Vaeltaminen lasten kanssa on hieno tapa viettää aikaa yhdessä ja tutustua luontoon. Eräilytaitojen lisäksi lapset oppivat muita arvokkaita taitoja, kuten kestävyyttä, vastuullisuutta ja ongelmanratkaisua, kun he vaeltavat vanhempiensa tai muiden aikuisten kanssa. Vaellusretket tarjoavat myös ainutlaatuisia tilaisuuksia tutustua erilaisiin eläin- ja kasvilajeihin sekä ympäröivään luontoon ja sen kauneuteen. Tämä artikkeli tarkastelee joitakin parhaita käytäntöjä vaeltamisessa lasten kanssa, jotka auttavat varmistamaan, että vaellusretkestä tulee turvallinen, hauska ja mielekäs kokemus koko perheelle.
Aikuisten kesken luontoon voi halutessaan lähteä hieman huonomminkin valmistautuneena, mutta lasten kanssa se ei missään nimessä ole järkevää. Kun suunnitelmissa on vaellus lasten kanssa, pitää reittiä, turvallisuutta, ruokaa ja varusteita, taukoja sekä muita seikkoja pohtia lasten näkökulmasta.
Vaellusreitin valinta
Sanomattakin on selvää, että lasten kanssa vaeltaessa reitti pitää valita pituuden ja haastavuuden suhteen sellaiseksi, että se sopii mukana olevien lasten ikä- ja kuntotasoon. Monista Suomen vaellusreiteistä löytyy erittäin hyvät reittikuvaukset ja kartat, joiden avulla vaelluksen, majoittumisen ja taukopaikat voi suunnitella huolellisesti etukäteen. Huolellisen suunnittelun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, jos vaeltamaan haluaa lähteä koko perheen voimin.
Lapsen kanssa vaeltaessa sopiva yhden päivän vaellusmatkan pituus riippuu monesta eri tekijästä, kuten lapsen iästä, kunnosta, kokemuksesta, reitin haastavuudesta sekä sääolosuhteista. Yleisesti ottaen kannattaa aloittaa lyhyemmistä vaelluksista ja lisätä matkaa asteittain lapsen kasvaessa ja kehittyessä.
Useimmat alle 10-vuotiaat lapset jaksavat kävellä noin 2-5 kilometrin matkan yhden vaelluspäivän aikana, kun taas vanhemmat ja kokeneemmat lapset voivat kävellä pidempiä matkoja. On myös tärkeää ymmärtää, että lapset saattavat tarvita aikuisia pidempiä taukoja päivän aikana. Päivämatkoja miettiessä kannattaa ottaa huomioon myös se, että lapsen kanssa vaeltaminen ei ole vain kävelyä, vaan aikaa ja tilaa pitää olla myös leikille sekä luonnon ihmettelylle. Lapsen kanssa vaeltaessa onkin tärkeintä nauttia yhdessäolosta ja luonnosta, eikä niinkään pyrkiä tekemään mahdollisimman pitkää vaellusta.
Reitin vaarallisuutta pitää myös puntaroida. Tuleeko reitillä vastaan virtaavia vesistöjä tai kallionkielekkeitä? Maaston jyrkät nousut ja laskut sekä helppokulkuisuus pitää myös selvittää etukäteen.
Tauot
Tauot ovat tärkeä osa lasten kanssa vaeltamista. Tauko voi olla hyvä hetki levätä, syödä eväitä, juoda vettä ja hengähtää hetki sekä ihmetellä ympäristöä. Ennen vaellukselle lähtemistä on hyvä suunnitella taukopaikat ja niiden ajankohdat. Tämä auttaa varmistamaan, että tauot ovat säännöllisiä ja riittävän pitkiä. Tauon pituus riippuu luonnollisesti lapsen iästä ja kunnosta, mutta yleensä 10-15 minuuttia on riittävä. Pidempiä taukoja kannattaa suunnitella lounaan tai muun pidemmän lepohetken yhteyteen.
Tauot voivat olla myös hyvä hetki erilaisten leikkien ja aktiviteettien tekemiseen. Esimerkiksi kivien keräily, piirtäminen tai luonnon tarkkailu voivat olla lapsille mukavaa puuhaa. Eväät ja juoma ovat myös tärkeitä tauolla. Taukopaikka kannattaa valita huolella. On hyvä valita paikka, joka on sopivan kokoinen ja turvallinen ja jossa lasten silmällä pitäminen onnistuu hyvin. Vaarallisia paikkoja pitää luonnollisesti välttää eli ehkä kannattaa miettiä, haluaako pitää tauon korkeiden kallioiden tai virtaavien vesien lähellä.
Lasten vointia on syytä tarkkailla tauon aikana ja antaa heille tarvittaessa lisää lepoaikaa. Jos lapsi vaikuttaa väsyneeltä tai nälkäiseltä, kannattaa taukoa pitää hieman pidempään. Vaellusreitti ja päivämatka pitää suunnitella niin, että aikataulussa on useampi tunti joustoa.
Taukojen suunnittelu on tärkeä osa lasten kanssa vaeltamista myös siksi, sillä se auttaa pitämään lapsen mielenkiinnon yllä ja lisää retken nautittavuutta.
Vaelluseväät
Yksi tärkeimmistä asioista on huolehtia riittävistä ja terveellisistä eväistä. Lapsilla on nopeampi aineenvaihdunta kuin aikuisilla, joten he tarvitsevat enemmän energiaa suhteessa kehon kokoon ja painoon.
Kun valitsee eväitä, on hyvä suosia terveellisiä välipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai patukoita. Sokerisia herkkuja ja epäterveellisiä välipaloja, jotka voivat nostaa verensokerin nopeasti ja aiheuttaa myöhemmin väsymystä, sen sijaan kannattaa välttää. On syytä muistaa myös pakata mukaan tarpeeksi juotavaa tai pitää huolta, että vesivarastoja voi täydentää vaelluksen aikana tarpeeksi tiheästi. Vettä on hyvä olla riittävästi, ja lisäksi voi ottaa mukaan esimerkiksi urheilujuomaa tai mehua.
Kun suunnittelet eväitä vaellukselle, kannattaa suosia ravintorikkaita vaihtoehtoja sekä nopeasti valmistuvia ruokia. Myös tarvittavat lääkkeet ja hoitotarvikkeet on pakattava mukaan. Eväät kannattaa pakata niin, että niitä on helppo kuljettaa ja tarvittaessa nauttia vaelluksen aikana ilman, että koko rinkkaa tarvitsee kääntää nurin. Välipalat on järkevää säilyttää esimerkiksi rinkan sivutaskussa, josta ne saa nopeasti vedettyä esiin.
Teltta ja majoittuminen lasten kanssa vaeltaessa
Vaellukselle lasten kanssa teltan koko kannattaa valita niin, että siinä on tarpeeksi tilaa kaikille nukkujille ja varusteille. Lapset ovat tunnetusti rauhattomia nukkujia, joten rauhallisten yöunien takia voi olla järkevää valita teltta, jossa on reippaasti tilaa. Toisaalta jos kannettavien varusteiden paino uhkaa nousta liian korkeaksi, kannattaa suosia kevyttä tai jopa ultrakevyttä telttaa. Jos kaipaa apua teltan valintaan, alla on listattu artikkeleita, joista voi olla hyötyä:
- Parhaat 4 hengen teltat
- Kuuden hengen telttojen vertailu
- Parhaat perheteltat
- Ultrakevyiden telttojen vertailu
Teltan lisäksi tarvitaan hyvät makuupussit ja makuualustat, jotta nukkuminen sujuu oikeasti mukavasti. Pitää myös muistaa pakata tarpeeksi lämpimiä vaatteita yöksi, sillä lämpötila voi laskea paljon. Lasten nukkumaan menoa varten voi olla hyvä idea valita mukaan mieluinen iltasatukirja. Teltassa yöpymistä kannattaa harjoitella lasten kanssa ennen vaellukselle lähtemistä esimerkiksi omalla pihalla tai leirintäalueella.
Teltassa nukkumisen yhteydessä kannattaa myös opettaa lapsille, miten teltta pystytetään ja puretaan turvallisesti. Riippuen siitä, missä vaeltaa, voi olla fiksua säilyttää ruokia erillään teltasta, jotta ne eivät houkuttele eläimiä teltan lähistölle.
Lasten vaellusvarusteet
Vaellusvarusteita miettiessä ensisijaisen tärkeää on se, että lapsella on kengät, jotka eivät kastu ja ne ovat hyvät ja hankaamattomat kävellä pidempää matkaa. Tämän lisäksi vaatteiden suhteen kannattaa suosia kerrospukeutumista, jotta vaatetta on helppo lisätä ja vähentää tarvittaessa. Vedenpitävät vaatteet ovat myös ehdoton varuste, mikäli vaelluksella on mahdollista sataa. Koska lapsille usein sattuu ja tapahtuu, on vaihtovaatteita hyvä miettiä aikuista tarkemmin. Jos on mahdollista, vaihtokengät voi myös olla hyvä pakata mukaan.
Lopuksi
Lapsen kanssa vaellusta suunnitellessa on tärkeää pohtia reitti huolellisesti, valita sopiva aika ja huolehtia turvallisuudesta. Lisäksi on tärkeää valita oikeanlaiset vaelluskengät ja -vaatteet, sekä pakata riittävästi eväitä ja juomia. Jos aikoo yöpyä teltassa lasten kanssa, on tärkeää valita sopiva telttapaikka, varustaa teltta asianmukaisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita. Lopuksi, on tärkeää ottaa huomioon lasten tarpeet ja varautua heidän erityistarpeisiinsa, kuten esimerkiksi lapsen erityisruokavalioon tai allergioihin. Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen auttavat tekemään lasten kanssa vaeltamisesta turvallista, mukavaa ja unohtumatonta.