6 x merinovillakerrasto urheiluun

Merinovillakerrasto on erinomainen valinta alimmaiseksi kerrokseksi melkeinpä mihin käyttötarkoitukseen tahansa, myös intensiiviseen urheiluun. 100 % merinovillasta valmistetut vaatteet toimivat hyvin myös hikoillessa, mutta varsinkin kylmissä olosuhteissa tapahtuvaa hikiliikuntaa varten merinovillasekoitteesta valmistettu kerrasto voi olla pelkästä merinovillasta valmistettua kerrastoa parempi vaihtoehto. Monet valmistajat lisäävät kosteudensiirron ja kestävyyden parantamiseksi merinovillaisiin urheilukerrastoihin esimerkiksi polyamidia tai polyesteria. Kun merinovillaan yhdistetään muita kuituja, saadaan oikeilla yhdistelmillä merinovillan luonnolliset ominaisuudet nostettua uudelle tasolle ja vastaamaan eri käyttötarkoituksia. Merinovillaseoksesta valmistetun kerraston valintaan vaikuttaa siis eniten se, mihin sitä aikoo käyttää. Tässä artikkelissa on tarkasteltu merinovillakerrastoja urheilun vaatimuksia ajatellen. Esittelemme parhaat valinnat himoliikkujille, erinomaiset edulliset kerrastot, parhaan suomalaisen kerraston ja kerraston, jonka hankinnassa ei tarvitse tinkiä hengittävyydestä eikä lämmöstä.

Paras urheilukerrasto – kaksi varmaa valintaa himoliikkujalle

Woolpower Crewneck Lite

Materiaali: 80 % merinovilla, 20 % polyamidi

Ruotsalaisen Woolpowerin ideologia on valmistaa kestäviä, ajattomia ja ehdottoman laadukkaita ja tuotteet valmistetaan kankaista lähtien Ruotsissa. Ohuesta, pehmeästä ja venyvästä merinovillasekoitteesta valmistettu Woolpower Crewnec Lite -kerrasto on saanut erinomaisia arvioita. Kerraston paita on unisex -mallinen ja housuista löytyy sekä miesten että naisten malli. Vaikka paitaa on vain yhtä mallia, siitä on saatavilla koot xxs-xxl, minkä ansiosta jokaiselle vartalotyypille löytyy oikean kokoinen ja istuva yläosa. Vaatteideiden merinovillaseoksesta on 80 % merinovillaaa ja 20 % polyamidia, joka tekee materiaalista vielä paremmin kulutusta kestävän ja kosteutta siirtävän. Kerrasto on saanut käyttäjiltä kiitosta erinomaisesta laadusta, nopeasta kuivumisesta sekä siitä, että se ei ala haista edes kovassa käytössä. Paidassa on pyöreä kaula-aukko ja hieman etuosaa pidempi takaosa, joka tekee paidasta miellyttävän käyttää lajeissa, joissa on laajat liikeradat tai joissa kumarrutaan voimakkaasti. Paidassa on myös lasketut olkapääsaumat, joiden ansiosta esim. repun selässä pitäminen ei aiheuta hankausta. Tämä merinovillakerrasto on ominaisuuksiltaan täydellinen aktiviteetteihin, joissa hikoillaan voimakkaasti. Woolpowerin tuotteet on valmistettu mulesing -vapaasta merinovillasta eli Crewneck Lite on myös eettisesti kestävä valinta.

Icebreaker 150 Zone

Materiaali: 83 % merinovilla, 12 % nailon, 5 % elastaani; Verkko: 85 % merinovilla, 14 % nailon 1 % elastaani

Myös uusi-seelantilainen Icebreakerin merinovillavaatteet ovat tunnettuja laadustaan. Erittäin kevyt ja tekninen Icebreaker 150 Zone -kerrasto on valmistettu kahdesta erilaisesta merinovillaseoksesta kosteudensiirto- ja lämmönsäätelyominaisuuksien optimoimiseksi. Kankaassa on merinovillan ja polyamidin lisäksi LYCRA -kuitua, joka tekee materiaalista erityisen joustavan. Kerrastossa on hyvin sijoitetut mesh -paneelit, jotka parantavat hengittävyyttä. Paidassa on pehmeä pyöreä kaula-aukko ja hihoissa peukaloaukot. Myös Icebreakerin kerrastossa on hankaamattomat saumat ja liikkuvuutta lisäävät leikkaukset. Kerraston merinovillan materiaalipaino on 150 g/m2. Tästä kerrastosta löytyy erikseen miesten ja naisten mallit ja sekä housut että paita ovat istuvuudeltaan tiukat. Tämä merinovillakerrasto on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen valinta aktiivisesti urheilevalle ja Woolpowerin kerraston tavoin valmistettu eettisesti mulesing -vapaasta merinovillasta.

Pihistä budjetissa, älä laadussa – Parhaat edulliset kerrastot

Mols Elroy Wool merinovillakerrasto on esittelemistämme kerrastoista edullisin. Paidan ja housujen yhteishinta on 70 € ja 80 € välillä. Molsin kerraston erottaa muista hinnan lisäksi se, että se on tehty merinovillaseoksesta, jossa ei ole käytetty keinokuituja vaan silkkiä. Merinovillan (85 %) ja silkin (15 %) seoksesta tehty kerrasto on erittäin kevyt, hengittävät ja nopeasti kuivuva sekä joustava. Kerraston merinovilla on mulesing -vapaata kuten muutkin tässä artikkelissa esitellyt tuotteet ja keinokuituja välttelevälle hyvä vaihtoehto. Paidan helma ja hihat ovat pitkät, mikä lisää käyttömukavuutta. Elroy Wool -kerrasto on saanut käyttäjiltä kiitosta myös miellyttävästä ihotuntumasta.

Myös tunnetut kansainväliset urheilumerkit tarjoavat varteenotettavia merinovillaisia kerrastoja, jotka todennäköisesti ovat edullisempia ja paremmin saatavilla myös alennushinnoin verrattuna merinovillatuotteisiin keskittyneiden valmistajien vastaaviin. Craftin Core Wool Merino Set on lämmintä ja pehmeää merinovillasekoitetta, jossa on mulesing -vapaan merinovillan lisäksi polyesteria ja polyamidia. Tämä urheilua varten suunnitellun kerraston lämmönsäätely- ja kosteudensiirto-ominaisuudet ovat parhaimmillaan matala- ja keskitehoisessa liikunnassa. Kerraston hinta on sadan euron tuntumassa ja siitä löytyy sekä naisten, miesten että juniorimalli. Craftin kerrasto on varma valinta, jos tavoitteena on hankkia edullinen urheilukerrasto merinovillan erinomaisilla ominaisuuksilla varustettuna.

Erityismaininta – Suomessa valmistettu merinovillakerrasto

Svala Merino Light

Materiaali: 80 % merinovilla, 20 % polyamidi

Svala valmistaa tuotteensa Suomessa, tarkemmin sanottuna Kärsämäellä. Svalan Merino Light -kerraston materiaali on joustavaa rib-neulosta, jossa on kankaan kestävyyden parantamiseksi merinovillan lisäksi 20 % polyamidia. Kerrasto on lämmin ja joustava ja se sopii ympärivuorokautiseen käyttöön. Svalan tuotteet ovat huippulaadukkaita, käsityönä tehtyjä, kotimaista työtä tukevia ja kestäviä sekä tietenkin mulesing -vapaita. Kerrasto on unisex -mallinen, mutta siitä löytyy kokoja aina koosta XXS kokoon 4XL, joten jokaiselle käyttäjälle löytyy varmasti oikea koko. Tämä kerrasto ja muutkin Svalan tuotteet ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Monikäyttöinen merinovillakerrasto

Devold Tuvegga Sport Air

Materiaali: 99 % merinovilla, 1 % elastaani

Jos kerrastolta kaipaa monikäyttöisyyttä ja mukautumiskykyä, Devold Tuvegga Sport Air on hyvä vaihtoehto. Se on käännettävä kerrasto, joka on kehitetty erityisesti intensiivisiä aktiviteetteja varten ja joka voitti vuoden 2018 parhaan aluskerraston ISPO Award -palkinnon. Kerraston sileä puoli (190 g/m2) hengittää ja siirtää kosteutta tehokkaasti pois iholta eli se puetaan ihoa vasten aktiviteeteissa, joissa hikoillaan voimakkaasti. Kerraston paksumpi, kohokuviollinen puoli (250 g/m2) sisältää ilmakanavia, jotka tehostavat merinovillan eristyskykyä eli se puetaan ihoa vasten kun kaivataan ensisijaisesti lämpöä. Kerraston leikkaukset ja merinovillainen vyötärönauha housuissa lisäävät istuvuutta ja mukavuutta. Merinovillasekoite on 99 % mulesing -vapaata merinovillaa ja 1 % elastaania. Tuvegga Sport Air onkin siis all-in-one -kerrasto ja todella kätevä sekä arkikäyttöön että esimerkiksi vaelluksille tai matkalle, kun mukaan halutaan mahdollisimman vähän kantamuksia tai tilaa on rajallisesti.

Merinovillainen kerrasto vai synteettinen tekninen kerrasto?

Markkinoilla on suuri määrä erilaisia urheiluun suunniteltuja kerrastoja ja merinovillaiset tuotteet yleistyvät vauhdilla. Keinokuidusta valmistetuissa vaatteissa on ongelmakohtia, joista monet voidaan ratkaista vaihtamalla synteettinen materiaali luonnon omaan tekniseen kuituun, merinovillaan. 100 % merinovillasta valmistetuista vaatteista ei irtoa pesun yhteydessä mikromuovia ja ne ovat täysin biohajoavia. Tässä vertailussa esitellyissä kerrastoissa on merinovillan lisäksi myös synteettisiä materiaaleja, mutta niiden ympäristökuorma on kuitenkin keinokuituvaatteita pienempi. Merinovilla ei myöskään ime hien hajua samalla tavalla kuin keinokuidut, joihin hajut ajan myötä usein pinttyvät. Kun lisäksi valitsee vastuullisen valmistajan, on merinovillakerrasto myös eettisesti kestävä valinta. Lisää merinovillan ominaisuuksista ja alkuperästä voi lukea artikkelista Valloittava merinovilla. Lue myös vertailumme parhaista 100 % merinovillakerrastoista täältä.