Vertailu: Parhaat untuvamakuupussit

Jos haluaa makuupussin, joka on sekä kevyt, ylivertaisen mukava että erinomaisesti eristävä, untuvamakuupussi on todennäköisesti ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Kevyen untuvan ylivertainen kyky eristää lämpöä ja pakkautua pieneen tilaan tekee siitä suositun vaihtoehdon makuupussin eristemateriaaliksi.

Tässä artikkelissa esittelemme parhaita ja untuvamakuupusseja, jotka täyttävät korkeat laatuvaatimukset ja ovat eettisiä valintoja. Vertailussa mukana tuotemerkit Fjällräven, Rab, Marmot, Halti, Haglöfs ja monia muita. Kaikkia parhaaksi valittuja makuupusseja on vähintään kahta kokoa. Artikkelissa esitellään

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

(Siirry esittelyyn)

Toivomme, että tämän artikkelin avulla voit löytää juuri sinulle sopivan untuvamakuupussin. Artikkelin lopusta löytyy lisää hyödyllistä tietoa untuvamakuupusseista.

Paras kolmen vuodenajan untuvamakuupussi

 • Saatavilla kolme kokoa: Regular, Long ja leveämpi Long X-Wide
 • Massa: 1310 – 1435 g riippuen koosta
 • Mukavuuslämpötila M: -9ºC
 • Mukavuuslämpötila N: -3ºC
 • Äärilämpötila: -28 ºC
 • Täyte: Ankanuntuva, fill power 650, untuvan massa 700-825 g
 • Pinta- ja vuorikangas: Ripstop-nailon
 • Vetoketjut: Puolipitkät vetoketjut kummallakin sivulla ja yksi jalkopäässä
 • Vastaava naisten malli: Angel Fire

Marmot Sawtooth untuvamakuupussi on syystä suosittu malli ja se sopii kaikille, jotka etsivät lämmintä ja mukavaa kolmen vuodenajan makuupussia. Tämä laadukas makuupussi tarjoaa erinomaisen suojan jopa pikkupakkasia vastaan, sillä sen lämpötilaluokka ulottuu -3 aina -9 celsiusasteeseen.

Sawtoothin untuva on käsitelty vettähylkiväksi, joten se säilyttää eristyskykynsä myös kosteissa olosuhteissa. Makuupussin suhteen ei myöskään tarvitse huolehtia litistyneestä untuvasta – se lämpimänä ja kuivana riippumatta sääolosuhteista.

Perinteisen pitkän vetoketjun sijaan Sawtoothissa on kaksi lyhyttä vetoketjua käyttäjän molemmin puolin. Tämä innovatiivinen ratkaisu mahdollistaa sen, että molemmat kädet voi ottaa pussin ulkopuolelle ilman, että vartalo jäähtyy. Lisäksi jalkopäässä on vetoketju, jonka avulla voi saada jaloille lisää tilaa tarvittaessa.

Sawtoothin laatu näkyy sen yksityiskohdissa. Makuupussin eristeenä käytetään RDS-sertifioitua fill power 650 -ankanuntuvaa, joka takaa erinomaisen lämmöneristyksen. Pinta- ja vuorikankaat on valmistettu kierrätetystä ripstop-nailonista, mikä tekee pussista kestävän ja kevyen.

Marmot tarjoaa myös naisten mallin nimeltä Angel Fire, joka on suunniteltu sopimaan naiselliselle vartalolle. Sawtoothin Regular-koko sopii enintään 183 cm pituiselle käyttäjälle ja pidemmät Long -pussit maksimissaan 198 cm pitkille.

Makuupussin mukana tulee pakkauspussi retkikäyttöön sekä tilava säilytyspussi, jossa makuupussia voi säilyttää kotona.

Marmot Sawtooth untuvamakuupussi on täydellinen valinta vaelluksille, telttaretkille ja muuhun eräilyyn, joissa tarvitaan luotettavaa suojaa ja mukavuutta. Sen keveys, pakattavuus ja korkealaatuiset materiaalit tekevät siitä loistavan untuvamakuupussin keväästä syksyyn käytettäväksi.

Paras untuvamakuupussi talvikäyttöön

 • Saatavilla kolme kokoa: Normaali, pidempi L ja naisten koko SL 
 • Massa: 1450 – 1600 g riippuen koosta
 • Mukavuuslämpötila M: -21ºC
 • Mukavuuslämpötila N: -12ºC
 • Täyte: Ankanuntuva, fill power 650, untuvan massa 1050 g
 • Pinta- ja vuorikangas: Polyamidi, ripstop-polyamidi
 • Vetoketjut: Täyspitkä vetoketju sivulla
 • Vastuullinen valinta: Sertifioidut ja kestävästi tuotetut materiaalit, ympäristöystävälliset kemikaalit, Bluesign -sertifikaatti

Deuter Astro Pro 1000 untuvamakuupussi tarjoaa vertaansa vailla olevaa lämpöä ja mukavuutta talvisiin olosuhteisiin. Tämä huippuluokan makuupussi on suunniteltu kestävyyttä ja keveyttä vaativille harrastajille sekä ammattikäyttöön. Astro Pro -sarjan pussit yhdistävät tinkimättömän kestävyyden ja pienen massan, mikä tekee niistä täydellisen valinnan vaativiin talviolosuhteisiin.

Astro Pro 1000 makuupussissa on joustava vuoraus, joka auttaa pitämään untuvan lähellä kehoa. Tämä innovatiivinen suunnittelu siis varmistaa, että makuupussi eristää lämpöä erinomaisesti eikä kylmää ilmaa pääse sisään.

Makuupussin täyteuntuva on korkealaatuista fill power 650 -ankanuntuvaa ja sitä on pussissa 1000 grammaa, mikä varmistaa erittäin lämpimän ja pehmeän nukkumiskokemuksen. Makuuussissa on sisäpuolella tasku, jossa voi säilyttää pieniä tarvikkeita. Hupun ja jalkopään alueet on valmistettu vettä hylkivästä kankaasta, joka suojaa kosteudelta.

Makuupussin pakkauspussi on tarkoitettu käytettäväksi retkillä ja mukana tulee myös erillinen tilava säilytyspussi kotona säilyttämistä varten.
Astro Pro 1000 untuvamakuupussi on Bluesign-tuote ja Grüner Kopf -hyväksytty, mikä tarkoittaa, että se täyttää korkeat ympäristöystävällisyys- ja turvallisuusstandardit. Untuva on myös RDS-hyväksyttyä, mikä varmistaa, että se on peräisin eettisesti ja vastuullisesti hankituista lähteistä.

Paras ultrakevyt kolmen vuodenajan untuvamakuupussi

 • Massa: 600 g
 • Mukavuuslämpötila M: -8ºC
 • Mukavuuslämpötila N: -2ºC
 • Äärilämpötila: -27 °C 
 • Täyte: Untuva, fill power 900+
 • Pinta- ja vuorikangas: Ripstop-nailon
 • Vetoketju: Puolipitkä vetoketju pussin sivulla 
 • Saatavilla myös pidempi Long -versio

Rab Mythic Ultra 360 on ehdottomasti yksi parhaista ultrakevyistä makuupusseista, jotka tarjoavat täydellistä lämmönsäätelyä keväästä pitkälle syksyyn. Tämä poikkeuksellisen kevyt makuupussi yhdistää huippuluokan untuvan ja innovatiivisen Thermo Ionic Lining -teknologian (TILT), joka varmistaa optimaalisen lämmöneristyksen ja tarjoaa mukavat yöunet.

Makuupussin TIL -teknologia perustuu titaanikerrokseen, joka on integroitu vuorikankaan kuituihin. Tämä innovatiivinen ominaisuus heijastaa tehokkaasti kehon lämpöä takaisin pussin sisälle ja pussi sopii käytettäväksi jopa silloin, kun lämpötila laskee hieman alle nollan.

Makuupussin sporttinen”Mummy Taper” leikkaus tekee siitä istuvan ja mukavan muotoisen. Leveämpi hartiatason ympärysmitta tarjoaa liikkumatilaa ja alaspäin kapeneva muotoilu pienentää ilmatilaa pussin sisällä ja parantaa siten lämmöneristystä. Saatavilla on myös Long-versio, joka sopii pidemmille retkeilijöille.

Laadukas täyte on Mythic Ultra 360 -makuupussissa erityisen tärkeä ominaisuus. Se hyödyntää fill power 900+ -untuvaa, joka on tuotettu Euroopassa. Untuva on RDS-sertifioitua ja jäljitettävää, mikä tarkoittaa, että se täyttää tiukat eettiset standardit. Lisäksi untuva on käsitelty Hydrophobic Down -käsittelyllä, joka tekee siitä erittäin kestävän kosteissa olosuhteissa.

Pussin sisällä oleva lämpökaulus estää lämmön karkaamisen ja pitää lämpimänä läpi yön. Puolipitkä vetoketju tarjoaa helpon pääsyn makuupussiin ja mahdollistaa ilmanvaihdon tarpeen mukaan.

Rab Mythic Ultra 360 -makuupussin pakkauskoko on uskomattoman pieni, vain 36 cm x 18 cm, mikä tekee siitä äärimmäisen kompaktin ja helposti kuljetettavan. Sen keveys – vain 600 g – tekee siitä todellisen ultrakevyen retkeilykumppanin.

Paras kevyt talvimakuupussi untuvatäytteellä

 • Saatavilla kaksi kokoa: Regular ja Long
 • Massa: 1208 – 1283 g riippuen koosta
 • Mukavuuslämpötila: -22 ºC (uusi malli)
 • Täyte: Hanhenuntuva, fill power 800, untuvan massa 800-885 g
 • Pinta- ja vuorikangas: Ripstop-nailon
 • Vetoketjut: ¾ pitkä vetoketju sivulla

Rab Neutrino 800 on erittäin kevyt ja lämmin untuvamakuupussi, joka on suunniteltu käytettäväksi vaativissa talviolosuhteissa. Tämä Neutrino-sarjan huippumalli tarjoaa erinomaisen paino-eristyssuhteen.

Korkealaatuiset talvimakuupussien yhteydessä ei yleensä ole merkintää äärilämpötilasta, mikä johtuu siitä, että EN-standarditestit eivät ole täysin luotettavia näin lämpimille pusseille, jotka sisältävät runsaasti untuvaa. Käytännössä Neutrino 800 -pussin eristyskyky riittää mukavaan nukkumiseen noin -22°C asteeseen ja todellinen äärilämpötila on vielä paljon reilummin pakkasen puolella.

Regular-koko on suunniteltu enintään 185 cm pituisille käyttäjille ja Long-koko maksimissaan 200 cm pitkille. Makuupussissa on kevyt ripstop-nailon -sisäkangas (Pertex® Quantum), joka tarjoaa kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Untuva on käsitelty Nikwaxilla, joka on fluorihiilivapaa ja ympäristöystävällinen yhdiste. Sporttinen ”Mummy Taper” leikkaus takaa erinomaisen lämmöneristyksen ja painon suhteen. Makuupussin sisäpuolella on myös tasku pienten tavaroiden säilyttämistä varten.

Erinomaisen lisän makuupussin käytettävyyteen tuo ergonomisesti muotoiltu kaulus, joka pitää lämmön sisällä ja estää kylmän ilman pääsyn pussiin. Mukana tulee vedenpitävä ja kompressoitava pakkauspussi sekä ilmava puuvillainen säilytyspussi.

Neutrino 800 -makuupussissa käytetty täyte koostuu eettisestä, RDS -sertifioidusta eurooppalaisesta hanhenuntuvasta, joka on täytetty Derbyshiressä, Isossa-Britanniassa.

Jos etsit erityisesti talvikäyttöön sopivaa makuupussia, täältä löytyy talvimakuupussien vertailu.

Paras untuvamakuupussi nollakeleille

 • Saatavilla kolme kokoa:175/190/205
 • Massa: 1090 – 1280 g riippuen koosta
 • Mukavuuslämpötila M: -4ºC
 • Mukavuuslämpötila N: +2ºC
 • Äärilämpötila: -17 ºC
 • Täyte: 70 % untuva ja 30 % thermalTECH -keinokuitu, fill power 600
 • Vetoketjut: ¾ pitkä vetoketju sivulla
 • Vastuullisempi valinta hiilijalanjäljen, eläinten hyvinvoinnin, valmistamisen ja ympäristöystävällisten kemikaalien suhteen

Ursus -2 on monipuolinen makuupussi, joka yhdistää untuvan ja tekokuidun hyvät ominaisuudet tarjoten optimaalista lämmöneristystä ja keveyttä. Tämä makuupussi soveltuu erinomaisesti kolmen vuodenajan käyttöön ja jopa pienille pakkasille.

Ursus -2:ssa käytetty täyte koostuu FX Downista, joka on sekoitus untuvaa ja thermalTECH -nimistä keinokuitua. Makuupussin sisällä on kätevä pieni tasku ja tilavan säilytyspussin lisäksi mukana tulee kompressiopakkauspussi, joka mahdollistaa makuupussin tiiviin pakkaamisen rinkkaan.

Paras untuvamakuupussi pikkupakkasille

 • Saatavilla kolme kokoa: M ja L
 • Massa: 1400 – 1500 g riippuen koosta
 • Lämpöarvot: Comfort -2  ºC, limit -8 ºC ja extreme -27 ºC
 • Täyte: Ankanuntuva, fill power 700
 • Vetoketjut: Täyspitkä vetoketju sivulla
 • Vastuullisempi valinta: Untuvaa lukuun ottamatta valmistettu kierrätysmateriaaleista

Halti Kevein 30 on täydellinen valinta retkeilijöille, jotka arvostavat lämmön lisäksi myös ympäristöystävällisyyttä. Se tarjoaa monipuolista suorituskykyä eri vuodenaikoina ja on valmistettu vastuullisista materiaaleista. Oli sitten kyseessä lyhyt tai pitkä vaellus tai muu retki ulkona, Halti Kevein 30 pitää lämpimänä keväästä syksyyn myös silloin, kun lämpötila laskee alle nollan

Paras untuvamakuupussi koville pakkasille

 • Saatavilla kaksi kokoa: Normaali ja Long
 • Massa: 2150 – 2200 g riippuen koosta
 • Comfort -20  ºC, limit -30 ºC ja extreme -54 ºC
 • Täyte: 95% hanhenuntuva, 5% höyhen, fill power 800, 1370 – 1420 g
 • Muut materiaalit: Polyesteri, polyamidi
 • Vetoketjut: ¾ pitkä vetoketju toisella sivulla ja lyhyt vetoketju toisella
 • Vastuullisempi valinta: Fluorihiilitön kyllästäminen ja jäljitettävissä oleva untuva

Tämä Fjällrävenin huippuluokan makuupussi hyödyntää korkealaatuista untuvatäytettä, joka sekä lämmittää erinomaisesti että pakkautuu pieneen tilaan kuljetusta varten. Makuupussin untuvatäyte on pakattu paneeleihin, joiden ansiosta pussiin ei synny kylmiä kohtia ja lämpö jakautuu tasaisesti pussin sisällä.

Fjällräven Polar -30 makuupussi on suunniteltu arktisiin olosuhteisiin ja Irrotettava keinoturkisreunus lisää eristystä kasvojen ympärillä ja tarjoaa suojaa lämpöhukkaa vastaan. Makuupussin hupun muotoilu on saanut inspiraationsa Fjällrävenin lämpimimmistä untuvatakeista. Makuupussin rakenne on suunniteltu minimoimaan lämmön karkaamisen ja tarjoamaan optimaalista lämmöneristyskykyä. Nahkaiset yksityiskohdat lisäävät kestävyyttä ja näyttävät tyylikkäiltä. Mukana tulee vedenpitävä pakkauspussi, jossa on rullasuljin, mikä varmistaa, että makuupussi pysyy kuivana myös kosteissa olosuhteissa. Lisäksi mukana tulee iso säilytyspussi, jossa makuupussi säily kuohkeana ja makuupussin jalkopäästä löytyvät ripustuslenkit helpottavat säilytystä ja tuuletusta. Makuupussin huppu seuraa pään liikkeitä vähentäen kosteuden tunkeutumista makuupussiin ja parantaen lämmöneristystä.

Makuupussissa on 3/4 pitkä kaksisuuntainen vetoketju vasemmalla sivulla, joka mahdollistaa ilmanvaihdon säätelyn. Toisella puolella on lyhyempi vetoketju, joka tarjoaa mahdollisuuden istua makuupussissa käsivarret ulkopuolella. Vetoketjujen aukkojen untuvatäytteiset suojalistat estävät vetoa, ja ne voidaan sulkea painonapeilla, mikäli vetoketju vahingoittuu.

Miksi untuvamakuupussi?

Untuvamakuupussien maine perustuu niiden ainutlaatuiseen täyteaineeseen: untuvaan. Untuva on höyhenen alimpien kerrosten pehmeää ja kevyttä osaa, joka on erinomainen lämmöneriste. Untuvatäytteiset makuupussit tarjoavat erinomaisen lämmöneristyskyvyn, joka pitää nukkujan lämpimänä jopa ääriolosuhteissa.

Mikä tekee untuvamakuupusseista sitten parhaita? Ensinnäkin, laadukkaat untuvapussit käyttävät korkealaatuista untuvaa, joka on peräisin vesilinnuista, kuten hanhista tai ankoista. Tämä untuva on erityisen kevyttä ja samalla erittäin lämmittävää. Täytteen fill power -luku kertoo untuvan lämmöneristyskyvystä.

Untuvamakuupussien suunnittelussa kiinnitetään myös huomiota makuupussin muotoon ja rakenteeseen. Ergonomiset muodot ja hyvin istuvat huput auttavat säilyttämään lämmön tehokkaasti ja estävät kylmän ilman ja kosteuden pääsyn pussiin. Laadukkaissa makuupusseissa on myös hyvä lämmön säätelyjärjestelmä, joka mahdollistaa ilmanvaihdon ja estää liiallisen hikoilun.

Keveys ja pakattavuus ovat tärkeitä tekijöitä untuvamakuupussien valinnassa. Retkeilijän kannalta kevyt ja helposti pakattava makuupussi on suuri etu, sillä se ei vie paljoa tilaa reppussa ja helpottaa liikkumista luonnossa. Untuvamakuupussit onkin suunniteltu siten, että ne voidaan puristaa pieneen tilaan ja samalla säilyttää täytteen ominaisuudet.

Untuvamakuupussin säilytys

Untuvamakuupussia kannattaa säilyttää kotona oikealla tavalla, jotta varmistaa sen pitkäikäisyyden, käyttökelpoisuuden ja optimaalisen eristyskyvyn. Tässä on joitakin vinkkejä untuvamakuupussin oikeaan säilyttämiseen:

 • Säilytä makuupussi kuivassa paikassa: Untuva menettää eristyskykyään kosteissa olosuhteissa. Siksi on tärkeää säilyttää untuvamakuupussia kuivassa ympäristössä, jossa se ei altistu kosteudelle tai kosteuden aiheuttamille hajuille.
 • Käytä säilytyspussia: Untuvamakuupussin mukana tulee yleensä kompressiopakkauspussi, joka auttaa puristamaan makuupussin pieneen tilaan. Tämä pussi on kätevä retkillä, mutta kotona on suositeltavaa säilyttää makuupussia ilmavassa ja löysässä säilytyspussissa. Untuva tarvitsee tilaa säilyttääkseen kuohkeutensa ja eristyskykynsä pitkällä aikavälillä.
 • Vältä pitkäaikaista puristamista: Untuvan kuohkeuden säilyttämiseksi vältä pitkäaikaista puristamista tai varastointia tiiviisti rullattuna. Liiallinen puristaminen voi vaurioittaa untuvaa ja vaikuttaa sen kuohkeuteen ja eristyskykyyn.
 • Tuuleta ja ravistele säännöllisesti:Tuuleta makuupussia ajoittain ulkona raikkaassa ilmassa ja ravistele sitä varovasti. Tämä auttaa untuvaa säilyttämään kuohkeutensa ja poistaa mahdollisia epäpuhtauksia.
 • Vältä pitkäaikaista altistumista auringonvalolle: Vaikka on tärkeää tuulettaa makuupussia, vältä pitkäaikaista altistumista suoralle auringonvalolle, koska se voi haurastuttaa untuvaa ja vähentää sen eristyskykyä.

Untuvamakuupussin peseminen

Untuvamakuupussia on suositeltavaa pestä vain tarvittaessa, koska pesuprosessi voi vaikuttaa untuvan ominaisuuksiin. Tässä on yleinen ohjeistus untuvamakuupussin pesemiseen:

 1. Tarkista pesuohjeet: Ennen pesua tarkista aina makuupussin pesuohjeet valmistajan antamasta ohjeistuksesta tai merkinnöistä makuupussissa. Joissakin tapauksissa makuupussi voidaan pestä kotikoneessa, kun taas toisissa tapauksissa saattaa olla suositeltavaa käyttää ammattimaista pesupalvelua.
 2. Käytä hellävaraista pesuainetta: Valitse miedosti hajustettu, pH-neutraali pesuaine, joka on suunniteltu herkkien kankaiden pesemiseen. Vältä voimakkaita pesuaineita, valkaisuaineita tai huuhteluaineita, koska ne voivat vahingoittaa untuvan ominaisuuksia.
 3. Käsinpesu tai pesukone: Jos makuupussin peseminen pesukoneessa on sallittua, käytä hellävaraista pesuohjelmaa ja kylmää vettä. Varmista, että pesukone on riittävän tilava, jotta untuva ei puristu liikaa pesun aikana. Jos peset makuupussia käsin, täytä amme tai pesuallas kylmällä vedellä ja lisää pesuainetta. Käsittele makuupussia varovasti puristamatta tai hieromatta sitä liikaa.
 4. Huuhtele huolellisesti: Huuhtele makuupussi perusteellisesti useita kertoja puhtaalla kylmällä vedellä varmistaaksesi, että pesuaine poistuu kokonaan.
 5. Kuivaus: Kuivaa makuupussi ilmavassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Vältä kuivaamista suorassa auringonvalossa tai lämmönlähteiden lähellä, koska liiallinen kuumuus voi vahingoittaa untuvaa. Voit käyttää kuivausrumpua matalalla lämmöllä ja lisätä muutaman tennis- tai kuivauspallo, jotka auttavat pitämään untuvan kuohkeana kuivausprosessin aikana. Suosittelemme kuivaamaan pussin vaakatasossa.

 

On tärkeää huomata, että pesuprosessi voi vaikuttaa untuvan ominaisuuksiin, kuten sen kuohkeuteen ja eristyskykyyn. Noudata aina valmistajan antamia ohjeita tai harkitse ammattimaista pesupalvelua, jos olet epävarma makuupussin pesemisestä itse.

Oikein valittu untuvamakuupussi on pitkäikäinen valinta

Parhaat untuvamakuupussit tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän lämpöä, mukavuutta ja keveyttä. Laadukkaan untuvatäytteisen makuupussin avulla voi nauttia retkeilystä kaikissa sääolosuhteissa, olipa kyseessä sitten viileä kevätaamu tai kylmä talviyö.
Untuvamakuupussit erottuvat muista vaihtoehdoista untuvan poikkeuksellisen lämmöneristyskyvyn ansiosta. Untuva luo tehokkaasti lämpöä eristävän kerroksen, joka pitää lämmön sisällään ja suojaa viimalta ja kylmyydeltä. Laadukkaat untuvamakuupussit käyttävät korkealaatuista ja eettisesti hankittua untuvaa, jolla on optimaalinen kuohkeus (fill power).
Parhaat untuvamakuupussit on suunniteltu huolellisesti retkeilijöiden tarpeita ajatellen. Ne on muotoiltu ergonomisesti, mikä takaa mukavan nukkumisasennon ja mahdollistaa liikkumisen pussissa. Lisäksi näissä makuupusseissa on älykkäitä toimintoja, kuten eristävät huput, erilaiset vetoketjut ja säilytystaskut, jotka lisäävät käyttömukavuutta ja toiminnallisuutta.
Untuvamakuupussien valmistajat kiinnittävät myös yhä enemmän huomiota kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Monet makuupussit käyttävät kierrätettyjä materiaaleja ja ovat eettisesti tuotettuja. Tämä tarkoittaa, että luonnosta voi nauttia tietäen, että valinta on ympäristöystävällinen ja eettisesti kestävä.