Telttailusta glampingia: Vinkkejä oman luksusteltan sisustamiseen

Glamping kasvattaa suosiotaan ja Suomestakin löytyy jo useita leirintäalueita ja matkailuyrittäjiä, jotka tarjoavat majoitusta glamping -teltoissa. Näiden luksustelttojen varustelu vaihtelee, samoin majoittumisen hintataso. Glamping -telttoja on myös omaan käyttöön hyvin ostettavissa. Oman luksusteltan hinnat lähtevät joistakin satasista ja sisustuksella niistä saa täydellisesti omaan makuun sopivan asumuksen. Jos kaipaa apua teltan valintaan, täältä löytyy artikkeli TOP 5 glamping -teltoista. Tässä artikkelissa kerrotaan vinkkejä, miten telttaan saa sisustuksen avulla glamping -henkeä.

7 tapaa tehdä telttailusta hieman ylellisempää

Vaikka tavallisestakin teltasta saa luotua glamping -henkisen majoitteen, teltalla on suuri merkitys tee-se-itse -henkisessä glamping -projektissa. Sanasta glamping tulee yleensä mieleen kauniit vaaleat, puuvillakankaasta valmistetut kelloteltat. Teltan malli ja materiaali eivät kuitenkaan ole pelkästään ulkonäköön vaikuttavia seikkoja, vaan kauniin ympäristön lisäksi luksusteltassa myös on erittäin mukava oleilla. Tämä tarkoittaa mm. hyvää ilmanvaihtoa, sopivaa lämpötilaa, ikunnoita maisemien ihailemiseen sekä hyttysten ja muiden ötököiden pysymistä teltan ulkopuolella. Jos haluaa todella panostaa glamping -telttaan, norjalaisen Nordisk -yrityksen teltat ovat sekä ominaisuuksiltaan, laadultaan että ulkonäöltään täydellisiä vaihtoehtoja.

 1. Kaunis valaistus

Telttaan kannattaa valita värisävyltään lämpimiä valonlähteitä. Erilaiset valoköynnökset ja pöytälamput tuovat telttaan kaivattua pehmeää tunnelmaa. Valoissa kannattaa suosia ladattavia tai paristoilla toimivia valoja, sillä vaikka telttaan aikoisikin vetää sähköt, johtojen määrän minimointi on sekä käytännöllistä että sisustuksen kannalta helpompaa. 

 1. Viirit

Tämä voi kuulostaa hieman kummalliselta, mutta viirinauha on helppo tapa vaikuttaa glamping -teltan ilmeeseen. Vaikka viirinauha saattaa tuntua lastenkutsujen koristeelta, se muuttaa teltan ulkonäköä heti vähemmän armeijahenkiseksi. Viirinauhan voi vaikka ripustaa teltan oviaukon yläpuolelle toivottamaan vieraat tervetulleeksi.

 

 1. Kiinnitä huomiota myös lattiaan

Glamping -sanasta tulee mieleen mukavat sängyt ja pehmeät tyynyt sekä peitot, mutta lattian ulkonäkö vaikuttaa merkittävästi onnistuneeseen lopputulokseen. Teltan oma pohja kannattaa peittää ainakin osittain matoilla. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi itämaiset tai juuttimatot. Sen lisäksi, että matot ovat kauniita, ne tuntuvat mukavalta jalkojen alla.

 1. Korit ja muu säilytystila

Glampingissa suositaan usein luonnonläheisiä materiaaleja ja esimerkiksi muovilaatikot ovat takuuvarma tapa latistaa luksusteltan tunnelmaa. Muovilaatikot voi toki tuunata esimerkiksi kankaiden avulla. Esimerkiksi suuri piknik -kori on hyvä ja monikäyttöinen tarvike glamping -teltan varusteluksi. 

 1. Lämmitin

Valitettava tosiasia on, että Suomen kesä ei aina ole erityisen lämmin. Tästä syystä kunnolliseen glamping -elämykseen kuuluu mahdollisuus lämmittää telttaa. Varsinkin loppukesän pimenevissä illoissa glamping -teltan käyttöaika pitenee huomattavasi esimerkiksi terassilämmittimen avulla.

 1. Tekokasvit

Telttaan voi ehdottomasti tuoda myös oikeita kasveja tuomaan viihtyisyyttä ja parantamaan sisäilmaa, mutta tekokasvit ovat huomattavasti huolettomampi vaihtoehto. Vaikka tekokasvien käyttäminen sisustuksessa varmasti jakaa mielipiteitä, nykyään monet muoviset kasvit ovat erittäin aidon näköisiä ja ne tuovat oman vivahteensa luksusteltan sisätiloihin.

 1. Aktiviteetit

Lauta- ja pihapelit sekä korttipakka ovat hauska lisä glamping -teltan varustukseen.

5 vinkkiä mukavaan sänkyyn glamping -teltassa

Toisinaan teltassa yöunet jäävät vähälle ja ovat huonolaatuisia. Glampingin idea on kuitenkin tuoda luksusta telttailuun ja kunnollisten yöunien saaminen ja hyvä sänky ovat siinä mielessä välttämätön osa kokemusta. 

 1. Ilmapatja

Ilmapatja on helpoin ja todennäköisesti myös edullisin tapa tehdä sängystä mukavampi ja tasokkaampi. Jos on luvassa kylmä yö, patjan ja lakanan väliin kannattaa laittaa peitto lisäeristeeksi.

 1. Käytä oikeita petivaatteita ja lakanoita

Glampingissa makuupussin saa unohtaa. Mikäli tavallinen peitto tuntuu liian kylmältä vaihtoehdolta ulkona nukkumiseen, kannattaa panostaa retkipeittoon, joka takaa, ettei yöllä palele. Lakanoita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne käyvät yksiin muun teltan sisustuksen kanssa.

 1. Tyynyt

Nukkumiseen tarkoitetun tyynyn lisäksi telttaan ja sängylle kannattaa heitellä sisustustyynyjä. Ne lisäävät teltan viihtyvyyttä ja kodikkuutta merkittävästi, vaikka voivat olla teltan käytön kannalta täysin turhia.

 1. Kuumavesipullo

Meille suomalaisille hieman outo esine, kuumavesipullo, ei varsinaisesti muuta teltan ulkonäköä ylellisemmäksi, mutta se on takuuvarma keino tuoda mukavuutta nukkumaan menemiseen.

 1. Yöpöydät

Yöpöytä vaikuttaa majoittumisen mukavuuteen. On mukavaa, kun sängyn vierellä on paikka, johon laskea puhelin tai silmälasit yöksi. Lisäksi yöpöytä toimii kauniina sisustuselementtinä, jos sen koristelee esimerkiksi kirjoin ja leikkokukin.

Tuo sisustus teltan ulkopuolelle

Teltan kotoisa ja mukava sisustus kannattaa pyrkiä ulottamaan myös teltan ulkopuolelle. Esimerkiksi korsite- tai kausivaloja, lyhtyjä ja muita koristeita voi ripustaa teltan ulkopuolelle ja sen piha-alueelle. Glamping -telttaan kuuluu luonnollisena osana myös mukava ja viihtyisä istuma-alue. Luksusteltan terassin voi mahdollisuuksien mukaan viimeistellä vaikkapa ruukuissa olevilla pihakasveilla tai jääkaapilla, josta on kuumana kesäpäivänä mukava napata mukaan juotavaa.