Valloittava merinovilla

Miksi merinovilla?

Merinovilla on ollut viime vuosina kovassa nousukiidossa ja myynnissä on hyvin monenlaisia tuotteita, jotka on valmistettu kokonaan tai osittain merinovillasta. Tässä artikkelissa perehdytään siihen, mitä merinovilla on, miten se toimii ja miksi siitä on tulossa yhä suositumpi materiaali.

Mitä on merinovilla?

Merinovillaa saadaan merinolampaasta. Merinolammas tuottaa vain alusvillaa ja rotua kasvatetaan pääasiassa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Merinolampaan villa on erityisen hienoa. Merinovillan kuidut ova pitkiä ja ohuita, mikä tekee siitä pehmyttä, keveää ja kutittamatonta. Merinovilla on sitä hienompaa, mitä pienempi kuidun halkaisija on. Merinovillakuidun paksuus mitataan mikrometreinä (ns. micron-arvo). Vahvan merinovillan paksuus on 23-24,5 µm, keskivahvan 19,6-22,9 µm ja hienon 18,6-19,5 µm. Mitä hienompaa merinovillakuitu on, sitä vähemmän se ärsyttää ihoa ja sitä silkkisemmältä se tuntuu.

Merinovilla on luonnon oma tekninen kuitu

Merinovillalla on monia erityisiä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä monessa suhteessa ylivertaisen materiaalin sekä perinteiseen villaan että keinokuituihin verrattuna.

Pitkäikäistä ja luonnostaan antibakteerista

Merinovilla on luonnostaan antibakteerista, sillä se on huono kasvualusta kaikenlaisille bakteereille. Se puhdistaa itseään ja hylkii likaa eikä yleensä ala haista aktiivisesta käytöstä huolimatta hielle, kuten keinokuiduille usein käy. Siten merinovillaisia tuotteita ei tarvitse pestä usein ja ne ovat helppohoitoisia. Pesun sijasta usein käytön jälkeen tuuletus riittää. Kun merinovillavaate kaipaa pesua, pesuun kannattaa käyttää villanpesuainetta, joka ylläpitää villan luontaisia ominaisuuksia. Kun merinovillaista vaatetta huolletaan hyvin, merinovillatuotteet kestävät hyvin pitkään. Merino ei nyppyynny helposti eikä se kutistu pesuissa. Merinovillainen vaate ei myöskään rypisty helposti, joten se on erinomainen valinta myös matkavaatteeksi.

Lämmittää erittäin tehokkaasti jopa märkänä, mutta viilentää kuumalla säällä

Merinolammas selviytyy villansa hyvin sekä erittäin kylmässä ilmassa että polttavassa auringonpaisteessa. Merinovilla eristää lämpöä hyvin ja tasaa lämpötilaeroja, joten se lämmittää kylmällä ilmalla ja viilentää kuumalla. Merinovilla imee itseensä tehokkaasti kosteutta siirtäen sitä pois iholta. Tästä syystä se tuntuu myös märkänä lämpimältä. Merinovilla myös kuivuu nopeasti, koska se ikään kuin hengittää kosteuden pois itsestään.

Kevyttä, hengittävää ja ihoystävällistä

Merinovillakuitu on hyvin kevyttä ja hienoa, joten siitä tehdyt vaatteet eivät ole raskaita ja kankeita vaan ihanan ohuita ja silkkisiä. Merinovilla hengittää hyvin ja usein herkkä iho, joka ei kestä tavallista villaa tai kutiaa helposti, ei ärsyynny merinovillasta. Jos merinovillavaate tuntuu aluksi hieman karhealta, se kannattaa pestä sillä pesu pehmentää merinovillakuitua.

Biohajoavaa ja ympäristöystävällistä

Keinokuitujen yksi iso ongelma on niistä pesussa irtoava mikromuovi sekä niiden päätyminen luontoon tavalla tai toisella. Vaihtamalla keinokuituvaatteet merinovillaisiin voi omalta osaltaan vähentää mikromuovin lisääntymistä ympäristössä. Hankkimalla pitkäikäisiä merinovillavaatteita voi myös pienentää ns. pikamuodin vaikutuksia ympäristöön ja luonnonvarojen hupenemiseen. Kun merinovillavaate tulee elinkaarensa päähän, se hajoaa luonnossa, jolloin siihen sitoutuneet ravinteet palaavat kiertokulkuun. Merinovillavaatetta ostaessa kannattaa myös tarkistaa, että villa on tuotettu mulesing -vapaasti, jolloin villan tuotannossa lampaille ei ole aiheutettu vahinkoa. Suuri osa merinovillaa tuottavista tiloista onkin jo sitoutunut mulesing -vapaaseen kasvatukseen.

Onko merinovilla täysin ongelmaton materiaali?

Kuten yllä on mainittu, suuri osa merinovillan tuottajista on sitoutunut toimimaan mulesing -vapaasti, mutta markkinoilla on myös vaatteita, joiden merinovillan tuotannossa on käytetty raakaa mulesing -menetelmää. Tällöin jää ostajan huolehdittavaksi, että hän tukee eettisesti valmistettua tuotetta. Merinolampaat tuottavat vuosittain 3-4 kertaa enemmän villaa kuin tavallinen suomenlammas ja ne voivat elää jopa n. 20 vuotiaiksi. Ne kuitenkin ovat hitaita lisääntymään ja kaipaavat ympärilleen paljon laidunmaata, joten merinovillan tuotannosta aiheutuu samanlaista ympäristökuormitusta kuin muussakin villan tuotannossa. Mutta kuitenkin eettisiä valintoja tekevä ja tarkkaan ostoksiansa harkitseva merinovillavaatteen ostaja voi tehdä ostonsa puhtaalla omatunnolla.