Teltat testissä: Hilleberg Kaitum 2 vs. Nallo 2

Teltalla on merkittävä rooli retkeilijöiden varustuksessa, sillä se tarjoaa suojaa ja mukavuutta luonnossa liikkuessa, mutta voi myös hankaloittaa vaellusta, mikäli teltta on valittu väärin. Hilleberg on yksi markkinoiden tunnetuimmista vaellustelttojen valmistajista ja sen tuotevalikoimassa on lukuisia eri malleja eri tarpeisiin. Tässä artikkelissa vertaillaan kahta suosittua Hillebergin telttamallia: Kaitumia ja Nalloa. Vertailussa on käytetty kahden hengen malleja, mutta kummastakin on saatavilla eri henkilömäärille sopivia vaihtoehtoja. Kumpi näistä telttavaihtoehdoista sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja millaisia eroja näiden kahden teltan välillä on? Tässä vertailussa pureudutaan tarkemmin näihin kysymyksiin.

Hilleberg Kaitum 2 -teltta ja sen ominaisuudet

Hilleberg Kaitum 2 -teltta on suunniteltu kaikkiin vuodenaikoihin ja se sopii erinomaisesti vaeltajille, jotka painottavat teltan valinnassa tilaa ja keveyttä. Tämä tunneliteltta on varustettu kahdella sisäänkäynnillä ja kahdella absidilla, joten se tarjoaa hyvät sisätilat, helpon kulun telttaan ja mahdollisuuden säilyttää varusteita erillään makuutilasta.

Teltta on valmistettu kestävästä Kerlon 1200 -telttakankaasta, joka on kevyempi, mutta yhtä kestävä kuin Hillebergin suositussa Keron-mallistossa käytetty kangas. Alumiinisten telttakeppien halkaisija on 9 mm ja kiilat ovat V-kiiloja, jotka tarjoavat kestävyyttä ja keveyttä samassa paketissa.

Kaitum 2:n ulkoteltan kangas ylettyy maahan asti, joten se tarjoaa hyvää suojaa myös talviolosuhteissa. Teltan ilmastointiaukot takaavat hyvän ilmanvaihdon.

Teltan sisällä on kätevä kattonaru ja kaksi taskua varusteiden säilytykseen. Tuplasisäänkäynnit ja tupla-abisidit tekevät sisäteltasta erittäin tilavan, joten Kaitum 2 sopii erityisesti kookkaampien käyttäjien tarpeisiin.

Teltan koko on 430 x 140 x 100 cm ja sisäteltan koko on 220 x 140 x 100 cm, joten se tarjoaa mukavasti tilaa kahdelle aikuiselle varusteineen. Sisäteltan pinta-ala on 2,9 m² ja absidien pinta-alat 1,2 + 1,2 m². Minimipaino on 2,3 kg, myyntipaino 3,1 kg  ja teltan koko pakattuna on noin 200 x 250 x 500 mm.

Hilleberg Kaitum 2 -teltta kuuluu Hillebergin Red Label -tuoteperheeseen, joka tarjoaa kevyempiä telttoja kuin Black Label -tuoteperhe. Kaitum 2 on erinomainen valinta jokaisen vuodenajan yleisteltaksi, jos haluaa vahvan ja tukevan, mutta silti kevyen teltan.

Hilleberg Nallo 2 -teltta ja sen ominaisuudet

Myös Hilleberg Nallo 2 -teltan kanssa voi nauttia patikoinnista ja telttailusta ympäri vuoden. Nallo 2 on markkinoiden kevyimpiä ja tilavimpia neljän vuodenajan kahden hengen telttoja, joten se sopii täydellisesti kevytretkeilijöille ja yksinvaeltajille, jotka kaipaavat yhden hengen telttaa tilavampaa majoitetta.

Nallo 2 on todellinen kevytunneliteltta, sillä se painaa vain 2,4 kg. Teltassa on yksi sisäänkäynti ja yksi absidi, jotka pitävät painon kurissa. Nallo 2 -teltan suunnittelun tavoitteena on ollut kehittää mahdollisimman kevyt ja tilava teltta, ja se onkin voittanut lukuisia kansainvälisiä testejä.

Nallon värimerkityt telttakaaret ja tuplatelttakaarien käyttömahdollisuus tekevät sen pystyttämisestä helppoa ja nopeaa. Yhdistetty sisä- ja ulkoteltta sekä kaksi sisäteltan taskua varusteiden säilytykseen tekevät Nallo 2:sta erittäin käytännöllisen teltan.

Nallo 2 on suunniteltu kestämään kaikenlaisia sääolosuhteita. Telttakangas on valmistettu vahvasta Kerlon 1200 -materiaalista, jonka repeämislujuus on minimissään 12 kg. Ulkoteltan vesipilariarvo on 5000 mm, mikä tarkoittaa, että teltta pysyy kuivana sekä rankkasateessa että lumisateessa. Teltan V-kiilat pitävät teltan maadoittuneena myös navakalla tuulella.

Nallo 2 on osa Hillebergin Red Label -tuoteperhettä, joka tarjoaa kevyempiä telttoja sekä lyhyille että pitkille retkille. Tämä teltta on hyvä valinta, jos haluaa kevyen, mutta silti vahvan ja tilavan teltan vuoden jokaiselle retkelle.

Kaitum vs. Nallo

Isoin ero telttojen välillä on rakenne: Kaitumissa on kaksi sisäänkäyntiä ja kaksi absidia ja Nallossa kumpaakin on vain yksi. Kaitumin sisäteltan pinta-ala on 0,2 m2 suurempi. Näistä syistä Kaitum sopii Nalloa paremmin kookkaille retkeilijöille tai sellaisille, joilla on runsaasti varusteita. Jos intiimimpi asuminen tai pienempi säilytystila eivät haittaa, Nallo 2:n etuna on massa. Nallo 2 on 700 g Kaitumia keveämpi ja siten se on niiden retkeilijöiden valinta, jotka kaipaavat enemmän kevyitä varusteita kuin tilaa. Materiaalien puolesta teltat eivät juurikaan eroa, kummassakin on käytetty samanvahvuista Kerlon 1200 -materiaalia ja 9mm:n alumiinikaaria. Vesipilariarvot ovat niin ikään samat.

Kun vertaillaan Hilleberg Kaitum 2 ja Hilleberg Nallo 2 -telttoja, onkin tärkeintä miettiä, mitkä ominaisuudet ovat käyttäjälle tärkeitä. Jos etsii tilavaa ja monikäyttöistä telttaa, joka sopii erinomaisesti vaelluksille ympäri vuoden, Hilleberg Kaitum 2 on erinomainen vaihtoehto. Toisaalta, jos etsii mahdollisimman kevyttä ja helpommin kuljetettavaa telttaa, joka silti selviää kaikista neljästä vuodenajasta, Hilleberg Nallo 2 on loistava valinta.

Loppujen lopuksi molemmat teltat ovat erinomaisia valintoja korkealaatuisten materiaalien ja suunnittelunsa ansiosta. Molempien telttojen hinta on korkea, mutta ne ovat sijoitus laadukkaaseen ulkoiluvarusteeseen, joka kestää käytössä vuosia. Riippumatta siitä, kumman teltan valitsee, voi olla varma, että saa laadukkaan ja luotettavan suojan kaikille seikkailuille luonnossa.

 

Teltan valinnasta

Mikäli kaipaat apua teltan valintaan, suosittelemme tutustumaan seuraaviin vertailuartikkeleihimme: Parhaat kevyet teltat, parhaat ultrakevyet teltat ja parhaat 4 hengen teltat.