Glamping teltta – luksusta telttailuun

Glamping -telttailusta on hyvää vauhtia tulossa yhä suositumpi telttailun muoto, jossa perinteinen telttailu ja luonnossa oleilu yhdistyvät mukavaan majoittautumiseen. Tavallinen teltta on yleensä helppo ja nopea pystyttää sekä kohtuullisen kevyt kantaa mukana. Miten glamping -teltta eroaa tavallisesta telttailusta?

Glamping teltan ostaminen

Luksusteltan voi nykyään saada omaksi kohtuulliseen hintaan. Täältä löytyy vertailu glamping -teltoista.

Mitä on glamping?

Glamping eli luksustelttailu on uusi lomailutrendi, jossa telttailu yhdistetään glamouriin eli ylellisyyteen ja rentoutumiseen. Glamping tuleekin englanninkielisistä sanoista glamour ja camping. Glamping -telttailu kasvattaa suosiotaan sellaisten henkilöiden keskuudessa, jotka haluavat päästä luonnon keskelle ja saada luontokokemuksia, mutta jotka eivät halua tinkiä asumismukavuudesta. Glamping sopii hyvin myös perheille. Glamping -telttoja on mahdollista ostaa tai vuokrata ja Suomestakin löytyy yrityksiä, jotka tarjoavat majoittautumiseen glamping -telttaa. Hyvin varustellusta luksusteltasta voi käytännössä löytyä sama varustelutaso kuin hotellihuoneesta ja raikas ilma ja luonnonrauha tulevat bonuksena.

Mikä on glamping -teltta?

Glamping -telttojen yhteisiä piirteitä ovat tilavuus ja ylellisyys. Toisin kuin tavallisiin telttoihin, glamping -telttaan ei tarvitse ryömiä kumarassa pää edellä ja teltassa on tilaa oikealle sängylle sekä muille huonekaluille. Glamping -teltat valmistetaan usein korkealaatuisesta puuvillakankaasta, joka on käsitelty vedenpitäväksi, mutta tarjoaa silti erinomaisen sisäilman. Glamping -sanan alta voi tosin löytyä hyvinkin monenlaisia telttoja tai jopa enemmän majoja muistuttavia rakennelmia. 

Yksi suurimmista glamping -telttojen valmistajista on tanskalainen Nordisk. Nordisk perustettiin vuonna 1901 nimellä Nordisk Fjer, mutta se muutti nimensä muotoon Nordisk vuonna 1991. Nordiskin glamping -teltat ovat kooltaan 4,5 m2 – 40 m2 ja niistä isoimpiin mahtuu majoittumaan jopa 20 henkeä. Nordiskin glamping -telttoja ovat 

  • Asgard
  • Alfheim
  • Vilmur
  • Ydun
  • Utgard
  • Vanaheim

Glamping – mukavuudet

Luksustelttailu kuulostaa sanana ylelliseltä ja varsin mukavalta, mutta mitä mukavuuksia se todellisuudessa tarjoaa?

Majoitus glamping -teltassa

Jos vuokraa valmiiksi kasatun ja kalustetun glamping -teltan esimerkiksi leirintäalueelta, ei pitkän ajo- tai kävelymatkan jälkeen tarvitse ryhtyä etsimään hyvää telttapaikkaa ja pähkäilemään teltan kasaamisen kanssa, vaan majoitus odottaa valmiina ja kutsuvana. Perillä saattaa jopa odottaa kuuma vesi ja toimiva suihku.

Nukkuminen glamping -teltassa

Makuupussiin nukahtaminen tähtitaivaan alla on maagista, mutta glamping -teltassa ei tarvitse huolehtia selän alla ohuen telttapatjan läpi tuntuvista maan muodoista eikä kovasta alustasta saatika aamulla ylös pääsemisestä. Pitkän päivän jälkeen pehmeä patja ja oikea sänky voivat olla juuri sitä, mitä kroppa kaipaa.

Wc ja kylpyhuone glamping -teltassa

Tavallisissa glamping -teltoissa ei yleensä ole wc:tä tai kylpyhuonetta, jolloin on käytettävä leirintäalueen tai telttapaikan tarjoamia fasiliteetteja. Jotkin matkailuyritykset tarjoavat kuitenkin myös glamping -telttailua, jossa telttoihin kuuluu lämmin juokseva vesi ja huuhdeltava wc.

Ruoanlaitto glamping -teltassa

Koska luksustelttailuun kuuluu helppous ja rentous, ruoanlaiton voi hoitaa niissä esimerkiksi keittolevyllä tai puulämmitteisellä tulisijalla. Ruoanlaitto teltan sisällä tuo helppoutta telttailuun erityisesti sateisella tai muuten huonolla säällä.

Miksi glampingia kannattaa kokeilla?

Luksustelttailun suuria plussia ovat mukavuus ja monipuolisuus. Iso teltta ja muutamat yksinkertaiset lisävarusteet voivat muuttaa tavallisen telttaretken upeaksi elämykseksi. Jopa niin pienet asiat kuin ilmapatja, aidot tyynyt ja peitot sekä valonauhat sekä pressopannu kahvin valmistukseen muuttavat telttailun tunnelmaa välittömästi. Glamping ei ehkä ole paras vaihtoehto vannoutuneille vaeltajille, jotka pitävät teltan kokoamisesta ja leiripaikalla puuhastelusta, mutta niille jotka haluavat vain nauttia luonnosta ja rauhasta ilman työleiriä, luksustelttailu on ehdottomasti kokeilemisen arvoista.