5x merinovillainen t-paita naisille

Puuvillaisen t-paidan sijaan yhä useampi hankkii vaatekaappiinsa merinovillasta valmistetun vaatteen. Merinovilla yhdistetään usein kerrastojen materiaaliksi, mutta teknisiten ominaisuuksiensa ja pehmeytensä ansiosta se sopii erinoimaisesti melkein minkä tahansa vaatekappaleen valmistukseen. 

Merinovillaisia t-paitoja löytyy nykyään monilta valmistajilta ja monista eri hintaluokista. Paitaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota hinnan lisäksi laatuun ja eettisyyteen. Vaikka edullisimmat merinovillavaatteet saattavat hinnan puolesta olla houkuttelevia, voi laatu olla heikompaa ja käyttöikä lyhyempi. Vertailimme merinovillasta valmistettuja t-paitoja ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tästä artikkelista löydät vertailumme parhaat merinopaidat kaikkiin tilanteisiin. Esittelyssä ovat

Kaikki esittelemämme paidat on valmistettu eettisesti mulesing-vapaasta merinovillasta. Vertailun parhaista miesten merinovillaisista t-paidoista löytyy täältä.

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä.

 

Monikäyttöinen merinovillainen t-paita 

Icebreaker Tech Lite SS Crewe

Icebreakerin 100 % merinovillaa oleva t-paita sopii käytettäväksi lähes kaikkialla ja ympäri vuoden. Tämä paita sopii materiaalinsa ja muotoilunsa puolesta oikeastaan lähes joka tilanteeseen: arkeen, töihin,  kauppareissuille, ulkoiluun, joogaan ja miksipä ei jopa salille. Lämpimällä säällä t-paita on kevyt, hengittävä ja ilmavan tuntuinen päällä ja sen merinovilla estää epämiellyttäviä hajuja muodostumasta. Merinovilla säätelee kehon lämpötilaa, mikä tekee paidasta mukavan viileän tuntuisen myös kuumalla säällä, siirtää iholta kosteutta tehokkaasti ja on märkänäkin lämpimän tuntuista. Viileämmällä säällä paita lämmittää hyvin ja toimii esimerkiksi ihanan pehmeänä aluspaitana. Tech Liten materiaali on miellyttävän ohuen tuntuista, mutta ohuesta kankaasta huolimatta paita ja sen kangas kestävät hyvin käytössä. Lisäksi tässä merinovillaisessa t-paidassa on imarteleva leikkaus ja hihat, jotka estävät hankausta ja hiertymiä. 

Kokemuksia Icebreakerin merinovilla t-paidasta

“ Olen ostanut jo kolme näitä paitoja ja käytän niitä ihan joka paikassa – vaelluksilla, pyöräillessä, kiipeillessä, matkustaessa, kahvitreffeillä, ruokaostoksilla ja kotona sohvalla maatessa. Paidat ovat kestäviä ja mukavia ja olen käyttänyt niitä pesemättä pitkillä vaelluksilla eivätkä ne ole alkaneet haista!”

 

Paras merinovilla t-paita urheiluun

Smartwool 150 Baselayer SS

Smartwool saattaa olla tunnettu sukistaan, mutta se tekee myös muita erittäin laadukkaita merinovillavaatteita. Smartwoolin merino t-paita siirtää kosteutta iholta tehokkaasti ja pitää kehon mukavan viileänä jopa voimakkaasti hikoillessa. Paita on tehty 87 % merinovillasta ja 13 % nylonista. Merinovilla säätelee kehon lämpötilaa ja on ihanan pehmeää ja hengittävää päällä ja nylon tekee kankaasta paremmin pesua, kulutusta ja hankausta kestävän verratuuna 100 % merinovillaan. Lisäksi merinovilla ehkäisee hienhajun muodostumista ja pinttymistä vaatteeseen. Paidassa on lisäksi hyvän liikkuvuuden antava leikkaus.

Kokemuksia Smartwoolin merinovilla t-paidasta

“Täydellinen paita kaikkeen. Söpö istuvuus, kapeat hihat ja hyvä hinta.”

 

Paras merinovillainen aluspaita

Devold Hiking merinovillainen t-paita

Devoldin merinovillainen t-paita on kudottu pehmeästä, kevyestä mutta laadukkaasta 100 % merinovillasta. Paidan leikkaus, litteät saumat ja napakka istuvuus tekevät siitä erinomaisesti sopivan liikkumiseen ja esimerkiksi repun tai rinkan kantamiseen. Lisäksi paidassa on strategisiin kohtiin sijoitettuja verkkokankaisia paneeleita, jotka tehostavat hengittävyyttä ja kosteuden siirtymistä pois iholta. Devold Hiking toimii erinomaisesti aluskerrastona esimerkiksi talviurheiluun, kiipeilyyn, melontaan ja pyöräilyyn.

Kokemuksia Devoldin merinovilla t-paidasta

“Erittäin mukava, pehmeä ja lämmittävä t-paita, jossa on ilmanvaihtoa tehostavat alueet. Lämmittää paremmin kuin tavalliset villapaidat. Tämä on uusi suosikkini, pakkaan aina mukaan ja käytän myös päivittäin.”

 

Merinovilla t-paita töihin ja toimistolle

Lindex merinovilla t-paita

Merinovillainen t-paita sopii ulkoilun ja urheilun lisäksi mainiosti myös työpaikalle, esimerkiksi toimistolle. Lindexin Premium Quality -merinovillapaita on tehty 100 % ohuesta merinovillasta. Paidassa on pyöreä pääntie ja klassinen, elegantti leikkaus. Tämä eleettömän kaunis merinopaita on helppo yhdistää erilaisiin asuihin ja on sekä muotoilultaan että materiaaliltaa ajaton valinta. 


Suoralinjainen merinovilla t-paita arkeen

Pierre Robert loose fit merinovilla t-paita

Pierre Robertin Loose fit -paidassa on 70 % merinovillaa ja 30 % kestävyyttä lisäävää tenceliä. Paidassa on ihana rento istuvuus ja kohtuullisen korkea pyöreä kaula-aukko, mitkä tekevät siitä vaatekaapin käytännöllisen luottotuotteen, joka on helppo yhdistellä eri tyyleihin ja tilanteisiin. Jos haluaa paidan olevan oversized-mallinen, kannattaa valita omaa normaalia kokoa yhtä suurempi koko.

Vinkkejä merinovillavaatteen hankintaan

Merinovilla on kevyttä, hengittävää ja iholla miellyttävän tuntuista, mutta samalla hyvin lämmittävää. Se säätelee kehon lämpötilaa ja lämmittää kylmällä ilmalla ja viilentää lämpimällä ilmalla sekä siirtää kosteutta iholta tehokkaasti, mikä tekee siitä erityisen sopivan kuidun t-paitoihin. Lisäksi merinovilla on antibakteerista, likaa hylkivää, biohajoavaa ja moniin muihin kuituihin verrattuna ympäristöystävällistä. Merinovillavaatteita ei myöskään tarvitse pestä yhtä usein kuin esimerkiksi puuvillasta valmistettuja, vaan niiden raikastamiseksi voi riittää tuuletus.

100 % vai merinovillasekoitteinen vaate?

Se, kannattaako valita täysin merinovillasta valmistettu vai merinovillasekoitteesta valmistettu vaate, riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja vaatteen käyttötarkoituksesta. 100 % merinovillasta valmistettu tuote tarjoaa kaikki merinovillan hyödyt kuten erittäin miellyttävän ihotuntuman, lämmittävyyden, lämmönsäätelyn, antibakteerisuuden ja jopa UV-suojan. Jos vaatetta on tarkoitus käyttää ulkoillessa ja ns. arkivaatteena, täysin merinovillainen vaihtoehto toimii hyvin. Jos taas vaate on pakko pestä usein tai sitä pitää päällä sellaisissa urheilusuorituksissa, joiden aikana paita kokee kovaa hankausta tai isoja liikeratoja, merinovillasekoitteesta valmistettu vaate voi kestävyytensä ja muiden teknisten ominaisuuksiensa puolesta olla parempi vaihtoehto. Lisäksi sekoitteesta tehdyt vaatteet ovat yleensä hieman täysvillaisia edullisempia.

Yleisimpiä merinovillaan seostettavia kuituja:

Polyesteri: Polyesteri on keinokuitu, joka kuivuu vielä merinovillaakin nopeammin eikä kutistu pesussa. Polyesteriä löytyy usein urheiluun tarkoitetuista merinovillasekoitevaatteista. 

Vinkki: Merinovillaa on hyvä olla tuotteessa vähintään 75 %.

Nylon: Nylon on keinokuitu, joka tekee merinovillaisesta tuotteesta kestävämmän. Lisäksi sellaiset merinovillasekoitteesta tehdyt vaatteet, joissa on myös nylonia, pitävät muotonsa täysvillaisia vaatteita paremmin. 

Tencel/Lyocell: Lyocell on eukalyptuspuista peräsin oleva kuitu, joka on rakenteeltaan viskoosin kaltaista. Lyocell-kuitu on hyvin sitkeää, joten merinovillaan sekoitettuna se parantaa vaatteen kestävyyttä.

Neliöpaino ja mikronit

Yleensä merinovillaisen vaatteen paino ilmoitetaan ns. neliöpainona yksikössä g/m2. Ympärivuotiseen käyttöön sopivien merinopaitojen neliöpaino on 120 – 180 g/m2, mutta koville pakkasille suosittelemme vielä korkeampaa lukua. Mikroni-yksikkö sen sijaan kertoo merinovillalangan halkaisijan. Mitä pienempi mikroniluku kankaalla on, sitä hienompaa ja miellyttävämpää päällä sen on. Pieni mikroniluku kuitenkin yleensä myös tarkoittaa helpommin kuluvaa kangasta. 

Hinta

Merinovillavaatteen ostaminen on eräänlainen sijoitus. Kun hankkii laadukkaan vaatteen, se on teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvä ja toivottavasti myös pitkäikäinen. Toki monilla muillakin kuiduilla on samoja teknisiä ominaisuuksia kuin merinovillalla, mutta merinovaatteisiin on aika helppo ihastua. Se, mikä niissä ei ole niin miellyttävää, on hinta. Laadukas merinovilla t-paita maksaa yleensä jotain 40 – 80 €:n välillä ja se tuntuu aika suurelta rahalta t-paidasta, mutta heijastelee kankaan laatua. Merinovillan hintaa selittää mm. sen valmistukseen kulunut aika ja kustannukset sekä tuonti. Merinovaatteiden kuten kaikkien muidenkin vaatteiden hankintaa on hyvä harkita ja ostaa tarpeeseen ja paljon käytettäväksi.

Eettisyys

Vaikka merinovilla on lähtökohtaisesti ympäristöystävällisempää kuin monet muut vaatteiden valmistamiseen käytetyt kuidut, senkään valmistus ei ole täysin ongelmatonta. Merinovilla saadaan merinolampaasta, jonka kasvattamiseen sekä merinovillan jatkojalostamiseen kuluu raaka-aineita, energiaa ja vettä. Suosittelemme valitsemaan merinovillaiset vaatteet vastuullisilta valmistajilta ja huoltamaan niitä hyvin, jotta käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Jos kaipaat lisää tietoa merinovillan eettisyydestä, täältä löytyy kattava artikkeli aiheesta.