Mujo.fi logo

Vaellusteltta: Pikaopas erilaisiin telttoihin

Vaellusteltat ovat telttoja, jotka on suunniteltu käytettäväksi vaelluksilla tai retkeillessä ulkona majoittumiseen. Ne on yleensä valmistettu kevyistä ja kestävistä materiaaleista, jotka kestävät hyvin erilaisia sääolosuhteita kuten sadetta, tuulta ja auringonpaistetta. Vaellustelttoja on saatavilla monen eri kokoisina ja tyylisinä sopien erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin.

Yksi tärkeimmistä seikoista retkeilytelttaa valitessa on tietää sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä. Yleensä teltat luokitellaan niiden henkilökapasiteetin mukaan eli sen perusteella, montako henkilöä teltassa voi mukavasti majoittua. Tosin monet teltat ovat aika niukasti mitoitettuja, joten telttaa hankkiessa kannattaa harkita myös henkilömäärään verrattuna isompaa telttaa.

Toinen tärkeä seikka on, miten telttaa aikoo kuljettaa. Jos teltan vie leiripaikalle rinkassa ja matkaa on useita kilometrejä tai jopa kymmeniä kilometrejä, teltan hankinnassa kannattaa panostaa keveyteen ja pieneen pakkauskokoon. Jos teltassa on tarkoitus yöpyä leirintäalueella, myös suurempi ja raskaampi teltta on vaihtoehto ja suurempi teltta lisää asumismukavuutta.

Kun etsit sopivaa telttaa, kannattaa kiinnittää huomiota teltan säänkestävyyteen. Miten suuret vesipilariarvot ulkoteltassa tai teltan pohjassa on? Ovatko materiaalit vedenpitäviä vai vettä hylkiviä? Miten tukevia rakenteet ovat ja miten ilmanvaihto on suunniteltu? Hyvä ilmanvaihto on tärkeää asumismukavuuden lisäksi kondenssiveden ehkäisyn kannalta.

Monissa teltoissa on lisäominaisuuksia, kuten sateelta suojaavia ulokkeita, eteisiä eli absideja sekä taskuja ja koukkuja tavaroiden säilyttämistä varten.

Telttatyypit

Neljän vuodenajan teltta

Neljän vuodenajan teltta on nimensä mukaisesti suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön, mutta suosituin aika niiden käyttämiseen on kuitenkin keväästä syksyyn. Neljän vuodenajan teltat on yleensä valmistettu paksummasta materiaalista ja niiden muodot ovat virtaviivaisia ja profiili matala, jotta ne kestävät hyvin tuulta, sadetta ja lunta. Jos tarkoitus on telttailla vain kesällä hyvällä säällä, ei neljän vuodenajan teltta ole järkevä valinta, sillä ne yleensä ovat kalliimpia ja vaikeampia pystyttää. 

Kaksikerroksinen teltta

Kaksikerroksinen teltta on todennäköisesti se, joka ensimmäisenä tulee mieleen sanasta vaellusteltta. Ne koostuvat sisäteltasta, joka pystytetään kahdella tai useammalla tukikaarella ja sadesuojasta, joka laitetaan sisäteltan päälle pitämään sade ja tuuli ulkona. Sadesuoja muodostaa usein teltan eteisen. Koska nämä kaksi osaa ovat yleensä täysin erillisiä, halutessaan retkellä voi käyttää vain sisätelttaa, joka pitää makuualustan kuivana ja ötökät ulkona, mutta mahdollistaa paremman kokemuksen luonnossa nukkumisesta. Nämä teltat ovat itseseisovia telttoja.

Yksikerroksinen teltta

Yksikerroksisia telttoja käytetään tyypillisesti vuorikiipeilyssä. Ne ovat kaiken kaikkiaan kevyempiä ja kompaktimpia kuin kaksikerroksiset teltat. Yksikerroksiset teltat ovat itsessään täysin vedenpitäviä, mikä tarkoittaa että niitä voi olla vaikeampi tuulettaa eikä materiaali hengitä kovin hyvin. 

Popup -teltta

Ultrakevyt teltta

Popup -teltat käytännössä pystyttävät itse itsensä. Ne ovat erinomainen vaihtoehto satunnaisille retkeilijöille ja hyviin sääolosuhteisiin, mutta varsinaiseksi vaellusteltaksi niistä ei ole.

Ultrakevyen teltan määritelmä on aika lavea. Yleensä erittäin kevyenä ultra light telttana pidetään telttaa, jonka paino on korkeintaan 1500 g. Todellisuudessa ultrakevyitä telttoja löytyy painorajan kummaltakin puolelta. Ultrakevyissä teltoissa teltan painoa on saatu pienennettyä erittäin kevyillä materiaaleilla kuten DCF- ja silnylonkuiduilla. Jotkin ultrakevyet teltat ovat ns. trekking pole telttoja eli niiden pystyttämiseen tarvitaan esimerkiksi vaellussauvat. 

Itseseisova teltta

Itseseisovat teltat pysyvät pystyssä ilman ulkoista tukea kuten maakiiloja tai kiinnitysköysiä. Niissä käytetään tukikaarista muodostuvaa järjestelmää, joka luo vakaan ja itseään tukevan rakenteen, joka on helppo purkaa. Itseseisovien telttojen etu on, että ne on suunniteltu pystytettäväksi erilaisille pinnoille, mukaan lukien epätasaiseen tai kiviseen maastoon. Ne ovat myös nopeita koota ja yleensä valmistettu kestävistä ja vahvoista materiaaleista.

Apua teltan valintaan

Koska telttatyyppejä on useita ja jokaisesta tyypistä on saatavilla lukemattomia määriä erilaisia telttoja, teltan hankinta voi olla joko työlästä tai päätyä hakuammunnaksi. Jos kaipaat apua teltan valintaan, sivuiltamme löydät runsaasti tietoa ja vertailuja erilaisista teltoista. Täältä voit esimerkiksi lukea artikkelimme parhaista ultrakevyistä teltoista ja täältä löytyvät parhaat kevyet teltat