Mujo.fi logo

Telttailu, vaellus ja turvallisuus

blank

Telttailu ja vaeltaminen ovat suosittuja ja yleisesti ottaen turvallisia harrastuksia. Kuitenkin turvallisuuteen ja riskeihin liittyvät asiat on hyvä ottaa huomioon jo ennen reissuun lähtöä ja pitää mielessä matkan aikana. Tässä artikkelissa käsitellään vaeltamista ja telttailua turvallisuuden näkökulmasta ja annetaan vinkkejä, miten välttyä vaaratilanteilta luonnossa.

Vaelluksen suunnittelu

Vaellukseen liittyvien riskien analysointi ja turvallisuuteen liittyvä valmistautuminen alkaa reitin valinnasta ja ajankohdasta. Suomesta löytyvät vaellusreitit ovat kaikkea helpoista erittäin haastaviin. Lisäksi palvelut kuten vesipisteet tai veden saatavuus voivat vaihdella reitistä riippuen hyvin paljon. Vaellusreitin valinnassa on syytä ottaa huomioon oma kunto ja erätaidot, sillä liian haastava reitti liian haastavissa sääolosuhteissa voi olla jopa kohtalokas. Kaikista reiteistä ei ole välttämättä kovin laadukasta reittikuvausta saatavilla, joten tiedon etsimiseen kannattaa paneutua ja käyttää aikaa. Vaellukseen liittyviä riskitekijöitä voi vähentää suunnittelemalla reitti ja päivämatkat sekä yöpaikat huolellisesti. Kannattaa myös selvittää, minkälaiset sääolosuhteet reitillä yleensä on siihen aikaan, kun vaelluksen aikoo tehdä ja seurata tiiviisti säätiedotuksia ennen matkaa. Huono sää voi aiheuttaa riskejä esimerkiksi hypotermian tai ukkosen takia.

blank

Erätaidot

Ennen luontoon lähtemistä on oikeasti tärkeää, että hallitsee perustaidot, joilla eräily sujuu helposti ja turvallisesti. Tällaisia ovat mm.

  1. Kartan ja kompassin käyttö sekä suunnistaminen: Taito käyttää karttaa ja kompassia auttaa pysymään oikealla reitillä ja löytämään oikean suunnan. On helppoa ajatella, että erämaassa käyttää älylaitteen karttasovellusta, joka kertoo myös ilmansuunnan ja jonka avulla suunnistaminen on helppoa, mutta kompassin ja kartan käytön osaaminen ovat ehdoton edellytys silloin, kun vaeltaa tai telttailee merkitsemättömällä reitillä. Taito suunnistaa luonnossa auttaa pysymään oikealla reitillä ja välttämään eksymistä. Eksyminen on yksi pahimpia vaeltamiseen liittyviä riskejä.
  2. Tulen sytyttäminen: Tärkeä taito vaelluksella on osata sytyttää tuli turvallisesti ja hallitusti. Tuli tarjoaa valoa, lämpöä ja mahdollisuuden valmistaa ruokaa. On myös hyvä miettiä etukäteen, miten tulen sammuttaa maastossa, jos se uhkaa lähteä leviämään hallitsemattomasti.
  3. Ruoanvalmistus: Mikäli ruokaa aikoo valmistaa retkikeittimellä, sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen.
  4. Juomaveden hankkiminen ja puhdistaminen: Veden hankkiminen ja sen puhdistaminen on tärkeimpiä asioista vaelluksella. Kannattaa ottaa huolellisesti selvää etukäteen, mistä juomakelpoista vettä saa reitin varrelta tai jos sitä ei ole saatavilla, miten luonnosta löytyvä vesi pitää puhdistaa, jotta sitä voi turvallisesti juoda. Juomakelvoton vesi on yksi iso telttailuun ja vaeltamiseen liittyvä turvallisuusriski ja odottamaton vatsatauti voi olla paitsi epämukava, mutta erittäin vaarallinen.
  5. Teltan pystyttäminen: Myös teltan pystyttämistä ja pakkaamista pitää harjoitella etukäteen, jotta majoittautuminen sujuu turvallisesti.
  6. Huollon ja korjausten tekeminen: Tärkeää on osata huoltaa ja korjata varusteita, kuten telttaa, vaelluskenkiä ja muita varusteita, jotka voivat kulua tai rikkoutua matkan aikana. Huoltoon ja korjaamiseen tarvittavat välineet on tärkeää miettiä huolellisesti ja pakata mukaan.

Näiden perustaitojen hallitseminen auttaa varmistamaan, että vaellus sujuu turvallisesti ja mukavasti.

Varusteet

Vaellusvarusteita valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuusnäkökohtiin. Ensimmäinen ja tärkein neuvo on valita kestävät ja laadukkaat varusteet. Vaikka halvemmat varusteet saattavat houkutella hintansa vuoksi, ne saattavat pettää juuri silloin, kun niitä tarvitaan eniten. Lisäksi usein edullisemmat teltat painavat laadukkaita enemmän ja painavammat kantamukset voivat lisätä onnettomuuden riskiä reitillä. Suosittelemmekin valitsemaan kevyen tai ultrakevyen teltan vaelluksille, jotka kestävät vähintään kolme yötä. Täältä löytyy parhaat ultrakevyet teltat ja täältä vertailu parhaista kevyistä teltoista.

Lisäksi on tärkeää tarkistaa, että vaellusvarusteet sopivat käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi kengät valitaan sillä perusteella, millaisessa maastossa vaellus tehdään. Jos vaellusreitti on kivikkoista tai maasto märkää, on hyvä valita kengät, jotka tarjoavat hyvän pidon ja tuen sekä ovat vedenpitävät.

Kuten aiemmin jo mainittiin, myös säätiedotus pitää ottaa huomioon ja valittava vaellusvarusteet sen mukaan. Vaellusvarusteisiin kannattaa panostaa erityisesti, kun vaellus tapahtuu huonoissa sääolosuhteissa tai esimerkiksi lumiseen aikaan. Sade- tai tuulitakki sekä lämpimät vaatteet ovat tärkeitä. Teltassa nukkuminen voi aiheuttaa hypotermian riskin, mikäli varusteet ovat vääränlaiset tai sopimattomat.

On myös huolehdittava, että vaellukselle pakkaa mukaan turvallisuusvälineitä. Ensiapupakkauksen lisäksi tällaisia ovat, kompassi ja kartta sekä varusteiden korjaamiseen tarvittavat välineet.

Vaelluksen pituus on myös huomioitava ja varauduttava riittävällä määrällä vettä ja ravintoa. Riittävä nesteen ja ravinnon saanti vaelluksella on ymmärrettävästi erittäin tärkeää. Veden ja ravinnon määrä tulee suunnitella sen mukaan, kuinka pitkä vaellus on ja millaisia reittejä kuljetaan. Oman energiankulutuksen määrittäminen ennen vaellusta voi olla hyvä idea.

Vaellukselle ei kuitenkaan kannata pakata liikaa tai turhia tarvikkeita, sillä lisäpaino rinkassa voi kasvattaa kompastumisen riskiä ja väsyttää vaeltajaa turhaan.

blank

Ensiapupakkaus ja ensiaputaidot

Ennen vaellukselle lähtemistä on hyvä päivittää omat ensiaputaidot. Ensiapupakkauksen sisältö riippuu vaelluksen kohteesta, kestosta ja luonteesta. Yleisesti ottaen ensiapupakkaukseen kannattaa kuitenkin pakata seuraavat tarvikkeet: haavanpuhdistusaine, kuten antiseptinen liuos, alkoholipohjainen desinfiointiaine tai puhdas vesi haavojen puhdistamiseen, sidetaitoksia, laastareita, rakkolaastareita ja haavateippiä sekä kivunlievittäjää, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Pakkauksesta pitäisi myös löytyä hyönteiskarkote tai -suoja, aurinkovoide ja huulirasva, jossa on aurinkosuojakerroin, käsidesi, pinsetit, jolla voi poistaa punkkeja ja piikkejä, steriilejä kertakäyttökäsineitä, lämpömittari sekä hälytyspilli, joka voi auttaa sinua löytämään apua, jos eksyy.

On hyvä muistaa, että ensiapupakkauksen sisältö on tärkeää tarkistaa ja päivittää ennen jokaista vaellusta, jotta sen sisältö on varmasti käyttökelpoista.

Matkasuunnitelma ja ilmoitus läheisille

Kun on lähdössä vaeltamaan, siitä kannattaa ilmoittaa ainakin jollekin etukäteen. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi joku läheinen tietää, missä vaellukselle lähtevä ihminen on, miten hänet saa kiinni ja milloin hänen pitäisi palata.

Vaelluksen aikana

Vaelluksen aikana turvallisuus on tärkeä pitää mielessä, sillä maastossa liikkuminen ja ympäristön olosuhteiden vaihtelu voivat aiheuttaa yllättäviä tilanteita ja onnettomuuksia. Vaelluksella kannattaa pysyä reitillä ja olla tarkkaavainen ympäristöön nähden. Jos vaeltaja eksyy tai loukkaantuu, hänen tulee pysyä paikallaan ja antaa hälytysmerkki, jotta apua voidaan lähettää paikalle. On myös hyvä muistaa, että turvallisuus on kaikkien vastuulla, joten vaellusporukan jäsenten tulee pitää toisistaan huolta ja tarvittaessa auttaa toisiaan. Luonnossa ei ole syytä ottaa turhia riskejä esimerkiksi reittivalintojen tai juomaveden suhteen. Vaelluksella ei missään nimessä kannata juoda kuin sellaista vettä, jonka tietää juomakelpoiseksi. Ruoka, roskat ja muu haiseva aines voi olla hyvä pitää poissa teltan luota, sillä eläimet, kuten karhut voivat olla kiinnostuneita ruoasta ja hajuista. Ota selville paikallisten eläinten käyttäytymistavat ja toimi sen mukaan. Vaelluksella kohdattavat muut ihmiset ovat Suomen reiteillä hyvin pieni turvallisuusriski.

blank

Lopuksi

Vaellus on mielenkiintoinen ja monipuolinen tapa olla luonnossa ja haastaa itseään fyysisesti. Kuitenkin vaellusretkellä turvallisuus on kaiken A ja O. Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen ovat avainasemassa vaelluksen turvallisuuden yleisen mukavuuden varmistamiseksi. Ennen lähtöä pitää muistaa tarkistaa sääolosuhteet ja valita sopivat varusteet, kuten kunnolliset kengät, säänmukaiset vaatteet sekä riittävästi ruokaa ja juomaa. Lisäksi mukaan on tärkeä pakata asianmukainen ensiapupakkaus ja osata käyttää sitä tarvittaessa. Vaellusretkellä on myös noudatettava turvallisuusohjeita, kuten pysyä merkityllä reitillä, pitää yhteyttä muihin vaeltajiin sekä ilmoittaa aina reitin ja arvioidun paluuajan läheisille. Kaiken kaikkiaan turvallinen ja nautinnollinen vaellus edellyttää huolellista valmistautumista ja yhteistyötä vaellusporukan jäsenten välillä.