Mujo.fi logo

Yhden hengen teltta: Parhaat mallit

Viimeksi päivitetty 1.2.2024

Oikeanlaisen ja tarpeeksi kevyen teltan avulla soolovaeltajat voivat nauttia luonnosta, tehdä pitkiä vaelluksia ja nukkua turvallisesti ja mukavasti erilaisissa ympäristöissä sääolosuhteista ja vuodenajasta riippumatta.

Vertailimme yhden hengen telttoja ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Vertailussa on kiinnitetty huomiota telttojen rakenteeseen, materiaaleihin, kokoon ja painoon. Telttoja on vertailtu myös vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä silmällä pitäen.

Parhaat yhden hengen teltat

 • Hinta-laatu-paino -suhteeltaan paras yhden hengen teltta: MSR Hubba NX

 • Paras edullinen yhden hengen teltta Wild Country Helm Compact 1

Yhden hengen teltat vertailussa

8.7/10

Arvosana 8.7/10

Wild Country Helm Compact 1 -teltta

Kompakti pakkauskoko

Tilava sisätila

Nopea pystyttää

9.7/10

Arvosana 9.7/10

MSR Hubba NX -teltta

Kevyt rakenne, pakattu paino vain 1,29 kg

Tilava sisätila, mukava yhdelle henkilölle ja varusteille.

Nopea ja vaivaton pystytys, käyttäjäystävällinen suunnittelu.

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Fjällräven Abisko Lite 1 -teltta

Erinomainen neljän vuodenajan suorituskyky äärimmäisissä olosuhteissa.

Kestävät materiaalit, ympäristöystävällinen vettähylkivä pinnoite.

Kompakti ja kevyt, sopii monipuoliseen retkeilykäyttöön.

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Hilleberg Enan 1 -teltta

Kevyt, mutta tukeva ja kestävä

Erinomainen tuuletusjärjestelmä

Korkeat vesipilariarvot

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Big Agnes Tiger Wall UL1 -teltta

Ultrakevyt rakenne – ihanteellinen pitkille vaelluksille.

Tilava sisätila, lähes pystysuorat seinät – maksimaalinen mukavuus.

Ympäristöystävällinen ja eettinen valinta.

9.6/10

Arvosana 9.6/10

Sea to Summit Alto TR1 Plus -teltta

Erinomainen ilmanvaihto, minimaalinen kondensaatio.

Tilava sisätila, mahdollistaa mukavan istumisen ja pukeutumisen.

Kevyt ja helppo pystyttää, sopii ahtaisiinkin paikkoihin.

Hyvä huomioida yhden hengen telttaa ostaessa

Valitessasi parasta yhden hengen telttaa, on tärkeää miettiä, mitä todella tarvitset. Onko sinulle tärkeämpää teltan paino, vai kenties sen kestävyys ja säänkestävyys?

Kevyt yhden hengen teltta voi olla ihanteellinen valinta, jos arvostat nopeaa liikkuvuutta ja helppoa kantamista. Lisäksi, jos suunnitelmissasi on vaelluksia korkealla vuoristossa tai haastavissa sääolosuhteissa, sinun kannattaa kiinnittää huomiota teltan materiaaleihin ja rakenteeseen.

Hyvä yhden hengen teltta tarjoaa tasapainon keveyden ja kestävyyden välillä, mahdollistaen sinun liikkua vapaasti samalla kun tarjoaa luotettavan suojan ympäristöä vastaan. Älä unohda myöskään teltan pystyttämisen helppoutta – kun olet yksin, haluat varmistaa, että voit pystyttää majoituksesi nopeasti ja vaivattomasti.

Yhden hengen teltat esittelyssä

Paras yhden hengen teltta

9.7/10

Arvosana 9.7/10

MSR Hubba NX 1 on huippuluokan yhden hengen retkeilyteltta, joka on suunniteltu vastaamaan vaativankin vaeltajan tarpeita. Sen erottuvin piirre on poikkeuksellinen keveys, sillä teltan pakattu paino on vain 1,29 kg, mikä tekee siitä ihanteellisen kumppanin pitkille vaelluksille ja seikkailuille, joissa jokainen gramma on tärkeä. Teltta tarjoaa myös ”nopean ja kevyen” pystytysvaihtoehdon, joka alentaa painon 0,93 kg:iin, mikäli sisäosaa ei käytetä, tarjoten äärimmäistä joustavuutta eri olosuhteisiin.

Tilankäytön osalta Hubba NX 1 yllättää tilavuudellaan. Sen mitat, 216 cm pituus, 76 cm leveys ja 91 cm korkeus, tarjoavat riittävästi tilaa mukavalle oleskelulle ja nukkumiselle, jopa suuremman repun kanssa. Kuistialue lisää käytännöllisyyttä tarjoamalla lisätilaa varusteille ja mahdollistaen ruoanlaiton suojassa.

Pystyttäminen on suunniteltu vaivattomaksi, värikoodattujen jännityshihnojen ja yksiosaisen tolppajärjestelmän ansiosta, mikä tekee Hubba NX 1:stä erinomaisen valinnan myös aloittelijoille. Teltta on testattu kestämään erilaisia sääolosuhteita, tarjoten luotettavan suojan sateelta ja tuulelta. Vaikka teltassa on joitakin pieniä haasteita, kuten kevyiden kiilojen taipumus ja sisäosan mahdollinen kastuminen sateessa pystytettäessä, sen monipuolisuus, kestävyys ja käyttäjäystävällisyys tekevät siitä suositeltavan valinnan aktiivisille ulkoilmaihmisille, jotka arvostavat keveyttä ja mukavuutta retkeilyssään.

Tekniset tiedot

 • Massa: Pakattu paino 1,29 kg, minimaalinen paino 0,93 kg
 • Mitat pystytettynä: Pituus 216 cm, leveys 76 cm, korkeus 91 cm
 • Mitat pakattuna: 46 cm x 15 cm
 • Vesipilariarvot: Sadesuoja 1200 mm, pohjakangas 3000 mm
 • Oviaukot: 1 suuri oviaukko helppoon sisään- ja ulospääsyyn
 • Materiaalit: 20D ripstop-nylon sadesuoja, 30D ripstop-nylon pohja
 • Telttakepit: DAC Featherlite NFL, yksiosainen tolppajärjestelmä
 • Ilmanvaihto: Verkkokangas sisäosassa optimaalisen ilmanvaihdon takaamiseksi
 • Lisäominaisuudet: Sisätaskut pienille tavaroille, säädettävät jännityshihnat

Kokemuksia:

”Olen käyttänyt tätä telttaa rankkasateessa talviaikaan. Yhtään vesipisaraa ei päässyt telttaan, aamulla oli vain hieman kondensaatiota. Erittäin helppo pystyttää ja purkaa. Suosittelisin ehdottomasti käyttämään jalkojälkeä. Ainoa haittapuoli on, että sadesuoja ei yllä maahan asti, mutta muuten tämä teltta on ehdottomasti paras.”

”Olen käyttänyt tätä telttaa yhden kerran tähän mennessä ja se selviytyi hyvin voimakkaista tuulista ja rankkasateista. Helppo koota, erittäin kevyt ja vaikuttaa erittäin laadukkailta osiltaan. Keskimittaisena miehenä (175 cm) koin, että jos olisin paljon pidempi, teltta ei olisi tarpeeksi pitkä, joten jos olet todella pitkä, se saattaa olla sinulle liian pieni.”

”MSR – HUBBA NX SOLO on erittäin hyvin suunniteltu yhden hengen teltta, joka tarjoaa tilaa ja mukavuutta. Sen kehikko-puomi mahdollistaa lähes pystysuorat seinät ja antaa enemmän päätilaa. Sisäteltta on vapaasti seisova ja siinä on amme-tyylinen lattia ja verkko yläosa hyvän ilmanvaihdon varmistamiseksi. Teltan kestävä ulkohuopa tarjoaa suojaa kolmea vuodenaikaa varten. Tämä on loistava 3 kauden teltta, joka tarjoaa erinomaisen asumismukavuuden ja toiminnallisuuden.”

 

Paras teltta ympärivuotiseen käyttöön

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Fjällräven Abisko -teltat ovat keveitä, kompakteja ja kestäviä tunnelitelttoja, joiden suorituskyky pysyy erinomaisena myös haastavissa sääolosuhteissa. Yhden hengen Abisko Lite 1 on neljän vuodenajan teltta ja se yhdistää keveyden ja käytettävyyden lujuuteen ja luotettavuuteen. Abisko Lite 1 on sooloteltaksi tilava ja siinä on hyvä istumakorkeus sekä sopivan kokoinen absidi varusteille. Telttaan mahtuu mukavasti yksi henkilö ja sen kulmissa olevat vahvat alumiiniset pystykaaret antavat lisätilaa sisätiloissa.

Teltassa on innovatiivinen ulkoteltan rakenne, joka yhdistää kahta eri kangasta. Tämä tekee teltasta sekä kestävän että kevyen kantaa. Ulkoteltta voidaan rullata täysin ylös molemmissa päissä, joten sekä maisemista nauttiminen että ilmanvaihdon maksimointi on helppoa. Ulkoteltan YKK-vetoketjussa on automaattinen lukitustoiminto, joka estää sen hilautumisen auki tuulessa.

Myös Abisko Lite 1:n sisäteltta on kiinnitetty ulkotelttaan, mikä helpottaa sen käsittelyä ja kokoamista sekä suojaa sitä sateelta pystyttämisen aikana. Teltassa on kolme säädettävissä olevaa tuuletusaukkoa, jotka voidaan tarvittaessa sulkea kokonaan. Lämpimissä olosuhteissa ulkoteltan ovi voidaan kääriä puoliväliin, jolloin teltan ilmanvaihto paranee merkittävästi. Sisäteltassa on myös vaatenarut ja verkkotaskut, joiden avulla voit kuivata varusteita ja pitää tavarat järjestyksessä.

Teltassa ei ole käytetty PVC-muovia eikä myrkyllisiä palonestoaineitä eikä sitä ole käsitelty fluorihiiltä sisältävillä kemikaaleilla.

Tekniset tiedot

 • massa 1380 g
 • vesipilariarvot: Ulkoteltta 3000 mm, pohja 6000 mm
 • neljän vuodenajan majoite
 • vastuullisempi valinta kemikaalien, hiilijalanjäljen ja valmistuksen suhteen

Kokemuksia:

”Teltta kesti erittäin hyvin huonossa säässä. Huomasin sen olevan parempi ja mukavampi kuin legendaarinen Akto, pääasiassa paremman ilmanvaihdon ja sisätaskujen ansiosta. Lisäksi se mahtuu huomattavasti pienempään tilaan. Kokemukseni mukaan laadukas teltta, suuret peukut tälle.”

”Tämä on erinomainen neljän vuodenajan retkeilyteltta, nopea ja helppo pystyttää, kestää hyvin tuulta ja sadetta, tilava eteistila varusteiden säilyttämiseen ja ruoanlaittoon. Kaiken kaikkiaan fantastinen laadukas varuste Fjällravenilta, suosittelen ehdottomasti.”

”Täydellinen valinta yksin matkustavalle. Yllättävän tilavat tilat näin pienessä paketissa, ja retkeilijän tarvitseekin tilaa enimmäkseen nukkumista ja nukkumista varten. Olen jo käyttänyt sitä useita kertoja ja olen erittäin tyytyväinen ostokseeni.”

Paras kevyt yhden hengen teltta

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Suorastaan legendaarisen ja lukemattomia palkintoja voittaneen Hilleberg Akto -telttasarjan pohjalta suunniteltu ja paranneltu Hilleberg Enan on pro -tason yhden hengen teltta, jonka erotti vertailun voitosta vain hinta. Enan on suunniteltu erityisesti keveyttä arvostaville retkeilijöille, jotka eivät halua tinkiä laadusta ja haluavat teltan, joka kestää ahkeraa käyttöä vuodesta toiseen. Tämä teltta kuuluu Hillebergin Yellow Label -tuoteperheeseen, mikä tarkoittaa, että se on suunniteltu erityisesti käytettäväksi lumettomina aikoina.

Enan-teltan keveys ei missään nimessä tarkoita heikkoutta. Telttakangas on valmistettu kevyestä Kerlon 1000 -materiaalista, joka on 20 denierin vahvuista ripstop-nylonia. Vesipilariarvot ovat tässä artikkelissa esitellyistä teltoista korkeimmat, eli teltta pysyy varmasti kuivana säällä kuin säällä. Kaaret ovat kestävää 9 millimetrin alumiinia, ja kevyet vetoketjut takaavat sujuvan käytön. Sisäteltta on valmistettu kevyestä ja kestävästä 10 denierin ripstop-nylonista.

Enan -teltta on helppo pystyttää yhden kaaren avulla, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Teltan v-profiiliset kiilat pitävät sen tukevasti maassa. Sisäteltan isot verkkokangaspaneelit takaavat  hyvän ilmastoinnin ja auttavat välttämään kosteuden kondensoitumista sisälle.

Tekniset tiedot

 • massa 1200 g
 • vesipilariarvot: Ulkoteltta 5000 mm, pohja 12000 mm
 • kolmen vuodenajan majoite
 • huippulaatuinen, kevyt ja kestävä
 • erittäin pieni pakkauskoko
 • vastuullisempi valinta kemikaalien, hiilijalanjäljen ja valmistuksen suhteen

Kokemuksia:

”Hilleberg Enan -teltta päihittää selvästi aiemmat telttani. Ensimmäisellä vaelluksella tuulettomana päivänä huomasin jonkin verran kondensaatiota ulkoteltassa, mutta sisäteltta pysyi täysin kuivana. Tämä johtuu teltan suunnittelusta, jossa ulkoteltta ulottuu maahan ja eteinen haihduttaa tehokkaasti kosteutta kosteasta maasta. Uskon, että tämä kondensaatio-ongelma vähenee huomattavasti, kun teltta on pystytetty tuulessa. 183 senttimetrin pituisena leiriytyjänä arvostan tilan runsautta sekä jalkojesi että pääsi kohdalla, mikä estää ahtauden tunteen.”

”Osallistuin äskettäin monipäiväiselle vaellukselle uuden Hilleberg Enan -telttani kanssa, ja voin rehellisesti sanoa sen olleen paras valinta. Vaelluksella oli ukkosmyrskyjä, rakeita, rankkasateita, voimakasta tuulta, tulvia ja korkeita lämpötiloja, mutta tämä teltta ei antanut periksi. Yksikään vesipisara ei päässyt sen suojista läpi. Kun teltta on pystytetty oikein, ei sää eikä kondensaatio tuota ongelmia. Tämä kevyt, hyvin rakennettu, tilava ja helppo pystyttää oleva teltta on kestävyyden ja luotettavuuden huippu. Ainoa pieni haittapuoli on oven avaaminen sateen jälkeen, mutta yksinkertainen muutos paracord-lenkillä ratkaisee sen helposti. Yli 185 senttimetriä pitkille ihmisille saattaa olla haastavaa istua teltassa ilman, että koskettaa kattoa.”

”Tämä teltta tarjoaa runsaasti tilaa yksin retkeilevälle, ja se on kevyt, mutta silti kestävä. Lisäksi teltassa on tilava eteinen varusteille. Sen pystyttäminen on helppoa, mutta varovaisuutta kannattaa noudattaa, kun asettaa tukipuun paikalleen, sillä kangas on kevyt mutta vahva. Kokemukseni mukaan teltan ilmanvaihto on todella hyvä ja se on erittäin helppo pakata.”

Paras ultrakevyt yhden hengen teltta

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Big Agnes Tiger Wall UL1 -teltta on suunniteltu vastaamaan vaativien ulkoilma-aktivistien tarpeita, jotka etsivät keveyttä, toimivuutta ja mukavuutta yhdessä paketissa. Painaen vain 852g, tämä ultrakevyt teltta on ihanteellinen pitkille vaelluksille, pyöräretkeilyyn ja erämaaleirintään, tarjoten samalla tilavan ja mukavan suojan kolmen vuodenajan käyttöön. Sen silikonikäsitelty ripstop-nylon kangas, jossa on 1,200mm vesipilariarvot ja PU-pinnoite, takaa vedenpitävyyden ja kestävyyden. Teltan sisäosa, valmistettu hengittävästä ripstop-nylonista ja polyesteriverkosta, yhdessä DAC Featherlite -keppien kanssa, luo vankan, mutta kevyen rakenteen.

Teltan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota asumismukavuuteen; innovatiivinen runkoputkirakenne ja poikittainen tanko luovat lähes pystysuorat seinät ja maksimoivat pääntilan, mikä tekee sisätilasta avaran ja mukavan. Lisäksi teltan ympäristöystävällinen suunnittelu, joka käyttää uudelleen käytettyä ratkaisuvärjättyä kangasta, vähentää merkittävästi valmistuksen aikana tarvittavan veden ja energian kulutusta sekä kemikaalien käyttöä, tehden siitä eettisen valinnan tietoisille kuluttajille. Big Agnes Tiger Wall UL1 yhdistää keveyden, kestävyyden ja mukavuuden tavalla, joka tekee siitä erinomaisen valinnan jokaiselle ulkoilma-aktivistille, joka ei halua tehdä kompromisseja varusteidensa suorituskyvyn suhteen.

Tekniset tiedot

 • Massa: 852g (ilman kantopussia ja kiiloja, kokonaispaino 964 g)
 • Vesipilariarvot: 1200mm
 • Materiaalit
  Kuori- ja pohjakangas: Silikonikäsitelty ripstop-nylon, PU-pinnoite
 • Sisäosa: Hengittävä ripstop-nylon, polyesteriverkko
 • Kepit: DAC Featherlite

Kokemuksia:

”Olin tehnyt perusteellisen tutkimuksen ja lukenut lukuisia arvosteluja, ennen kuin päätin valita tämän teltan Enkä todellakaan ollut pettynyt valintaani! Teltta on tilava ja minulla on vielä tilaa säilyttää rinkkani teltassa. Eteinen tarjosi myös runsaasti tilaa, jossa pidin kenkiä ja leirikenkiä. Tiger Wall on erittäin kevyt, edellinen telttani painoi 3,5 kg. Tämä teltta on minusta erinomaisesti rakennettu ja kevyt retkiretkeilyteltta, jota suosittelen lämpimästi.”

”Tämä yhden hengen teltta osoittautui erittäin tilavaksi ja äärimmäisen kevyeksi vaihtoehdoksi. Se on käytännössä tilava 1,5 hengen teltta sen sijaan, että se olisi suunniteltu yhdelle hengelle. Viimeisellä retkellä satoi rankasti, mutta teltta piti kaiken kuivana. Se on erittäin kevyt ja tarjoaa monia käyttömahdollisuuksia.”

”Vaikka tämä yhden hengen teltta on kevyt ja tarjoaa paljon tilaa, se ei ole täydellinen. Teltassa oli muutamia heikkouksia, jotka kannattaa mainita. Telttakankaan materiaali on erittäin ohut, mikä saattaa aiheuttaa kestävyysongelmia. Erityisesti telttakankaan vetoketju voi aiheuttaa ongelmia, kun se tarttuu kiinni. Toisaalta, jos olet todella kiinnostunut painon säästämisestä ja olet taitava kiinnittämään teltan, tämä teltta voi silti olla hyvä valinta. Mutta minulle nämä haitat eivät olleet sen arvoisia, vaikka teltta on kevyt.”

Tilava yhden hengen teltta

9.6/10

Arvosana 9.6/10

Sea to Summit Alto TR1 mullistaa yksinvaeltajan kokemuksen tarjoamalla ainutlaatuisen yhdistelmän keveyttä, mukavuutta ja toiminnallisuutta. Tämä yhden hengen teltta on suunniteltu erityisesti vaativille vaeltajille, jotka eivät halua tinkiä yöpymisensä laadusta luonnon helmassa. Sen osittain itsestään seisova ja kaksiseinäinen rakenne tekee pystytyksestä vaivatonta, jopa ahtaissa paikoissa, samalla kun kevyt rakenne helpottaa teltan kuljettamista pitkilläkin matkoilla.

Alto TR1:n suurin valtti on sen tilavuus ja pystysuorat seinät, jotka tarjoavat poikkeuksellisen pääntilan ja mahdollistavat vaivattoman liikkumisen teltan sisällä. Viisisivuinen sisäteltta lisää käytännöllisyyttä tarjoamalla runsaasti säilytystilaa varusteille. Teltan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota tuuletukseen: runsas verkkopinta-ala ja sadesuojan yläventtiili takaavat raittiin ilman kierron ja minimoiden kondensaation, mikä tekee teltasta miellyttävän asuinpaikan kaikissa olosuhteissa.

Sea to Summit on panostanut myös teltan kestävyyteen ja käytännöllisiin yksityiskohtiin, kuten monikäyttöisiin pakkauspusseihin ja helppokäyttöisiin kiinnityspisteisiin, jotka tekevät Alto TR1:stä luotettavan kumppanin vaelluksille. Tämä teltta on ihanteellinen valinta aktiivisille seikkailijoille, jotka arvostavat laatua, suorituskykyä ja mukavuutta.

Tekniset tiedot

 • Käyttötarkoitus: Vaellus
 • Makuupaikkojen määrä: 1 henkilö
 • Käyttökausi: 3 vuodenaikaa
 • Rakenne: Osittain itsestään seisova, kaksiseinäinen
 • Minimipaino: 940 g
 • Ovien määrä: 1
 • Tolppien määrä: 1
 • Minimikiilojen määrä pystytyksessä: 7
 • Rakenne: Kaksiseinäinen
 • Sisäteltan mitat: 61 cm x 198 cm, sivussa 99 cm leveä ulkonema, huippukorkeus 102 cm
 • Materiaalit: Sadesuoja ja pohja – 15d Sil/PePU Ripstop Nylon 1200mm, 15D polyesteriverkko sisätilassa
 • Pohjasuojus: Ei sisälly

Kokemuksia:

”Olen kokeillut monia erilaisia majoitteita keventääkseni rinkkaani: kevyitä telttoja, riippumattoja ja pressuja, UL-telttoja, jotka pystytetään vaellussauvojen avulla. Mutta en ollut vielä löytänyt ratkaisua, joka olisi kevyt JA tarjoaisi suojan monenlaisessa säässä. Nyt kuitenkin mielestäni tämä teltta vaikuttaa hyvin lupaavalta.”

”Alto TR1 Plus on erittäin hyvin suunniteltu ja valmistettu laadukkaista materiaaleista. Olen käyttänyt sitä vaelluksella ja pidän erityisesti huipusta ilmastointijärjestelmästä. Modulaarinen kantopussijärjestelmä on toimiva, mutta minulle hieman ylimitoitettu. Siinä saattaa ollaenemmän järkeä kahden hengen versiossa, koska silloin kuormaa voi jakaa.”

Paras edullinen yhden hengen teltta

8.7/10

Arvosana 8.7/10

Wild Country Helm Compact 1 -teltta on suunniteltu erityisesti aktiivisille ulkoilmaihmisille, jotka arvostavat keveyttä, kompaktiutta ja käytännöllisyyttä retkeilyvarusteissaan. Tämä yhden hengen kupoliteltta tarjoaa poikkeuksellisen tilavuuden ja mukavuuden yhdistelmän, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan niin lyhyille kuin pidemmillekin vaelluksille.

Teltan suunnittelussa on keskitytty erityisesti käyttömukavuuteen ja kestävyyteen: sen vankka rakenne ja laadukkaat materiaalit takaavat luotettavuuden vaativissakin olosuhteissa. Helm Compact 1:n pystytys on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi ja nopeaksi, mikä on suuri etu erityisesti pitkien vaelluspäivien jälkeen, kun leirin pystyttäminen halutaan saada suoritettua vaivattomasti ja nopeasti.

Teltan kompakti pakkauskoko varmistaa, että se mahtuu helposti mukaan vaellukselle, olipa kyseessä sitten rinkkaan pakkaaminen tai pyöräretki. Lisäksi teltan hyvin suunniteltu ilmanvaihto ja tilava eteistila tekevät siitä mukavan asuinpaikan luonnon keskellä. Wild Country Helm Compact 1 yhdistää käytännöllisyyden, mukavuuden ja kestävyyden tavalla, joka vastaa vaativankin retkeilijän tarpeita.

Tekniset tiedot

 • Henkilömäärä: 1
 • Kausiluokitus: 3 vuodenajan retkeilyyn
 • Paino: 1,97 kg
 • Pakkauskoko: 30 x 17 cm
 • Kaaret: 8,5 mm WC Superflex Alloy
 • Kiilat: 10 x Alloy ’V’ Angle
 • Narut: 4 x Musta heijastava
 • Sisäteltan ovi: Puoliksi verkkoa
 • Vesipilariarvo: Flysheet 4000 mm, Groundsheet 5000 mm

Kokemuksia:

”Helm Compact 1 -teltta on todellinen helmi! Siinä on paljon hienoja ominaisuuksia, ja sen pystyttäminen on todella helppoa. Kaiken kaikkiaan tämä teltta on ehdottomasti rahan arvoinen.”

”Olin harkinnut tämän teltan ostamista jo jonkin aikaa, ja Scandinavian Outdoorin tarjous oli liian houkutteleva vastustettavaksi. Tämä teltta on hintaansa nähden todella laadukas, ja olen todella vaikuttunut siitä. Suosittelen ehdottomasti tätä telttaa kaikille, jotka tarvitsevat mukavuutta ja kompaktia pakkauskokoa.”

Teltan valinta: tunneli vai kupoli?

Teltan muotoilu vaikittaa merkittävästi sen toimivuuteen. Tunneliteltat tarjoavat usein paremman tuulenkestävyyden ja tilavuuden suhteen, kun taas kupoliteltat ovat vakaampia ja helpompia pystyttää. Valintasi riippuu siitä, missä ja miten aiot telttaasi käyttää.

Tunneliteltan pitkänomainen muoto ja jäykät tukikaaret tekevät siitä erinomaisen valinnan vaelluksille avoimilla alueilla, missä tuuli voi olla voimakas. Lisäksi tunneliteltassa on usein erilliset makuu- ja säilytystilat, mikä tekee siitä mukavan asumisen pitkäkestoisen retkeilyn aikana.

Toisaalta kupoliteltan pyöreä muoto ja ristikkäiset tukikaaret tarjoavat hyvän vastuksen sekä tuulelle että sateelle, ja sen pystyttäminen on nopeaa ja vaivatonta, mikä tekee siitä loistavan valinnan lyhyille retkille tai festivaaleille. Kupoliteltta on myös yleensä kompaktimpi pakattuna, mikä helpottaa sen kuljettamista.

Yhden hengen teltan materiaalit ja kestävyys

Yhden hengen teltta kevyt ei tarkoita, että sen tarvitsisi olla hauras. Nykyaikaiset materiaalit, kuten ripstop-nylon ja silikonipinnoitetut kankaat, tarjoavat kestävyyttä ilman merkittävää painolisää.

Tärkeää on löytää tasapaino keveyden ja kestävyyden välillä. Ripstop-nylon on erityisen suosittu valinta sen repeämistä ehkäisevän rakenteen ansiosta, joka tekee siitä kestävän vaikeissakin olosuhteissa.

Silikonipinnoitteet puolestaan lisäävät vedenpitävyyttä ja UV-suojaa, pidentäen teltan käyttöikää. On myös tärkeää huomioida teltan saumat ja vetoketjut, sillä ne ovat usein ensimmäiset kohdat, joista teltta alkaa vuotaa tai rikkoutua.

Vahvistetut saumat ja laadukkaat vetoketjut ovat merkki hyvin suunnitellusta teltasta. Lisäksi, valitessasi telttaa, kiinnitä huomiota sen lattian materiaaliin; paksu ja kestävä lattia voi suojata paremmin alustan kosteudelta ja teräviltä esineiltä.

Paino ja pakkauskoko yhden hengen teltoissa

Retkeillessä jokainen gramma ja jokainen kuutiosenttimetri repussasi on arvokas.

Kevyt yhden hengen teltta on suunniteltu minimoimaan molemmat, mahdollistaen sinulle kevyemmän kantamuksen ja jättäen tilaa muille tärkeille varusteille.

Nykyaikaiset materiaalit ja suunnitteluratkaisut, kuten hiilikuitukepit ja erittäin kevyet, mutta kestävät kankaat, ovat mahdollistaneet tämän. Pakkauskoko on myös oleellinen, sillä pienikokoisen teltan saa mahdutettua repun sivutaskuun tai kiinnitettyä ulkopuolelle, jättäen enemmän tilaa ruoalle, vaatteille ja muulle varustukselle.

Kevyt teltta ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi tinkiä mukavuudesta tai suojasta – moderneissa teltoissa yhdistyvät käytännöllisyys ja asumismukavuus.

Vesipilariarvo ja säänkestävyys

Säänkestävyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä valittaessa yhden hengen telttaa vaellukselle.

Vesipilariarvo kertoo, kuinka hyvin telttakangas pitää vettä ulkopuolella. Korkeampi arvo tarkoittaa parempaa suojaa sateelta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että pelkkä korkea vesipilariarvo ei takaa täydellistä suojaa äärimmäisissä sääolosuhteissa.

Teltan rakenteella, kuten teipatuilla saumoilla, tuuletusaukoilla ja tukevalla pystytysjärjestelmällä, on myös suuri merkitys vedenpitävyyden ja ilmanvaihdon kannalta. Lisäksi teltan muotoilu, kuten kaltevat seinät, auttaa vettä valumaan tehokkaammin pois eikä jäämään kankaan pinnalle.

Hyvä säänkestävyys ei rajoitu vain sateen pitämiseen ulkopuolella; se tarkoittaa myös kykyä suojata tuulelta, säilyttää lämpöä ja tarjota hengittävää mukavuutta erilaisissa sääolosuhteissa.

Yhden hengen teltan pysytys

Yhden hengen teltta on suunniteltu niin, että voit pystyttää sen nopeasti ja vaivattomasti yksinkin. Tämä on erityisen tärkeää, kun olet väsynyt pitkän päivämatkan jälkeen tai sää yllättää.

Näissä teltoissa on usein innovatiivisia ominaisuuksia, kuten värikoodatut telttakepit ja yksinkertaiset kiinnitysmekanismit, jotka tekevät pystytyksestä intuitiivista ja nopeaa. Lisäksi kevyet materiaalit ja kompakti koko pakattaessa takaavat, että teltan kuljettaminen reppusi sisällä ei ole taakka.

Monet yhden hengen teltoista on varustettu myös ilmanvaihtoaukoilla ja hyttysverkoilla, jotka takaavat mukavan yöunen vaativissakin olosuhteissa. Huolellinen suunnittelu mahdollistaa myös riittävän tilan varusteillesi, joten voit säilyttää tärkeät tavarasi suojassa ja käden ulottuvilla.

Teltta yhdelle hengelle

Yhden hengen telttojen valikoima on laaja ja monipuolinen, ja eri teltat sopivat eri tarkoituksiin. Teltta on yksi isoimmista retkeilyyn liittyvistä investoinneista ja tärkeimpiä varusteita vaelluksen onnistumisen kannalta. Laadukkaat yhden hengen teltat tarjoavat kestävyyttä, vedenpitävyyttä ja helppokäyttöisyyttä, ja niiden kompakti koko ja keveys tekevät niistä ihanteellisia vaelluksille tai muille retkille.

Valitsemalla oikean yhden hengen teltan varmistat, että retkeilysi on nautinnollista, turvallista ja mukavaa. Muista, että paras teltta on se, joka palvelee sinun yksilöllisiä tarpeitasi parhaiten. Hyvä teltta on investointi, joka parantaa retkeilykokemustasi merkittävästi, tarjoamalla suojan sääolosuhteilta, mukavan lepopaikan ja turvallisen tilan henkilökohtaisille tavaroillesi. Onnea matkaan valinnassasi ja upeisiin seikkailuihin luonnon helmassa!

Usein kysyttyä

Teltan valinta riippuu vaelluksen kestosta, olosuhteista ja reitistä. Yleisesti ottaen vaellusteltan tulisi olla kevyt, kestävä ja helppo pystyttää. Vaelluksella vallitseviin olosuhteisiin soveltuvan teltan tulisi myös kestää hyvin sateita (ulkoteltan vesipilariarvo vähintään 1000 mm) ja tuulia, ja lisäksi sen pitäisi tarjota riittävästi tilaa nukkumiseen ja varusteiden säilyttämiseen.

Useimmille vaeltajille kolmen vuodenajan teltat ovat hyviä valintoja, sillä ne ovat kevyitä ja suunniteltu kestämään monenlaisia sääolosuhteita. Ympärivuotiseen telttailuun tarvitaan neljän vuodenajan teltta.

Valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota teltan painoon, sillä raskaan teltan kantaminen rinkassa voi hankaloittaa vaellusta – varsinkin jos patikoi yksin. Vaellusteltan tulee olla helppo pystyttää, sillä pitkän vaelluspäivän jälkeen ei halua tuhlata paljoa aikaa (tai hermoja) teltan pystyttämiseen.

Yhden yön vaellukselle kannattaa pakata mukaan riittävästi varusteita, mutta samalla välttää turhia taakkoja ja ylivarustautumista.

Tärkeimpiä varusteita ovat esimerkiksi:

 • Teltta tai riippumatto (tarvittaessa hyttysverkolla) ja makuupussi sekä makuualusta
 • Retkikeitin, polttoainetta ja keittoastia
 • Riittävästi juotavaa, esimerkiksi vettä tai urheilujuomaa
 • Energiaa antavaa ruokaa, kuten patukoita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä
 • Säänmukainen vaatetus (muun muassa lämpimät vaatteet ja pipo yöksi)
 • Hyvät kengät tai saappaat sekä vaihtokengät ja -sukat
 • Haastavaan maastoon retkisauva tai kävelykeppi
 • Päähine (esimerkiksi lippalakki tai pipo)
 • Valaisin tai otsalamppu ja tarvittavat paristot tai akut
 • Puhelin ja sen laturi
 • Ensiapupakkaus ja hyönteiskarkote

 

Mukaan voi oman harkinnan mukaan ottaa myös muita tarpeellisia varusteita, kuten kartan ja kompassin, hygieniatarvikkeita, retkipyyhkeen ja makuualustan. On tärkeää suunnitella pakkaaminen etukäteen ja ottaa huomioon reitin pituus ja vaativuus, sekä sääolosuhteet ja tarvittavat turva- ja ensiapuvarusteet.

Leiriytyminen on syytä suunnitella etukäteen ennen vaellukselle lähtemistä, jotta matka sujuu turvallisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Vaellusreiteillä teltan voi yleensä pystyttää leiriytymisalueilla, jotka on selvästi merkitty. Leiripaikoilla on yleensä wc:t, tulentekopaikka ja muita tarpeellisia palveluita.

Useimmiten teltan voi pystyttää vain sellaisiin paikkoihin, joissa se ei aiheuta haittaa ympäristölle tai toisille vaeltajille. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että telttaa ei saa pystyttää luonnonsuojelualueille, suojelualueille tai yksityisomistuksessa oleville maille ilman maanomistajan lupaa.

Teltan pystyttäminen tulee hoitaa huolella, jotta ympäristö säilyy puhtaana ja ehjänä. Teltta tulee pystyttää sille tarkoitettuun paikkaan ja jättää jälkiä mahdollisimman vähän. On myös hyvä huomioida, että tulenteko on usein sallittua vain merkityillä tulentekopaikoilla ja retkikeittimen käyttö on suositeltavaa muualla. Eläinten ja kasvien häiritseminen tulee välttää, eikä roskia saa jättää luontoon. Kaikki jätteet tulee kerätä mukaan ja viedä mukanaan pois.

5 päivän vaellukselle tarvitaan yleensä keskikokoinen rinkka, jonka tilavuus on noin joka on 50-70 litraa. Tällainen rinkka on yleensä riittävän tilava kantamaan kaikki tarvittavat varusteet ja tarvikkeet, mutta luonnollisesti tilantarpeeseen vaikuttavat monet tekijät kuten vaeltajan henkilökohtaiset tarpeet ja vaelluskohde.

Rinkan valinnassa kannattaa tilavuuden lisäksi kiinnittää huomiota ergonomiaan. Hyvä rinkka ergonominen, jotta se ei rasita liikaa selkää ja hartioita. Rinkan pitäisi istua mukavasti selässä, eikä sen pitäisi liikkua liikaa kävellessä. Rinkassa tulee olla säädettävät olkahihnat ja lantiovyö, jotta ne voidaan mukauttaa sopimaan käyttäjän keholle. Lisäksi rinkassa on hyvä olla selkälevy, joka antaa tukea selälle ja lisää mukavuutta kantamisessa.

Kun valitsee rinkkaa vaellukselle, kannattaa kiinnittää huomiota myös sen massaan. Vaikka rinkan tilavuus onkin tärkeää, ei kannata valita liian suurta rinkkaa, sillä tyhjästä tilasta tulee vain lisäpainoa. Sen sijaan kannattaa valita kevyt rinkka, joka on silti tarpeeksi tilava.

Rinkassa tulee olla myös riittävästi taskuja ja säilytystilaa, jotta varusteet pysyvät järjestyksessä ja ovat helposti saatavilla tarvittaessa.  Rinkan käytettävyys vaikuttaa paljon vaelluskokemukseen. Valinnassa kannattaa kiinnittää myös huomiota laatuun, sillä yksi ikävimmistä sattumista vaelluksella on rikkinäinen rinkka. On myös ehdottoman tärkeää, että rinkka on vedenpitävä tai sen mukana tulee sadesuoja.