Esittelyssä Hillebergin Akto -teltan kevyempi versio: Kolmen vuodenajan Enan

Hilleberg Enan on huippulaatuinen yhden hengen ultrakevyt ja monikäyttöinen teltta, joka on suunniteltu erityisesti kolmen vuodenajan retkeilyyn. Teltan suunnittelussa on käytetty pohjana Hillebergin moninkertaisesti palkittua ja myydyintä Akto-telttaa, joka ei harrastajien piirissä varsinaisesti esittelyjä kaipaa. Akto -malli on eräänlainen kevyiden, kestävien ja toimivien telttojen merkkipaalu, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1995. Enan on Aktoon verrattuna entistä kevyempi, mutta alhaisen massan saavuttamiseksi ei kuitenkaan ole uhrattu muita ominaisuuksia. 

Hilleberg Enan -teltan ominaisuudet

Hilleberg Enan on yhden hengen tunneliteltta ja se sen minimipaino on huikeat 960 g ja varsinainen paino 1200 g. Painonsa puolesta se sopii hyvin kaikille yksin vaeltaville tai yksin majoittuville.

Enan-teltassa on käytetty Akton rakennetta, mutta painoa on vähennetty käyttämällä kevyempää Kerlon 1000 -rip stop nailonia (20 D) ulkoteltassa, erittäin kevyttä (10 D) materiaalia sisäteltassa ja 50 D:n Kerlonia teltan pohjassa. Teltan materiaali on kauttaaltaan todella kestävää ja esimerkiksi ulkoteltan repeämislujuus on 8 kg.  Kerlon 1000 -kankaan vesipilariarvo on 5000 mm, joten teltta pysyy varmasti kuivana kaikenlaisessa säässä. Enan -teltassa säilytettiin Akton 9 mm:n DAC NSL -tangon käyttö, koska pienemmän halkaisijan tangon painosäästö olisi ollut melko vähäinen, kun taas rakenteen lujuutta olisi menetetty merkittävästi.

Kuten Hillebergin muissakin Yellow Label -teltoissa, Enanissa ilmanvaihtojärjestelmä on integroitu teltan rakenteeseen: täysin verkkomateriaalista valmistettu sisäteltan ovi yhdistettynä kestävään verkkomaterista valmistettuihin paneeleihin teltan kummassakin päässä mahdollistaa ja edesauttaa jatkuvan ilmavirran teltan läpi. Hyvin tuulisissa ja sateisissa olosuhteissa telttaan integroidut, Kerlon 1000 -kankaasta valmistetut paneelit voidaan kääriä auki peittämään teltan päät.

Enan sopii parhaiten lumettomiin olosuhteisiin. Kangas ei ylety maahan asti, joten alakautta tapahtuva tuuletus onnistuu, mutta lumisuoja puuttuu. Teltan sisätilat ovat hieman pienehköt, sillä vähemmän materiaalia tarkoittaa kevyempää pakkausta. Enanin Akto -teltalta kopioitu yksikaarinen rakenne tarjoaa kuitenkin mukavasti korkeutta ja yhdelle vaeltajalle ja tämän varusteille teltassa on hyvin tilaa. Teltan koko pakattuna tai myyntipakkauksen koko on noin 530 x 180 x 180 mm.

Hilleberg Enanin sisä- ja ulkoteltat on yhdistetty pystytystä varten, mutta ne voi myös tarpeen tullen irrottaa toisistaan. Teltan kiinnitys vaatii kuusi tappia. Enan on yllättävän helppo pystyttää ja oikein kasattuna erittäin vakaa. Teltassa on yksi eteinen ja yksi sisäänkäynti, jotka mahdollistavat helpon kulun telttaan ja mukavasti säilytystilaa. Maasuoja on saatavilla lisävarusteena ja se kattaa koko ulkoteltan pohjan. Ulko- ja sisätelttaa voidaan myös käyttää erikseen. 

Kokemuksia Hilleberg Enan -teltasta

Hilleberg Enan teltan arvostelut ovat positiivisia ja teltta saa yleisesti ottaen erinomaisia arvioita. Useat arvostelijat kehuivat teltan keveyttä ja useimmat kokivat teltan erittäin laadukkaaksi ja kestävän oloiseksi. Teltta saa myös kehuja ison ja avaran oloisesta sisätilasta, toimivuudesta ja siitä, että se on helppo ja nopea pystyttää väsyneenäkin muutamassa minuutissa. Muutamat arvostelijat huomauttivat, että teltta kannattaa pystyttää tasaiselle alustalle, jotta makuualusta saadaan pidettyä paikoillaan. Lisäksi jotkut käyttäjistä havaitsivat telttaan muodostuvaa kondenssivettä, mikä ei ole epätavallinen ongelma hyvissäkään teltoissa. Kaiken kaikkiaan arvostelut osoittavat, että Hilleberg Enan on laadukas, kevyt ja tilava yhden hengen teltta, jonka hinta-laatusuhde on kohdillaan.

Hilleberg Enan -teltan miinukset

Yksi Hilleberg Enanin miinuksista on sen hinta, joka on verrattain korkea. Toiseksi teltan kompakti koko saattaa aiheuttaa ahtaan tunteen pidemmällä reissulla tai pitempiaikaisessa käytössä eli sen sisätila saattaa tuntua välillä liian rajoitetulta. Teltan kokoamista ja kiristämistä kannattaa ehdottomasti kokeilla ja harjoitella etukäteen ennen vaellukselle lähtemistä.

Hilleberg -telttojen vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys

Hilleberg on yrityksenä tehnyt useita toimenpiteitä vähentääkseen telttojensa ympäristövaikutuksia. Se on esimerkiksi siirtynyt käyttämään ympäristöystävällisempää, kierrätysmateriaaleja sisältävää kangasta ja telttojen tuotannossa käytetään mahdollisimman vähän kemikaaleja ja vettä. Lisäksi Hilleberg on kehittänyt erityisiä materiaaleja ja teknologioita, kuten Kerlon -polyamidin, joka on sekä erittäin kestävä ja kevyt materiaali että ympäristöystävällinen.

Hilleberg Enan -teltan suunnittelu on tehty siten, että se kestää pitkään ja vaatii vähän korjauksia ja huoltoa, mikä vähentää sen elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Teltta on myös suunniteltu olemaan mahdollisimman kevyt ja pienikokoinen, mikä vähentää sen kuljetukseen liittyviä päästöjä.

Hilleberg on sitoutunut vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen ja yritys tekee jatkuvasti työtä telttojen ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Lähtökohtaisesti voi siis luottaa siihen, että Hilleberg Enan -teltta on ympäristöystävällinen ja kestävä valinta.

Hilleberg Enan – Paras teltta yhdelle hengelle?

Enan-telttaa on testattu kehitysvaiheessa kaikkeen seikkailumatkailusta Kaakkois-Aasiassa reppureissaamiseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Enan on kaikin puolin erinomainen yhden hengen teltta, josta on vaikea keksiä korjattavaa tai muutettavaa. Se on erinomainen vaihtoehto kaikille vaeltajille, joille teltan korkea hinta ei ole ongelma ja jotka arvostavat todellista keveyttä, käytönnöllisyyttä ja kestävyyttä. Enan -teltan vankka rakenne ja huippuluokan materiaalit takaavat sen, että teltta kestää vuodesta toiseen ja suunnittelu tekee siitä helppokäyttöisen ja mukavan. Mikäli Enan ei kuitenkaan ole etsimäsi teltta, täältä voi lukea vertailun parhaista yhden hengen teltoista