Vaellus koiran kanssa – huomioi nämä seikat

Koiran kanssa vaeltaminen on loistava tapa yhdistää lemmikin kanssa ulkoilu ja luonnossa liikkuminen. Vaellus tarjoaa mahdollisuuden tutkia uusia paikkoja ja nauttia raikkaasta ilmasta yhdessä nelijalkaisen ystävän kanssa. Vaeltaminen sopii monille koirille ja luonnossa liikkuminen on niille mielekäs ja mielenkiintoinen aktiviteetti, mutta retkeily vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja valmistautumista, jotta vaellus on sekä koiralle että ihmiselle mukava kokemus ja kaikki tarvittavat varusteet ovat mukana. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka koiran kanssa vaeltamisesta on hyvä tietää ja mitä asioita tulee ottaa huomioon ennen retkeilyä koiran kanssa. Olipa kyseessä aloitteleva tai kokeneempi koiran kanssa vaeltaja, toivomme tämän artikkelin auttavan valmistautumaan seikkailuun ja nauttimaan vaelluksesta yhdessä lemmikin kanssa.

Valmistautuminen koiran kanssa vaeltamiseen

Ennen kuin lähtee koiran kanssa vaeltamaan, on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat koiran terveyteen ja hyvinvointiin vaelluksen aikana.

Ensinnäkin, koiran terveydentila on tärkeä huomioitava tekijä ennen vaellukselle lähtöä. Koiran täytyy olla täysin terve eikä sillä saa olla mitään sairauksia tai vaivoja, jotka voivat vaikuttaa sen kykyyn kävellä tai juosta pitkiä matkoja. On myös tärkeää varmistaa, että koira on rokotukset kunnossa.

Toiseksi, koiran kunto on tärkeä ottaa huomioon ennen vaellusta. Koiran tulee olla tarpeeksi kunnossa kävelläkseen pitkiä matkoja ja liikkuakseen maastossa, joka voi olla paikoin haastavaa ja jossa on isoja korkeuseroja. Koiran kuntoa voi vahvistaa ja vaellusta varten on syytä treenata, jos koira ei ole tottunut kulkemaan pitkiä matkoja. On myös hyvä ymmärtää, että jotkut koirat eivät rotunsa puolesta yksinkertaisesti sovi vaellusseuraksi.

Kolmanneksi, koiran ruokailut ja juomaveden määrä ovat tärkeitä huomioida vaelluksen aikana. Ennen vaellukselle lähtemistä pitää tietää, paljonko vettä ja minkälaista ruokaa ja miten paljon koira tarvitsee vaelluksen aikana.

Neljänneksi, tarvittavat varusteet ovat tärkeitä koiran kanssa vaeltamisessa. Koiran majoittuminen pitää myös miettiä huolellisesti etukäteen. Varusteista kerromme tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Lopuksi, muita tärkeitä huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi sääolosuhteet ja reitin vaativuus. Oikeanlaisten varusteiden avulla voi varmistaa, että koira on suojattu esimerkiksi auringolta tai kylmältä. 

Reitin valinta

Koiran kanssa vaeltaessa reitin valintaan liittyy asioita, jotka on huomioitava huolellisesti. On tärkeää varmistaa, että koiran saa viedä reitille. Sen jälkeen tärkein asia on valita reitti, joka sopii koiran taitotasolle ja kuntoon. Jyrkät nousut ja laskeutumiset, liian pitkät matkat tai vaikeakulkuiset polut voivat olla liian haastavia koiralle. On syytä pohtia tarkkaan, miten pitkiä päivämatkoja koira voi kulkea. Pitää myös muistaa, että koirat voivat olla uteliaita ja alttiita vaaratilanteille, joten on syytä pohtia, haluaako valita reittiä joka menee jyrkänteiden tai syvien vesistöjen ohi. Lisäksi pitää tarkistaa mahdolliset koiran kanssa liikkumiseen liittyvät rajoitukset, kuten kielletyt alueet. 

Varusteet koiralle

Koiran kanssa vaellukselle lähtiessä on tärkeää varustautua hyvin ja huolehtia, että koiralla on kaikki tarvittava mukana. Tässä on lista tärkeimmistä tarvikkeista:

  1. Koiran valjaat tai panta ja hihna: Koiran kanssa vaeltaminen edellyttää aina, että koira voidaan tarpeen tulla pitää kytkettynä hihnaan. Koiran valjaat tai panta ovat välttämättömiä turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi pannan tai valjaiden avulla koira tunnistetaan helpommin lemmikiksi.
  2. Ruoka ja juoma: Koiran on tärkeää saada tarpeeksi ruokaa ja juomaa vaelluksen aikana. Kokoontaitettava kulho on tilaa säästävä ratkaisu, joka helpottaa veden ja ruoan tarjoamista. Myös koiran juomapulloja on tarjolla. Näitä varusteita hankkiessa kannattaa myös pitää huolta siitä, että ne voi helposti ripustaa rinkan ulkopuolelle ja ovat siten nopeasti saatavilla. Kannattaa välttää sitä, että koira juo seisovista vesistöistä vaelluksen aikana.
  3. Majoite: Missä koira yöpyy? Nukkuuko se esimerkiksi teltassa ihmisen kanssa? Jos mielii vaellukselle kahdestaan koiran kanssa, oma ja koiran majoite on syytä miettiä tarkkaan, sillä esimerkiksi teltta voi lisätä merkittävästi kannettavien varusteiden massaa. Suosittelemme koiran kanssa vaeltamiseen kevyttä telttaa tai riippuamattoa, jossa on mukana tarppi, jonka alla koira voi nukkua. Mikäli majoitteen hankintaan kaipaa apua, täältä löytyy vertailu parhaista ultrakevyistä teltoista, täältä parhaat kevyet teltat ja täältä TOP 5 -riippumattoteltat.
  4. Koiran turkinhoitovälineet: Kaikki koiranomistajat tietävät, että koiran turkinhoito on tärkeää. Tämä korostuu, jos vaellus kestää useita päiviä. Mukaan pitää siis pakata tarvittavat turkinhoitovälineet.
  5. Koiran lääkkeet: Jos koiralla on lääkitys, kaikki tarvittavat lääkkeet pitää muistaa pakata mukaan vaellukselle.
  6. Koiran ulostepussit: Mukaan on syytä ottaa myös koiran ulostepussit ja noudata paikallisia sääntöjä jätösten poistamisesta.
  7. Koiran ensiapupakkaus: On hyvä idea koota mukaan ensiapupakkaus, joka sisältää perustarvikkeita, kuten sidetarpeita, puhdistusaineita ja punkkipihdit. Myös sakset tai muu väline, jolla voi leikata tai ajaa koiran turkkia, on syytä laittaa pakkaukseen. Voi myös olla viisasta varautua siihen, että koira saa tassuihin haavoja. Nämä haavat voi suojata tai ennaltaehkäistä koiran tossuilla.
  8. Heijastava vaate tai mantteli tai pieni valo, joka voidaan kiinnittää kaulapantaan tai valjaisiin.
  9. Vaatteet, jos koira sellaisia esimerkiksi lämpötilan puolesta tarvitsee. Koira voi myös kantaa osan omista varusteistaan koiran repun avulla, mikäli koira on kykeneväinen sellaista kantamaan. Jos haluaa käyttää koiran reppua vaelluksella, sitä pitää harjoitella huolellisesti etukäteen.

Koiran käyttäytyminen vaelluksella

Jos haluaa vaeltaa koiran kanssa, koiralla pitää olla tarvittava perustottelevaisuus hanskassa, jotta vaellus sujuu sekä ihmisen, koiran että luonnon puolesta mukavasti. Koiran tulisikin kyetä käyttäytymään rauhallisesti ja noudattamaa omistajan käskyjä. Koiran tulee pysyä lähellä omistajaansa, eikä se saa juosta vapaana, jolloin siitä voi olla haittaa eläimille tai muille vaeltajille. Jos koiralla on taipumusta sännätä eläinten perään, se on järkevintä pitää hihnassa koko vaelluksen ajan. Tällaisessa tapauksessa suosittelemme käyttämään valjaita kaulapannan sijaan. Kokonaisuudessaan koiran ottamiseen mukaan vaelluksella pitää suhtautua siten, että kuten ihmisenkin, sen pitäisi jättää mahdollisimman vähän jälkiä luontoon. Koiran pitää pystyä nukkumaan vaellukselle valitussa majoitteessa. Tätä voi olla syytä harjoitella etukäteen. Emme suosittele ottamaan vaellukselle mukaan koiraa, johon ei luota. Lisäksi on hyvä ymmärtää, että välttämättä kaikki muut vaeltajat eivät suhtaudu koiriin myötämielisesti.

Yhteenvetoa

Koiran kanssa vaeltaminen on hauska ja terveellinen aktiviteettia sekä omistajalle että koiralle kunhan vaelluksen suunnittelee ja valmistelee huolella sekä muistaa noudattaa varovaisuutta ja maalaisjärkeä sen aikana. Ennen vaellukselle lähtöä on tärkeää ottaa huomioon koiran terveydentila, kunto, rokotukset, ruokailut ja juomaveden määrä. Tarvittavat varusteet koiran kanssa vaellukselle ovat mm. koiran valjaat, hihna, ruoka, juoma, koiran turkinhoitovälineet ja koiran lääkkeet. Majoite on myös syytä miettiä huolellisesti. Jos koira on pieni, yhden hengen teltta voi riittää ja on myös kevyt kantaa.

Vaellusreitin valinta koiran kanssa eroaa ihmisten vaellusreitistä. Koiran kanssa vaellusreitin valintaan vaikuttavat reitin vaikeusaste, koiran kyvyt, turvallisuus ja mahdolliset rajoitukset, kuten koiran kanssa kielletyt alueet. On syytä valita reitti, joka sopii koiran taitotasolle ja on riittävän.

Myös koiran käytöksellä on merkitystä vaelluksella. Koiran tulisi käyttäytyä hyvin sosiaalisesti ja olla kykeneväinen noudattamaan omistajan ohjeita.