Makuupussi isokokoiselle

Yleensä makuupussia valitessa tulee otettua huomioon sitä käyttävän henkilön pituus sekä lämpötila ja olosuhteet, joissa makuupussissa aikoo yöpyä. Näiden seikkojen lisäksi ruumiinrakenne sekä nukkumismieltymykset ovat erittäin tärkeitä onnistuneen valinnan tekemisen kannalta. Mitä isokokoisen kannattaa ottaa huomioon makuupussia valitessaan? Entä miten makuupussi kannattaa valita, jos haluaa nukkua leveästi tai on rauhaton nukkuja?

Isokokoisen makuupussin tarve

Tavanomaiset makuupussit, joita markkinoilla yleisesti tarjotaan, on suunniteltu kaikin puoli keskimääräisen kokoiselle ihmiselle. Tämä saattaa aiheuttaa haasteita isokokoisille henkilöille, joiden fyysiset mitat poikkeavat keskiarvoista. Ahtaat ja epämukavat makuupussit voivat rajoittaa liikkumavaraa, puristaa kehon osia epämukavasti ja jopa estää makuupussissa nukkumisen.

Isokokoisempi, leveä makuupussi tarjoaa riittävästi tilaa isommalle keholle, mikä mahdollistaa paremman asennon löytämisen ja vähentää puristavaa tunnetta. Makuupussin tulisi olla myös tarpeeksi pitkä, jotta se peittää koko vartalon ja jättää tilaa jaloille.

On tärkeää ymmärtää, että hyvä yöuni on olennainen osa retkeilykokemusta. Riittävä lepo ja mukavuus voivat vaikuttaa suoraan seuraavan päivän suorituskykyyn ja hyvinvointiin.

Makuupussin mitoitus

On hyvin yleinen virhe ostaa makuupussi pelkkien teknisten tietojen kuten äärilämpötilojen perusteella sen sijaan, että ottaisi valinnassa huomioon myös käyttäjän mitat. Oikean mitoituksen valitseminen takaa sen, että makuupussi toimii oikein ja lämmittää riittävästi sen lisäksi, että se tarjoaa tarpeeksi tilaa nukkumiseen. Mitä mitoituksen suhteen pitäisi siis ottaa huomioon?

  • Pituus: Jokaisen, myös isokokoisen henkilön makuupussin tulisi olla tarpeeksi pitkä, jotta se peittää koko vartalon. Pidemmän makuupussin valitseminen estää jalkojen puristumisen ja antaa tilaa venytellä. Yleensä makuupusseja on saatavana eri pituisina vaihtoehtoina, joten on syytä varmistaa, että makuupussi sopii käyttäjän pituuteen. 
  • Leveys: Leveys on luonnollisesti toinen tärkeä tekijä. Isokokoiselle henkilölle suunnitellun makuupussin tulisi tarjota riittävästi tilaa kehon liikuttamiseen. Makuupussin leveys vaikuttaa siihen, kuinka hyvin henkilö mahtuu makuupussin sisään ja voi kääntyä mukavasti. Valintaa tehdessä kannattaa vertailla makuupussimalleja sekä niiden leveyksiä ja varmistaa, että valittu malli tarjoaa riittävästi tilaa kehon leveydelle. Monet valmistajat ja verkkokaupat ilmoittavat joko pussin ympärysmitan tai leveyden eri kohdissa (hartiat, lantio, jalat).
  • Olkapään ja lonkan alueen tilavaatimukset: Isokokoisille henkilöille suunnitelluissa makuupusseissa otetaan huomioon myös olkapään ja lonkan alueen tilavaatimukset. Leveämmät olkapään ja lonkan alueet antavat lisätilaa näille alueille, mikä lisää mukavuutta ja helpottaa unen saamista.

Makuupussien mitoituksessa voi olla eroja eri valmistajien ja mallien välillä. On siis syytä tarkistaa valmistajan antamat tiedot ja mitat ennen ostopäätöksen tekemistä. Usein leveän tai isokokoiselle tarkoitetun makuupussin nimi pitää sisällään merkinnän Plus, Wide, Extra Wide tai XL.

Isokokoisen makuupussin lisäominaisuudet

Ulkoisten mittojen lisäksi voi olla järkevää pohtia muitakin makuupussin ominaisuuksia, 

jotka voivat parantaa käyttömukavuutta. Vetoketjut kummallakin puolella mahdollistavat helpon pääsyn ja poistumisen makuupussista ilman tarvetta ryömiä tai pyöriä pussin sisällä. Huppu on hyödyllinen erityisesti kylmissä olosuhteissa, sillä se eristää lämpöä pään ympärillä ja tarjoaa suojaa tuulelta. Säilytystaskut makuupussissa helpottavat pienten esineiden, kuten puhelimen tai otsalampun, säilyttämistä lähettyvillä. Erityiset jalkatilat tai jalkopäähän sijoitetut vetoketjut tarjoavat lisää tilaa jaloille ja auttavat löytämään luonnollisen asennon nukkuessa. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että jokaisella ominaisuudella voi olla vaikutuksensa painoon, pakkauskokoon ja hintaan.

Leveän makuupussin paino ja pakkauskoko

Kun valitsee isokokoista tai leveää makuupussia, on tärkeää kiinnittää huomiota myös sen painoon ja pakkauskokoon. Erityisesti jos suunnittelee retkiä tai vaelluksia, joilla liikutaan pitkiä matkoja ja kannetaan varusteita esimerkiksi rinkassa.

Retkeilyssä ja vaelluksilla pyritään usein minimoimaan rinkan kokonaispaino ja tavaroiden tilantarve, jotta liikkuminen olisi helpompaa ja mukavampaa. Isokokoisen makuupussin valinnassa kannattaa siis suosia kevyempiä materiaaleja ja pakkauskokoon nähden pienempää kokoa. Tämä helpottaa makuupussin kuljettamista ja vapauttaa tilaa muille tarvikkeille, kuten ruoalle, vaatteille ja retkivarusteille.

Kevyt ja kompakti makuupussi ei kuitenkaan tarkoita, että täytyy tinkiä mukavuudesta tai makuupussin suorituskyvystä. Nykyään on saatavilla monia kevyitä ja kompakteja makuupusseja, jotka tarjoavat silti mm. riittävää eristyskykyä.

On hyvä muistaa, että isokokoisen makuupussin valinnassa tasapaino painon ja mukavuuden välillä on tärkeää. Vaikka haluaa kevyen ja kompaktin makuupussin, tulee myös varmistaa, että se tarjoaa riittävästi tilaa ja mukavuutta nukkujan vartalolle.

Makuupussin valinta isokokoiselle tai muuten tilaa tarvitsevalle

Kuten kaikkien retkeilyvarusteiden, myös makuupussin valinta alkaa siitä, että tiedostaa omat tarpeet, käyttöolosuhteet ja budjetin. Mikäli kaipaat apua leveän tai isokokoisen makuupussin valintaan, täältä löytyy vertailumme leveistä makuupusseista, jossa esitellään parhaat mallit.