Mistä löytää Suomessa valmistettuja tuotteita?

Vaatteiden ja niissä käytettyjen materiaalien alkuperä, eettisyys ja ympäristöystävällisyys ovat ajankohtaisia asioita ja monelle kuluttajalle määrääviä seikkoja ostopäätöstä tehdessä. Tässä artikkelissa esittelemme valmistajia, joiden valikoimasta löytyy merinovillaisia tuotteita. Esittelyyn valitut yritykset valmistavat tuotteensa Suomessa ja loistavat eettisyydessä ja kestävässä elämäntavassa. Ne kaikki ovat myös saaneet Avainlippu -tunnuksen merkiksi suomalaisesta työstä. Avainlippu takaa, että tuotteen tai palvelun kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia.

Ruskovilla ja Tam-Silk – Ylellistä merinovillaa ja silkkiä

Ruskovilla

Ruskovilla on suomalainen perheyritys, joka aloitti valmistamalla vauvojen vaatteita ja kestovaippoja, mutta on laajentanut tuotantonsa koskemaan myös aikuisten vaatteita ja kodin tavaroita. Yrityksen periaatteena on tuottaa vaatteita sillä tavalla, joka on vähiten haitallinen sekä ihmisen että luonnon hyvinvoinnille. Ruskovilla valmistaa tuotteensa pääasiassa  merinovillasta, silkistä, silkkivillasta ja puuvillasta. Vaatteista valikoimaan kuuluvat alusvaatteet, kerrastot ja asusteet sekä uutuutena mikromuovittomasta villafleecestä valmistetut takit. Kodin tavaroiden valikoimasta löytyy mm. villa- ja silkkipeittoja ja hirssityynyjä sekä joogamatto.

Ruskovillan käyttämät raaka-aineet ovat luomulaatuisia ja niille on myönnetty The Global Organic Textile Standard (GOTS) -luomusertifikaatti. Yritys ei ole halunnut korkean laadun takaamiseksi ulkoistaa tuotantoa vaan tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta suomalaisena työnä Artjärvelllä. Muualla valmistettujen tuotteiden kohdalla alkuperä on kerrottu verkkokaupan tuotekuvauksessa. Yritys myös valitsee raaka-ainetoimittajat huolella. Ruskovilla pyrkii hyödyntämään raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti ja kannattaa kiertotaloutta. Esimerkiksi tuotannossa syntyviä villatilkkuja käytetään vuodevaatteiden täytteinä sekä teollisuusmattojen valmistuksessa.

Tam-Silk

Tam-Silk on vaatevalmistaja, joka toimii ja valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa Kangasalla. Yritys valmistaa pääasiassa erilaisia alusvaatteita ja kerrastoja, mutta valikoimaan kuuluu myös asusteita kuten kaulureita ja kypärämyssyjä. Tuotteita löytyy niin naisille, miehille kuin lapsille. Tam-Silk valmistaa laadukkaita, ekologisia ja eettisiä vaatteita ja tuotteiden materiaalina käytetään pääasiassa merinovillaa, silkkiä ja puuvillaa. Merinovilla on mulesing -vapaata, kaikki langat Ökotex sertifioituja ja puuvilla on GOTS sertifioitua. Yritys pyrkii minimoimaan leikkuujätteen ja kierrättämään materiaaleja ympäristökuorman pienentämiseksi ja verkkokauppatilausten hiilidioksidipäästöt on hyvitetty vuodesta 2019 alkaen.

Svala – vaatteita vaativaan käyttöön ja vaativiin olosuhteisiin

Svala valmistaa tuotteensa Kärsämäellä ja valikoimassa on alus- ja välikerroksen vaatteita sekä asusteita. Tekniset alusasut ja lämpökerrastot ovat yrityksen vahvinta erityisosaamista. Svalan tuotteiden materiaalit ovat laadukkaita, helppohoitoisia, kestäviä ja ennen kaikkea miellyttäviä. Niissä on käytetty sekä mulesing-vapaata merinovillaa että synteettisiä kuituja ja yksityiskohdat on mietitty tarkkaan. Jokainen tuote on Svalan oman ompelijan alusta loppuun asti valmistama ja ompelijan oma tuotteeseen kiinnitetty nimimerkki on takaus laadusta. Ompelemisen lisäksi Svala teettää itse omat neuloksena ja langat hankitaan tarkoin valituilta eurooppalaisilta toimittajilta. Svalan tuotteet on jaettu materiaalin ja käyttötarkoituksen mukaan viiteen kategoriaan: Merino, Thermal Flex, Power Stretch Pro, Windproof ja Fireproof.

Svala painottaa korkean kotimaisuusasteen lisäksi ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä, mikä näkyy tuotteiden korkeassa laadussa, työympäristössä, työskentelytavoissa sekä tuotteissa ja pakkauksissa käytettävissä materiaaleissa. Svalan materiaalitoimittajat ovat auditoituja ja materiaalit sertifioituja. Tuotannon materiaalien leikkuuylijäämät hyödynnetään pienempien tuotteiden valmistuksessa tai annetaan ompelu -ja käsityöharrastajien käyttöön. Svalan tehtaalla toimii myös vaatteiden korjauspalvelu, joka korjaa pelastettavissa olevia vaatteita merkistä ja valmistajasta riippumatta.

Myllymuksut Oy – Laadukkaita kankaita kotiompelijalle

Tee-se-itse -ihmiselle tutustumisen arvoinen yritys on Myllymuksut Oy. Se on monipuolinen suomalainen yritys, jonka valikoimaan kuuluu vaatteiden, asusteiden ja kodin tekstiilien lisäksi kattava valikoima kankaita. Myllymuksut on erikoistunut bambu-, hamppu-, luomu- ja merinovillakankaisiin. Yrityksen arvoihin kuuluvat turvallisuus, kotimaisuus ja luotettavuus ja se kantaa vastuuta ympäristöstä. Myllymuksut lupaa, että se suosii valikoimassaan materiaaleja, jotka kohtelevat sekä luontoa että käyttäjiä kunnioittavasti.