Mujo.fi logo

Vertailu: Parhaat telttakamiinat

blank

Viimeksi päivitetty 12.11.2023

Telttakamiinoilla on pitkä ja perinteikäs historia retkeilykulttuurissa. Nämä pienet ja kätevät tulipesät ovat suosittuja niin erämaassa seikkailevien retkeilijöiden kuin leirintäalueilla viihtyvien lomailijoiden keskuudessa. 

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin telttakamiinoihin ja parhaisiin myynnissä oleviin malleihin. Mikäli kaipaat vinkkejä teltan valintaan, täältä löytyy artikkeli parhaista lämmitettävistä teltoista.

Parhaat telttakamiinat yhdellä silmäyksellä

  • Paras ultrakevyt telttakamiina: Winnerwell Fastfold Ultralight -titaanikamiina

Parhaat kamiinat vertailussa

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Savotta Hawu 400 -telttakamiina

Vakaa ja helppo käyttää

Polttaa puhtaasti

Taittuvat jalat

8.5/10

Arvosana 8.5/10

Savotta telttakamiina

Toimii lämmittimenä, hellana ja kiukaana

Kompakti lämmitystehoonsa nähden

Tukeva rakenne

9.1/10

Arvosana 9.1/10

Robens Denali -telttakamiina

Helppo koota ja käyttää

Kestävä ja turvallinen

Keskellä oleva savupiippu helpottaa sijoittamista telttaan

Ultrakevyt telttakamiina

9.3/10

Arvosana 9.3/10

blank

Winnerwell Fastfold Ultralight -titaanikamiina

Ultrakevyt ja kannettava

Helppo pystyttää

Monipuolinen

Paras telttakamiina: Savotta Hawu 400 puukamina

blank

Savotta Hawu kamiina on suorastaan vallankumouksellinen telttakamiina, joka on suunniteltu tarjoamaan vertaansa vailla olevaa suorituskykyä ja käyttömukavuutta retkeilijöille. Massaltaan 5,4 kilogrammaisena se on erittäin kevyt verrattuna perinteisiin Savotta-kamiinoihin, mikä tekee siitä täydellisen valinnan vaelluksille ja erilaisille retkille.

Hawu -telttakamiinan kehitystyössä Savotan pääsuunnittelija Tommi Vahtera keskittyi erityisesti palotapahtuman optimointiin, ja tuloksena kamiina polttaa puuta tehokkaasti ja puhtaasti. Sen muotoilu takaa, että tulipesä kestää erinomaisesti lämpölaajenemista estäen vääntymiset ja lommojen syntymisen. Lisäksi kamiina on suunniteltu pakkautumaan pieneen tilaan, sillä sen jalat taittuvat kätevästi.

Hawu 400 -kamiinassa puut saavat erinomaisen ilmankierron pohjalla olevan arinan ansiosta. Ensiöilma otetaan sisään molemmista päädyistä arinan alle, kun taas toisioilma virtaa palotilan yläosaan luukun liekkilevyn välistä. Tämä varmistaa tehokkaan ja puhtaan palamisen, mikä tarjoaa sekä lämpöä, mukavuutta että turvallisuutta. Kamiinan päälle voi myös asettaa kahvipannun tai kokkailla ruokaa.

Savotan kamiinan valmistuksessa on käytetty tulenkestävää ruostumatonta terästä, mikä tekee siitä kestävän ja pitkäikäisen. Savotta on ylpeä tuotteidensa laadusta, ja Hawu kamiinalle myönnetäänkin 2 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu.

On kuitenkin tärkeää huomata, että Savotta Hawu kamiina ei sisällä savupiippua, mutta erikseen saatavilla oleva Hawu Rullapiippu 2000 täydentää kokonaisuuden tarjoten turvallisen savunpoiston. Piipun massa on 1000 g eli koko pakkettinakaan lämmityslaitteen massa ei kohoa kovin korkeaksi.

Savotta Hawu kamiina on täydellinen valinta retkeilijöille, jotka arvostavat kevyttä ja tehokasta kaminaa. Sen kompakti muotoilu ja luotettava suorituskyky tekevät siitä parhaan telttakamiinan.

 

Paras edullinen telttakamiina isoon telttaan: Savotta telttakamiina

blank

Savotta Telttakamiina on monipuolinen lämmönlähde ja ruoanlaittoväline, joka tarjoaa lämpöä, mahdollisuuden ruoanlaittoon ja voi toimia jopa kiukaana Savotan pienessä saunateltassa. Tämä telttakamiina on suunniteltu täyttämään retkeilijöiden tarpeet ja tarjoamaan kätevän tavan nauttia lämpimistä juomista ja ruoasta luonnon keskellä.

Kamiinaan sisältyy 7-osainen savutorvi, joka pitää sisällään myös kipinäsuojan. Savutorvi on kätevästi kuljetettavissa kamiinan sisällä, joten se ei vie ylimääräistä tilaa retkivarusteissa. Kamiinaan sisältyvien putkien pituus on riittävä SA-20 telttaan, mutta jos käytössä on korotettu telttamalli, kannattaa harkita lisäputkien hankkimista. Kaikissa tapauksissa piipun pituuden riittävyys pitää varmistaa omassa lämmitettävässä teltassa.

Savotta Telttakamiina sopii sii erinomaisesti isoihin 10- ja 20-hengen telttoihin sekä telttasaunan kiukaaksi. Telttakamiina on valmistettu kestävästä teräksestä, mikä takaa pitkän käyttöiän ja luotettavuutta haastavissakin olosuhteissa. Sen kompaktit mitat (korkeus 30 cm + 4,5 cm savutorven paikka, leveys 28 cm, pituus 42 cm) tekevät siitä helppokäyttöisen ja helposti sijoitettavan telttaan. Massaa kamiinalla on vertailumme voittajamalliin Hawuun verrattuna reippaasti enemmän eli 18 kg. Painonsa takia tätä sammakkomallista telttakamiinaa ei ole kovin miellyttävä kuljettaa maastossa pitkiä matkoja.

Kamiinan palopesä on suunniteltu tehokasta palamista varten, ja siinä on riittävän suuri aukko (leveys 23 cm, korkeus 10 cm) polttopuiden lisäämistä varten. Palopesässä on riittävästi tilaa lämmön tuottamiseen ja ruoanlaittoon (korkeus 17 cm, leveys 27 cm, syvyys 41 cm).

On tärkeää huomioida, että telttakamiina toimitetaan kevyesti öljyttynä. Ennen ensimmäistä käyttökertaa suositellaan öljyn puhdistamista ja polttamista pois käyttöohjeiden mukaisesti ulkotiloissa.

 

Paras pieni telttakamiina: Robens Denali Tent Stove

blank

Robens Denali Tent Stove -telttakamiina on suunniteltu parantamaan retkeilykokemusta tarjoamalla lämpöä ja mukavuutta. Tämä teräksestä valmistettu telttakamiina on helppo koota, ja sen avulla voit polttaa puuta.

Se on varustettu kokoontaitettavilla jaloilla, jotka tekevät siitä turvallisen ja vakaan, ja sen mukana tulee kantolaukku. Keskellä olevan savupiipun ansiosta kamiina on helppo sijoittaa telttaan. Ylälevy mahdollistaa ruoanlaiton suoraan kamiinan päällä.

Robens Denali Tent Stove on huolellisesti suunniteltu vastaamaan retkeilijöiden tarpeita ja toiveita. Sen teräsrakenne ja helppo kokoaminen tekevät siitä käytännöllisen valinnan jokaiseen retkeilyreissuun.

Kokoontaitettavat jalat ja mukana tuleva kantolaukku tekevät siitä erinomaisen kumppanin pitkillekin retkille. Keskellä oleva savupiippu sekä ylälevy tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet ruoanlaittoon ja lämmitykseen.

 

Erittäin kevyt telttakamiina: Winnerwell Fastfold Ultralight

blank

Winnerwell Fastfold Ultralight -titaanikamiina on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat keveyttä ja kannettavuutta retkeilyvarusteissaan. Tämä tarkoittaa, että se on täydellinen valinta niille, jotka haluavat liikkua nopeasti ja tehokkaasti maastossa, olipa kyseessä sitten päiväretki tai viikon mittainen vaellus. Sen ultrakevyt design, yksinkertainen pystytys ja monipuolisuus tekevät siitä välttämättömän varusteen jokaiselle retkeilijälle. Tämä on erityisen tärkeää niille, jotka haluavat minimoida varusteidensa painon ja maksimoida liikkuvuutensa.

Tämä kamiina ei ole vain kevyt, vaan myös erittäin tehokas, kykenee lämmittämään pienten suojien tehokkaasti erittäin kylmissä olosuhteissa ja pitämään kuumat hiilet tunteja. Tämä tarkoittaa, että voit nauttia mukavasta lämmöstä koko yön, vaikka ulkona olisi jäätävän kylmä. Käyttäjien kokemukset ovat olleet myönteisiä, ja moni on kehunut sen helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta. Monet käyttäjät ovat myös arvostaneet sen kykyä säilyttää lämpöä pitkään, mikä on erityisen arvokasta kylmissä olosuhteissa. Monet retkeilijät ovat löytäneet sen olevan korvaamaton osa varustustaan, ja se on saanut kiitosta sen kyvystä parantaa retkeilykokemusta monin eri tavoin.

 

 

Telttakamiina käytössä

Kun kamiinaa käytetään teltassa, on erittäin tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Turvallisuuteen liittyvät myös teltan valinta ja vuodenaikaan sopiva makuupussi. Jos makuupussi on vielä hankkimatta, täältä löytyvät tämän hetken parhaat talvimakuupussit. Kamiinan oikeaoppinen käyttö ja varotoimenpiteiden noudattaminen ovat avainasemassa, jotta voidaan välttää mahdolliset vaaratilanteet ja nauttia turvallisesta retkeilystä.

Ennen retkelle lähtöä pitää tutustua telttakamiinan käyttöohjeisiin ja harjoitella sen asentamista ja sytyttämistä. Telttakamiinan käyttöön liittyy erilaisia riskejä, kuten tulipalon syttymisen ja hiilimonoksidimyrkytyksen vaara. Huolehdi siis siitä, että olet tietoinen näistä riskeistä ja osaat toimia niiden ehkäisemiseksi.

Ennen kamiinan käyttöönottoa on tärkeää tarkistaa, että teltta on asianmukaisesti tuuletettu ja että kamiina on asetettu turvalliselle ja tasaiselle alustalle, joka kestää lämmön. Varmista myös, että teltan seinämässä on kamiinan käyttöön tarkoitettu aukko savupiippua varten, jotta savu pääsee poistumaan teltasta tehokkaasti.

Ennen kuin sytytät kamiinan, varmista, että teltta on hyvin tuuletettu ja savupiippu on asennettu oikein. Seuraa valmistajan ohjeita savupiipun asentamiseen ja tarkista, että se on tukevasti kiinnitetty ja ulottuu riittävän korkealle ylös, jotta savu poistuu kunnolla.

Käytä telttakamiinassa oikeanlaista polttoainetta ja vältä käyttämästä kamiinaa, jos sinulla ei ole sen käyttöön sopivaa polttoainetta saatavilla tai jos et ole varma sen sopivuudesta. Vääränlainen polttoaine voi aiheuttaa vaaratilanteita ja vahingoittaa kamiinaa.

Muista pitää telttakamiinan ympäristö siistinä ja turvallisena. Pidä kamiinan ympärillä riittävä suojaetäisyys palavista materiaaleista, kuten teltan kankaasta, makuupusseista tai retkeilyvarusteista. Älä jätä kamiinaa valvomatta ja varmista, että se on tukevasti paikallaan eikä kaadu.

Kamiinaa sytytettäessä on tärkeää käyttää noudattaa valmistajan ohjeita. Älä koskaan sytytä kamiinaa palavilla nesteillä tai muilla helposti syttyvillä materiaaleilla, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteen tulen leviämisen suhteen.

Kamiinan käytön aikana on tärkeää pitää teltta hyvin tuuletettuna ja varmistaa, että ilma pääsee kiertämään tehokkaasti. Tämä on erityisen tärkeää hiilimonoksidi- eli häkämyrkytyksen ehkäisemiseksi.

Muista myös pitää kamiinan ympäristö siistinä ylimääräisistä roskista ja syttymisherkistä materiaaleista. Luonnollisesti lapset ja lemmikit on pidettävä turvallisen etäisyyden päässä kamiinasta.

Myös telttakamiinan sammuttamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Älä koskaan jätä kamiinaa vartioimatta tai sammumaan itsekseen. Kamiinaan ei missään nimessä saa jättää tulia yöksi, jos sitä ei jatkuvasti vahdi ainakin yksi henkilö. Mikäli kipinävuoroja ei ole, varmista, että kamiina on täysin sammunut ennen kuin poistut teltasta tai menet nukkumaan.

Turvallisuus on aina etusijalla. Huolellinen suunnittelu, oikea käyttö ja jatkuva valppaus ovat avainasemassa turvallisen retkeilyn takaamisessa. Muista aina lukea valmistajan ohjeet ja suosituksia ennen kamiinan käyttöönottoa.

Lämmitettävä teltta ja kamiina

Lämmittämiseen sopivan teltan valitseminen on tärkeä osa retkeilyvarusteiden hankintaa. Jos teltassa haluaa käyttää kamiinaa, on ehdottomasti valittava teltta, joka on suunniteltu lämmittämiseen tai telttakamiinoita varten. Nämä teltat on yleensä varustettu asianmukaisilla savupiippuaukoilla ja muilla turvallisuusominaisuuksilla, jotka mahdollistavat ja helpottavat kamiinan käyttöä. Varmista, että teltassa on palosuojattu ja lämpöeristetty kangas, joka pitää lämmön sisällä ja estää kylmän ilman tunkeutumisen sisään.

Myös teltan koko on otettava huomioon. Pienempi teltta on luonnollisesti yleensä helpompi lämmittää, koska se vaatii vähemmän lämpöenergiaa. Suurempi teltta sen sijaan voi vaatia tehokkaamman kamiinan.

Ilmanvaihto on myös tärkeä tekijä lämmitettävää telttaa valittaessa. Varmista, että teltassa on riittävästi ilmanvaihtoa, jotta hiilimonoksidipitoisuus pysyy alhaisena. Valitse teltta, jossa on hyvät tuuletusaukot.

Teltan sijoituspaikka on myös tärkeä. Valitse avoin ja suojainen alue, jossa teltalle on hyvä tuuletus ja turvallinen etäisyys palavista materiaaleista. Vältä sijoittamasta telttaa liian lähelle puita tai muita palavia kohteita.

Lopuksi, käytä telttakamiinaa aina valmistajan ohjeiden mukaisesti ja noudata turvallisuusohjeita tarkasti. Älä koskaan jätä kamiinaa valvomatta tai käytä sitä nukkuessasi. Muista myös huolehtia riittävästä paloturvallisuudesta teltassa ja varmista, että sinulla on riittävät sammutusvälineet saatavilla.

Telttakamiina tuo mukavuutta ja käytännöllisyyttä retkeilyyn ympäri vuoden

Valitsemalla oikeanlaisen teltan sekä sen ominaisuuksiin ja kokoon sopivan telttakamiinan ja noudattamalla turvallisuusohjeita voit nauttia lämpimästä ja viihtyisästä retkeilystä telttakamiinan avulla.

Telttakamiinat tarjoavat retkeilijöille mahdollisuuden nauttia mukavasta ja lämpimästä oleskelusta teltassa sekä valmistaa ruokaa myös haastavissa olosuhteissa. Turvallisuus on kuitenkin aina etusijalla telttakamiinoita käytettäessä. Huolellinen suunnittelu, oikeanlaisen teltan valinta ja asianmukaisten turvallisuusohjeiden noudattaminen ovat avainasemassa turvallisen retkeilyn varmistamisessa. Telttakamiinoita käyttäessä on tärkeää olla tietoinen riskeistä, kuten tulipalon vaarasta ja hiilimonoksidimyrkytyksestä, ja varmistaa turvallisuustoimenpiteiden toteutuminen. Valitsemalla sekä korkealaatuisen teltan että korkealaatuisen telttakamiinan, opettelemalla oikeat käyttötavat ja varautumalla sopivilla varusteilla, voit nauttia turvallisesta ja viihtyisästä retkeilystä telttakamiinoiden avulla. Muista aina pitää turvallisuus etusijalla ja noudattaa valmistajan ohjeita, jotta voit luottavaisin mielin nauttia unohtumattomasta retkeilystä luonnon helmassa.