Mujo.fi logo

Kevyt makuupussi vai retkipeitto: Kumpi kannattaa valita?

blank

Retkeilijän tai vaeltajan varustevalinnat voivat joskus tuntua loputtomilta. Makuupussin valinta on ymmärrettävästi yksi tärkeimpiä asioita päätettäväksi. Kevyt makuupussi on pitkään ollut retkeilijöiden suosikki, mutta myös retkipeitot ovat alkaneet kasvattaa suosiotaan. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja ne soveltuvat erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Ymmärtääksemme paremmin näiden kahden eroja ja valintaperusteita, sukellamme tässä artikkelissa syvemmälle niiden ominaisuuksiin.

Kevyt makuupussi

Kevyt makuupussi on suunniteltu tarjoamaan optimaalista eristystä ja lämpöä oman lämpöluokituksensa mukaisesti. Yleisesti ottaen kevyen makuupussin lämmöneristyskyky perustuu suurimmaksi osaksi sen eristemateriaaliin, joka on tyypillisesti joko untuvaa, keinokuitua tai näiden kahden yhdistelmä. Untuva on kevyt ja erittäin lämpöä eristävä materiaali, joka eristää lämpöä erittäin hyvin suhteessa painoonsa. Tekokuitumateriaalit, kuten synteettiset kuidut, ovat kestäviä ja pärjäävät paremmin kosteissa olosuhteissa, sillä ne säilyttävät eristyskykynsä jopa märkinä. Toisaalta monien laadukkaiden untuvamakuupussien untuva on käsitelty kosteutta hylkiväksi, joten märät olosuhteet eivät välttämättä ole este untuvamakuupussin käytölle. Kevyet makuupussit on nimensä mukaisesti suunniteltu olemaan kevyitä ja kompakteja, jotta ne eivät kuormita retkeilijän rinkkaa liikaa. Kevyt makuupussi sisältää yleensä hupun ja usein myös eristetyn vetoketjun, jotka auttavat pitämään lämmön makuupussin sisällä ja estämään kylmän ilman pääsyn pussiin.

Retkipeitto (quilt)

Retkipeitto (quilt) on hyvä vaihtoehto retkeilijöille, jotka etsivät (yleensä) kevyempää ja mukautuvampaa vaihtoehtoa tai yksinkertaisesti nukkuvat mieluummin peiton alla kuin makuupussissa. Retkipeitot ovat yleensä joko suorakulmaisia tai sitten makuupussien tapaan muumiomallisia joko suljetulla tai avonaisella jalkaosalla, mutta niistä puuttuu makuupussille tyypillinen huppuosa. Toisin kuin makuupusseissa, retkipeitoissa ei yleensä ole kokopitkää vetoketjua. Sen sijaan jalkopää voi olla suljettavissa painonapeilla, kiristysnarulla tai vetoketjulla. Lisäksi peiton yläosassa voi olla kiristysnaru, jolla peiton saa säädettyä vartalonmyötäisesti tai peitossa voi olla hihnat tai narut, joilla sen voi kiinnittää tiiviisti retkipatjaan. Retkipeiton käsite onkin aika lavea ja käsittää kaikkea tavallisen peiton kaltaisesta suorakaiteesta edistyneillä ominaisuuksilla varustettuun, muokattavaissa olevaan peitteeseen. Retkipeittojen eriste on valmistettu samoista kevyistä ja lämpimistä materiaaleista kuin makuupussien eli eli untuvasta tai tekokuiduista. Myös villaisia retkipeittoja on olemassa. Retkipeiton tärkeimmät edut tavalliseen makuupussiin verrattuna ovat muunneltavuus, monikäyttöisyys ja keveys. Retkipeitot ovat siis usein kevyempiä ja helpommin pakattavia kuin perinteiset makuupussit. Rauhattomat nukkujat tai henkilöt, jotka eivät pidä makuupussissa nukkumisen tunteesta, päätyvät usein käyttämään retkipeittoa.

Valinta kevyen makuupussin ja retkipeiton välillä

Jos haluaa pitää asian yksinkertaisena, valinta retkipeiton ja kevyen makuupussin välillä voidaan tehdä kahden kysymyksen perusteella: Minkälaisissa olosuhteissa makuupussia tai retkipeittoa on tarkoitus käyttää ja miten paljon massa vaikuttaa valintaan?

Mikäli aikoo retkeillä kesällä ja haluaa minimoida kannettavien varusteiden massan, retkipeitto on todennäköisesti parempi valinta. Retkipeitto toimii siis erinomaisesti lämpimässä ja leudossa säässä. Sen avoin alaosa mahdollistaa hyvän ilmanvaihdon ja estää ylikuumenemisen lämpiminä öinä tai myös alhaisemmissa lämpötiloissa. Retkipeitto voi olla ihanteellinen vaihtoehto kesä- ja kevätretkille, kun lämpötilat eivät laske liian alas.

Sen sijaan kevyt makuupussi on erinomainen valinta kylmiin ja viileisiin olosuhteisiin, käytännössä kolmen vuodenajan käyttöön tai talvikäyttöön. Vaikka makuupussin ja retkipeiton eristemateriaalit ovat lähtökohtaisesti samat, makuupussi eristää lämpöä tehokkaammin. Kuten aiemmin mainittiin, makuupussi painaa usein retkipeittoa enemmän. Mikäli retkipeiton keveys houkuttaa, markkinoilta löytyy monia laadukkaita ultrakevyitä makuupusseja, jotka painavat uskomattoman vähän, mutta joilla voi huoletta retkeillä ainakin keväästä pitkälle syksyyn. Sekä makuupussia että retkipeittoa valitessa kannattaa pohtia eristemateriaalia tarkkaan, sillä kuten aiemmin kerrottiin, untuva on painoonsa nähden loistava lämmöneriste, mutta tekokuidut kestävät lähtökohtaisesti paremmin kosteutta.

Miten valita kevyt makuupussi tai retkipeitto?

Olosuhteiden ja massan lisäksi makuupussin tai retkipeiton valintaan vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset, budjetti ja omat tarpeet. Mikäli valinta tuntuu vaikealta, voit tutustua seuraaviin vertailuihimme: