Retkipeitto – parhaat mallit ja ostajan opas

Viimeksi päivitetty 6.4.2024

Kun puhutaan retkeilystä, monien mielessä ensimmäisenä välähtää makuupussi. Kevyt makuupussi on perinteinen vaeltajan valinta, mutta oletko koskaan kuullut sanoista ”quilt” tai “retkipeitto”? Se on innovaatio, joka on varteenotettava vaihtoehto makuupussille monissa tilanteissa.

Retkipeitto, kuten nimestä voi päätellä, on peitto tai huputon makuupussi, jonka voi avata peitoksi ja joka korjaa joitakin makuupussin suorituskykyyn liittyviä heikkouksia. Retkipeitot on suunniteltu erityisesti retkeilijöille, jotka etsivät kevyempää ja monipuolisempaa vaihtoehtoa perinteiselle makuupussille.

Parhaat retkipeitot 2024

10/10

Arvosana 10/10

Warmpeace Guilt 300 -retkipeitto

 • Laadukas ja hyvin suunniteltu
 • Yksinkertainen muotoilu
 • Kierrätetyt materiaalit

Warmpeace Guilt 300 on monipuolinen ja ympäristöystävällinen retkipeitto, suunniteltu kesäkäyttöön. Sen kierrätetyt materiaalit ja monipuolinen muotoilu tekevät siitä ihanteellisen valinnan retkeilijöille, jotka arvostavat mukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Tämä peitto on paitsi käytännöllinen myös tyylikäs, ja se on varmasti arvokas lisäys mihin tahansa retkeilyvarusteiden kokoelmaan.

9/10

Arvosana 9/10

Ticket to the Moon Moonblanket Compact -retkipeitto

Ticket to the Moon Moonblanket Compact on erinomainen valinta retkeilijöille, jotka etsivät monikäyttöistä ja toiminnallista retkipeittoa. Retkipeiton lisäksi Moonblanket on helppo muotoilla takiksi, jossa on jopa tasku. Korkealaatuiset materiaalit takaavat mukavuuden ja suojan kaikissa olosuhteissa. Lisäksi retkipeiton ympäristöystävälliset materiaalit tekevät siitä kestävän valinnan tietoisille kuluttajille. Peitto on hyvä lisä jokaisen retkeilijän varustearsenaaliin.

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Eagles Nest Outfitters Vesta Topquilt -retkipeitto

 • Monipuolinen muotoilu
 • Laadukas kuitueriste
 • Vettähylkivä pinnoite

Eagles Nest Outfitters Vesta Topquilt on monipuolinen retkipeitto, joka on suunniteltu tarjoamaan optimaalista mukavuutta ja lämpöä retkeilyyn. Sen ainutlaatuinen muotoilu ja korkealaatuinen Primaloft®-eristys tekevät siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka etsivät hyvää retkipeittoa riippumatossa käytettäväksi.

9.2/10

Arvosana 9.2/10

Sea to Summit Ember Ebl Double -retkipeitto

 • Ultrakevyt ja kompakti
 • Voidaan kiinnittää makuualustaan
 • Kahdelle henkilölle

Sea to Summit Ember Ebl Double on ihanteellinen valinta niille, jotka etsivät kevyttä ja kompaktia retkipeittoa kahdelle. Sen innovatiivinen design ja helppo kiinnitys makuualustaan tekevät siitä erinomaisen valinnan monenlaisiin ulkoiluaktiviteetteihin. Olitpa sitten vaeltamassa erämaassa tai nauttimassa yöstä rannalla, tämä peitto pitää sinut lämpimänä ja olon mukavana. Peitto on ultrakevyt ja pakkautuu todella pieneen tilaan.

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Sea to Summit Glow Gw1 -retkipeitto

 • Monipuolinen ja muokattava
 • Kuitutäyte kestää hyvin myös kosteita olosuhteita
 • Yhdistettävä

Sea to Summit Glow Gw1 on monipuolinen retkipeitto, suunniteltu tarjoamaan optimaalista mukavuutta ja lämpöä erityisesti kesäretkeilyyn. Sen ainutlaatuinen muotoilu ja synteettinen täyte tekevät siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka haluavat laatua mutta samalla pitää budjetin maltillisena.

8.5/10

Arvosana 8.5/10

DD Hammocks Hammock Quilt -retkipeitto

 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Monipuolinen muotoilu
 • Sopii erityisesti riippumattoon

DD Hammocks Hammock Quilt on kevyt ja mukava vaihtoehto perinteiselle makuupussille. Se on suunniteltu erityisesti riippumatossa nukkumiseen ja tarjoaa optimaalisen mukavuutta keväästä syksyyn. Sen ainutlaatuinen muotoilu ja korkealaatuiset materiaalit tekevät siitä erinomaisen valinnan niille, jotka etsivät kestävää , edullista ja toimivaa ratkaisua ulkona nukkumiseen.

Mikä retkipeitto?

Tämä retkeilyvaruste on saanut inspiraationsa perinteisistä peitoista, mutta on optimoitu ulkoilmaolosuhteisiin. Se vastaa monien retkeilijöiden toiveisiin ja tarpeisiin. Erityisesti kevytretkeilijät ovat ottaneet retkipeiton suosikikseen, sillä jokainen säästetty gramma merkitsee heille paljon. Lisäksi sen monikäyttöisyys tekee siitä houkuttelevan valinnan erilaisille retkille, olipa kyseessä sitten lyhyt yöretki tai pidempi vaellusseikkailu.

Retkipeiton edut

Miksi sitten valita retkipeitto makuupussin sijaan? Ensinnäkin, retkipeitto on huomattavasti kevyempi. Tämä ”kevyt retkipeitto” -ominaisuus tekee siitä ihanteellisen niille, jotka haluavat minimoida kantamansa painon. Lisäksi, toisin kuin makuupussit, retkipeitto pakkautuu pienempään tilaan, mikä säästää arvokasta tilaa repussa. Retkeilijöiden on usein kannettava mukanaan ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita, joten jokainen säästetty senttimetri ja gramma on kullanarvoinen.

Retkipeitto on myös erittäin helppokäyttöinen, ja sen voi levittää tai kääriä rullalle nopeasti. Tämä nopeus voi olla erityisen arvokas, kun sääolosuhteet vaihtelevat odottamattomasti. Toiseksi merkittäväksi eduksi nousee mukavuus. Monet levottomat nukkujat kokevat makuupussin ahtauttavaksi. Retkipeitto tarjoaa enemmän liikkumatilaa ja voit säätää sen asentoa helposti lämpötilan mukaan. Lisäksi retkipeiton avoin muotoilu mahdollistaa paremman ilmanvaihdon, mikä on erityisen tärkeää kosteissa olosuhteissa. Monet retkeilijät ovat huomanneet, että retkipeitto soveltuu paremmin erilaisiin nukkuma-asentoihin, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan liikkuvien unien ystäville.

Retkipeiton valinta

Retkipeitto muistuttaa pitkälti makuupussia, mutta siitä puuttuu yleensä huppu ja sen alapuoli on avoin. Retkipeittoja on saatavilla monilla erilaisilla ominaisuuksilla, ja valinta tehdään pitkälti samoilla perusteilla kuin makuupussin valinta. Jotkut retkipeitot saa kiinnitettyä makuualustaan hihnoilla tai naruilla, mikä estää lämmön karkaamisen makuualustan ja peiton välistä ja pitää retkipeiton paikallaan asennon vaihtuessa. Retkipeiton yläosassa voi olla kiristysnaru, jolla peiton saa tiiviisti hartioille, estäen kylmän ilman pääsyn sisään. Täyspitkä vetoketju puolestaan mahdollistaa retkipeiton käytön niin huputtomana makuupussina kuin kokonaan avattuna peittona.

Lisätietoa retkipeiton valinnasta:

 • Untuva vs. Keinokuitu: Retkipeiton eristeenä voi olla joko untuvaa tai keinokuitua. Untuva tunnetaan erinomaisesta eristävyydestään ja keveydestään. Kuitenkin keinokuidut ovat kehittyneet ja tarjoavat lähes yhtä hyvää eristystä sekä parempaa kosteudensietokykyä.
 • Pakkauskoko: Parhaimmillaan retkipeitto pakkautuu erittäin pieneen tilaan, jopa yhden litran juomapullon kokoiseksi.
 • Jalkopään muotoilu: Joillakin retkipeitoilla on avattava jalkopää, joka mahdollistaa peiton käytön avattuna peittona. Tämä voi olla hyödyllinen ominaisuus lämpiminä öinä tai teltassa yöpyessä.

 

Kun otetaan huomioon nämä tekijät, retkipeiton valinta voi tuntua yksinkertaiselta. Kuitenkin, kuten kaikessa retkeilyvarusteiden valinnassa, on tärkeää huomioida omat tarpeet ja mieltymykset ennen päätöksen tekemistä.

Retkipeitto vs. Makuupussi

Valinta retkipeiton ja makuupussin välillä riippuu monista tekijöistä, kuten sääolosuhteista, mukavuudesta ja tarkoituksesta. Retkipeitto on yleensä kevyempi vaihtoehto, joka tarjoaa enemmän liikkumavapautta. Se sopii paremmin lämpimiin ilmastoihin tai kesäaikaan, kun yöllä ei ole kovin viileää. Retkipeiton voi myös avata tarvittaessa ja käyttää peittona piknikillä tai teltan ulkopuolella. Tämä tekee siitä monipuolisen valinnan, joka voi palvella useita tarkoituksia yhdellä retkellä. Lisäksi retkipeittojen materiaalit ovat usein nopeasti kuivuvia, mikä on etu kosteissa olosuhteissa.

Makuupussi puolestaan tarjoaa paremman eristävyyden ja lämmönsäätelyn kylmempinä öinä. Makuupussissa on yleensä huppu, joka pitää pään lämpimänä. Makuupussit on suunniteltu eri lämpötila-alueille, joten kannattaa valita sellainen, joka sopii odotettuihin sääolosuhteisiin. Makuupussin tiivis rakenne voi myös tarjota suojaa tuulelta ja vedeltä, mikä voi olla tärkeää äärimmäisissä sääolosuhteissa. Lisäksi makuupussit voivat olla ergonomisesti muotoiltuja, mikä voi lisätä mukavuutta ja lämpöä kylmissä olosuhteissa.

Jos suunnittelet retkeä viileämpään tai vaihtelevaan sääolosuhteeseen, suosittelen valitsemaan makuupussin paremman lämmöneristävyyden vuoksi. Jos taas tarvitset enemmän liikkumavapautta tai olet menossa lämpimään ilmastoon, retkipeitto voi olla käytännöllisempi vaihtoehto. On myös tärkeää huomioida retken kesto ja majoitustyyppi. Esimerkiksi, jos aiot yöpyä avoimessa suojassa tai riippumatossa, retkipeitto voi olla mukavampi ja joustavampi valinta. Lopulta valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja siitä, millaisia retkiä aiot tehdä. Mikäli makuupussi on ensisijainen valintasi, täältä löytyvät parhaat kolmen vuodenajan makuupussit vertailussa.

Suosituimmat retkipeittomallit ja niiden ominaisuudet

Markkinoilla on monia erilaisia retkipeittomalleja, mutta yksi suosituimmista on ”Cumulus retkipeitto”. Se on tunnettu keveydestään, erinomaisesta eristävyydestään ja korkealaatuisesta untuvastaan. Cumuluksen retkipeittojen suosio perustuu paitsi niiden teknisiin ominaisuuksiin, myös niiden käytännöllisyyteen ja tyylikkyyteen. Monet retkeilijät ovat myös arvostaneet peiton hengittävyyttä ja sen kykyä sopeutua erilaisiin sääolosuhteisiin. Lisäksi, kun puhutaan retkeilyvarusteista, kestävyys on avainasemassa. Cumulus on tunnettu siitä, että heidän retkipeittonsa kestävät aikaa ja käyttöä, mikä tekee siitä pitkäaikaisen investoinnin.

Retkipeitto voi olla makuupussia järkevämpi valinta

Retkipeitto on epäilemättä tullut jäädäkseen retkeilyn maailmaan. Sen monipuolisuus, keveys ja mukavuus tekevät siitä ihanteellisen valinnan monille retkeilijöille. Olitpa sitten kokenut retkeilijä tai vasta-alkaja, retkipeitto voi olla juuri se, mitä olet etsinyt. Tulevaisuudessa voimme odottaa näkevämme entistä innovatiivisempia retkipeittomalleja, jotka hyödyntävät uusinta teknologiaa ja materiaaleja. Ehkäpä näemme retkipeittoja, jotka voivat säätää lämpötilaansa automaattisesti tai jotka on valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista. Yksi asia on varma: retkipeiton suosio jatkaa kasvuaan, ja se tulee olemaan olennainen osa monen retkeilijän varustearkistoa vielä vuosikymmenien ajan.

Usein kysyttyä

Retkipeitto on monipuolinen varuste, joka voi korvata makuupussin lämpimissä olosuhteissa. Toisin kuin perinteinen quilt, retkipeitto on suunniteltu erityisesti ulkokäyttöön ja sen avoimen muotoilun vuoksi se saattaa antaa enemmän ilmaa ympärillesi. Tämä voi tehdä siitä viileämmän kuin tiiviimpi quilt tai makuupussi.

Retkipeitto voi myös toimia lisäeristeenä makuupussissa. Erityisesti kylmemmissä olosuhteissa, kun tarvitset lisälämpöä, quilt retkipeitto voi olla hyvä lisä perinteisen makuupussin päälle.

Vaikka quilt retkipeitto ei ole välttämätön makuupussin kanssa, se voi toimia lisäpeittona, joka lisää lämpöä ja mukavuutta leiriytymiskokemukseesi. Retkipeitto voi myös toimia erillisenä peittona leirinuotiolla istuessa tai muissa ulkoilma-aktiviteeteissa. Jotkin mallit on suunniteltu niin, että ne voi muotoilla takiksi.

Retkipeitto voi tuoda lisämukavuutta leiriytymiseen. Toisin kuin tavallinen sisäkäyttöön tarkoitettu quilt, retkipeitto on suunniteltu kestämään ulkoilmaolosuhteita ja tuomaan kotimukavuutta luontoon.

Retkipeitto voi tarjota lisälämpöä teltassa. Kun se asetetaan makuupussin alle tai päälle, se toimii kuin ulkona käytettävä quilt, joka lisää eristystä ja mukavuutta kylminä öinä.