Merinovillaiset urheiluvaatteet osa 1 – TOP 3 merinovillaiset urheiluliivit

Urheiluvaatteiden, erityisesti urheilurintaliivien, materiaali ja malli vaikuttavat paljon siihen, miten hyvältä treenaaminen tuntuu. Vaatteiden istuvuus, ihotuntuma ja ulkonäkö sekä tekniset ominaisuudet riippuvat sekä designista että materiaalista ja näiden ominaisuuksien pohtiminen on aina jollakin tavalla osa urheiluvaatteiden valintaa. Toiset antavat eniten painoarvoa vaatteen ulkonäölle tai merkille ja toisille istuvuus ja käyttömukavuus ovat tärkeimmät ominaisuudet. Myös kestävyys, eettisyys ja ekologisuus ovat hyviä kriteereitä urheiluvaatteille. Urheiluvaatteita valmistetaan perinteisesti sekä puuvillasta että keinokuiduista ja valikoimaa on todella paljon jokaiselle budjetille ja jokaiseen käyttötarkoitukseen. Urheiluvaatteet ovat usein kovassa käytössä, joten on tärkeää miten hyvin kankaan tekniset ominaisuudet toimivat, miten kangas kestää käyttöä ja pesemistä ja pinttyykö hien haju vaatteisiin ajan saatossa niin, että käyttämisestä tulee epämiellyttävää. Hien hajun pinttyminen ja keinokuiduista irtoava mikromuovi ovat esimerkkejä urheiluvaatteiden ongelmista.

Nykyään monet hyvillä teknisillä ominaisuuksilla varustettuja ja mukavia sekä pitkäikäisiä urheiluvaatteita etsivät kääntyvät merinovillaisten vaatteiden puuoleen. Merinovilla siirtää kosteutta tehokkaasti, kuivuu nopeasti ja on luonnostaan antibakteerista ja likaa hylkivää ja näistä syistä edes urheiluvaatteita ei ole välttämätöntä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen vaan tuuletus raittiissa ilmassa riittää. Yleensä merinovillaisiin urheiluvaatteisiin on lisätty hieman jotain keinokuitua kestävyyden ja elastisuuden parantamiseksi, mutta ne ovat siitä huolimatta 100 % keinokuituvaatetta ekologisesti parempi vaihtoehto. Merinovilla pitää hyvin yllä kehon lämpötasapainoa ja se on erinomainen materiaali kylmistä olosuhteista lämpimään. Tässä artikkelisarjassa vertailemme merinovillaisia urheiluvaatteita. Tätä ensimmäistä osaa varten vertailimme merinovillaisia urheilurintaliivejä ja poimimme niistä parhaat esittelyyn. Esittelemme kolmet erinomaiset urheilurintaliivit. 

Merinovillaisia urheilurintaliivejä ei vielä ole Suomen markkinoilla erityisen paljon, mutta kysynnän ja suosion kasvaessa tilanne muuttuu. Tällä hetkellä urheiluliivien parhaimmistoa edustavat tunnetut merinovillaisten vaatteiden valmistajat, Icebreaker ja Smartwool. Myös merinovillasta tunnetut merkit Kari Traa ja Pierre Robert tarjoavat omat merinovillaseoksesta valmistetut urheilurintaliivinsä. Niin ikään uhreilujätti Casall on alkanut huomata merinovillan soveltuvuuden kerrastojen lisäksi lähes kaikkeen pukeutumiseen ja sen Iconic Sports Bra -liiveistä löytyy nykyään myös merinovillaa sisältävä versio Iconic Wool Sports Bra. Merinovillaiset urheilurintaliivit ovat miellyttävä valinta arkeen. Oleiluun ja työhön liivejä etsivälle melkeinpä minkä tahansa valmistajan merinovillainen tuote on varmasti hyvä valinta. Valitsimme kuitenkin tähän esittelyyn liivit, jotka tällä hetkellä vastaavat parhaiten urheilun vaatimuksiin.

Mons Royale Sierra Sports Bra – Urheilurintaliivit kovaan käyttöön

Materiaali: 83% merinovilla, 13% nailon ja 4% elastaani

Mons Royale Sierra Sports Bra -liivit ovat kevyet, monipuoliset ja suorituskykyiset merinovillaiset urheiluliivit aktiiviselle liikkujalle. Liivien leikkaus on urheilullinen ja hyvin istuva ja ne myötäilevät kehon muotoja oikeista paikoista. Ne ovat peittävät, antavat keskivahvan tuen ja niissä on irrotettavat toppaukset. Lisäksi ultrakevyt, 140 g/m²:n kangas hengittää erinomaisesti ja pitää viileänä käytön ajan. Topissa on keskivahva pito ja racerback-malli, joka mahdollistaa laajojen liikeratojen tekemisen mukavasti. Liivien merinovilla on kevyttä, hengittävää ja hajuja hylkivää ja mukaan seostettu lycra lisää niiden kestävyyttä ja palautuvuutta. Sierra -liivejä on saatavilla useissa eri väreissä. Jos urheiluliiveiltä ei kaipaa suurta peittävyyttä esimerkiksi rintojen koon takia, myös Icebreakerin Sprite Racerback -liivit ovat erinomainen vaihtoehto. Sierra Sports Bran lisäksi esittelyymme valikoituneista liiveistä Icebreaker Anatomica Seamless Sport Bra -liivit tarjoavat mukavaa peittävyyttä.

Icebreaker Anatomica Seamless Sport Bra – Parhaat urheiluliivit kaiken kokoisille treenaajille

Materiaali: 35% merinovilla, 35% tencel, 25% polyamidi, 5% elastaani

Anatomica Seamless Sport Bra -liivien materiaalissa on vähemmän merinovillaa yllä esiteltyyn Rush -malliin verrattuna. Topin materiaali on suurimmaksi osaksi luonnonkuiduista, merinovillasta ja tencelistä, valmistettua ja biohajoavaa. Merinovillan tavoin selluloosapohjainen, silkkisen tuntuinen tencel imee hyvin kosteutta ja on antibakteerista ja näiden kahden materiaalin ansiosta Anatomica Seamless Sport Bra -liivit siirtävät kosteutta tehokkaasti. Ne ovat saumattoman rakenteen sekä Cool-Lite-materiaalin ansiosta erittäin miellyttävät päällä. Elastaani tekee liiveistä joustavan ja kuppien vahvikkeet ovat irrotettavat. Nämä urheiluliivit ovat saaneet käyttäjiltä ylistäviä arvioita sekä hengittävyydestä ja mukavuudesta ja erityisesti rintavat käyttäjät hehkuttavat näiden liivien poikkeuksellisen hyvää istuvuutta. Anatomica Seamless Sport Bra -urheilurintaliivit ovat esittelyyn valikoiduista liiveistä se takuuvarma valinta.

Smartwool Merino Seamless Racerback Bra – Kauniit ja käytännölliset urheiluliivit

Materiaali: sisäpuoli 70 % merinovilla, 20 % nailonia, 10 % elastaani.

 

SmartWoolin merinovillaiset urheilurintaliivit säätelevät hyvin lämpöä, ovat mukavat ja pysyvät jopa pitkäaikaisen hikoilun jälkeen hajuttomina. Seamless Racerback Bra -liiveissä merinovillaan on yhdistettyn nailonia ja elastaania ja materiaalien oikean sijoittelun sekä elite fit system -muotoilun ansiosta liivit tarjoavat jämäkkää tukea ja samalla sekä pehmeyttä että joustavuutta. Saumattoman topin sisäpuolen merinovilla tekee kosteudensiirron erittäin tehokkaaksi ja kuppien pehmusteet ovat irrotettavat. Liivit ovat saaneet käyttäjiltä ylistäviä arvioita sekä imartelevasta istuvuudesta, tukevuudesta ja nopeasta kuivumisesta sekä siitä, että ovat mukavat ja lämpimät päällä jopa kylmällä ilmalla hikoillessa. Liivien olkaimet ovat pehmeät ja matalaprofiiliset eli ne eivät paina vaikka topin päällä olisi useampi kerros vaatteita tai esimerkiksi selkäreppu. Seamless Strappy Bra -uhreiluliivit ovat käytännöllisyyden lisäksi kauniit.

Treenaa mukavasti – vaihda merinovillaan

Merinovilla yleistyy syystä sekä arki- että treenikäyttöön suunnitelluissa vaatteissa. Tämän artikkelisarjan toisessa osassa esittelemme parhaat merinovillaiset treenipaidat ja -topit ja kolmannessa urheilutrikoot ja -housut. Jos haluat lukea lisää merinovillasta ja sen ominaisuuksista, lisätietoa löytyy artikkelista Valloittava merinovilla.