TOP 5 riipputeltat ja riippumattoteltat

Retkeily ja vaeltaminen ovat loistavia tapoja päästä luonnon läheisyyteen ja nauttia ulkoilmasta. Yksi tärkeimmistä asioista retkeilyssä on majoittuminen. Huono tai epämukava majoite voi pahimmillaan pilata koko kokemuksen.

Hyvä ja kevyt teltta on perinteinen vaihtoehto vaellukselle, mutta nykyään myös riippumattoteltoista ja riipputeltoista on tullut suosittuja vaihtoehtoja, sillä ne tarjoavat kevyen, helppokäyttöisen ja erityisesti erilaisen tavan nukkua ulkona.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat riippumatto teltta- ja riipputelttavaihtoehdot, joista toivomme löytyvän jokaiselle sopivimman vaihtoehdon seuraavaa retkeä varten. Esittelemme

  Artikkelin lopusta löydät lisää tietoa riippumaton tai riippumattoteltan kanssa retkeilystä sekä usein kysyttyjä kysymyksiä.

  Paras riippumattoteltta: Eagles Nest Outfitters OneLink Hammock System

   

  Jos haluaa huippuluokan tuotteen, jossa on oikeasti mukava yöpyä ja jonka pystyttämiseen ei tarvitse käyttää paljoa aikaa eikä hermoja, ENO OneLink -riippumattoteltta on todennäköisesti paras markkinoilta löytyvä vaihtoehto. OneLink-pakettiin kuuluu kaikki, mitä täydelliseen retkeilykokemukseen tarvitsee: DoubleNest-riippumatto, Atlas-ripustushihnat, Guardian-hyönteisverkko, ProFly-katos ja pakkauspussi. Ripustushihnat ovat erittäin helppokäyttöiset, niiden 2,8 metrin pituus mahdollistaa ripustamisen mihin tahansa paikkaan eikä niiden kiinnittämiseen tarvita solmuja. Hyönteisverkko ympäröi koko maton, joten nukkuminen onnistuu rauhassa ilman ötököiden häiritsemistä.

  Riippumaton FreeWave-materiaali hengittää ja takaa miellyttävän yöunen. Integroitu pakkauspussi mahdollistaa helpon kuljetuksen ja säilytyksen. Päissä olevat lujat jousihaat tekevät ripustamisesta turvallista ja helpottavat käyttöä. ProFly-katoksen mitat ovat 320 x 190 cm ja sen materiaali on 70 denierin ripstop-nailonia, joka suojaa sateelta. Katoksen vesipilariarvo on 1000 mm. Hyttysverkko on myös rip-stop-nailonia, mutta hieman ohuempaa. Kokonaispaino OneLink-paketille on vain 1900 g, joten se on erittäin kevyt ja helppo kuljettaa mukana minne tahansa ja myös pitkille vaelluksille. Eagles Nest Outfitters -riippumattoteltan hinta-laatusuhde on erittäin hyvä.

  Kokemuksia ENO OneLink -riippumatosta:

  “Loistava ja mukavampi vaihtoehto teltalle! Minulla on näitä 2, itselle ja pojalle ja olemme käyttäneet niitä mm. 2 päivää jatkuneessa sateessa ja silti pysyneet kuivana. Kokoaminen ja kiinnittäminen vaatii aluksi hieman harjoittelua, mutta on sen jälkeen helppoa. Myös purkaminen onnistuu nopeasti.” 

   

  Parhaat edulliset riippumattoteltat

  Trekker riippumattoteltta

  Trekker riippumatto on hintaansa nähden aivan huipputuote. Se sopii sekä kotipihalle että vaellukselle ja on erinomaine valinta kaikille, jotka etsivät edullista mutta hyvää ja vaivatonta riippumattotelttaa. Trekker riippumatto on varustettu sadesuojalla, joten riippumatossa voi rentoutua sateisina päivinäkin. Koska mukana tulee hyttyssuoja, ei hyttysistä tai muista hyönteisistä tarvitse huolehtia. Trekker on kevyt ja helppo asentaa kahden puun väliin. Pakkaukseen sisältyy kätevä säilytyskassi, johon kaikki kiinnitykseen ja kokoamiseen tarvittava mahtuu mukavasti. Riippumatto on valmistettu kestävästä nylontaftista ja teryleenistä, ja sen maksimipainoraja on 200 kg.

  Kokemuksia Trekker riippumatosta

  “Erittäin hyvä, pitää kuivana ja on helppo pystyttää.”

   

  Robens Trace Ultimate Hammock Set

  Robensin edullinen vaihtoehto on tyyliltään enemmän ENO OneLink -riippumattoteltan kaltainen. Pakkaus sisältää hyttysverkollisen riippumaton ja tarpin, joka suojaa sateelta ja kosteudelta sekä riippumattoa että sen alla mahdollisesti säilytettäviä varusteita. Tämän avulla voi nukkua ilmavasti ja mukavasti, ilman että kondensoituva kosteus kiusaa nukkujaa. Ripustushihnat ja jousihaat takaavat helpon ja nopean asennuksen. Robens on hyvä valinta myös siinä mielessä, että se on valmistettu pääosin kierrätysmateriaaleista. Polyesteriverkko estää hyönteisten pääsyn sisään. Tarppi on valmistettu 210 ripstop-nailontaftista, jonka vesipilariarvo on 3000 mm, joten se pitää  kuivana myös rankassa sateessa. Lisäksi tämänkin riippumaton painoraja on 200 kg. Riippumaton ja tarppi mahtuvat helposti mukana tulevaan pakkauspussiin.

   

  Paras sarja, josta voi koota itselle sopivan riipputeltan: Ticket to the Moon

  Esimerkiksi: Ticket to the Moon Original Hammock + Convertible Bug Net + Moon Tarp

  Ticket to the Moon on tunnettu korkealaatuisista riippumatoista ja niihin liittyvistä lisävarusteista. Riippumattoteltan voi koota esimerkiksi Ticket to the Moonin Original -riippumatosta, hyttysverkosta ja tarpista. Lisäksi ripustamiseen tarvitaan ripustushihnoja ja karabiineja. Riippumatto kiinnitetään niiden avulla puihin tai muuhun sopivaan kiinnityspisteeseen. Kun riippumatto ja hyttysverkko on asennettu, Moon Tarp -tarpin voi kiinnittää riippumaton päälle haluamallaan tavalla. Moon Tarp on erittäin monikäyttöinen ja sen voi kiinnittää useilla tavoilla ja myös niin, että riippumaton alle sijoitetut varusteet pysyvät hyvin säältä suojassa. Valitsemalla Ticket to the Moon -sarjan, voi itse vaikuttaa paljon siihen, minkälaisen riippumaton ja mitä lisävarusteita settiin valitsee.

   

  Paras vaihtoehto Tentsile -riipputeltalle: Trekker riipputeltta

  Arvokkaan ja usein loppuunmyydyn Tentsile -teltan hyvä ja roimasti edullisempi vaihtoehto on Trekker riipputeltta. Riipputeltta tarjoaa maanpinnan yläpuolella majoittumisesta erilaisen elämyksen kuin riippumatto. Trekkerin puiden väliin ripustettava riipputeltta on helppo kuljettaa ja pystyttää, ja se tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon myös perinteiselle telttailulle. Teltan paino on vain hieman yli 3 kiloa, joten se on kohtuullisen kevyt majoite. Se on suunniteltu kahdelle aikuiselle ja sen mitat ovat 3m x 3m x 1m. Teltta on valmistettu kestävästä ja vedenpitävästä materiaalista, jonka ulkoteltan vesipilariarvo on 2000 mm ja pohjan vesipilariarvo on 3000 mm. Tämä tarkoittaa, että teltta pysyy kuivana kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Pakkaukseen sisältyy kaikki tarvittava sen pystyttämiseen, mukaan lukien ulko- ja sisäteltta, telttakaaret, kiristysnauhat, kiristin, telttanarut, telttavaarnat ja käyttöohjeet. Kaikki tämä on pakattu kompaktiin pakkaukseen. Koska teltta on ylhäällä maanpinnasta, ei tarvitse huolehtia epätasaisesta tai märästä maaperästä eikä pieneläimistä, jotka yrittävät tunkeutua telttaan yöllä. Tämän riipputeltan käytön haasteena on oikeastaan vain löytää sopivalla etäisyydellä olevat puut. Siinä missä perinteisen riippumaton kiinnittämiseen tarvitaan kaksi toisistaan sopivalla etäisyydellä olevaa puuta, tämän riipputeltan kiinnittämiseen niitä tarvitaan kolme. Suosittelemme myös harjoittelemaan teltan kokoamista ja kiinnitystä ennen mahdolliselle vaellukselle lähtemistä. 

   

  Vinkkejä riippumattoteltassa yöpymiseen ja sen kanssa retkeilyyn:

   Sopivan leiripaikan valinta: Puut, joihin kiinnität riippumaton, tulee olla tarpeeksi paksuja ja vahvoja, jotta ne kestävät painon ja syntyvän jännityksen. Se, mikä on puiden sopiva etäisyys, riippuu riippumatosta ja sen kiinnitysvälineistä. Sopiva etäisyys kiinnityspisteille kannattaa määrittää ennen retkelle lähtemistä. Riippumatto kannattaa ripustaa tarpeeksi korkealle, jotta voi nukkua mukavasti ilman että on liian lähellä maata. Yleinen suositus on, että riippumatossa maatessa pohja jää 30-60 cm maanpinnan yläpuolelle. Jos mahdollista, kannattaa valita riippumatolle paikka, jossa se on suojassa sateelta ja tuulelta.

   Kiinnitä riippumattoteltta huolellisesti: Kiinnitä teltta lujasti ja tasaisesti puiden väliin käyttämällä riippumaton kiinnittämiseen tarkoitettuja varusteita. Riippumaton kiinnitystä on tärkeää harjoitella jo ennen reissua, samoin kannattaa selvittää etukäteen, miten kaukana toisistaan olevat puut ovat optimaalinen paikka riippumatolle. Ennen kuin nouset riippumattoon, tarkista, että teltta on turvallisesti ja oikeaoppisesti kiinni.

   Valitse oikea makuupussi: Valitse makuupussi, joka on suunniteltu käytettäväksi riippumattoteltassa. Tarkista, että pussin ominaisuudet vastaavat olosuhteita ja että se on riittävän lämmin riippumatossa yöpymiseen.

   Pukeudu oikein: Pukeudu riittävän lämpimästi ja kerrospukeudu. Vältä kosteutta imeviä vaatteita ja muista suojata pääsi esimerkiksi pipolla.

   Älä tingi turvallisuudesta: Tarkista, että riippumatto on turvallisesti kiinni ja vältä roikkumista liian korkealla maasta. Muista myös ottaa mukaan ensiapupakkaus ja hätätilanteisiin sopiva kommunikointiväline.

   Muista suojata varusteet: Mikäli aiot nukkua vaelluksella riippumattoteltassa tai riipputeltassa, myös varusteet pitää pystyä suojaamaan esimerkiksi kosteudelta ja sateelta. Tämä hoituu esimerkiksi tarpin avulla. Joissakin riippumattoteltoissa tulee mukana tarppi, joka suojaa hyvin riippumaton alle laitettavat varusteet. Mikäli leiriytyy paikassa, jossa on mahdollisuus kohdata petoeläimiä, voi olla hyvä varata varusteille oma tarppi, sillä yöllä ruoan perässä olevat petoeläimet on syytä pitää loitolla majoitteesta.

    

   Usein kysyttyä

   Yleensä tätä kysymystä pitää pohtia silloin, jos jollakin alueella telttailu on kielletty tai sitä on jotenkin rajoitettu. Vastaus riippuu tarkkaan ottaen siitä, miten kyseinen kielto on muotoiltu ja määritelty. Jos kielto koskee nimenomaan telttailua, niin riippumatossa majoittuminen ei todennäköisesti ole kiellettyä, koska se ei ole telttailua sanan varsinaisessa merkityksessä. On kuitenkin mahdollista ja usein todennäköisempää, että kielto on muotoiltu laajemmin, esimerkiksi siten että se kieltää kaikenlaisen yöpymisen tai leiriytymisen alueella. Tällöin myös riippumatossa majoittuminen on kiellettyä. Tällainen tilanne on esimerkiksi luonnonsuojelualueilla, joissa leiriytyminen on rajoitettu sille tarkoitetuille alueille. 

   Kyllä , mutta se vaatii huomattavasti enemmän valmistautumista ja varusteita kuin kesällä. Talvella riippumatossa nukkuminen edellyttää, että on. Talvella tarvittavia varusteita ovat esimerkiksi talvikauteen sopiva makuupussi, aluspeitto/lämpöhuopa/eristävä peitto, eristävä makuualusta ja tarvittaessa telttakangas tai tarppi tuulensuojaksi. On myös tärkeää huolehtia siitä, että vaatetus on riittävän lämmin. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä silloin vaatetusta on helppo säädellä myös yöllä. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että valitset riippumaton, joka kestää kylmiä olosuhteita. Tarkista myös, että ripustushihnat ja karbiinit sopivat pakkaskeleille. Jos ei ole aiemmin yöpynyt riippumatossa, harrastus kannattaa ehdottomasti aloittaa kesäkaudella.

   Riippumatossa nukkuminen toisen henkilön kanssa samaan aikaan on mahdollista, mutta se pitää ottaa huomioon riippumaton valinnassa. Monet riippumatot ovat suunniteltu yhden henkilön käyttöön, mutta on olemassa myös suurempia riippumattoja, joihin mahtuu mukavasti kaksi henkeä. Esimerkiksi Ticket to the Moon -merkiltä löytyy kahden hengen riippumattoja. Kahden hengen riippumatto on suunniteltu kestämään kahden ihmisen painoa ja on jakamaan paino tasaisesti. Tämän lisäksi on tärkeää valita sopivat kiinnitysvälineet ja ripustusköydet, jotta riippumatto on vakaa ja kestää kahden henkilön painon. On hyvä ymmärtää, että toisen henkilön kanssa riippumatossa nukkuminen voi olla ahtaan tuntuista ja haastavaa, etenkin jos riippumatossa on eri kokoisia ihmisiä. Lisäksi, jos toinen liikkuu paljon tai pyörii unissaan, se voi häiritä toista ja tehdä yöunesta epämukavan. Ennen kuin päättää nukkua jonkun kanssa samassa riippumatossa, on syytä varmistaa, että riippumatto on suunniteltu siihen, ja että kumpikin on mukavuusalueellaan.