Mujo.fi logo

Iso teltta – Vinkkejä ja tuotevertailuja

Telttailu on suosittu tapa nauttia sekä luonnosta että ulkoilmatapahtumista ja viettää aikaa ulkona ystävien ja perheen kanssa. Kun telttareissu on suunnitteilla, luonnollisesti yksi tärkeimmistä päätöksistä on teltan valinta. Teltan valinta voi vaikuttaa siihen, kuinka mukava ja turvallinen telttailukokemuksesta muodostuu. Mikäli kaipaat apua ison teltan valintaan, alle on listattu muutama artikkeli, joista on apua valinnassa.

  Tässä artikkelissa käsitellään asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon isoa telttaa valittaessa.

  Käyttötarkoitus

  Ennen teltan ostamista on tärkeää miettiä, mihin käyttötarkoitukseen telttaa tarvitaan. Jos suunnittelee telttareissua leirintäalueelle perheen kanssa tai festareille lähtemistä kavereiden kanssa, tarvitsee ison teltan, joka tarjoaa riittävästi tilaa kaikille nukkujille ja tavaroille. Jos taas on tarkoitus lähteä isolla porukalla vaellukselle, teltan massan olisi hyvä olla mahdollisimman pieni, mikä yleensä tarkoittaa hieman tiiviimpää tunnelmaa teltassa. Joskus onkin järkevämpää ottaa mukaan kaksi tai kolme pienempää telttaa yhden ison sijasta, sillä esimerkiksi sopivia kuuden hengen vaellustelttoja ei ole saatavilla kovinkaan montaa. Jos kuitenkin haluaa nimenomaan koko seurueen samaan telttaan nukkumaan, MSR Habitude 6 -teltta on yksi hyvä vaihtoehto isoksi vaellusteltaksi. Lisäksi teltan valintaa tehdessä on pakko tietää, mihin vuodenaikaan ja minkälaisissa sääolosuhteissa sitä aikoo käyttää. Onko se tarkoitus pystyttää kesällä leirintäalueelle vai onko se tarkoitus kuljettaa mukana esimerkiksi talvivaelluksilla? 

  Koko

  Teltan koko on tärkeä tekijä valinnassa. Isompi teltta tarjoaa enemmän tilaa ja mukavuutta, mutta se voi myös olla painavampi ja hankalammin kuljetettava. On hyvä ymmärtää, että valmistajan antama mitoitus voi olla aika optimistinen. Tämä tarkoittaa, että neljän jotkin neljän hengen teltat voivat olla todellisuudessa aika pieniä neljälle hengelle, varsinkin jos kaikki telttaan majoittuvat henkilöt ovat isoja aikuisia tai varusteita on paljon. Lisäksi teltan sisätilan koko ei välttämättä vastaa sen ulkomittoja. Sisäteltan mitat on syytä tarkistaa ennen ostamista ja verrata niitä omaan tarpeeseen.

  Materiaalit

  Teltan materiaalit ovat tärkeitä sen kestävyyden ja keveyden kannalta. Hyvä teltta on valmistettu kestävistä materiaaleista, jotka kestävät tuulta, sadetta ja aurinkoa. Teltan ulkoteltta on yleensä valmistettu PU-pinnoitteisesta polyesteristä tai nailonista. Materiaalien denier-luku kertoo kankaan tiheyden. Mitä suurempi denier-luku on, sitä kestävämpi kangas on. On syytä tarkistaa myös teltan vesipilariarvo, joka kertoo, kuinka paljon vettä teltan kangas kestää ennen kuin se alkaa läpäistä vettä. Vesipilariarvo 1000 mm luetaan vedenpitäväksi, mutta esimerkiksi vaellukselle suosittelemme valitsemaan teltan, jonka ulkoteltan vesipilariarvo on vähintään 1500 mm ja pohjan vielä suurempi.

  Suojaus sääolosuhteilta

  Teltan pitäisi tarjota suojaa sateelta, tuulelta, auringolta ja hyönteisiltä. Kuten edellä jo mainittiin, teltan vesipilariarvo pitää tarkistaa, samoin tuulenpitävyys. Pelkkä vesipilariarvo ei kerro koko totuutta vedenpitävyydestä vaan riittävien vesipiariarvojen lisäksi teltassa pitää olla vedenpitävät, esimerkiksi teipatut saumat. Hyttysverkot ovat myös tärkeitä, jotta voit nauttia telttailusta ilman hyönteisten häiritsevää ininää ja syödyksi tulemista. Myös oviaukkojen suojiin kannattaa kiinnittää huomiota: Miten paljon vettä pääsee sisään, jos teltan oven tai teltan eteisen oven rankkasateella?

  blank

  Helppokäyttöisyys

  Teltan helppokäyttöisyys ja helppo ja nopea pystytys ovat tärkeitä tekijöitä sen valinnassa. Teltan pitäisi siis olla helppo pystyttää ja purkaa, jotta säästää aikaa ja energiaa. Teltan mukana tulevien ohjeiden tulisi olla selkeät ja ymmärrettävät tai teltan kokoamista kannattaa harjoitella riittävästi ennen matkalle lähtemistä. Lisäksi teltan pitäisi olla kohtuullisen helppo kuljettaa mukana ja sen osien pitäisi mahtua suhteellisen kompaktiin tilaan. 

  Hinta

  Teltan hinta voi vaihdella huomattavasti riippuen sen koosta, materiaaleista ja ominaisuuksista. Ennen teltan valintaa, on tärkeää määritellä oma budjetti ja ottaa huomioon teltan käyttötarkoitus. Halvempi teltta voi olla houkutteleva vaihtoehto, mutta se voi olla myös painavampi, vähemmän kestävä ja tarjota heikompaa suojaa säältä. Teltan hinta ei aina kuitenkaan määrää sen laatua, joten kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja vertailla hintoja ennen lopullista päätöstä.

  Lisävarusteet

  Teltan lisävarusteet parantaa teltan mukavuutta ja suojausta. Sadesuoja suojaa teltan ulkovaatetta ja sisältöä sateelta, kun taas telttamatot voivat parantaa sekä mukavuutta että suojata pohjaa kulumiselta ja esimerkiksi routamatto suojaa kylmältä. Erilaiset tuuletusjärjestelmät auttavat pitämään teltan sisäilman raikkaana ja vähentävät kosteutta ja kondenssiveden muodostumista. Joihinkin telttamalleihin, kuten Helsport Finnmark -kotatelttoihin on myös saatavilla kamiina lisävarusteena.

  blank

  Iso teltta tarjoaa mukavuutta ja käytännöllisyyttä leirielämään

  Kun pitää mielessä edellä mainitut asiat, on sopivan ison teltan löytyminen varmasti hieman lähempänä. Tärkeintä on varmistaa, että valittu teltta sopii käyttötarkoitukseen ja on riittävän tilava henkilömäärää ajatellen. Huolellisesti valittu teltta voi tarjota mukavan yöpymiskokemuksen ulkoilun yhteydessä ja kestää parhaimmillaan vuosikymmeniä. Teltan ostamisen lisäksi on tärkeää pitää teltta puhtaana ja hyvin huollettuna, jotta se kestää käyttöä pitkään.

  Usein kysytään myös:

  Usein kysytään, mikä on hyvä teltta. Kysymykseen on selkeä, mutta aika ympäripyöreä vastaus: Hyvä teltta on sellainen, joka sopii käyttötarkoitukseen ja ympäristöön, jossa sitä käytetään. Yleisesti ottaen hyvä teltta on kestävä, helppo pystyttää ja riittävän tilava eikä sen massa ole liian korkea tai pakkaus liian suuri, jos sitä aiotaan kuljettaa joko lyhyitä tai pitkiä aikoja maastossa. Teltan on oltava kestävä, jotta se kestää erilaisia sääolosuhteita ja käyttökertoja. Tämä tarkoittaa, että teltan rakenteen, kankaan ja muiden osien on oltava laadukkaita ja kestäviä.

  Hyvä teltta on helppo pystyttää ja purkaa. Tämä tarkoittaa, että sen mukana on oltava selkeä ohjeistus ja kaikki tarvittavat osat mukana pakkauksessa. Teltan olisi myös hyvä olla nopea pystyttää, erityisesti jos käyttöpaikkaa vaihdetaan usein. Monet teltat ovat nykyään myös rakenteeltaan sellaisia, että niiden sisä- ja ulkoteltat voidaan pystyttää yhtä aikaa. Tästä on hyötyä varsinkin silloin, kun teltta pitää saada sateen aikana koottua.

  Teltan on oltava majoittuvien lukumäärään nähden riittävän tilava mukavuuden ja varastotilan takaamiseksi. Teltan koon valitseminen riippuu siitä, kuinka monta ihmistä sitä käyttää ja kuinka paljon varusteita teltassa säilytetään. Hyvässä teltassa on myös hyvä ilmanvaihto, jotta teltassa on mukava ja raikas nukkua eikä kondenssivettä pääse muodostumaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että teltassa on oltava riittävä määrä tuuletusaukkoja.

  Suomen olosuhteissa voidaan sanoa, että teltan on myös oltava vedenpitävä. Teltan päällimmäisen kankaan pitää siis olla vedenpitävää (riittävät vesipilariarvo > 1000 mm) ja saumojen tulee olla käsitelty vedenpitäviksi. Lisäksi hyvä teltta sisältää hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten taskuja tavaroiden säilytykseen sekä tavarakoukut.

  Lopuksi, hyvä teltta on myös kevyt ja helppo kuljettaa, mikä on tärkeää, kun teltassa yövytään usein tai se toimii vaelluksen majoitteena. 

  Pop up -teltta on telttatyyppi, joka on suunniteltu helppoon ja nopeaan pystyttämiseen. Tämän telttatyypin erikoisuus on siinä, että teltta ikään kuin napsahtaa automaattisesti auki, kun se avataan paketistaan auki. Pop up -teltta on yleensä suhteellisen kevyt ja helppo kuljettaa mukana, ja se sopii erityisesti lyhyisiin retkiin tai esimerkiksi festareille tai rannalle.