Mujo.fi logo

Kevyt teltta | TOP 8 vertailu & arvostelut

Viimeksi päivitetty 6.5.2024

Kevyen teltan ansiosta vähemmän painavilla varusteilla voi tehdä pidempiä vaelluksia ilman mukavuuksista luopumista. Vertailimme kevyitä telttoja ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn.

Esittelemme artikkelissa kahdelle hengelle sopivia telttoja, mutta monet parhaista malleista on saatavilla myös esimerkiksi yhden hengen tai neljän hengen telttana. Kaikki vertailun teltat ovat lisäksi itse seisovia. Mukana vertailussa ovat suositut merkit kuten Big Agnes, Hilleberg, Halti ja Fjällräven.

Kahden hengen kevyiden telttojen massat ovat yleensä välillä 1,5 kg – 3 kg. Jos kaipaat retkillesi mukaan vielä kevyempää majoitusta, täältä löydät parhaat ultrakevyet teltat.

Parhaat kevyet teltat 2024

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Big Agnes copper spur HV UL3

Ultrakevyt

 Alle 2 kg, ihanteellinen kahdelle henkilölle.

Monipuolinen

Sopii myös pyöräilyyn.

Säänkestävä

Erinomainen säänkestävyys ja suojaa sekä sateelta että auringolta.

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Fjällräven Abisko Lite 2 -teltta

Kevyt ja kestävä

Teltta on valmistettu kestävästä, mutta kevyestä materiaalista, joka tekee siitä ihanteellisen retkeilyyn.

Hyvä ilmanvaihto

Suurilla tuuletusaukoilla varustettu teltta takaa erinomaisen ilmanvaihdon.

Helppo pystyttää

Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa, mikä on etu retkeilijöille.

9.5/10

Arvosana 9.5/10

Hilleberg Nallo 2 -teltta

Kevyt ja vakaa

Kerlon 1200 kankaan ja 9 mm:n putkien ansiosta teltta on sekä kevyt että vakaa.

Ympärivuotinen käyttö

Teltta on suunniteltu kestämään kaikenlaisia sääolosuhteita, ja se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön.

Nopea pystytys

Teltan pystyttäminen ja purkaminen on erittäin nopeaa ja helppoa.

8.7/10

Arvosana 8.7/10

Halti Luola 2 -teltta

Kestävä

Valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, jotka kestävät kovassakin käytössä.

Toimiva

Suunniteltu erityisesti vaativiin olosuhteisiin, ja se soveltuu monenlaisiin retkeilyaktiviteetteihin.

Mukava

Tarjoaa käyttäjilleen mukavan ja suojaisan yösijan luonnon helmassa.

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Nemo Hornet Elite 2P -teltta

Ultrakevyt, helpottaa pitkien matkojen kantamista

Nopea pystyttää, säästää aikaa leiriytyessä

Kaksi sivuovea, parantaa mukavuutta ja käytännöllisyyttä

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Big Agnes Copper Spur HV UL2 -teltta

Kevyt ja tilava, ihanteellinen aktiivisille retkeilijöille.

Nopea pystyttää, helppokäyttöinen myös aloittelijoille.

Erinomainen säänkestävyys, luotettava suojassa luonnonvoimilta.

9.2/10

Arvosana 9.2/10

Samaya 2.0 -teltta

Ultrakevyt ja kompakti, helppo kuljettaa retkille.

Vedenpitävä ja hengittävä kangas, suojaa kaikissa sääolosuhteissa.

Erinomainen ilmanvaihto, mukavampi yöpyminen.

8.1/10

Arvosana 8.1/10

VidaXL retkiteltta kupoli 2 henkilölle

Teipatut saumat pitävät teltan sisäpuolen kuivana sateella.

Verkkoseinät takaavat hyvän ilmanvaihdon ja suojaavat hyönteisiltä.

Kevyt ja taitettava rakenne tekee kantamisen ja pystyttämisen helpoksi.

Kevyt teltta sopii moneen käyttöön

Kevyet teltat ovat erinomainen vaihtoehto retkeilijöille, jotka haluavat vähentää vaelluksella kannettavien varusteiden massaa ja tilavuutta. Nykyään on saatavilla sekä kevyitä että ultrakevyitä telttoja, jotka on suunniteltu kestämään vaativiakin olosuhteita, mutta tarjoavat tarvittavaa tilaa ja mukavuutta yöpymiseen. 

Kevyiden telttojen suosio on kasvanut erityisesti niiden monikäyttöisyyden ja helpon kuljetettavuuden ansiosta. Ne ovat täydellisiä pitkille vaelluksille, joissa jokainen gramma merkitsee. Kevyet teltat ovat myös erinomainen valinta myös spontaaneille retkille. Tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan mahdollisimman helpon tavan löytää itselleen sopiva kevyt teltta.

Kevyet teltat vertailussa

Paras kevyt teltta

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Palkittu Big Agnes Copper Spur HV UL3 on suunniteltu erityisesti pyöräilijöille, mutta sen erinomainen laatu, keveys ja käytännöllisyys tekivät siitä vertailumme parhaan kevyen teltan kaikkiin käyttötarkoituksiin. Teltta on kevyt, sen massa on vain 1930 g ja se on helppo pakata ja pystyttää. Teltan kulmien patentoitu rakenne ja TipLok Tent Buckle™ -kiinnikkeet tekevät pystyttämisestä helppoa ja nopeaa. Big Agnes -teltan pintamateriaali on kevyttä, mutta kestävää ripstop-nailonia, ja sen vedenpitävät saumat ovat PU-teipattuja.

Lisäksi ilmanvaihto toimii hyvin strategisesti sijoitettujen tuuletusaukkojen ja absidien ansiosta. Teltassa on kaksi oviaukkoa, mikä lisää asumismukavuutta, kun teltassa yöpyy enemmän kuin yksi henkilö. Teltta on mitoitettu kolmelle ja kahdelle hengelle se tarjoaa todella mukavasti tilaa. Teltan laadukkaita yksityiskohtia ovat mm. heijastavat myrskynarut ja kätevät taskut ja lenkit varusteiden säilytykseen. Lisäksi voi hankkia erikseen myytävän maavaatteen, joka suojaa teltan omaa pohjakangasta ja pidentää sen käyttöikää. Solution Dye -värjäystekniikka tekee teltan värjäyksestä ympäristöystävällisempää ja kestävämpää.

Tekniset tiedot

 • Koko: 3 henkilöä
 • Vuodenajat: 3
 • Pakkauskoko: 18 x 34 cm
 • Massa: 1,59 kg
 • Vesipilariarvo: 1200 mm
 • Materiaalit: PU-pinnoitettu ripstop-nylon
 • Pituus: 229 cm
 • Leveys: 178 cm
 • Huippukorkeus: 109 cm

Kokemuksia:

“Minulla on elämäni aikana ollut noin 40 telttaa ja tämä peittoaa niistä jokaisen. Kevyt, toiminnallinen ja ylellinen teltta! Olen käyttänyt telttaa kahden hengen telttana, sillä vaikka siihen mahtuu kolmekin, pidän siitä että teltassa on tilaa liikkua.”

Käyttäjät ovat ylistäneet teltan monipuolisuutta, mukavuutta ja säänkestävyyttä. Teltta on saanut kiitosta sen suurista ovista, gear storage -taskuista ja markiisityylisistä eteisistä. Joitakin huomioita on tehty teltan kapeammasta jalkapäästä ja ulkoteltan vedenpidätyskyvystä. Käyttäjät ovat kuitenkin yleisesti ottaen olleet tyytyväisiä teltan suorituskykyyn ja toimivuuteen. Monet ovat kehuneet teltan helppokäyttöisyyttä ja nopeaa pystytystä, ja sen kykyä kestää kovia sääolosuhteita on myös korostettu. Teltan tilavuus ja käytännölliset säilytystaskut ovat saaneet erityistä kiitosta, ja monet pitävät telttaa hyvänä investointina pitkäaikaiseen käyttöön.

Kevyt teltta ympärivuotiseen käyttöön

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Fjällräven Abisko Lite 2 tunneliteltta on vaeltajan varma valinta. Tämä kahden hengen teltta on suunniteltu vastaamaan kaikkiin tarpeisiisi kaikkina vuodenaikoina. Teltan rakenne on vahva ja kevyt ja sen kangas on valmistettu silikonilla käsitellystä ripstop-polyamidimateriaalista, mikä tekee siitä veden- ja tuulenpitävän sekä erittäin kestävän pitkäaikaisessa käytössä. Abisko Lite 2 -teltassa on eteinen, jossa on runsaasti tilaa kummankin rinkoille ja muille varusteille sekä jalkineille.

Ulkoteltan molemmat päädyt voidaan rullata kaareen saakka ylös, mikä auttaa pitämään sisätilat ilmavina ja viileinä kuumalla säällä. Mukautuvuus on yksi Abisko Lite 2:n parhaita puolia. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa kahden laadukkaan alumiinikaaren ja v-profiilisten alumiinikiilojen avulla. Myrskynarut ovat 2 mm:n vahvuista Dyneema-narua, jonka vetolujuus on jopa 160 kg, mikä saa narut kestämään haastavissakin olosuhteissa. Fjällrävenin teltassa on tilava sisäteltta, joka on ”napitettu” kiinni ulkotelttaan, joten sen pystyttäminen on nopeaa ja helppoa ja onnistuu sateellakin ilman, että teltta kastuu sisältä. Sisä- ja ulkoteltan välissä on reilu ilmarako, joka auttaa pitämään sisätilojen ilmanlaadun hyvänä. Teltan pakkauskoko on pieni, joten se on helppo kuljettaa mukana retkillä.

Tekniset tiedot

 • Koko: 2 hengen
 • Paino: 2070g, minimi: 1740g
 • Pakkauskoko: 47 x 19 cm
 • Materiaali: Polyamidi
 • Kaaret: 2 kpl, DAC Featherlite NSL
 • Tuuletusaukot: Suljettavissa olevat, hyttysverkoilla
 • Sisäteltan korkeus: 90 cm
 • Vastuullisempi valinta kemikaalien, hiilijalanjäljen ja valmistuksen suhteen
 • Myös haastaviin olosuhteisiin

Kokemuksia:

“Hyvät ominaisuudet, kevyt ja erittäin helppo ja nopea pystyttää. Absidiin mahtuu mukavasti tavaraa säilytykseen ja eteisessä voi myös kokata huonolla ilmalla. Toimii kahdellekin, mutta yhdelle hengelle aivan loistava.”

Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä teltan laatuun, keveyteen ja kestävyyteen. Eräs käyttäjä mainitsi, että teltta oli jopa kevyempi kuin ilmoitettu. Teltan kuljetuspussi oli suunniteltu niin, että teltan saa siihen uudestaan helposti.

Käyttäjät ovat myös arvostaneet teltan hyvää ilmanvaihtoa ja helppoa pystytettävyyttä. Monet ovat kokeneet, että teltta on erinomainen valinta monenlaisille retkille. Sen keveys on tehnyt siitä suosikin pitkillä vaelluksilla.

Teltan laatu ja kestävyys ovat osoittautuneet käytännössä erinomaisiksi. Käyttäjät ovat kertoneet, että se on suojannut heitä erilaisissa sääolosuhteissa. Teltan pystyttäminen ja purkaminen on sujunut vaivattomasti, ja sen käyttömukavuus on ollut erinomainen.

Testivoittaja teltta

9.5/10

Arvosana 9.5/10

Hillebergin Nallo 2 -teltta on huipputason tunneliteltta kahdelle hengelle. Teltta on moninkertainen testivoittaja, joka tarjoaa optimaaliset tilat kahdelle vaeltajalle ja heidän varusteilleen. Tämä teltta on suunniteltu kevyeksi ja sen vakaa muotoilu takaa, että teltta pysyy tukevasti paikoillaan kaikissa sääolosuhteissa. Nallo 2 sopii käytettäväksi kaikkina vuodenaikoina, joten voit nauttia mukavasta yöpymisestä niin tuntureilla kuin lämpiminä kesäöinä.

Hillebergin tunneliteltta on varustettu alumiinikaarilla ja ulkoteltassa käytetty Hillebergin kevyempi Kerlon 1200 -kangas vähentää kokonaispainoa huomattavasti, mutta on silti vahvempaa kuin suurin osa kilpailijoiden telttakankaista. Teltan takaosan matalampi profiili suojaa tehokkaasti tuulelta. Nallo 2 -teltan vesipilariarvot ovat erittäin korkeat: ulkoteltan vesipilariarvo on 5000 mm ja pohjan vesipilariarvo on peräti 15000 mm. Jos teltan massan haluaa laskea minimiin, se onnistuu pakkaamalla mukaan sisä- ja ulkoteltat, kaaret ja minimimäärän kiiloja, jolla teltan saa pystytettyä. Tällöin pakkauksen massa jää noin 2000 grammaan.

Tekniset tiedot

 • Koko: Sopii kahdelle henkilölle
 • Pakkauskoko: 48 x 17 cm
 • Massa: Nettopaino 2,2 kg, Bruttopaino 2,7 kg
 • Materiaalit: Kerlon 1200 ulkokangas, 9 mm telttaputket
 • Sisäteltan korkeus: 100 cm
 • Sisäteltan pinta-ala: 2,8 m²
 • Absidin pinta-ala: 2,2 m²
 • Vastuullisempi valinta kemikaalien, hiilijalanjäljen ja valmistamisen suhteenTelttakeppejä: 20 kpl
 • Telttaputkia x pituus: 1 x 305 cm, 2 x 260 cm
 • Neljän vuodenajan teltta kaikkiin sääolosuhteisiin

Kokemuksia:

“Käyttämistäni teltoista monipuolisin. Tämä on kestänyt jo vuosia kaikenlaisissa olosuhteissa, on kevyt kantaa ja turvallisen tuntuinen myös huonossa säässä. Vedenpitävyys ja tuuletus toimivat!”

Käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä Hilleberg Nallo 2 -telttaan. Se on korkealaatuinen, kevyt ja tilava, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan monenlaisille retkeilijöille. Monet käyttäjät ovat kokeneet, että teltta on erinomainen valinta ympärivuotiseen käyttöön, ja se on osoittautunut luotettavaksi myös ankarissa sääolosuhteissa.

Käyttäjät ovat myös arvostaneet teltan nopeaa pystytystä ja purkamista sekä sen myrskynkestävyyttä. Nämä ominaisuudet lisäävät käyttömukavuutta ja vähentävät stressiä retkillä. Tämä teltta on saanut kiitosta myös sen monipuolisuudesta ja käytännöllisyydestä, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan niin kokeneille retkeilijöille kuin aloittelijoillekin.

Edullinen kevyt teltta

8.7/10

Arvosana 8.7/10

Tekniset tiedot

 • Massa: 2300 g
 • Vuodenajat: Kolme
 • Vesipilariarvot: 3000 mm
 • Materiaalit: Polyesteri, alumiini

Kokemuksia:

Käyttäjät ovat ylistäneet Halti Luola 2 -teltan kestävyyttä ja toimivuutta. Monet ovat kokeneet teltan olevan luotettava kumppani vaativissakin olosuhteissa, ja sen käyttömukavuus on saanut kiitosta.

Teltan käyttäjät ovat myös kehuneet sen tilavuutta ja ilmanvaihtoa, jotka tekevät yöpymisestä mukavaa. Halti Luola 2 -teltta on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi myös huonossa säässä, sillä se pitää käyttäjänsä kuivina ja suojattuina.

Käyttäjien palautteen perusteella teltta on ollut erityisen suosittu sen helppokäyttöisyyden ja monipuolisuuden ansiosta.

Paras ultrakevyt teltta

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Aktiivisille vaeltajille ja kevytretkeilijöille, jotka arvostavat jokaisen gramman merkitystä rinkassaan! Nemo Hornet Elite 2P -teltta on ihanteellinen valinta: Sen keveys ja kompaktius tekevät siitä erinomaisen kumppanin pitkille vaelluksille, missä jokainen ylimääräinen kilo tuntuu hartioilla. Teltan helppo pystytys ja purkaminen säästävät arvokasta aikaa ja vaivaa leiriytyessä, mikä on erityisen tärkeää vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Kaksi sivuovea ja eteiset tarjoavat lisämukavuutta ja tilaa varusteille, mikä tekee teltasta käytännöllisen valinnan niin yksin kuin kaksinkin matkustaville. Vaikka teltta on suunniteltu kestämään sään vaihtelut, sen ultrakevyet materiaalit vaativat huolellista käsittelyä, jotta teltta säilyy parhaassa mahdollisessa kunnossa vuodesta toiseen.

Tekniset tiedot

 • Lattia: 216 x 128cm
 • Teltan ala: 2.6m²
 • Absidin ala: 1.2m²
 • Sisäkorkeus: 93cm
 • Ovien määrä: 2kpl
 • Pakkauskoko: 48 x Ø10cm
 • Massa: Kokonaispaino hieman yli 900 grammaa (sisältäen kiilat ja narut)
 • Materiaalit: 10D lattiamateriaali ja 7D kuomukangas, Osmo-versiossa uusi, kestävämpi ja ympäristöystävällisempi kangas

Kokemuksia:

”Tämä teltta on ollut uskollinen kumppanini monilla retkillä, tarjoten tilavaa majoitusta ja suojaa sääolosuhteilta. Vaikka se onkin kevytrakenteinen, se on kestänyt kovia sääolosuhteita ilman ongelmia. Teltan pystytys on ollut aina vaivatonta, mikä on lisännyt retkeilykokemuksen nautittavuutta. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka arvostavat mukavuutta ja toimivuutta luonnossa liikkuessa.”

”Tämä teltta on ylittänyt kaikki odotukseni! Erityisesti teltan tilavuus ja helppo pystytys ovat tehneet vaikutuksen. Olen nukkunut siinä sateessa ja tuulessa, mutta sisälle ei ole tullut tippaakaan vettä. Teltan ilmanvaihto on myös erinomainen, mikä on lisännyt mukavuutta yöpyessä.”

”Minulla on kokemusta monenlaisista teltoista, mutta tämä malli on vienyt sydämeni. Vaikka olenkin kohdannut haasteita sen herkkyyden kanssa – pieni reikä ilmestyi kerran kangaspintaan – yrityksen asiakaspalvelu oli vertaansa vailla ja korjasi vian nopeasti. Tämä kokemus on vahvistanut luottamustani tuotemerkkiin ja suosittelen tätä telttaa kaikille, jotka arvostavat laatua ja erinomaista asiakaspalvelua.”

Paras ultrakevyt teltta pyöräilyyn

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Aktiivisille ulkoilmaihmisille, retkipyöräilijöille ja retkeilijöille, jotka arvostavat keveyttä, mukavuutta ja luotettavuutta, Big Agnes Copper Spur HV UL2 -teltta on vertaansa vailla. Tämä kaksiovinen teltta tarjoaa tilavan ja mukavan suojan, mikä siitä täydellisen kumppanin niin viikonloppureissuille kuin pidemmillekin vaelluksille.

Sen innovatiivinen rakenne ja materiaalit takaavat, että voit nauttia luonnosta kaikissa sääolosuhteissa, olipa kyseessä sitten kesäinen auringonpaiste tai syksyinen sade. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja vaivatonta, mikä tekee siitä hyvän valinnan niin kokeneille retkeilijöille kuin aloittelijoillekin. Big Agnes Copper Spur HV UL2 erottuu joukosta keveydellään, tilavuudellaan ja säänkestävyydellään, tarjoten sinulle luotettavan suojan ja mukavuuden keskellä luontoa.

Tekniset tiedot

 • Koko (pituus x leveys x korkeus): 224 x 132/107 x 102 cm (leveämpi päädyssä, kapeampi jaloissa)
 • Pakkauskoko: 15 x 50 cm
 • Massa: 1,4 kg (sisältäen kiilat, narut jne.)
 • Materiaalit: 15D x 20D sekoitettu nailon lattia, sadeviitta ja teltan rungon kiinteä kangasosa; 15D mesh teltan rungossa

Kokemuksia:

”Halusin teltan, jossa oli paljon tilaa, ei liian painava ja joka mahtuu pieneen tilaan. Tämä teltta täytti ja jopa ylitti odotukseni joillain alueilla. Kuten saman merkin Tiger wall, se on erittäin kevyt, moderneja materiaaleja, UL3:ssa on paljon tilaa, se mahtuu mukavasti kahdelle aikuiselle. Paljon taskuvaihtoehtoja ja monia hyviä ominaisuuksia, kuten eteinen. Maapohjamateriaali on melko ohut, mutta yhdessä alustan kanssa toimii hyvin. Testasin sitä melko kovissa tuulissa, ja se suoriutui hyvin. Helppo pystyttää. UL3 oli hieman suurempi pakattuna kuin odotin, mutta silti kevyt ja pieneen tilaan menevä teltta.”

”Oma kokemukseni tuotteesta on ollut erittäin positiivinen. Olen käyttänyt Big Agnes Copper Spur -telttaa useita kertoja, ja se on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. Tämä teltta on kevyt, mutta silti erittäin laadukas. Sen pystyttäminen on vaivatonta, ja siinä on runsaasti tilaa sisällä. Kahden oven ansiosta telttaan on helppo kulkea, ja verkko-taskut ovat käteviä säilytystä varten. Olen erityisen vaikuttunut siitä, miten hyvin se kestää tuulia ja sateita – olen käyttänyt sitä monenlaisissa sääolosuhteissa, ja se on aina pitänyt minut kuivana ja suojassa.”

Paras neljän vuodenajan itseseisova ultralight -teltta

9.2/10

Arvosana 9.2/10

Vaativille vaeltajille ja minimalistisille retkeilijöille! Samaya 2.0 -teltan keveys ja pakkauskoko tekevät siitä erinomaisen kumppanin pitkille vaelluksille, missä jokainen gramma ja tilankäyttö on laskettava. Teltan huipputeknologiset materiaalit, kuten vedenpitävä ja hengittävä kangas, tarjoavat luotettavan suojan äärimmäisissäkin sääolosuhteissa, samalla kun erinomainen ilmanvaihto takaa mukavamman yöpymisen. Olipa kyseessä sitten vuoren huiputus tai viikonloppuretki lähimetsään, Samaya 2.0 mukautuu tarpeisiisi.

Tekniset tiedot

 • Koko: 2,2 m x 1,1 m (pituus x leveys)
 • Korkeus: 1,0 m
 • Pinta-ala: 2.5 m²
 • Sisätilavuus: 1.3 m³
 • Pakkauskoko: 200 mm x 150 mm
 • Vesipilariarvot: 10 000 mm/20 000 mm
 • Lattiamateriaali: Dyneema® Composite Fabric 43 g/m²
 • Seinämateriaali: 3-kerroksinen laminoitu kangas – Nanovent®-membraani
 • Irrotettava kattokangas: Dyneema® Composite Fabric 34 g/m²
 • Ilmanvaihtoaukot: Säädettävät YKK®-vetoketjut
 • Sisäänkäyntiovi: Säädettävä vettähylkivä Aquaguard® YKK®-vetoketju ja Dyneema®-läppä
 • Saumat: 100% vedenpitävät
 • Kiinnitysnarut: Dyneema®-ydin, säädettävät ja heijastavat (x5)
 • Taskut: Yksi seinällä ja yksi irrotettava katossa
 • Valinnaiset yhteensopivat lisävarusteet: Mesh2.0, Vestibule2.0 Dyneema®, Vestibule2.0, Footprint2.0

Kokemuksia:

”Olen käyttänyt tätä telttaa useilla retkilläni ja olen ollut erittäin tyytyväinen sen tilavuuteen ja mukavuuteen, erityisesti kun matkustan yksin. Teltan sisätila on suunniteltu niin, että se minimoi kondensaation muodostumisen, mikä on ollut suuri helpotus kosteina öinä. Lisäksi olen arvostanut sitä, että teltan sisälle mahtuu kaikki bikepacking-reissuillani mukana kulkevat varusteet. Tämä on tehnyt illan pystytysrutiineista huomattavasti sujuvampia, kun kaikki tarvittava on käden ulottuvilla ja suojassa yön yli.”

Halpa kevyt teltta

8.1/10

Arvosana 8.1/10

Jos kevyen teltan hinta on määräävin tekijä, VidaXL:n kupoliteltta kahdelle on hyvä valinta. Teltan vedenpitävät saumat ja raskas maakangas pitävät sisätilat kuivina sateen sattuessa, kun taas verkkoseinät varmistavat hyvän ilmanvaihdon. Kevyt, vain 2,2 kg:n ja helposti kuljetettava malli sekä E-portti tekevät siitä käytännöllisen valinnan, ja irrotettava sadekangas tuo joustavuutta suojaan. Se tarjoaa mukavan levon kahdelle hengelle lyhyille retkille.

Tekniset tiedot

 • Mitat: 257 x 147 x 112 cm
 • Ulkoteltan mitat: 267 x 154 x 117 cm
 • Materiaalit: 185T polyesteri (PU-pinnoitettu), 68D polyesteriverkko, PE-lattia
 • Nukkumakapasiteetti: 2 henkilöä
 • Paino: 2,2 kg
 • Muoto: Kupoli
 • Vetoketjullinen ovi
 • Irrotettava sadekangas
 • Pakkauksen mitat: 58,5 x 11,5 x 11,5 cm

Kokemuksia:

Asiakasarvostelut ovat pääosin positiivisia. Yksi käyttäjä kehuu erityisesti teltan helppoa pystytystä ja keveyttä, kun taas toinen kiittelee sen vedenpitävyyttä sateen aikana. Yleisesti käyttäjät pitävät sitä hintansa arvoisena ja sopivana lyhyille retkille kevyen rakenteensa ansiosta.

Kevyet teltat testissä

Hilleberg Nallo 2 on ylellinen ja monipuolinen vaihtoehto. Se tarjoaa tilaa kahdelle, mutta on samalla erittäin kevyt. Big Agnes Copper Spur HV UL3 on erinomainen valinta niille, jotka etsivät kevyttä telttaa kolmelle. Se on tilava ja kestää erilaisia sääolosuhteita.

Halti Luola 2 on edullinen ja luotettava valinta. Se ei tee kompromisseja laadussa. Jokainen näistä teltoista on suunniteltu erityisesti retkeilijöille, jotka arvostavat keveyttä ja toimivuutta. Jos telttaa haluaa käyttää vuoden ympäri, Fjällräven Abisko Lite 2 voi olla etsimäsi kevyt teltta.

Kevyen teltan materiaalit

Polyesteri on yksi yleisimmistä materiaaleista, ja se on tunnettu hyvästä UV-suojastaan, kestävyydestään ja vedenkestävyydestään. Se ei ole altis homeelle toisin kuin canvas, mutta se on raskas materiaali ja sillä on huono hengittävyys, mikä voi olla haitta erityisesti kosteissa olosuhteissa. Lisäksi polyesteri on altis repeämille.

Nailon on toinen yleinen materiaali kevyiden telttojen valmistuksessa. Se on kevyempi kuin canvas ja polyesteri, erittäin joustava, kuivuu nopeasti ja on erittäin hengittävä, mikä tekee siitä ihanteellisen kuumille kesäkuukausille. Toisaalta, nailon imee vettä nopeasti ja ei tarjoa suojaa UV-säteiltä, joten se ei ole paras valinta sateisille retkille ilman lisäsuojaa.

Puuvilla-canvas on luonnollinen materiaali, joka on erittäin hengittävä ja tarjoaa hyvän UV-suojan. Se on hyvä eristäjä, joten se sopii hyvin sekä kesä- että talvikäyttöön. Kuitenkin, jos canvas-teltta kastuu, se alkaa homehtua nopeasti, koska se kuivuu hitaasti. Canvas-teltat voivat myös olla kalliimpia kuin nailon- ja polyesteriteltat.

Polycotton yhdistää puuvillan ja polyesterin parhaat puolet, tarjoten hengittävyyden puuvillasta ja homeenkestävyyden polyesteristä. Se on kuitenkin raskas ja voi olla kallis, joten se ei välttämättä sovellu kaikille retkeilijöille.

Cuben Fiber, tunnetaan myös nimellä Dyneema Composite Fabric, on uusi telttamateriaali, joka on täysin vedenpitävä ja erittäin kevyt, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan retkeilijöille. Se on kuitenkin erittäin kallista ja vaurioituu helposti, joten se ei ole paras valinta, jos etsit telttaa pitkäaikaiseen käyttöön.

Ripstop-kankaat ovat erityisiä kankaita, jotka on kudottu niin, että ne ovat vähemmän alttiita repeämille ja kyyneleille. Ripstop-nailon on vahvempi kuin tavallinen nailon, mutta se on myös raskaampi.

Nämä ovat joitakin yleisimmistä materiaaleista, joita käytetään kevyiden telttojen valmistuksessa, ja jokaisella on omat etunsa ja haittansa riippuen käyttötarpeista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Monet laadukkaat kevyet teltat on valmistettu joko dyneemasta tai rip-stop-nailonista. Kummankin edellä mainitun käyttö mahdollistaa telttojen suunnittelun, joka optimoi kestävyyden ja painon suhteen. Säänkestävyys on avainasemassa, kun suunnitellaan telttoja, jotka voivat kestää ankaria sääolosuhteita. Hyönteisverkot ovat välttämättömiä alueilla, joilla on paljon hyönteisiä. Ilmanvaihto on myös kriittinen tekijä. Kevyiden telttojen kaaret on yleensä valmistettu alumiinista.

Kiikarissa halpa kevyt teltta?

Kun halutaan optimoida retkeilyvarusteiden kustannustehokkuutta, pyritään löytämään riittävä tasapaino hinnan, laadun ja suorituskyvyn välillä. Halpoja telttoja löytyy paljon ja monet niistä ovat oikeasti laadukkaita ja toimivia pelejä moniin tilanteisiin. Jos kuitenkin etsii sekä halpaa että kevyttä telttaa, vaihtoehtoja on paljon rajoitetummin. Kestävät ja kevyet materiaalit ovat suhteessa kalliimpia valmistaa, mikä näkyy myös telttojen hinnoissa. Mielestämme löysimme vertailuumme yhden parhaista vaihtoehdoista edulliseksi kevyeksi teltaksi eli äänemme menee Halti Luola 2 -teltalle.

Kevyen teltan valinta

Kevyen teltan ostamisessa kannattaa ottaa huomioon teltan  käyttötarkoitus, teltassa yöpyvien henkilöiden määrä, paino, materiaalit, säänkestävyys, ilmanvaihto, hinta sekä mahdollinen lisävarustelu. Joskus kevyt teltta tarkoittaa sitä, että tilasta ja mukavuudesta on jouduttu tinkimään. Voi myös olla, että teltan painon pienentäminen on vaatinut ohuempia ja heikkolaatuisempia materiaaleja. Tässä artikkelissa esitellyissä teltoissa näitä ongelmia ei kuitenkaan ole. Suosittelemme myös valitsemaan teltan, jonka vesipilariarvo on vähintään 1500 mm. Tällöin teltta kestää mukavasti sadetta. Kevyen teltan valinta voi tehdä retkeilystä miellyttävämmän kokemuksen. Oikean teltan valinta voi myös parantaa turvallisuutta ja mukavuutta retkillä. Toivomme Mujolla, että artikkeli auttoi sinua löytämään etsimäsi teltan.

Usein kysyttyä

Teltan painon valinta riippuu siitä, mihin tarkoitukseen telttaa aiotaan käyttää ja kuinka paljon teltan keveys tuo lisäarvoa. Yleensä kevyemmät teltat ovat kalliimpia, mutta ne ovat myös helpommin kannettavia, mikä tekee niistä hyviä vaihtoehtoja pidemmille vaelluksille. Kantamusten paino voi olla ratkaiseva tekijä vaelluksen onnistumiselle. Toisaalta jos telttaa käytetään vain leirintäalueella ja paikalle saavutaan autolla, kannattaa telttaa ostaessa kiinnittää painon sijasta huomiota teltan kokoon ja mukavuuksiin.Yleisesti ottaen kahdelle hengelle hyvän ja laadukkaan teltan massa on noin 2-3 kg ja vastaavasti ultrakevyiden telttojen painot jäävät alle 1,5 kg.

Kun suunnittelee teltan hankkimista vaellusta varten, kannattaa ottaa huomioon teltan käyttötarkoitus ja teltassa majoittuvien henkilöiden lukumäärä, sääolosuhteet, paino, tilavuus, helppous ja nopeus sekä hinta. On syytä miettiä, minkälaisilla vaelluksilla telttaa käytetään, haluaako panostaa keveyteen vai tilaan ja kuinka paljon telttaan on valmis sijoittamaan. On hyvä tutkia eri telttoja ja vertailla niiden ominaisuuksia ennen ostopäätöksen tekemistä.

 1. Sopivan paikan löytäminen: Teltan paikaksi kannattaa valita tasainen ja suojaisa paikka, jossa teltta ei altistu koville tuulille tai rankkasateelle. Teltan suuaukon on hyvä osoittaa itään, mutta tuulen suunta kannattaa myös huomioida erityisesti tunnelitelttojen kohdalla.
 2. Teltan levittäminen: Teltta asetetaan maahan ja levitetään huolellisesti niin, että se on suorassa.
 3. Sisäteltan kiinnitys: Sisäteltta kiinnitetään paikalleen teltan runkoon ja varmistetaan, että se on suorassa.
 4. Ulkoteltan pystytys: Ulkoteltta pystytetään asettamalla teltan kepit paikoilleen ja kiinnittämällä ne teltan kulmiin.
 5. Teltan kiinnitys: Teltta kiinnitetään tukevasti maahan kiiloilla tai painoilla.
 6. Teltan säätäminen köysien avulla: Telttaa voidaan tarvittaessa säätää ja kiristää köydet niin, että teltta pysyy tukevasti paikallaan.
 7. Teltan tarkistus: Tarkistetaan teltan kunto ja varmistetaan, että se on napakan näköisesti kiinnitetty ja ehjä.

Teltan kokoamisohjeet vaihtelevat telttatyypin ja teltan mukaan. Valmistajan ohjeet kannattaa aina lukea ennen pystytystä ja noudattaa niitä huolellisesti.

Vesipilariarvo on luku, joka kertoo teltan vedenkestävyydestä, eli siitä kuinka paljon vettä teltan kangas kestää ennen kuin vesi alkaa vuotaa kankaan läpi. Vaellukselle kannattaa valita teltta, jolla on vähintään 1500 mm:n vesipilariarvo. Tällöin se kestää kohtalaisen rankkoja sateita. Kevyemmille telttailijoille, jotka liikkuvat lähinnä kesällä tai kuivissa olosuhteissa, 1000 mm:n vesipilariarvo on todennäköisesti riittävä. Jos vaelluksen aikana saattaa sataa rankasti tai telttaa aikoo käyttää kosteissa olosuhteissa, on hyvä valita teltta, jonka vesipilariarvo on ainakin 3000 mm. Teltan vesipilariarvo kannattaa aina tarkistaa ennen ostoa, sillä eri telttojen ominaisuudet voivat vaihdella suuresti ja teltan pohjan ja ulkoteltan vesipilariarvot voivat olla erit.

Teltan pysymistä lämpimänä voi parantaa useilla pystyttämiseen ja varusteisiin liittyvillä keinoilla. On tärkeää valita teltalle sopiva paikka, joka suojaa tuulelta ja viimalta sekä välttää märkiä tai kosteita olosuhteita. Teltan sijainti kannattaa valita niin, että se saa auringonvaloa päivän aikana, jolloin auringonvalo lämmittää teltan sisätiloja ja auttaa haihduttamaan kosteutta. Hyvä ilmanvaihto teltassa vähentää kosteuden kertymistä ja pitää sisäilman kuivana, joten teltassa on erittäin tärkeää olla hyvät hyttysverkot, jolloin ilmanvaihto ei kärsi hyönteisten torjumisesta. Varusteilla on myös paljon merkitystä lämpimänä pysymiseen. Oikeanlaisen makuupussin valinta ja makuupussin oikeaoppinen käyttö sekä pipo nukkuessa vaikuttavat telttailukokemukseen. Lisälämpöä on mahdollista saada myös erilaisista lämmittimistä tai lämpöpakkauksista. Teltan kahden kerroksen rakenne auttaa pitämään lämmön sisällä ja kosteuden ulkopuolella. Lisäksi sisemmän ja ulomman kerroksen välissä kannattaa olla ilmaväli, jotta kosteus ei tiivisty teltan sisäpuolelle.

Lähteet: 

https://yle.fi