Ultrakevyt teltta: Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2

Kun teltan massasta halutaan viilata pois joitakin satoja grammoja, ultra light -telttojen valmistajat yleensä tekevät kompromisseja tilavuuden suhteen ja valmistavat sisätiloiltaan hyvin kompakteja, kapeita ja jopa ahtaita telttoja. Tämä voi tehdä ultrakevyestä teltasta epämukavan tai epäkäytännöllisen asua. Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 -teltassa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole. Se on erittäin kevyt, 530 g, mutta myös hyvin tilava. Teltassa on 5,85 m2 pohjapinta-alaa ja pyramidimaisen rakenteen ansiosta teltan korkeus korkeimmasta kohdasta on huimat 162,6 cm. Telttaan majoittuukin ongelmitta kaksi nukkujaa varusteineen.

Jos etsii monipuolista, ympärivuotiseen ja aktiiviseen käyttöön sopivaa kevyttä telttaa, Ulta Mid 2 on tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

Onko Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 paras ultrakevyt teltta?

Vertailimme ultrakevyitä telttoja ja UltaMid 2 valikoitui vertailun parhaaksi. Mikä tekee siitä niin hyvän ultrakevyen teltan, että se peittoaa muut? Toisin kuin monet ultrakevyet teltat, tämä sopii käytettäväksi neljänä vuodenaikana ja se kestää hyvin tuulta ja erilaisia sääolosuhteita. Teltan kestävyys perustuu laadukkaaseen valmistukseen ja Dyneema Composite Fiber- eli DCF -materiaaliin, joka on erittäin korkean suorituskyvyn omaava komposiittikuitu. Kuidussa erittäin korkean moleyylipainon polyeteenilevyä on laminoitu kahden polyersterilevyn väliin.

 

Huonoja puolia teltassa on kaksi. Ensinnäkin teltalla on suuri hintalappu. Korkea hinta kuitenkin selittyy laadulla, monipuolisuudella, kestävyydellä ja käyttömukavuudella. Toiseksi UltaMid 2 on ns. trekking pole -teltta eli sen pystyttämiseen tarvitaan esimerkiksi vaellussauvat. Harmillisesti teltta on juuri sen verran korkea, että yksi normaalimittainen sauva ei riitä pystytykseen. Tästä johtuen leiripaikalla joutuu joko yhdistämään kaksi sauvaa, etsimään luonnosta sopivan tuen tai kiinnittämään teltan ylhäältä päin esimerkiksi puuhun. 

Asumismukavuus

Teltassa on paljon sisätilaa, joka riitää paremmin kuin hyvin kahdelle hengelle nukkumiseen, varusteiden säilyttämiseen ja mikseipä vaikka lisäksi koiralle tai kahdelle. Pyramidirakenteen korkein kohta ja teltan jyrkät seinät tarjoavat runsaasti tilaa liikkua.

Huomioitavaa on, että telttaan ei kuulu lattiaa eikä hyönteisverkkoa. Jos niitä kaipaa, voi teltan lisäksi hankkia UltaMid 2 Mesh Insert -sisäteltan, jossa on DCF-pohja. Sisäteltan massa on kuitenkin 627 g, joten se käytännössä tuplaa teltan painon, mutta silti paketin kokonaispaino jää alle 1200 g. Vaihtoehtoisia lisävarusteita ovat lattiaton hyttysverkko ja maapeite. 

Ilmanvaihdosta teltassa on huolehdittu pyramidin huipulta löytyvällä avattavalla ja suljettavalla tuuletusaukolla. Lisätuuletusta kaipaava voi myös pystyttää teltan hieman maanpinnan yläpuolelle.

Paino

Valmistajan ilmoittama painon 530 g, ja pakkauksessa tulee mukana itse teltta, narut jokaiseen kahdeksaan kiinnityspisteeseen, yksi ylimääräinen naru ja DFC-materiaalista tehty säilytyspussi. Telttakiilat ja teltan pystyttämiseen tarvittavat vaellussauvat tai vastaavat on oltava omasta takaa. Kuten aiemmin mainittiin, teltassa ei ole lattiaa, joten sisäteltan tai maapeitteen ostaminen on suositeltavaa. Myöskään telttakiilat eivät kuulu pakettiin.

Säänkestävyys

Mitä tulee erilaisiin sääolosuhteisiin, ei ole epäilystäkään eikö DCF-kuitu olisi omaa luokkaansa ja sen ominaisuudet peittoavat selvästi esimerkiksi usein ultrakevyissä teltoissa käytettävän silnylonin ominaisuudet. DCF on silnylonia kevyempää ja lisäksi täysin vedenpitävää, joten se antaa kunnollista suojaa vedeltä ja lumelta. Kuitu ei myöskään ime vettä, joten se ei veny ja painu kasaan kastuessaan, eikä siten repeydy tai menetä muotoaan helposti. DCF suojaa myös tuulelta erinomaisesti. 

Mukautuvuus

UltaMid 2 -teltan saa pystytettyä vakaasti melkein minne vain. Mahdollisuus käyttää melkein mitä tahansa telttakeppinä, kävelysauvaa, melaa, oksaa, tekee teltasta mukautuvan ja sen voi myös tarvittaessa pystyttää ilman keppejä ripustamalla. Lisäksi mukana tulevat narut mahdollistavat teltan asettelun ja muotoilun halutulla tavalla ja haluttuun korkeuteen. Talvella lattiattomuus antaa mahdollisuuden esimerkiksi kaivaa telttaa hieman lumen sisään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että DCF ei kestä lämpöä yhtä hyvin kuin esimerkiksi silnylon, joten ruoanlaiton suhteen on noudatettava varovaisuutta. 

Arvo

UltaMid 2 on rehellisesti sanottuna kallis teltta ja suuri investointi, mikä ei telttoja ja DCF -materiaalin tunteville ole varsinainen yllätys. Tämän teltan ostaessa maksaa kuitenkin parhaista materiaaleista, loistavasta muotoilusta ja ammattitaitoisesta suunnittelusta ja se oikeasti tarjoaa rahoille vastinetta. Pitkällä aikavälillä aktiivisesti ympäri vuoden telttailevalle ja ultrakevyttä telttaa tarvitsevalle UltaMid 2 on erinomainen vaihtoehto. 

Lopuksi

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 on tilava, ultrakevyt neljän vuodenajan teltta, joka sopii kaikenlaisiin seikkailuihin. Vaikka hinta on korkea, tilavuus, laatu ja ominaisuudet ovat huomionarvoisia seikkoja, kun sitä verrataan muihin ultra light -telttoihin, jotka voivat olla hyvin ahtaita, epämukavia ja helposti rikki meneviä. Jos telttaan on todella valmis panostamaan, UltaMid 2 -teltan suorituskyky on lopulta aika lyömätön. Jos haluat lukea muistakin ultrakevyistä teltoista, täältä löydät vertailumme Paras ultrakevyt teltta 2 hengelle.