Kerrospukeutuminen – Ulkoile mukavasti kaikissa olosuhteissa

Sään ja toiminnan mukainen pukeutuminen suojaa ja tekee ulkoilusta miellyttävää. Oikein valitut kerrokset pitävät kuivana ja lämpimänä kaikissa olosuhteissa. Yleensä kerrospukeutuminen tarkoittaa kolmea kerrosta; aluskerrosta, välikerrosta ja kuorikerrosta. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä.

Aluskerros

Aluskerros puetaan lähimmäksi ihoa. Kerrospukeutuminen aloitetaan tietenkin alushousuista ja mahdollisista rintaliiveistä sekä niiden päälle puettavasta kerrastosta, joka voi ilman lämpötilasta ja olosuhteista riippuen olla pitkä- tai lyhythihainen. Kylmällä ilmalla aluskerroksia voi pukea kaksikin. Alimman kerroksen tehtävä on imeä kosteutta itseensä ja siirtää sitä eteen päin iholta niin, että olo pysyy kuivana ja lämpimänä. Aluskerran on hyvä myös olla sellainen, että se ei hierrä eikä paina. Materiaaliksi ei kannata valita puuvillaa, koska se ei kastuttuaan kuivu helposti. Sekä alusvaatteiden että aluskerraston materiaaliksi sopii parhaiten merinovilla tai keinokuidut. Keinokuidut siirtävät kosteutta tehokkaasti ja ovat kestäviä, mutta niihin pinttyy nopeasti hajuja ja niistä pesussa irtoava mikromuovi on ympäristön kannalta ongelmallista. Keinokuitu on myös tulenarkaa. Merinovilla on luonnon oma tekninen kuitu, jolla on paljon hyviä ominaisuuksia. Se imee itseensä kosteutta tehokkaasti ilman, että alkaisi haista edes pitkän käytön jälkeen, on antibakteerista ja märkänäkin lämpimän ja miellyttävän tuntuista. Merinovilla ei siirrä kosteutta aivan niin tehokkaasti eikä ole niin kulutusta kestävää kuin keinokuidut, mutta merinovillakerrastoja valmistetaan myös sekoitekuidusta, jossa merinovillan erinomaiset ominaisuudet yhdistyvät keinokuitujen ominaisuuksiin. Lue vertailumme parhaista merinovillakerrastoista täältä.

Välikerros

Ilma on hyvä lämmöneriste ja siksi vaate, joka sitoo itseensä paljon ilmaa, suojaa käyttäjäänsä hyvin kylmältä ilmalta. Välikerroksen vaatteet kannattaa valita niin, että ne on tehty kevyestä ja huokoisesta materiaalista. Lisäksi välikerroksen pitää siirtää hyvin kosteutta, jotta vaatteet eivät kastuessaan menetä lämmönsitomiskykyään ja muutu kylmiksi. Hyviä valintoja välikerrokseen ovat merinovillaiset vaatteet ja fleecet. Fleece on huokoista ja siirtää hyvin kosteutta, mutta ympäristötietoiselle kuluttajalle se ei ole paras ratkaisu fleecestä pesussa irtoavan mikromuovin takia. Merinovilla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja siitä valmistetuille vaatteille riittää usein pesun sijaan tuuletus, mikä on kätevää esimerkiksi vaelluksella. Kylmällä ilmalla kevyessä ulkoilussa myös kevytuntuvatakki voi olla hyvä valinta välikerrokseen.

Vaatetusta kannattaa lisätä ja vähentää ulkoilun intensiteetin mukaan. Välikerroksen vaatteen on hyvä olla nopeasti puettava ja riisuttava, jotta kerroksia saa helposti riisuttua tai puettua taukojen ajaksi. Välikerroksia voi pukea kylmällä ilmalla vaikka kaksikin. Kannattaa suosia huputonta yläosaa, sillä huppu on usein tiellä ja saattaa tehdä kaula-aukosta tukalan, kun päälle puetaan vielä hupullinen kuorikerros.

Kuorikerros

Nimensä mukaisesti kuorikerroksen tehtävä on suojata tuulelta ja kosteudelta. Kun kuorikerros ei päästä tuulta tai sadetta lävitse, välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma ei karkaa ja ulkoilija pysyy lämpimänä. Yksikerroksiset ja kevyimmät kuorivaatteet sopivat kesään. Kaksikerroksisissa kuorivaatteissa on teknisen kankaan lisäksi verkkovuori ja ne ovat siksi miellyttäviä päällä ja sopivat monipuoliseen käyttöön. Vaativimpiin olosuhteisiin kuten lasketteluun ja vuorikiipeilyyn tarkoitetut kuorivaatteet ovat kolmikerroksisia. Niissä pintakangas, tekninen kalvo ja verkkokangas ovat kiinni toisissaan, mikä tekee materiaalista paremmin hengittävän ja kestävämmän.

Kuorikerroksen valinnassa oikean koon löytäminen on hyvin olennaista. Alus- ja välikerroksen on mahduttava kuorikerroksen alle ilman, että ne painuvat täysin kasaan ja siten menettävät ainakin osan ominaisuuksistaan. Toisaalta kuorikerros ei saa olla liian iso, sillä silloin kostea ilma voi jäädä väli- ja kuorikerroksen väliin sen sijaan, että siirtyisi tehokkaasti kankaan läpi ulos. Kuoritakissa on hyvä olla iso huppu, jossa on useita säätöjä. Tällöin hupun saa aina muotoiltua sopivaksi ja sellaiseksi, että se liikkuu luontevasti pään mukana.

Nykyaikaiset kuorivaatteet ovat täysin veden- ja tuulenpitäviä, mutta hengittävät siitä huolimatta aika tehokkaasti. Nykyään monet valmistajat tekevät kuorivaatteiden kankaat ja pinnoitteet ympäristöä kunnioittaen ilman vaarallisia kemikaaleja. Jos kuorikerrokselta ei kaipaa täyttä tuulen- ja vedenpitävyyttä, voi käyttöön valita myös esimerkiksi tuulipuvun, pintakyllästettyjä vaatteita tai kylmällä ilmalla untuvatakin.