Review: MSR Elixir 4 V2 -teltta

MSR Elixir 4 itseseisova kupoliteltta on erinomainen vaihtoehto sekä satunnaisille vaelluksille että leirintäalueella yöpymiseen keväästä syksyyn. Tämän neljän hengen teltan tarkasti suunniteltu rakenne, ominaisuudet ja kestävyys ovat oikeastaan juuri sitä, mitä laadukkaista teltoista tunnetulta MSR -brändiltä voi olettaakin. Tässä artikkelissa esittelemme Elixir 4 -teltan, kerromme sen ominaisuuksista, hyvistä ja huonoista puolista sekä kokemuksia käytöstä. 

MSR Elixir 4 V2 pähkinänkuoressa:

   

   • Massa: 4260 g

   • Vesipilariarvot: Ulkoteltta 1500 mm, pohja 3000 mm

   • Materiaalit: Rip-stopnailon, polyuretaani

   • Sisäteltan pinta-ala: 5,02 m^2

   • Eteisten pinta-ala: 2,27 m^2

   • Itseseisova rakenne

   • Vuodenajat: Keväästä syksyyn

  Elixir 4 teltan paino ja koko

  MSR Elixir 4:n massa on 4260 g eli se on hyvin kevyt verrattuna moniin markkinoilla oleviin neljän hengen telttoihin, mutta sitä ei kuitenkaan luokitella ultrakevyeksi teltaksi. Painonsa puolesta se sopii siis vielä majoitteeksi myös vaelluksille toisin kuin monet muut huippumerkkien neljän hengen teltat. Yksi haaste laadukkaan 4 hengen retkeilyteltan luomisessa on tasapainon löytäminen rakenteen kestävyyden ja teltan painon välillä. Mitä suurempi ja korkeampi teltta on, sitä herkempi se on sään vaikutuksille. Tästä syystä useimmat retkeilyteltat ovat 1, 2 tai 3 hengelle ja profiililtaan kohtuullisen matalia.

  Elixir 4 -teltta on riittävän suuri 3 – 4 aikuiselle ja mukaan voi mahtua myös esimerkiksi koira. Jos teltassa yöpyy esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi lasta, tilaa on mukavasti eikä yön aikana juurikaan tarvitse heräillä siihen, että jonkun polvet osuvat omaan selkään. Tästä syystä MSR Elixir 4 toimii mainiosti myös perhetelttana. Teltan pakkauskoko on 56 x 17 cm, mikä ei käy vielä liian isoksi edes rinkkaan kiinnitettynä ja autolla kuljetettaessa pakkauskoko on hyvin maltillinen.

  Elixir 4 -teltan rakenne ja pystyttäminen

  MSR Elixir 4 -teltan rakenne on vakaa risteävien telttakeppien ansiosta. Teltan tangot oli erittäin helppo asentaa teltan pystytyksen aikana. Kun tukikaaret on kiinnitetty pohjan kulmiin, muun teltan rungon kiinnittäminen on helppoa. Kuten alla olevassa kuvassa näkyy, kolmas tukikaarien päälle kiinnitettävä lisätanko levittää telttaa entisestään ja tekee siitä tilavan ja avaran sisältä. Teltan pystyttäminen on muutenkin helppoa ja sen rakenne pystyy ottamaan vastaan myös napakan tuulen ilman, että osat alkavat irtoilla tai hajota. Lisäksi teltan materiaalien vesipilariarot ovat riittävän korkeat pitämään yhdessä teipattujen saumojen kanssa teltan kuivana Suomen sääolosuhteissa.

  Varusteiden säilytys

  MSR Elixir 4 -teltassa nukkuvien ihmisten määrä vaikuttaa luonnollisesti siihen, miten paljon teltan sisällä voi säilyttää varusteita. Lähtökohtaisesti Elixir 4 -telttaan mahtuu mukavasti nukkumaan neljä vaeltajaa varusteineen.  teltassa säilytettävän määrän mukaan. Säilytyksen helpottamiseksi teltan seiniin on on asennettu runsaasti verkkotaskuja, joissa tärkeät tavarat kuten puhelimet, otsalamput, avaimet, lompakot, varavirtalähteen jne. pysyvät tallessa. Tämä ominaisuus toki löytyy nykyään useimmista teltoista.

  Teltan lisälattia

  Yksi MSR Elixir 4 -teltan hienoja puolia on, että sen mukana tulee lattiaa suojaava ja irrotettava lisälattia (footprint), joka yleensä on myytävänä lisävarusteena. 

  Elixir 4 -teltan muita hyviä ominaisuuksia

  Ulkoteltan väri on vaalenharmaa, mikä voi tuntua hieman epätavalliselle ratkaisulle, mutta on hyvin kätevä esimerkiksi kuumina kesäpäivinä. Teltoissa suositaan yleensä tummempia värejä, mutta vaalea väri ehkäisee teltan sisätilan lämpenemistä auringonpaisteella. Tämä voi olla kallisarvoinen ominaisuus Suomen kesässä vaeltaessa, kun aurinko saattaa porottaa aamusta iltaan. Lisäksi ulkoteltta ylettyy maahan asti, joten se suojaa hyvin sisäteltan ja absidissa säilytettäviä varusteita.  MSR:n teltan ilmanvaihto on myös erinomainen ja siitä on kiittäminen hyvin sijoitettuja ilmanvaihtoaukkoja, joita voidaan tarpeen mukaan avata ja sulkea.

  MSR Elixir 4 -teltan plussat ja miinukset

  Hyvät puolet:

    

    • Helppo pystyttää: Monet käyttäjät ovat kehuneet sitä, että teltta on todella helppo pystyttää. Teltassa on myös hyvät ohjeet, mikä auttaa ensikertalaisia.

    • Kestävä: Useat käyttäjät ovat kommentoineet, että teltta kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita, kuten rankkasateita ja kovaa tuulta.

    • Tilava: Teltassa on hyvin tilaa neljälle henkilölle ja heidän varusteilleen. Teltassa on myös kaksi ovea ja kaksi absidia, mikä helpottaa liikkumista ja ilmanvaihtoa.

    • Hyvä hinta-laatusuhde: Monet ovat kommentoineet teltan hintaa ja todenneet sen olevan hyvä laatuun nähden.

   Huonot puolet:

     

     • Paino: Joillekin käyttäjille teltta on osoittautunut painavaksi, jos sitä joutuu kantamaan pidempään. Vaellukselle lähtiessä varusteet pitää suunnitella ja pakata niin, että ne ovat mahdollisimman tasaisesti jaettu seurueen kesken heidän henkilökohtaiset ominaisuutensa huomioiden.

     • Pienet absidit: Muutamat käyttäjät ovat kokeneet, että teltan eteistila on hieman liian pieni, kun sinne yrittää mahduttaa neljän hengen kenkiä ja muita varusteita.

     • Tiukka pakkaus: Jotkut käyttäjät ovat kommentoineet, että teltan pakkaaminen sen mukana tulevaan pussiin voi olla hankalaa, koska pussi on tiukka.

    Yhteenvetoa

    Kokonaisuudessaan MSR Elixir 4 -teltta on erinomainen teltta neljälle hengelle sekä vaellukselle että muille retkille. Vaikka teltassa on joitain pieniä heikkouksia, kuten paino ja pienehkö säilytyspussi, sen vahvuudet ylittävät kirkkaasti nämä puutteet. MSR Elixir 4 on saanut paljon positiivisia arvosteluja käyttäjiltä ympäri maailmaa, ja se on osoittautunut luotettavaksi ja kestäväksi teltaksi, joka tarjoaa mukavuutta ja turvallisuutta monenlaisissa olosuhteissa. Elixir 4 -teltta valikoitui myös parhaaksi kolmen vuodenajan teltaksi, kun vertailimme neljän hengen telttoja eri käyttötarkoituksiin. Täältä voi lukea koko vertailun parhaista 4 hengen teltoista.