Paras kerrasto – Vertailussa 100% merinovillakerrastot

Viimeksi päivitetty 27.10.2023

Merinovillakerraston valinta riippuu kerraston käyttötarkoituksesta. Tätä artikkelia varten vertailimme aikuisten kerrastoja, jotka on valmistettu 100 % merinovillasta ja valikoimme niistä parhaat esittelyyn. Vertailussa on mukana suosituimmat kuten merkit Devold, Icebreaker, SmartWool ja Halti.

Kaikista esittelyyn valituista kerrastoista löytyy sekä miesten että naisten malli. 

Parhaat kerrastot yhdellä silmäyksellä

Täysin merinovillasta valmistetut kerrastot toimivat hyvin sekä kevyessä ulkoilussa että reippaassa liikunnassa. Hikiliikuntaan suosittelemme myös merinovillasekoitteesta valmistettua kerrastoa. Urheiluun sopivia, merinovillaseoksesta valmistettuja kerrastoja olemme vertailleet artikkelissa Paras merinovillakerrasto urheiluun.

Parhaat merinovillakerrastot vertailussa

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Icebreaker 200 Oasis -merinovillakerrasto

 • Sopii sekä kevyeen ulkoiluun että hikiliikuntaan
 • Kerrastossa on joustava slim fit -istuvuus
 • Materiaali siirtää tehokkaasti kosteutta iholta ja on märkänäkin miellyttävän tuntuinen päällä

Laadukkaat, 100 % merinovillasta valmistetut Icebreaker 200 Oasis Crewe -malliston vaatteet sopivat sekä aluskerrastona että päällimmäisenä vaatekertana. Kerraston istuvuus on napakka, mutta se tuntuu päällä mukavalta ja kevyeltä.

9.5/10

Arvosana 9.5/10

Devold Hiking -merinovillakerrasto

 • Mukava päällä
 • Saumat ja kainalopaneelit parantavat liikkuvuutta
 • Imee kosteuden, mutta ei hajua

Devold Hiking -merinovillakerrsto on tehty laadukkaasta 100 % merinovillasta ja se on suunniteltu erityisesti talviurheiluun, retkeilyyn ja kiipeilyyn.

10/10

Arvosana 10/10

Devold Expedition -merinovillakerrasto

 • Testivoittaja
 • Erittäin lämmin ja kestävä kaksikerroksinen materiaali
 • Toimii sekä alusvaatteena että välikerroksena

Kylmiin olosuhteisiin suunniteltu Devold Expedition -merinovillakerrasto on valmistettu kaksikerroksisesta materiaalista, joka on sekä erittäin lämmintä että kestävää ja hyvin kosteutta siirtävää. Kerrasto on Retki -lehden testivoittaja.

9.5/10

Arvosana 9.5/10

SmartWool Classic Thermal Crew -merinovillapaita

 • Uudistettu klassikko
 • Leikkaus ja saumat ehkäisevät hiertymiä
 • Erittäin lämmin ja mukava päällä

SmartWoolin uudistettu Classic -merinovillapaita on saanut uusien värien lisäksi uuden muotoilun ja entistä paremman suorituskyvyn.

8.9/10

Arvosana 8.9/10

Lasting -merinovillakerrastot

 • Pehmeä ja hengittävä materiaali
 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Ohut, mutta lämmin

Lastingin merinovillaiset paidat ja housut ovat saaneet arvosteluissa kiitosta pehmeydestä, hengittävyydestä ja sekä ohuesta että lämpimästä materiaalista. Vaatteet on valmistettu 100 % merinovillasta ja tämän kerraston hinta-laatusuhde on erinomainen.

8.7/10

Arvosana 8.7/10

Halti Hossa -merinovillakerrasto

 • Sopii sekä aktiiviseen liikuntaan että kevyeen ulkoiluun
 • Parhaimmillaan suoraan ihoa vasten puettuna
 • Hintaan nähden hyvä suorituskyky

Halti Hossa -merinovillakerraston materiaali on ohutta, 100 % merinovillaa, mutta tarjoaa silti optimaalisen lämpöarvon. Kun kerraston materiaali on ihoa vasten, se tuntuu aina kuivalta ja lämpimältä kaikissa olosuhteissa.

Parhaat 100 % merinovillakerrastot

Materiaali: 100 % merinovilla, 200 g/m2

“Loistava aluskerrasto kylmälle ilmalle ja päällysvaate vaelluksille, pyöräilyyn, juoksuun ja kalastukseen syksyisin tai keväisin. Merinovilla on pehmeää ja mukavaa, mutta ei kutita. Käytän tätä kerrastoa joogaan ja hiihtoon sekä kaikkeen siltä väliltä.”

Uusi-Seelantilainen Icebreaker on tunnettu korkeasta laadustaan. Icebreaker 200 Oasis Crewe -malliston vaatteet on tehty 100 % merinovillasta ja ne ovat hyvin miellyttävän ja kevyen tuntuisia päällä. Kerrasto imee kosteuden iholta todella hyvin ja tuntuu myös hikoillessa kuivalta päällä. Vaatteet eivät menetä muotoaan pesussa eivätkä ime hien hajua jatkuvasta käytöstä huolimatta. Tämä merinovillakerrasto toimii erinomaisesti sekä talvella aluskerrastona että kesällä päällysvaatteena. Icebreakerin kerrasto on valmistettu mulesing -vapaasta merinovillasta. Kerrastoa saa muutamassa perinteisessä ja maanläheisessä värissä kuten mustana ja laivastonsinisenä.

Materiaali: 100 % merinovilla, 190 g/m2

“Kylmän kelin luottovaate. Mukavan pehmeää ja hyvin joustavaa materiaalia. Helma tarpeeksi pitkä. Hihoissa ehkä hitusen liikaa pituutta, mutta hihansuut voi tarvittaessa kääntää jos häiritsee. Jos arpoo kahden koon välillä, valitse pienempi. Itse tein näin ja koko on sopiva.”

Devold Hiking -sarjan tuotteet on suunniteltu erityisesti talviurheiluun, retkeilyyn ja kiipeilyyn. Hiking -sarja on niin ikään tehty hienosta 100 % merinovillasta. Kerrasto tuntuu miellyttävältä iholla, siirtää kosteutta tehokkaasti hajuja imemättä ja tuntuu kuivalta myös silloin, kun liikunta on intensiivisempää. Devoldin kerraston parhaita puolia on myös sen muotoilu. Litteiden saumojen ja harkittujen leikkausten ansiosta kerrasto ei hankaa eikä hierrä. Kerrasto on myös saanut kiitosta tarpeeksi pitkistä hihoista ja lahkeista sekä pehmeästä materiaalista. Hiking -malliston naisten mallin paidat ovat kaksivärisiä ja miesten mallia on saatavilla sekä yksi- että kaksivärisenä. Lisäksi myös Devoldin merinovilla on mulesing -vapaata.

Parhaat kerrastot kylmille keleille

Materiaali: Sisäpuoli 100 % merinovillaa (235 g/m²), ulkopuoli 99 % merinovillaa ja 10 % polyamidia.  

Devold Expedition -kerrasto on suunniteltu alusvaatteeksi nimenomaan kylmiin olosuhteisiin, mutta se toimii hyvin myös välikerrastona. Expedition -malliston vaatteet ovat kaksikerroksisia: Niiden sisäpinta on valmistettu 100 % merinovillasta eli aluskerrastona käytettäessä merinovilla tasaa hyvin lämpötilaeroja sekä siirtää kosteuden pois iholta. Vaatteiden ulompaan kerrokseen on lisätty merinovillan lisäksi 10 % polyamidia, mikä parantaa tuotteen kestävyyttä ja kosteuden siirtymistä. Kerrastopaidassa on korkea vetoketjullinen poolokaulus ja pidennetyt hihat peukaloaukoilla. Devold Expedition -kerrasto on Retki-lehden testivoittaja ja klassikkotuote ja vaikka sarjan vaatteet eivät ole päältä 100 % merinovillaa, se ehdottomasti ansaitsee paikkansa tässä vertailussa. 

Materiaali: 100 % merinovilla

SmartWool on päivittänyt tämän 100% merinovillasta valmistetun suosikin uusilla väreillä ja istuvammalla leikkauksella. Klassikko on siis saanut paremman ulkonäön ja paremman suorituskyvyn. Olkapääpaneelit poistavat ylimmät olkasaumat ja tasosaumaus auttaa estämään hiertymät. Lisää talvivaatekaappiisi yksi parhaista kylmän sään aluskerroksista ja huomaa ero seuraavalla kerralla, kun lähdet laskettelemaan, vaeltamaan, kiipeilemään tai pyöräilemään.

Parhaat edulliset merinovillakerrastot

Materiaali: 100 % merinovillaa (160 g/m²)  

Tsekkiläinen Lasting tarjoaa hyvää hinta-laatu-suhdetta ja sen 100 % merinovillasta valmistetuista o-aukollisista kerrastopaidoista (naisten malli Atila ja miesten Atar) ja kerrastohousuista (nasten malli Ataka ja miesten Atok) saa muodostettua hyvän kerraston sekä kaikenlaiseen ulkoiluun että alusvaatekerran arki- ja työkäyttöön. Vaatteiden merinovilla on mulesing -vapaata. Lastingin kerrasto on ohuin tässä vertailussa esittellyistä kerrastoista, mikä tekee siitä erittäin miellyttävän ja kevyen tuntuisen päällä. Painonsa takia se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto erittäin kylmiin olosuhteisiin. Lastingin paidat ja housut ovat saaneet arvosteluissa kiitosta pehmeydestä, hengittävyydestä ja sekä ohuesta että lämpimästä materiaalista. Kerrastoa on saatavilla useassa värissä.

Materiaali: 100 % merinovillaa (160 g/m²)  

Hossan merinovillakerrasto on valmistettu 100% eettisesti hankitusta Mulesing-vapaasta merinovillasta. Tämä villa on ohutta, mutta tarjoaa silti optimaalisen lämpöarvon. Kun se on ihoa vasten, se tuntuu aina kuivalta ja lämpimältä. Merinovillan luonnollinen antibakteerinen ominaisuus tekee siitä erityisen hygieenisen. Kerrasto on suunniteltu erityisesti aktiiviseen ulkoiluun ja liikuntaan. Se on parhaimmillaan, kun sitä käytetään suoraan ihoa vasten, ja sen päälle voi lisätä muita kerroksia tarpeen mukaan. Tämä kerrasto on erinomainen valinta niin aktiiviseen liikuntaan kuin vapaa-ajan ulkoiluunkin.

Myös merinovillasekoitteesta valmistetut kerrastot voivat olla hyvä vaihtoehto pienemmälle budjetille.

Monta syytä valita merinovilla

Merinovillaiset kerrastot ovat ansaitusti tulleet viime vuosina hyvin suosituiksi. Merinovillakerrasto toimii niin ulkoilussa, urheilussa, vaelluksilla että työ- ja olovaatteena ja  on erinomainen valinta ympäri vuoden. Erityisesti kylmällä ilmalla sen ominaisuudet peittoavat keinokuidut kirkkaasti. Merinovilla on luonnon oma tekninen kuitu, joka tasaa kehon lämpötilaeroja ja siirtää kosteutta tehokkaasti. Merinovilla imee itseensä kosteutta mutta ei hien hajua ja se lämmittää märkänäkin. Merinovillasta valmistetut vaatteet eivät kutise ja niitä ei tarvitse pestä usein, sillä ne puhdistavat itse itseään. Merinovilla on myös antibakteerista ja biohajoavaa.

Jokainen tässä artikkelissa esitelty tuote on pyritty valitsemaan niin, että ne ovat ostajalle varmoja valintoja. Vaikka merinovillakerraston ostaminen vaatii taloudellista panostusta, kerraston käyttöikä ja tässäkin artikkelissa mainitut useat ominaisuudet tekevät siitä kannattavan ostoksen.  Lisäksi merinovilla antaa luontaisen UV-suojan ja koska merinovillaisia vaatteita ei tarvitse pestä usein, ne säästävät vettä, pesuainetta ja energiaa. Lisäksi 100 % merinovillavaatteet ovat luonnontuotteena täysin biohajoavia eikä niistä leviä vesistöihin mikromuovia, kuten synteettisistä kerrastoista. Myös kestävää kuluttamista ajattelevalle merinovilla on siis todella hyvä vaihtoehto.

Merinovillan mysteeri: Mikä tekee merinovillasta erityisen?

Merinovilla on luonnon oma lahja meille, jotka rakastamme ulkoilua ja retkeilyä. Mutta mikä tekee merinovillasta niin erityisen? Kaikki alkaa sen alkuperästä.

Merinovilla tulee merinolampaista, jotka elävät vaihtelevissa sääolosuhteissa, ja niiden villa on kehittynyt suojaamaan niitä sekä kylmältä että kuumuudelta. Tämä ainutlaatuinen villa on erittäin hengittävää, mikä tarkoittaa, että se voi pitää sinut kuivana hikoillessasi. Lisäksi merinovilla ei kutita, toisin kuin monet muut villat, mikä tekee siitä ihanteellisen herkälle iholle. Sen luonnolliset antibakteeriset ominaisuudet tarkoittavat myös, että se ei ala haista, vaikka käyttäisit sitä useita päiviä peräkkäin.

Merinovillakerraston hyödyt ja käyttökohteet

Olitpa sitten aktiivinen liikkuja tai nautit vain rauhallisista kävelyretkistä, merinovillakerrasto on valintasi. Merinovillakerrasto miehille ja naisille tarjoaa optimaalisen mukavuuden ja suojan. Aktiiviliikunnassa, kuten vaelluksessa tai hiihdossa, merinovillakerrasto pitää sinut lämpimänä kylmällä säällä ja viileänä, kun hiki alkaa virrata.

Arkielämässä voit kuvitella pehmeyden ja mukavuuden ihoa vasten kylminä talviaamuina. Merinovillan hyödyt eivät kuitenkaan pääty tähän. Se on erittäin joustavaa, mukautuen kehosi liikkeisiin ja palautuen alkuperäiseen muotoonsa. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan aktiiviseen elämäntyyliin. Lisäksi, ottaen huomioon sen pitkäikäisyyden ja kestävyyden, merinovillakerrasto on taloudellinen valinta pitkällä aikavälillä.

Vertailussa: Merinovillakerrasto vs. muut kerrastot

Monet meistä ovat kokeilleet erilaisia kerrastoja vuosien varrella. Mutta vertaillessamme merinovillakerrastoa synteettisiin kerrastoihin, ero on selvä. Merinovilla on luonnollisesti hengittävää, sää reguloiden kehon lämpötilaa tehokkaasti. Lisäksi sen hoito on yksinkertaista, ja oikein hoidettuna merinovillakerrasto kestää vuosia.

Toisin kuin synteettiset kerrastot, merinovilla ei kerää hajuja, joten voit käyttää sitä useita päiviä ilman tarvetta pestä sitä. Tämä tekee siitä ihanteellisen pitkille retkille tai vaelluksille. Vaikka synteettiset kerrastot saattavat olla aluksi edullisempia, merinovillan pitkäikäisyys ja monipuolisuus tekevät siitä sijoituksen arvoisen.

Oikean merinovillakerraston valinta

Kun olet päättänyt investoida merinovillakerrastoon, haluat varmistaa, että valitset oikean. On monia laadukkaita merkkejä, kuten Kari Traa merinovillakerrasto ja Helly Hansen merinovillakerrasto, jotka tarjoavat erinomaisen laadun ja mukavuuden. Valitessasi koon ja mallin, muista ottaa huomioon oma aktiivisuustasosi ja käyttötarkoitus.

On myös tärkeää tarkastella kerraston saumoja ja rakennetta, jotta voit varmistua sen mukavuudesta ja kestävyydestä. Lisäksi merinovillan laatu voi vaihdella eri valmistajien välillä, joten kannattaa tutkia ja lukea arvosteluja ennen ostopäätöksen tekemistä. Lopulta, kun teet valintasi, ajattele sitä pitkäaikaisena investointina mukavuuteen ja suorituskykyyn ulkona.

Merinovillan eettisyys ja ympäristövaikutukset

Merinovillan suosio kasvaa, mutta on tärkeää muistaa myös sen eettiset ja ympäristövaikutukset. Onneksi monet merinovillan tuottajat ovat sitoutuneet eettiseen ja kestävään tuotantoon, joten voit nauttia kerrastostasi hyvällä omallatunnolla.

Merinovillan tuotanto voi olla vähemmän rasittavaa ympäristölle kuin synteettisten kuitujen valmistus, koska se ei vaadi fossiilisten polttoaineiden käyttöä eikä tuota mikromuoveja. Lisäksi, kun merinovilla hajoaa, se palautuu luontoon luonnollisina aineina, toisin kuin monet synteettiset materiaalit. On kuitenkin tärkeää valita merinovillatuotteet, jotka on tuotettu vastuullisesti, jotta voidaan varmistaa, että eläinten hyvinvointi on otettu huomioon ja ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet.

Miksi merinovillakerrasto on investoinnin arvoinen?

Merinovillakerrasto on ehdottomasti investoinnin arvoinen. Se tarjoaa mukavuutta, suojaa ja kestävyyttä, jota on vaikea löytää muista materiaaleista. Olitpa sitten intohimoinen retkeilijä tai vain nautit ulkoilusta, merinovillakerrasto on ehdoton lisä varustearsenaaliisi. Sen luonnolliset ominaisuudet, kuten hengittävyys ja lämmönsäätely, tekevät siitä ylivoimaisen muihin kerrastoihin verrattuna.

Lisäksi, ottaen huomioon sen pitkäikäisyyden ja vähäisen huollon tarpeen, merinovillakerrasto on taloudellisesti järkevä valinta pitkällä aikavälillä. Se ei ole vain investointi mukavuuteen, vaan myös ympäristöön ja eettisiin arvoihin. Joten kun mietit seuraavaa kerrastohankintaasi, anna merinovillalle mahdollisuus näyttää sen monipuoliset edut.

Usein kysyttyä

Kerrostaminen riippuu ympäristön tarpeista ja käyttäjän lämpötilamieltymyksistä. Oikein kerrostettuna merinovillajärjestelmä toimii yhdessä kehon kanssa poistaen hien ja kosteuden sekä hajun, samalla kun se säilyttää tarvittavan lämmön. On tärkeää ymmärtää, että merinovilla pystyy säätelemään kehon lämpötilaa sekä kylmissä että lämpimissä olosuhteissa. Tämä tekee siitä ihanteellisen valinnan monenlaisiin aktiviteetteihin ja sääolosuhteisiin.

Ensimmäisen kerroksen tulisi olla kevyt ja suunniteltu siirtämään hiki ja kosteus pois. Tämä kerros pitää käyttäjän kuivana ja mukavana erilaisissa sääolosuhteissa. Merinovillan ainutlaatuiset kuiturakenteet mahdollistavat kosteuden siirtymisen pois iholta, mikä auttaa pitämään käyttäjän kuivana ja mukavana. Lisäksi merinovillan luonnolliset antibakteeriset ominaisuudet estävät hajujen muodostumista, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan pitkiin retkiin ja vaelluksiin.

Merinovillahatut, sukat, kaulurit ja balaclavat ovat aina hyvä idea, koska ne täydentävät kerrostamisjärjestelmää. Ihmiset menettävät jopa 45% kehon lämmöstä pään ja kaulan kautta, joten on järkevää käyttää merinovillahattua tai kasvosuojainta lämmön säilyttämiseksi. Lisäksi merinovilla-asusteet tarjoavat lisälämpöä kylmissä olosuhteissa ja suojaavat auringolta lämpimämmässä säässä. Ne ovat myös erittäin hengittäviä ja mukautuvat kehon lämpötilan muutoksiin, mikä tekee niistä ihanteellisen lisän mihin tahansa ulkoiluvarustukseen.