liikkumisen esteettömästi. Jos vaeltaa lämpimässä säässä, shortseiksi muutettavat hybridihousut voivat olla järkevä valinta. Päällystakki on myös tärkeä osa kevytretkeilijän vaatetusta. Se tulisi valita kevyeksi, vedenpitäväksi ja hengittäväksi, jotta se suojaa sateelta ja tuulelta.
Kevytretkeilijän kannattaa pukeutua kerroksittain, jotta hän voi helposti säädellä lämpötilaa. Alimmaksi kerrokseksi voi valita kosteutta siirtävän paitapuseron, keskikerrokseksi lämpimän fleecen tai villapaidan ja päällimmäiseksi kerrokseksi tuulen- ja vedenpitävän takin. Tämä kerrospukeutuminen auttaa kevytretkeilijää sopeutumaan nopeasti erilaisiin sääolosuhteisiin.
Kevytretkeilijän tulee pakata mukaan sopiva päähine, joka suojaa auringolta tai kylmältä, ja lämpimät hanskat, jotka suojaavat käsiä kylmyydeltä. Aurinkolasit ovat myös tärkeät, sillä vaikka kevytretkeilyssä pyritään vähentämään varusteet minimiin, tarpeettomia turvallisuus- tai terveysriskejä ei ole syytä ottaa.
Mikä on kevytvaellukseen liittyvä termi Big Three?
Big Three vastaa kysymykseen, miten varustuksen keventäminen kannattaa aloittaa. Big Three -tarkoittaa niitä kolmea varustetta, jotka rinkassa painavat eniten eli majoite (esim. teltta), makuusysteemi (esim. makuupussi ja -alusta) ja rinkka tai reppu. Kevytretkeilijän valinta majoitteeksi on yleensä ultrakevyt teltta (n. 0,5 – 1,5 kg) tai kevyt teltta (n. 1,5 – 3,5 kg). Makuusysteemiin voi valita esimerkiksi ultrakevyen makuupussin tai monien kevytretkeilijöiden suosiman retkipeiton. Makuualustalle sopiva painohaarukka on n. 300 – 500 g. Varusteet kannattaa punnita itse, sillä valmistajan antama massa eroavaa todellisesta massasta toisinaan. Myös rinkkoja löytyy ultrakevyinä versioina, mutta joskus on perusteltua ostaa kevyt, mutta tilavampi rinkka.