Kajakki, kanootti vai kumivene kalastukseen?

Kun suunnataan vesille kalastuksen merkeissä, oikean kulkuvälineen valinta voi tehdä retkestä paitsi tuottoisan myös mukavan. Kalastuskajakki tai kalastukseen sopiva kanootti sekä kumivene tarjoavat kaikki omat etunsa ja erityispiirteensä, jotka soveltuvat kalastukseen eri tavoin. Tässä kirjoituksessa pureudumme syvemmin kunkin vaihtoehdon maailmaan, auttaen sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivimman.

Eri alusten lyhyt vertailu

Kajakit, kanootit ja kumiveneet ovat kolme suosittua vaihtoehtoa kalastajien keskuudessa, mutta niiden käyttötarkoitukset, ominaisuudet ja soveltuvuus vaihtelevat merkittävästi.

 • Kajakki on usein yksittäisen kalastajan valinta, kiitos sen ketteryyden ja hiljaisuuden vedessä. Kajakista on tarjolla erityisesti kalastukseen suunniteltuja malleja, joissa on huomioitu varusteiden säilytys ja kalastusmukavuus.
 • Kanootti tarjoaa enemmän tilaa ja kantavuutta, joka mahdollistaa pidemmät retket useammalla henkilöllä ja varusteilla. Se on monikäyttöinen valinta, joka sopii niin kalastukseen kuin retkeilyynkin.
 • Kumivene on kätevä, helposti kuljetettava ja nopeasti vesille laskettava vaihtoehto. Se sopii erinomaisesti satunnaiseen kalastukseen ja lyhyempiin retkiin, joissa ei tarvita paljon varusteita.

Jokaisella alustyypillä on omat etunsa, ja valintaan vaikuttavat niin käyttäjän mieltymykset kuin kalastusympäristökin. Tärkeää on huomioida, kuinka paljon varusteita tarvitsee mukaan, kuinka kauas aikoo retkeillä ja millaisissa vesissä aikoo kalastaa.

Kalastuskajakki: kalastajan valinta

Kalastuskajakit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan kalastajien keskuudessa. Ne ovat erityisesti kalastukseen suunniteltuja kajakkeja, jotka tarjoavat monia ominaisuuksia, joiden tarkoitus on tehdä kalastuksesta mahdollisimman helppoa ja nautinnollista. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi:

 • Erikoistuneet säilytystilat välineille ja saaliille
 • Vakautta lisäävät muotoilut, jotka mahdollistavat jopa seisomaan nousemisen kajakissa
 • Lisävarusteiden, kuten kalastustarvikkeiden kiinnittämiseen tarkoitetut rail-järjestelmät ja kiinnityspisteet

Eräs kalastuskajakkien suurimmista eduista on niiden kyky päästä kapeisiin ja mataliin vesistöihin, jonne suuremmat veneet eivät mahdu. Tämä avaa kalastajille uusia, koskemattomia kalastuspaikkoja. Lisäksi kajakilla liikkuminen on hiljaista, mikä mahdollistaa saapumisen kalapaikoille häiritsemättä vettä ja kalaa.

Kalastuskajakeissa on usein monia mukavuutta lisääviä ominaisuuksia, kuten säädettävät istuimet ja jalkatuet, jotka tekevät pitkistäkin kalastusretkistä nautinnollisia. Lisäksi kajakkien keveys tekee niistä helppoja kuljettaa, sillä ne mahtuvat usein auton katolle tai jopa isompaan pakettiautoon, mikä tekee niistä loistavan valinnan aktiiviselle kalastajalle, joka haluaa tutkia uusia vesistöjä.

Yksi kalastuskajakin valinnassa tärkeimmistä seikoista on kajakin koko ja paino, sekä se, kuinka hyvin se soveltuu kalastajan fyysisiin ominaisuuksiin ja kalastustyyliin. Lisäksi on tärkeää huomioida, minkälainen kalastus on pääasiallinen käyttötarkoitus: onko kyseessä kevyt heittokalastus, vai vaatiiko retki raskaampien varusteiden, kuten uistimien ja kaikuluotaimen kuljettamista? Kalastuskajakkien suunnittelussa on otettu huomioon nämä erilaiset tarpeet, tarjoten malleja, jotka palvelevat niin satunnaisen harrastajan kuin vakavamielisen kalastajan vaatimuksia.

Bearwater.fi tarjoaa kattavan valikoiman kalastuskajakkeja, jotka on suunniteltu erityisesti kalastuksen tarpeisiin. Heidän valikoimassaan on kajakkeja, jotka soveltuvat monenlaiseen kalastukseen ja erilaisiin vesiolosuhteisiin, tarjoten samalla tärkeää tietoa kajakkeihin liittyen, joka voi auttaa sinua tekemään oikean valinnan.

Perinteinen kanootti tarjoaa paitsi funktionaalisen kalastusalustan, myös mahdollisuuden nauttia luonnosta ja vesistöstä aivan erityisellä tavalla.

Kanootti on perinteinen valinta kalastukseen

Kanootit, perinteisen vesillä liikkumisen symbolit, tarjoavat kalastajalle aivan toisenlaisen kokemuksen. Ne ovat usein suurempia ja vakaita, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan yhteiskalastukseen tai varusteiden suuren määrän kuljettamiseen. Kanootin suurempi tilavuus mahdollistaa pitkäkestoisen kalastusmatkan suunnittelun, sillä mukaan mahtuu niin leiriytymisvälineet kuin runsaasti kalastustarvikkeitakin.

Kanoottien etuna on niiden monipuolisuus. Ne soveltuvat sekä rauhallisille järvivesille että virtaaville joille, ja niitä voi käyttää monenlaisessa kalastuksessa – heittokalastuksesta perhokalastukseen. Kanootista kalastettaessa on tärkeää huomioida kanootin käsittely ja tasapaino, erityisesti silloin, kun kalastetaan haastavammassa vesistössä tai suuremmalla kuormalla.

Kanootin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen pituuteen, leveyteen ja muotoiluun, jotka vaikuttavat suoraan sen vakauden ja käsittelyn helpouteen. Lisäksi, kuten kaikessa kalastuksessa, turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. On tärkeää varmistaa, että kaikki kalastusretkelle osallistuvat ovat tietoisia kanootin käsittelyn perusteista ja turvavarusteista.

Perinteinen kanootti tarjoaa paitsi funktionaalisen kalastusalustan, myös mahdollisuuden nauttia luonnosta ja vesistöstä aivan erityisellä tavalla. Sen hiljainen liuku vedessä mahdollistaa lähestymisen kalastuspaikkoihin häiritsemättä veden alla olevaa elämää, tarjoten samalla mahdollisuuden ihailla maisemia ja nauttia retkestä kaikilla aisteilla.

Kumivene: helppo ja nopea vaihtoehto kalastukseen

Kumiveneet tarjoavat kalastajille nopean ja helpon tavan päästä vesille, erityisesti kun aika tai varastointitila on rajallista. Ne ovat ihanteellisia lyhyille, spontaaneille retkille ja sopivat erinomaisesti silloin, kun kalastuspaikka vaihtuu usein tai pääsy vesille on hankalaa. Kumiveneiden suurin etu on niiden keveys ja kompaktius pakattuna, mikä tekee niistä helpon kuljettaa jopa selässä tai auton takakontissa.

Kalastettaessa kumiveneestä, tärkeää on huomioida veneen kantavuus ja varustautua asianmukaisesti:

 • Varmista, että veneeseen tulee mukaan vain välttämättömät varusteet, jotta liikkuvuus säilyy.
 • Käytä ilmatäytteisiä istuimia tai lisäpehmusteita mukavuuden lisäämiseksi.
 • Valitse vene, joka on suunniteltu kalastuskäyttöön, jossa on esimerkiksi airopidikkeet ja kiinnityspisteet varusteille.

Kumiveneiden käsittelyssä ja säilytyksessä on muistettava muutama perusasia:

 • Tarkista aina vene huolellisesti ennen vesille lähtöä mahdollisten vaurioiden varalta.
 • Puhdista ja kuivaa vene käytön jälkeen, jotta se säilyy hyvässä kunnossa pidempään.
 • Säilytä vene suojassa suoralta auringonvalolta ja äärimmäisiltä lämpötiloilta.

Kumiveneet tarjoavat joustavuutta ja helppoutta kalastusretkille, mutta vaativat myös huolellista käsittelyä ja ylläpitoa.

Ympäristöystävällisyys vesillä liikuttaessa

Kalastus ja luonnossa liikkuminen velvoittavat meitä kaikkia kantamaan vastuuta ympäristöstämme. Ympäristöystävällisyys vesillä liikuttaessa ei ole ainoastaan eettinen valinta, vaan se on myös tapa varmistaa, että luonnon kauneus ja monimuotoisuus säilyvät tuleville sukupolville. Kun valitsemme kalastusvälineitä ja -tapoja, on tärkeää tehdä tietoisia päätöksiä, jotka vähentävät negatiivista vaikutusta ympäristöön.

Muutamia tapoja toteuttaa ympäristöystävällisyyttä vesillä:

 • Suosi kalastusaluksia, jotka ovat kevyitä ja aiheuttavat vähemmän häiriötä vesistöjen eliöstölle.
 • Käytä ympäristöystävällisiä ja biohajoavia tuotteita veneen ja kalastusvälineiden puhdistukseen.
 • Vältä ympäristöön haitallisia aineita sisältäviä voiteluaineita ja maaleja veneessäsi.

 

Lisäksi on tärkeää noudattaa catch and release -periaatetta silloin, kun se on mahdollista, ja valita kalastuspaikat ja -ajat siten, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä paikalliselle luonnolle ja vesistön asukkaille.