Solumuovi makuualusta: Parhaat mallit

Viimeksi päivitetty 4.9.2023

Vaikka itsetäyttyvät ja muut ilmatäytteiset makuualustat ovat nykyään yhä useamman retkeilijän ensisijainen valinta retkipatjaksi, myös solumuovista valmistetuilla makuualustoilla on paikkansa varustearsenaalissa. Hyvin valittu ja laadukas solumuovipatja on monikäyttöinen ja lisämukavuutta tuova varuste, jota ei ole varsinaisesti hinnalla pilattu.

Parhaat solumuoviset makuualustat juuri nyt

Parhaat itsetäyttyvät makuualustat vertailussa

9.5/10

Arvosana 9.5/10

Thermarest Ridgerest Classic -makuualusta

 • Monikäyttöinen: Sopii käytettäväksi yksin tai ilmatäytteisen makuualustan alla.
 • Mukava ja lämmin: Aaltorakenne luo ilmataskuja alustaan.
 • Kestävä: valmistettu Therm-a-Restin kestävimmästä vaahdosta.

Thermarest Ridgerest Classic on kestävä ja mukava solumuovinen makuualusta, joka on suunniteltu kovaan käyttöön ja vaativiin olosuhteisiin. Sen erinomainen suorituskyky ja luotettavuus tekevät siitä hyvän ja turvallisen valinnan monille retkeilijöille.

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Savotta FDF -makuualusta

 • Erinomainen eristävyys
 • Kevyt ja kompakti pakkauskoko, helppo kuljettaa
 • Kestävä ja pitkäikäinen rakenne

Savotta FDF -makuualusta on kestävä ja eristävä makuualusta, joka on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin, olipa kyseessä sitten vuoristo, metsä tai järven ranta. Sen kevyt rakenne, yhdistettynä kompaktiin pakkauskokoon, tekevät siitä ihanteellisen retkeilyyn, olitpa sitten aloittelija tai kokenut eräjorma.

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Thermarest Z-Lite Sol -makuualusta

 • Kevyt ja kompakti: Helppo kuljettaa ja säilyttää.
 • Lisälämpö: Heijastava ThermaCapture™-pinnoite ja lämpöä ansaitsevat kuopat tarjoavat lisälämpöä.
 • Kestävä: Ei tarvitse huolehtia puhkeamisesta tai ilman vuotamisesta.

Thermarest Z-Lite Sol on paksu, mutta kevyt, kompakti ja kestävä makuualusta. Se tarjoaa lisälämpöä heijastavan pinnoitteensa ansiosta, ja sen innovatiivinen muotoilu takaa mukavat yöunet missä tahansa.

8.2/10

Arvosana 8.2/10

Basic Nature Isomatte Eco DeLuxe -makuualusta

 • Optimaalinen mukavuus: 1,2 cm PE-vaahto takaa hyvän nukkumismukavuuden.
 • Kevyt: Vain 350 g, joten se on helppo kantaa mukana.
 • Erinomainen lämmöneristys: Lämmönjohtavuus W/m-K 0.35 takaa, että pysyt lämpimänä myös viileällä säällä.

Basic Nature Isomatte Eco DeLuxe on kevyt ja mukava makuualusta, joka tarjoaa erinomaisen lämmöneristyksen. Sen innovatiivinen rakenne ja hyvät materiaalit tekevät siitä mainion edullisen solumuovipatjan.

8.9/10

Arvosana 8.9/10

Exped MultiMat Uno -makuualusta

 • Monipuolinen käyttö: makuualustana, suojamattuna, teltan alustana ja paljon muuta.
 • Nopea ja kompakti rullaaminen kahden joustavan nauhan ansiosta.
 • Yhdistettävissä muihin MultiMat-mattoihin neppareiden avulla.

Exped MultiMat Uno on kevyt, monipuolinen makuualusta, joka tarjoaa kelvollista mukavuutta ja suojaa ulkoiluaktiviteeteissa. Sen monikäyttöisyys ja ympäristöystävälliset materiaalit tekevät siitä erottuvan valinnan.

9.3/10

Arvosana 9.3/10

Scandinavian Outdoor Extreme -makuualusta

 • Monikäyttöisyys: Voidaan käyttää kesäisenä makuualustana, ilmatäytteisen makuualustan alla, suojamattona, teltan alustana tai  vaikka piknik-peittona.
 • Ympäristöystävällisyys: Valmistettu kierrätetystä materiaalista ja heijastava pinta auttaa lämpötaloudessa.
 • Kevyt ja kompakti: Erittäin kevyt paino (n. 155 g) ja mukana tulevat joustavat pakkaushihnat tekevät siitä helpon kuljettaa ja säilyttää.

Scandinavian Outdoor Extreme on kevyt ja monipuolinen makuualusta, joka toimii erityisen hyvin ilmatäytteisen makuualustan alla. Sen kompaktius ja kestävät materiaalit tekevät siitä hyvän ja monikäyttöisen lisävarusteen jokaiselle retkeilijälle.

Paras itsetäyttyvä makuualusta

Thermarest ProLite Apex makuualusta sopii sekä retkeilijöille että pyöräilijöille, jotka haluavat sekä mukavan että helppokäyttöisen retkipatjan. Makuualustan Stratocore Foam -teknologia yhdistää mukavuuden ja hyvän eristyskyvyn. ProLite Apexin itsestään täyttyvä ominaisuus tekee siitä helpon käyttää ja pakata.

Makuualusta on suunniteltu toimimaan myös haastavissa olosuhteissa ja kovassa käytössä. ProLite Apex sopii käytettäväksi keväästä syksyyn kunhan lämpötila ei laske paljoa nollan alapuolelle ja sen käyttäjät antavat kiitosta mukavuudesta, keveydestä ja monikäyttöisyydestä.

Neljän vuodenajan käyttöön

Savotta FDF -makuualusta on erinomainen valinta niille, jotka etsivät korkealaatuista ja kestävää makuualustaa. Sen ainutlaatuinen rakenne tarjoaa erinomaisen eristävyyden kylmältä maalta. Kevyt ja kompakti pakkauskoko tekevät siitä helpon kuljettaa. Käyttäjät ovat ylistäneet sen mukavuutta ja eristävyyttä. Monet pitävät sitä markkinoiden parhaana makuualustana. Ei ole epäilystäkään siitä, että se on yksi parhaista valinnoista mukavaan ja lämpimään yöhön ulkona.

paksu solumuovi makuualusta

Thermarest Z-Lite Sol makuualusta on luotettava ja kestävä makuualustaa. Sen ainutlaatuinen harmonikkamainen muotoilu, lämpöä varastoivat kuopat ja heijastava ThermaCapture™-pinnoite tekevät siitä ihanteellisen kylmissä olosuhteissa. Käyttäjät ovat ylistäneet sen mukavuutta ja kestävyyttä. Sen helppo pakkaaminen ja keveys tekevät siitä täydellisen kumppanin niin pitkille retkille kuin spontaaneillekin seikkailuille. Se on ehdottomasti yksi markkinoiden parhaista solumuovisista makuualustoista.

Hyvä edullinen solumuovi makuualusta

Basic Nature Isomatte Eco DeLuxe makuualusta on suunniteltu retkeilijöille, jotka eivät halua tehdä kompromisseja mukavuuden suhteen mutta eivät myöskään maksaa itseään kipeäksi. Tämän solumuovisen makuualustan 1,2 cm PE-vaahto tarjoaa optimaalisen mukavuuden ja lämmöneristyksen. Makuualustan keveys tekee siitä ihanteellisen kumppanin pitkille retkille. Se on ehdottomasti harkinnan arvoinen valinta jokaiselle hintatietoiselle retkeilijälle.

Monikäyttöinen solumuovialusta

Exped MultiMat Uno makuualusta sopii retkeilijöille, jotka arvostavat monipuolisuutta ja mukavuutta. Sen 3 mm paksu kierrätetty päälliskangas ja liukumista estävä pohja tekevät siitä ihanteellisen kumppanin niin kesäretkille kuin piknikillekin. Expedin sitoutuminen ympäristöystävällisyyteen ja tuotteen tekniset ominaisuudet tekevät tästä makuualustasta erinomaisen valinnan lähes jokaiselle retkeilijälle. Tämä makuualusta on suunniteltu vastaamaan modernin retkeilijän tarpeisiin ja toiveisiin.

Ilmatäytteisen alustan alle

Scandinavian Outdoor Extreme makuualustassa on 3 mm paksu, siinä on kierrätetty päälliskangas sekä heijastava pinta, joka tekee siitä ihanteellisen niin kesä- kuin talviretkillekin. Makuualusta on suunniteltu kestämään kovia olosuhteita ja tarjoamaan lisämukavuutta monenlaisiin tilanteisiin. Tämä makuualusta on ehdoton lisävaruste jokaiselle retkeilijälle, joka haluaa varusteissaan yhdistää mukavuuden, toiminnallisuuden ja kestävyyden.

Miksi solumuovi makuualusta kannattaa hankkia?

Makuualustojen maailma on moninaista, ja valinnanvaraa on runsaasti. Jokainen retkeilijä tietää, että makuualustan valinta voi joko taata retken onnistumisen tai pilata sen kokonaan. Eri tyyppiset makuualustat palvelevat erilaisia tarpeita. Mutta miksi juuri joko paksu tai ohuempi solumuovi makuualusta nousisi ylitse muiden tai lunastaisi paikkansa rinkassa? Onko se vain mukavuuden vuoksi, vai onko siihen muita syitä? Vai liittyykö valintaan myös hinta-laatusuhde ja pitkäikäisyys?

Tätä artikkelia kirjoittaessa sukelsimme syvälle solumuovialustojen maailmaan. Tutkimme niiden etuja, kuten niiden kestävyyttä ja mukavuutta. Selvitimme, mikä tekee niistä niin erityisiä ja miksi ne ovat monen retkeilijän suosiossa.

Eri tyyppiset makuualustat tarjoavat erilaisia etuja. On ilmatäytteisiä, jotka ovat mukavia mutta saattavat olla alttiita rei’ille. On itsetäyttyviä, jotka yhdistävät mukavuuden ja helppokäyttöisyyden. Mutta kun puhutaan kestävyydestä ja monikäyttöisyydestä suhteessa eristyskykyyn, solumuovi makuualusta nousee usein ykköseksi. Solumuovialustat ovat suunniteltu kestämään kovaa käyttöä ja suojaamaan käyttäjäänsä kylmältä maalta. Äärimmäistä mukavuutta ne eivät ehkä tuo, mutta yhdistettynä toiseen patjaan sekin on mahdollista. Mutta miten valita se oikea makuualusta itselle? Se riippuu pitkälti retkeilyn luonteesta, omista tarpeista ja siitä, minkälaista mukavuuden ja suojan tasapainoa etsit. Jokaisella retkeilijällä on omat mieltymyksensä, ja on tärkeää ymmärtää, mitä arvostaa eniten makuualustassa.

Solumuovisen makuualustan erityispiirteet

Solumuovi makuualusta on suosittu valinta monista syistä. Monille retkeilijöille se on ensimmäinen valinta retkipatjaksi, koska se on sekä edullinen että kestävä. Solumuovista valmistettujen makuualustojen innovatiivinen muotoilu ja materiaalit takaavat, että nukkujan alla on aina pehmeä ja eristävä kerros. Erityisesti paksu solumuovi makuualusta tarjoaa lisämukavuutta ja suojaa kylmältä maalta, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan myös kylmempiin olosuhteisiin. Retkipatjaa hankkiessa on syytä huomioon myös solumuovi makuualustan r-arvo, joka kertoo makuualustan eristyskyvystä. R-arvo on keskeinen mittari, kun pohditaan makuualustan soveltuvuutta eri sääolosuhteisiin. Mitä korkeampi r-arvo, sitä parempi eristyskyky ja sitä mukavammin voit nukkua kylmissä olosuhteissa. Yleensä solumuovialustojen r-arvot ovat arvon 2 liepeillä eli yksistään niistä kovin moni ei ole riittävän eristävä talvikäyttöön. Talvella suosittelemme lisäämään solumuovisen makuualustan päälle toisen retkipatjan.

Ilmatäytteiset vs. solumuoviset makuualustat

Vaikka ilmatäytteiset makuualustat voivat olla mukavampia, ne eivät välttämättä ole yhtä kestäviä tai eristäviä kuin solumuoviset makuualustat. Ilmatäytteiset makuualustat ovat alttiimpia rei’ille ja vuodoille, mikä voi johtaa suoranaiseen katastrofiin vaelluksella. Hyvä solumuovi makuualusta on usein kevyempi ja kestävämpi kuin ilmatäytteinen vastineensa, ja se on myös helpompi pakata ja kuljettaa. Lisäksi solumuoviset makuualustat eivät vaadi pumppaamista, mikä tekee niistä nopean ja vaivattoman valinnan leiriytymiseen. Kun otetaan huomioon nämä edut, ei ole yllättävää, että monet kokeneet retkeilijät suosivat solumuovisia makuualustoja erityisesti pidemmillä retkillä.

Solumuovisen makuualustan huolto ja säilytys

Kun olet investoinut laadukkaaseen makuualustaan, haluat varmasti pitää siitä hyvää huolta. Solumuovi makuualustat ovat helppoja huoltaa ja ne kestävät käyttöä vuosikausia, kunhan niitä säilytetään oikein. On tärkeää muistaa, että vaikka solumuovi on kestävää, se voi silti vaurioitua, jos sitä ei käsitellä oikein. Puhdista makuualusta säännöllisesti miedolla saippuavedellä ja anna sen kuivua ilmavassa paikassa. Vältä taittamasta tai rullaamasta makuualustaa liian tiukasti, jotta se ei murtuisi tai menettäisi muotoaan.

Hyvä solumuovi makuualusta

Yhteenvetona voidaan sanoa, että hyvä ja laadukas solumuovi makuualusta voi olla korvaamaton kumppani retkeilijälle. Se tarjoaa mukavuutta, suojaa ja kestävyyttä, joka tekee jokaisesta retkestä nautinnollisemman. Olipa kyseessä sitten viikonloppureissu lähimetsään tai pitkä vaellus erämaassa, paras solumuovi makuualusta on aina mukanasi takaamassa hyvät yöunet. Tämän lisäksi, kun huolehdit makuualustastasi oikein, se voi palvella sinua vuosikymmeniä. Mikäli kaipaat kuitenkin hieman lisää mukavuutta retkelle, ilmatäytteinen makuualusta voi olla parempi vaihtoehto. Täältä löytyy ilmatäytteisten makuualustojen vertailu. Mikäli taas haluat päästä mahdollisimman vähällä ilmatäytteisen makuualustan täyttämisen suhteen, kannattaa lukea vertailumme parhaista itsetäyttyvistä makuualustoista.