Paras merinovillakerrasto – Vertailussa 100% merinovillakerrastot

Merinovillaiset kerrastot ovat ansaitusti tulleet viime vuosina hyvin suosituiksi. Merinovillakerrasto toimii niin ulkoilussa, urheilussa, vaelluksilla että työ- ja olovaatteena ja  on erinomainen valinta ympäri vuoden. Erityisesti kylmällä ilmalla sen ominaisuudet peittoavat keinokuidut kirkkaasti. Merinovilla on luonnon oma tekninen kuitu, joka tasaa kehon lämpötilaeroja ja siirtää kosteutta tehokkaasti. Merinovilla imee itseensä kosteutta mutta ei hien hajua ja se lämmittää märkänäkin. Merinovillasta valmistetut vaatteet eivät kutise ja niitä ei tarvitse pestä usein, sillä ne puhdistavat itse itseään. Merinovilla on myös antibakteerista ja biohajoavaa.

Merinovillakerraston valinta riippuu kerraston käyttötarkoituksesta. Tätä artikkelia varten vertailimme aikuisten kerrastoja, jotka on valmistettu 100 % merinovillasta ja valikoimme niistä parhaat esittelyyn. Esittelemme vertailun kolme parasta merinovillakerrastoa, kerraston kylmimmille keleille ja parhaat edulliset kerrastot. Kaikista esittelyyn valituista kerrastoista löytyy sekä miesten että naisten malli. Täysin merinovillasta valmistetut kerrastot toimivat hyvin sekä kevyessä ulkoilussa että reippaassa liikunnassa. Hikiliikuntaan suosittelemme myös merinovillasekoitteesta valmistettua kerrastoa. Urheiluun sopivia, merinovillaseoksesta valmistettuja kerrastoja olemme vertailleet artikkelissa 6 x merinovillakerrasto urheiluun.

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä.

Vertailun kolme parasta aikuisten kerrastoa

 Icebreaker 200 Oasis CreweSmartWool 250 CrewDevold Hiking
MuotoiluPyöreä pääntie
Slim fit
Litteät saumat
Pyöreä pääntie
Tight fit
Litteät saumat
Pyöreä pääntie
Slim fit
Litteät saumat
Materiaali-paino200 g/m2250 g/m2190 g/m2
PesuKonepestäväKonepestäväKonepestävä
Parhaat ominaisuudet lyhyesti

Miellyttävän ja kevyen tuntuinen

Napakka, mutta joustava malli

Sopii sekä ulkoiluun että hikiliikuntaan

Imee kosteuden hyvin, mutta ei hajuja

Erittäin lämmin

Kahteen muuhun kerrastoon verrattuna paksumpi materiaali

Miellyttävän tuntuinen

Erinomainen istuvuus, jota saumat ja hyvä leikkaus tehostavat

Miellyttävän tuntuinen

Saumat ja kainalo-paneelit tuovat käyttö-mukavuutta

Sopii sekä ulkoiluun että hikiliikuntaan

Imee kosteuden, mutta ei hajuja

Icebreaker 200 Oasis Crew

“Loistava aluskerrasto kylmälle ilmalle ja päällysvaate vaelluksille, pyöräilyyn, juoksuun ja kalastukseen syksyisin tai keväisin. Merinovilla on pehmeää ja mukavaa, mutta ei kutita. Käytän tätä kerrastoa joogaan ja hiihtoon sekä kaikkeen siltä väliltä.”

Uusi-Seelantilainen Icebreaker on tunnettu korkeasta laadustaan. Icebreaker 200 Oasis Crewe -malliston vaatteet on tehty 100 % merinovillasta ja ne ovat hyvin miellyttävän ja kevyen tuntuisia päällä. Kerrasto imee kosteuden iholta todella hyvin ja tuntuu myös hikoillessa kuivalta päällä. Vaatteet eivät menetä muotoaan pesussa eivätkä ime hien hajua jatkuvasta käytöstä huolimatta. Tämä merinovillakerrasto toimii erinomaisesti sekä talvella aluskerrastona että kesällä päällysvaatteena. Icebreakerin kerrasto on valmistettu mulesing -vapaasta merinovillasta. Kerrastoa saa muutamassa perinteisessä ja maanläheisessä värissä kuten mustana ja laivastonsinisenä.

SmartWool 250 Crew

“Toimii vielä paremmin kuin uskalsin toivoa. Erittäin mukava ja tehokas aluskerrasto. Toimii kerrospukeutumisessa ilman, että tulee topattu olo. Olen ollut todella tyytyväinen kaikkiin Smartwoolin tuotteisiin.”

Smartwoolin tuotteissa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja pitkäikäisyys. Smartwool 250 Base Layer -kerrasto on tehty hieman paksummasta 100 % merinovillaneuloksesta Icebreakerin 200 Oasis Creween ja Devold Hiking -kerrastoon verrattuna ja se on myös hieman hintavampi. Smartwoolin merinovillakerrasto on hieman korkeammasta hinnastaan huolimatta erittäin hyvä vaihtoehto Suomen talvikeleille tai herkästi paleleville, sillä se on vertailumme kolmen kärjen kerrastoista lämpimin. Se on saanut käyttäjiltä erinomaisia arvioita myös istuvuudesta ja miellyttävästä ihotuntumasta. Base Layer -vaatteita saa sekä yksi- että kaksivärisenä, valikoimassa on useampia hillittyjä värejä ja ne on valmistettu mulesing -vapaasta merinovillasta.

Devold Hiking

“Kylmän kelin luottovaate. Mukavan pehmeää ja hyvin joustavaa materiaalia. Helma tarpeeksi pitkä. Hihoissa ehkä hitusen liikaa pituutta, mutta hihansuut voi tarvittaessa kääntää jos häiritsee. Jos arpoo kahden koon välillä, valitse pienempi. Itse tein näin ja koko on sopiva.”

Devold Hiking -sarjan tuotteet on suunniteltu erityisesti talviurheiluun, retkeilyyn ja kiipeilyyn. Hiking -sarja on niin ikään tehty hienosta 100 % merinovillasta. Kerrasto tuntuu miellyttävältä iholla, siirtää kosteutta tehokkaasti hajuja imemättä ja tuntuu kuivalta myös silloin, kun liikunta on intensiivisempää. Devoldin kerraston parhaita puolia on myös sen muotoilu. Litteiden saumojen ja harkittujen leikkausten ansiosta kerrasto ei hankaa eikä hierrä. Kerrasto on myös saanut kiitosta tarpeeksi pitkistä hihoista ja lahkeista sekä pehmeästä materiaalista. Hiking -malliston naisten mallin paidat ovat kaksivärisiä ja miesten mallia on saatavilla sekä yksi- että kaksivärisenä. Lisäksi myös Devoldin merinovilla on mulesing -vapaata.

Paras merinovillakerrasto kylmiin olosuhteisiin

Devold Expedition

Materiaali: Sisäpinta 100 % merinovilla, ulkopuoli 90 % merinovilla ja 10 % polyamidi

Materiaalipaino: 235 g/m2

Devold Expedition -kerrasto on suunniteltu alusvaatteeksi nimenomaan kylmiin olosuhteisiin, mutta se toimii hyvin myös välikerrastona. Expedition -malliston vaatteet ovat kaksikerroksisia: Niiden sisäpinta on valmistettu 100 % merinovillasta eli aluskerrastona käytettäessä merinovilla tasaa hyvin lämpötilaeroja sekä siirtää kosteuden pois iholta. Vaatteiden ulompaan kerrokseen on lisätty merinovillan lisäksi 10 % polyamidia, mikä parantaa tuotteen kestävyyttä ja kosteuden siirtymistä. Kerrastopaidassa on korkea vetoketjullinen poolokaulus ja pidennetyt hihat peukaloaukoilla. Devold Expedition -kerrasto on Retki-lehden testivoittaja ja klassikkotuote ja vaikka sarjan vaatteet eivät ole päältä 100 % merinovillaa, se ehdottomasti ansaitsee paikkansa tässä vertailussa. 

Parhaat edulliset merinovillakerrastot

Lasting Atila/Atar/Ataka/Atok

Materiaali: 100 % merinovilla

Materiaalipaino: 160 g/m2

Tsekkiläinen Lasting tarjoaa hyvää hinta-laatu-suhdetta ja sen 100 % merinovillasta valmistetuista o-aukollisista kerrastopaidoista (naisten malli Atila ja miesten Atar) ja kerrastohousuista (nasten malli Ataka ja miesten Atok) saa muodostettua hyvän kerraston sekä kaikenlaiseen ulkoiluun että alusvaatekerran arki- ja työkäyttöön. Vaatteiden merinovilla on mulesing -vapaata. Lastingin kerrasto on ohuin tässä vertailussa esittellyistä kerrastoista, mikä tekee siitä erittäin miellyttävän ja kevyen tuntuisen päällä. Painonsa takia se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto erittäin kylmiin olosuhteisiin. Lastingin paidat ja housut ovat saaneet arvosteluissa kiitosta pehmeydestä, hengittävyydestä ja sekä ohuesta että lämpimästä materiaalista. Kerrastoa on saatavilla useassa värissä.

Wyte Glacier/Rasmus

Materiaali: 100 % merinovilla

Myös ruotsalaisen Sportamoren valikoimasta löytyvä Wyten merinovillakerrasto valikoitui vertailussamme edullisten kerrastojen kärkeen. Wyten Glacier (naisten malli) ja Rasmus (miesten malli) erottuvat muista esitellyistä hinnan lisäksi muotoilullaan ja käytetyillä tehosteväreillä. Tämä kerrasto on myös saanut kiitosta keveydestä, ihotuntumasta ja lämmittävyydestä. Kerrasto on tällä hetkellä alennuksessa ja paidan ja housujen yhteishinta on selvästi alle 100 euroa eli edullisen täysmerinovillakerraston etsijälle se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

Myös merinovillasekoitteesta valmistetut kerrastot voivat olla hyvä vaihtoehto pienemmälle budjetille.

Monta syytä valita merinovilla

Jokainen tässä artikkelissa esitelty tuote on pyritty valitsemaan niin, että ne ovat ostajalle varmoja valintoja. Vaikka merinovillakerraston ostaminen vaatii taloudellista panostusta, kerraston käyttöikä ja tässäkin artikkelissa mainitut useat ominaisuudet tekevät siitä kannattavan ostoksen.  Lisäksi merinovilla antaa luontaisen UV-suojan ja koska merinovillaisia vaatteita ei tarvitse pestä usein, ne säästävät vettä, pesuainetta ja energiaa. Lisäksi 100 % merinovillavaatteet ovat luonnontuotteena täysin biohajoavia eikä niistä leviä vesistöihin mikromuovia, kuten synteettisistä kerrastoista. Myös kestävää kuluttamista ajattelevalle merinovilla on siis todella hyvä vaihtoehto. Merinovillan ominaisuuksista ja alkuperästä voi lukea lisää artikkelista Valloittava merinovilla.