Ultrakevyt teltta – Viisi parasta mallia

Viimeksi päivitetty 22.3.2024

Ultrakevyenä eli niin sanottuna ultra light -telttana pidetään yleensä telttaa, jonka massa on korkeintaan 1,5 kg.

Vertailimme ultrakevyitä kahden hengen telttoja ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Otimme vertailussa huomioon teltan painon, tilavuuden ja asumismukavuuden, säänkestävyyden, käyttötarkoituksen ja -vuodenajat sekä hinnan. 

Ultrakevyt teltta kahdelle

 • Paras itseseisova neljän vuodenajan ultrakevyt teltta: Samaya 2.0

Ultrakevyet teltat vertailussa

8.9/10

Arvosana 8.9/10

MSR freelite 3 -teltta

Kevyt ja kompakti, ihanteellinen pyöräretkeilyyn ja vaelluksiin.

Tilava kahdelle, mahdollistaa mukavan yhdessäolon.

Vakaa kovissa tuulissa, tarjoaa luotettavan suojan.

MSR Freelite 3 -teltta: keveys, tilavuus ja vakaus yhdessä paketissa. Erinomainen valinta aktiivisille retkeilijöille.

Paras ultrakevyt trekking pole -teltta

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 -teltta

Tilava ja kevyt neljän vuodenajan suojateltta.

Korkealaatuinen Dyneema-kuitu, huippuluokan kestävyys ja säänkestävyys.

Monipuolinen ja helppo pystyttää erilaisissa maastoissa.

Etsitkö tilavaa, kevyttä ja kestävää suojatelttaa? Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 tarjoaa huippulaatua Dyneema-kuidusta valmistettuna. Sen monipuolisuus ja säänkestävyys tekevät siitä kevytretkeilijän unelmateltan.

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Big Agnes Copper Spur HV UL2 -teltta

Kevyt ja tilava, ihanteellinen aktiivisille retkeilijöille.

Nopea pystyttää, helppokäyttöinen myös aloittelijoille.

Erinomainen säänkestävyys, luotettava suojassa luonnonvoimilta.

Big Agnes Copper Spur HV UL2 -teltta on pyöräilevän retkeilijän unelma: kevyt, tilava ja säänkestävä ja suunniteltu erityisesti pyörällä kuljetettavaksi. Toimii myös vaelluksella!

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Nemo Hornet Elite 2P -teltta

Ultrakevyt, helpottaa pitkien matkojen kantamista

Nopea pystyttää, säästää aikaa leiriytyessä

Kaksi sivuovea, parantaa mukavuutta ja käytännöllisyyttä

Nemo Hornet Elite 2P erottuu ultrakeveydellään ja käytännöllisyydellään, tarjoten vaeltajille mukavuutta ja suojaa minimaalisella painolla.

9.2/10

Arvosana 9.2/10

Samaya 2.0 -teltta

Ultrakevyt ja kompakti, helppo kuljettaa retkille.

Vedenpitävä ja hengittävä kangas, suojaa kaikissa sääolosuhteissa.

Erinomainen ilmanvaihto, mukavampi yöpyminen.

Samaya 2.0 -teltta on ihanteellinen valinta vaativille retkeilijöille, jotka arvostavat keveyttä, suorituskykyä ja mukavuutta.

Ultrakevyet teltat vertailussa

Erittäin kevyet ultralight -teltat ovat houkutteleva vaihtoehto esimerkiksi aktiivisesti telttaileville ja pitkiä vaelluksia harrastaville sekä tietenkin kaikille, jotka yksinkertaisesti haluavat päästä vähemmällä varusteiden painon ja niiden viemän tilan suhteen ilman että kunnollisen teltan tarjoamista mukavuuksista luopumista.

Jos haluat keventää kantamusten painoa kevyellä teltalla, mutta ultrakevyet teltat eivät tunnu oikealta vaihtoehdolta, täältä voit lukea vertailumme parhaista kevyistä teltoista, jotka eivät painonsa puolesta lukeudu ultrakevyisiin, mutta ovat silti roimasti keskivertotelttoja kevyempiä.

Lisätietoja ultrakevyistä teltoista

Paras ultrakevyt teltta

9.7/10

Arvosana 9.7/10

Aktiivisille vaeltajille ja kevytretkeilijöille, jotka arvostavat jokaisen gramman merkitystä rinkassaan! Nemo Hornet Elite 2P -teltta on ihanteellinen valinta: Sen keveys ja kompaktius tekevät siitä erinomaisen kumppanin pitkille vaelluksille, missä jokainen ylimääräinen kilo tuntuu hartioilla. Teltan helppo pystytys ja purkaminen säästävät arvokasta aikaa ja vaivaa leiriytyessä, mikä on erityisen tärkeää vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Kaksi sivuovea ja eteiset tarjoavat lisämukavuutta ja tilaa varusteille, mikä tekee teltasta käytännöllisen valinnan niin yksin kuin kaksinkin matkustaville. Vaikka teltta on suunniteltu kestämään sään vaihtelut, sen ultrakevyet materiaalit vaativat huolellista käsittelyä, jotta teltta säilyy parhaassa mahdollisessa kunnossa vuodesta toiseen.

Tekniset tiedot

 • Lattia: 216 x 128cm
 • Teltan ala: 2.6m²
 • Absidin ala: 1.2m²
 • Sisäkorkeus: 93cm
 • Ovien määrä: 2kpl
 • Pakkauskoko: 48 x Ø10cm
 • Massa: Kokonaispaino hieman yli 900 grammaa (sisältäen kiilat ja narut)
 • Materiaalit: 10D lattiamateriaali ja 7D kuomukangas, Osmo-versiossa uusi, kestävämpi ja ympäristöystävällisempi kangas

Kokemuksia:

”Tämä teltta on ollut uskollinen kumppanini monilla retkillä, tarjoten tilavaa majoitusta ja suojaa sääolosuhteilta. Vaikka se onkin kevytrakenteinen, se on kestänyt kovia sääolosuhteita ilman ongelmia. Teltan pystytys on ollut aina vaivatonta, mikä on lisännyt retkeilykokemuksen nautittavuutta. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka arvostavat mukavuutta ja toimivuutta luonnossa liikkuessa.”

”Tämä teltta on ylittänyt kaikki odotukseni! Erityisesti teltan tilavuus ja helppo pystytys ovat tehneet vaikutuksen. Olen nukkunut siinä sateessa ja tuulessa, mutta sisälle ei ole tullut tippaakaan vettä. Teltan ilmanvaihto on myös erinomainen, mikä on lisännyt mukavuutta yöpyessä.”

”Minulla on kokemusta monenlaisista teltoista, mutta tämä malli on vienyt sydämeni. Vaikka olenkin kohdannut haasteita sen herkkyyden kanssa – pieni reikä ilmestyi kerran kangaspintaan – yrityksen asiakaspalvelu oli vertaansa vailla ja korjasi vian nopeasti. Tämä kokemus on vahvistanut luottamustani tuotemerkkiin ja suosittelen tätä telttaa kaikille, jotka arvostavat laatua ja erinomaista asiakaspalvelua.”

Paras ultrakevyt teltta pyöräilyyn

9.8/10

Arvosana 9.8/10

Aktiivisille ulkoilmaihmisille, retkipyöräilijöille ja retkeilijöille, jotka arvostavat keveyttä, mukavuutta ja luotettavuutta, Big Agnes Copper Spur HV UL2 -teltta on vertaansa vailla. Tämä kaksiovinen teltta tarjoaa tilavan ja mukavan suojan, mikä siitä täydellisen kumppanin niin viikonloppureissuille kuin pidemmillekin vaelluksille.

Sen innovatiivinen rakenne ja materiaalit takaavat, että voit nauttia luonnosta kaikissa sääolosuhteissa, olipa kyseessä sitten kesäinen auringonpaiste tai syksyinen sade. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja vaivatonta, mikä tekee siitä hyvän valinnan niin kokeneille retkeilijöille kuin aloittelijoillekin. Big Agnes Copper Spur HV UL2 erottuu joukosta keveydellään, tilavuudellaan ja säänkestävyydellään, tarjoten sinulle luotettavan suojan ja mukavuuden keskellä luontoa.

Tekniset tiedot

 • Koko (pituus x leveys x korkeus): 224 x 132/107 x 102 cm (leveämpi päädyssä, kapeampi jaloissa)
 • Pakkauskoko: 15 x 50 cm
 • Massa: 1,4 kg (sisältäen kiilat, narut jne.)
 • Materiaalit: 15D x 20D sekoitettu nailon lattia, sadeviitta ja teltan rungon kiinteä kangasosa; 15D mesh teltan rungossa

Kokemuksia:

”Halusin teltan, jossa oli paljon tilaa, ei liian painava ja joka mahtuu pieneen tilaan. Tämä teltta täytti ja jopa ylitti odotukseni joillain alueilla. Kuten saman merkin Tiger wall, se on erittäin kevyt, moderneja materiaaleja, UL3:ssa on paljon tilaa, se mahtuu mukavasti kahdelle aikuiselle. Paljon taskuvaihtoehtoja ja monia hyviä ominaisuuksia, kuten eteinen. Maapohjamateriaali on melko ohut, mutta yhdessä alustan kanssa toimii hyvin. Testasin sitä melko kovissa tuulissa, ja se suoriutui hyvin. Helppo pystyttää. UL3 oli hieman suurempi pakattuna kuin odotin, mutta silti kevyt ja pieneen tilaan menevä teltta.”

”Oma kokemukseni tuotteesta on ollut erittäin positiivinen. Olen käyttänyt Big Agnes Copper Spur -telttaa useita kertoja, ja se on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. Tämä teltta on kevyt, mutta silti erittäin laadukas. Sen pystyttäminen on vaivatonta, ja siinä on runsaasti tilaa sisällä. Kahden oven ansiosta telttaan on helppo kulkea, ja verkko-taskut ovat käteviä säilytystä varten. Olen erityisen vaikuttunut siitä, miten hyvin se kestää tuulia ja sateita – olen käyttänyt sitä monenlaisissa sääolosuhteissa, ja se on aina pitänyt minut kuivana ja suojassa.”

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 -teltta

Paras ultrakevyt trekking pole -teltta

9.4/10

Arvosana 9.4/10

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2 on täydellinen valinta retkeilijöille, jotka arvostavat tilavuutta, keveyttä ja kestävyyttä. Tämä tilava neljän vuodenajan teltta on valmistettu laadukkaasta Dyneema Composite Fiber -materiaalista, joka tarjoaa erinomaisen suojan sääolosuhteita vastaan. Sen pyramidimainen rakenne mahdollistaa korkean huonekorkeuden ja runsaan tilan kahdelle hengelle sekä varusteille. UltaMid 2 on helppo pystyttää eri maastoihin ja olosuhteisiin sopivaksi, ja sen monipuolisuus tekee siitä ihanteellisen valinnan aktiivisille retkeilijöille ympäri vuoden. Teltan pystyttämiseen tarvitaan esim. vaellussauvat.

Tekniset tiedot

Kokemuksia:

Ei tällä hetkellä saatavilla.

Paras neljän vuodenajan itseseisova ultralight -teltta

9.2/10

Arvosana 9.2/10

Vaativille vaeltajille ja minimalistisille retkeilijöille! Samaya 2.0 -teltan keveys ja pakkauskoko tekevät siitä erinomaisen kumppanin pitkille vaelluksille, missä jokainen gramma ja tilankäyttö on laskettava. Teltan huipputeknologiset materiaalit, kuten vedenpitävä ja hengittävä kangas, tarjoavat luotettavan suojan äärimmäisissäkin sääolosuhteissa, samalla kun erinomainen ilmanvaihto takaa mukavamman yöpymisen. Olipa kyseessä sitten vuoren huiputus tai viikonloppuretki lähimetsään, Samaya 2.0 mukautuu tarpeisiisi.

Tekniset tiedot

 • Koko: 2,2 m x 1,1 m (pituus x leveys)
 • Korkeus: 1,0 m
 • Pinta-ala: 2.5 m²
 • Sisätilavuus: 1.3 m³
 • Pakkauskoko: 200 mm x 150 mm
 • Vesipilariarvot: 10 000 mm/20 000 mm
 • Lattiamateriaali: Dyneema® Composite Fabric 43 g/m²
 • Seinämateriaali: 3-kerroksinen laminoitu kangas – Nanovent®-membraani
 • Irrotettava kattokangas: Dyneema® Composite Fabric 34 g/m²
 • Ilmanvaihtoaukot: Säädettävät YKK®-vetoketjut
 • Sisäänkäyntiovi: Säädettävä vettähylkivä Aquaguard® YKK®-vetoketju ja Dyneema®-läppä
 • Saumat: 100% vedenpitävät
 • Kiinnitysnarut: Dyneema®-ydin, säädettävät ja heijastavat (x5)
 • Taskut: Yksi seinällä ja yksi irrotettava katossa
 • Valinnaiset yhteensopivat lisävarusteet: Mesh2.0, Vestibule2.0 Dyneema®, Vestibule2.0, Footprint2.0

Kokemuksia:

”Olen käyttänyt tätä telttaa useilla retkilläni ja olen ollut erittäin tyytyväinen sen tilavuuteen ja mukavuuteen, erityisesti kun matkustan yksin. Teltan sisätila on suunniteltu niin, että se minimoi kondensaation muodostumisen, mikä on ollut suuri helpotus kosteina öinä. Lisäksi olen arvostanut sitä, että teltan sisälle mahtuu kaikki bikepacking-reissuillani mukana kulkevat varusteet. Tämä on tehnyt illan pystytysrutiineista huomattavasti sujuvampia, kun kaikki tarvittava on käden ulottuvilla ja suojassa yön yli.”

Paras painon ja asumismukavuuden suhde

8.9/10

Arvosana 8.9/10

Vaeltajille ja pyöräretkeilijöille, jotka arvostavat keveyttä ja helppokäyttöisyyttä! MSR Freelite 3 -teltta on erinomainen valinta moneen tarpeeseen. Sen kevyt rakenne ja pieni pakkauskoko tekevät siitä ihanteellisen kumppanin pitkille matkoille, missä jokainen gramma ja tilankäyttö on tärkeää. Teltta tarjoaa riittävästi tilaa kahdelle henkilölle, mikä tekee siitä mukavan vaihtoehdon yhteisiin retkeilyhetkiin luonnossa. Kaksipuoliset sisäänkäynnit lisäävät käytännöllisyyttä ja mukavuutta.

MSR Freelite 3:n vakaus kovassa tuulessa ja huolellisesti suunniteltu ilmanvaihto vähentävät kondensaation muodostumista, mikä parantaa nukkumismukavuutta. Tämä teltta on suunnattu aktiivisille ulkoilmaihmisille, jotka eivät halua tinkiä mukavuudesta tai suorituskyvystä.

Tekniset tiedot

 • Koko (pystytettynä): 172 cm (leveys) x 223 cm (pituus) x 100 cm (korkeus)
 • Pakkauskoko: 46 cm x 15 cm
 • Massa: 1.34 kg
 • Materiaalit: Kevyt mutta kestävä ripstop-nylon ja DuraShield-pinnoitettu polyesteri
 • Vesipilariarvo: 1200 mm (pohja), 1500 mm (katto)

Kokemuksia:

”Kevyt teltta sopii hyvin kevytretkeilyyn. Olen tyytyväinen teltan keveyteen, ja se on helppo koota ja pakata. Olisi kuitenkin toivonut, että mukana olisi ollut kaksi lisää kiinnitysnarua ja maakiilaa teltan lisätiloja varten.”

Erittäin kevyet ultralight teltat

Teltta on yksi retkeilyn mukavuuteen ja sujuvuuteen eniten vaikuttavista varusteista ja se on todennäköisesti suurin yksittäinen kuluerä esimerkiksi vaellusvarusteita hankkiessa. Etsipä telttaa sitten pitkälle vaellukselle, pyörämatkailuun tai perheen kanssa pihalla yöpymiseen, asiaan kannattaa perehtyä huolella ennen ostopäätöstä.

Hyviä telttoja löytyy kaikista hintaluokista, joten ensimmäinen järkevä askel on päättää teltan ostamiseen itselle sopiva ja realistinen budjetti. Kun hintaluokka on selvillä, kannattaa vielä määritellä, kuinka suuren teltan tarvitsee, mihin sitä aikoo käyttää, minkälaisia tiloja siinä on hyvä olla ja paljonko se saa painaa. Myös vuodenaika ja telttailun olosuhteet on hyvä puntaroida.

Paino tekee ultrakevyistä teltoista houkuttelevia vaihtoehtoja. Ultrakevyille teltoille ei ole virallista määritelmää, mutta yleensä sellaisina pidetään telttoja, joiden massa on korkeintaan 1,5 kg. Ultrakevyiden 1 – 2 hengen telttojen hinnat vaihtelevat yleensä parista sadasta yli tuhanteen euroon.

Lähtökohtaisesti ultrakevyitä telttoja on kahdenlaisia: Niin sanottuja trekking pole -telttoja ja freestanding -telttoja. Näistä ensimmäiset ovat todella kevyitä, parhaimmillaan muutaman sadan gramman painoisia, mutta niiden pystytykseen tarvitaan esimerkiksi kävely- tai vaellussauvat tai leiripaikalta löytyvä oksa. Freestanding -teltat seisovat nimensä mukaisesti itse pystyssä eli ne sisältävät kaiken tarvittavan pystytykseen ja telttailuun, mutta niistä ns. ultra light -versiot ovat usein yli 1,5 kg.

Ultrakevyet teltat valmistetaan yleensä kevyistä ja kestävistä materiaaleista, kuten silnylonista tai Dyneema Composite Fabrics (DCF) -kankaasta. Silnylon on nailonkangasta, joka on kyllästetty silikonilla kummaltakin puolelta ja DCF on täysin vedenpitävää ja ultrakevyttä komposiittimateriaalia.

Ultrakevyen teltan ostaminen – Huomioi nämä asiat

Hinta
Yleensä laadukkaasta ultrakevyestä teltasta ollaan valmiita maksamaan hieman enemmän, sillä kevyempi rinkka tekee matkasta todennäköisesti mukavamman ja nautinnollisemman. Kun haluaa yhdistää asumismukavuuden ja keveyden, se näkyy teltan hinnassa. Paljon telttailevan kannattaa todennäköisesti panostaa laadukkaampaan ja kalliimpaan telttaan, mutta jos teltta jää vähemmälle käytölle, artikkelissa esitellyt edullisemmat teltat toimivat erinomaisesti.

Paino
Teltta on yksi raskaimmista tavaroista, joita vaelluksella tai retkellä kannetaan mukana. Pitkillä vaelluksilla erittäin kevyt teltta voi tehdä matkasta paljon miellyttävämmän. Toisaalta useimmat ultrakevyet teltat eivät ole tavallisiin telttoihin verrattuna yhtä kestäviä. Jos tarvitsee yöpymiseen haastavia sääolosuhteita kestävän teltan, ultralight -teltta ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Tähän on poikkeuksena tässä artikkelissa esitelty UltaMid 2 -teltta, joka on suunniteltu kestämään niin tuulta, sadetta että lunta.

Tila
Runsas tila lisää asumismukavuutta ja jos varusteita on paljon, kannattaa valita henkilömäärältä yhtä suurempi teltta. On hyvä muistaa, että telttaan pitää mahtua makuualustojen ja makuupussien lisäksi muitakin tavaroita.

Kestävyys ja säältä suojautuminen
Tukevampi teltta, joka kestää huonolla säällä, painaa todennäköisesti hieman enemmän. Ylimääräinen paino voi olla oikea valinta niille, jotka retkeilevät haastavissa olosuhteissa.

Ultrakevyen teltan valinnan merkitys vaelluksella

Valitessasi ultrakevyttä telttaa, muista huomioida paitsi paino myös tila ja kestävyys. Ultrakevyt yhden hengen teltta voi olla ihanteellinen valinta solo-retkeilijälle, joka arvostaa keveyttä ja yksinkertaisuutta. Valitsemalla kevyen teltan, saat enemmän liikkumavapautta ja voit kattaa suurempia etäisyyksiä vähemmällä vaivalla, mikä on erityisen tärkeää pitkien vaellusten aikana. Lisäksi, kun teltan paino on minimoitu, voit panostaa muihin tarvittaviin varusteisiin, kuten parempaan makuupussiin tai keittiövälineisiin, ilman että kantamuksesi muuttuu liian raskaaksi.

Toisaalta, jos matkassa on enemmän seuraa tai varusteita, ultrakevyt teltta kolmelle tarjoaa lisätilaa ilman merkittävää painolisää. Tällöin on tärkeää, että teltta on suunniteltu tehokkaasti hyödyntämään jokaista neliösenttimetriä asuintilaa, mikä mahdollistaa mukavamman leirielämän ja paremman unenlaadun. Ultrakevyiden telttojen kestävyys on myös keskeistä, sillä niiden tulee kestää vaihtelevia sääolosuhteita ja maastoa aiheuttamatta ylimääräistä huolta retkeilijälle.

Huippumallit vertailussa

Tässä esittelemme viisi ultrakevyttä telttamallia, jotka erottuvat joukosta niiden innovatiivisen suunnittelun, materiaalien keveyden ja käyttäjäystävällisyyden ansiosta. Olipa kyseessä sitten ultralight teltta yksin vaeltavalle tai erittäin kevyt teltta koko perheelle, nämä mallit tarjoavat parhaan yhdistelmän mukavuutta, suojaa ja keveyttä. Nämä huippumallit on valmistettu huippulaadukkaista materiaaleista, kuten kestävästä ripstop-kankaasta ja vedenpitävästä pinnoitteesta, jotka takaavat teltan pitkäikäisyyden ja luotettavuuden.

Lisäksi niiden suunnittelussa on otettu huomioon tuulen- ja vedenkestävyys, mikä on elintärkeää äärimmäisissä sääolosuhteissa. Jokainen malli on myös suunniteltu käyttäjäystävällisyyttä silmällä pitäen, mikä tarkoittaa nopeaa ja vaivatonta pystytystä ja purkamista. Monipuolisuus on toinen tärkeä tekijä; jotkin mallit tarjoavat modulaarisia ominaisuuksia, kuten irrotettavia sisätelttoja tai laajennettavia vestibyyli-alueita, jotka mahdollistavat teltan mukauttamisen eri retkeilytarpeisiin ja -kokoonpanoihin.

Ultrakevyet materiaalit teltoissa

Ultrakevyiden telttojen salaisuus piilee niiden materiaaleissa ja suunnittelussa. Käyttämällä kevyitä ja kestäviä materiaaleja, kuten silnylonia tai Dyneema Composite Fabrics -kangasta, nämä teltat tarjoavat suojan luonnonvoimia vastaan ilman turhaa painolastia. Erikoismateriaalit eivät ainoastaan vähennä teltan painoa, vaan ne myös kestävät repeämiä, kulutusta ja vettä, mikä tekee teltasta pitkäikäisen investoinnin.

Lisäksi ultrakevyiden telttojen suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota aerodynamiikkaan ja tilankäyttöön, jotta niissä olisi mahdollisimman paljon elintilaa mahdollisimman pienessä ja kevyessä paketissa. Trekking pole -teltat ja freestanding -teltat tarjoavat vaihtoehtoja erilaisiin retkeilytyyleihin ja mieltymyksiin. Trekking pole -teltat nojaavat vaellussauvojen tai luonnosta löytyvien keppien varaan, mikä säästää painoa, kun taas freestanding-teltat pystyvät seisomaan itsenäisesti, mikä tekee niistä monipuolisia ja helppokäyttöisiä monenlaisilla maastoilla.

Kokemuksia ultrakevyistä teltoista

Arvostelut ja kokemukset ovat kullanarvoisia, kun valitset omaa ultrakevyttä telttaasi. Kuulemme usein, kuinka ultrakevyt teltta on muuttanut heidän retkeilykokemustaan, tehdessään matkasta kevyemmän ja nautinnollisemman. Monet kertovat, että pienempi paino selässä mahdollistaa pidemmät vaellukset ja vähentää väsymystä, mikä parantaa retkeilyn kokonaislaatua. Käyttäjien kokemukset korostavat myös teltan pystyttämisen nopeutta ja helppoutta, mikä on tärkeää pitkien vaelluspäivien jälkeen, kun haluat leiriytyä nopeasti ja vaivattomasti. Lisäksi retkeilijät arvostavat ultrakevyiden telttojen monipuolisuutta – ne soveltuvat niin lyhyille viikonloppuretkille kuin usean viikon vaelluksillekin, tarjoten suojaa ja mukavuutta kaikissa olosuhteissa.

Ultrakevyen teltan huolto ja säilytysvinkit

Jotta ultrakevyt telttasi palvelisi sinua uskollisesti vuosien ajan, on tärkeää huolehtia sen asianmukaisesta huollosta ja säilytyksestä. Pienillä toimenpiteillä, kuten teltan kuivaamisella käytön jälkeen ja säilyttämisellä kuivassa paikassa, voit pidentää sen käyttöikää merkittävästi. On myös suositeltavaa tarkistaa teltta säännöllisesti mahdollisten repeämien tai kulumien varalta ja korjata ne heti, jotta vältetään suuremmat vauriot.

Ultrakevyiden telttojen materiaalit ovat kehittyneitä, mutta vaativat silti huolenpitoa: vältä teltan altistamista pitkäaikaiselle auringonvalolle ja älä säilytä telttaa kosteassa tilassa, jotta homeen ja hajujen muodostuminen estyy. Lisäksi, kun pakkaat teltan, älä tee sitä liian tiukasti; tämä voi vaurioittaa teltan kuituja ja vähentää sen vesitiiveyttä ja kestävyyttä. Kun puhdistat telttaasi, käytä vain mietoa pesuainetta ja vältä voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat heikentää teltan kankaiden ja saumateippien kestävyyttä.

Anna teltan kuivua kokonaan ennen pakkaamista, sillä pienikin kosteus voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa materiaalia. Säilytä telttaa ilmavassa tilassa tai käytä hengittävää säilytyspussia, joka suojaa telttaa, mutta ei aiheuta kosteuspitoisuuden nousua. Nämä yksinkertaiset, mutta tärkeät toimenpiteet varmistavat, että ultrakevyt telttasi pysyy toimintakunnossa ja valmiina seuraavaan seikkailuun.

Kahden hengen ultrakevyt teltta

Valitessasi ultrakevyttä telttaa, muista, että oikea valinta riippuu yksilöllisistä tarpeistasi, retkeilytyylistäsi ja siitä, mitä arvostat eniten. Olipa valintasi mikä tahansa näistä huippumalleista, voit olla varma, että se tekee seuraavasta retkestäsi kevyemmän ja nautinnollisemman. On tärkeää ottaa huomioon eri tekijät, kuten teltan paino, tilavuus, tuulen- ja vedenkestävyys sekä helppokäyttöisyys. Ultrakevyiden telttojen suunnittelussa on usein löydettävä tasapaino keveyden ja kestävyyden välillä, joten mieti tarkkaan, minkälaisissa olosuhteissa aiot telttaa eniten käyttää.

Tutki eri valmistajien arvosteluja ja tuotearvosteluja, keskustele muiden retkeilijöiden kanssa ja kokeile telttaa mahdollisuuksien mukaan ennen ostopäätöstä. Nykyaikaiset ultrakevyet teltat tarjoavat monipuolisia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin, joten valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto. Muista, että paras teltta ei ole aina kevyin mahdollinen, vaan se, joka parhaiten vastaa yksilöllisiä vaatimuksiasi ja tekee retkeilystäsi nautittavaa. Investointi laadukkaaseen ultrakevyeen telttaan on sijoitus moniin unohtumattomiin retkeilyhetkiin luonnon helmassa.

Usein kysyttyä

Teltan vedenpitävyyttä voi arvioida sen vedenpitävyyden luokituksen eli vesipilariarvon perusteella. Vesipilariarvo ilmoitetaan yleensä millimetreissä (esim. 3000 mm), ja se kertoo kuinka korkean vesipatsaan teltan materiaali kestää ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Yleensä vähintään 1000 mm:n vesipilariarvo on hyvä perusvaatimus teltalle, mutta muuttuvissa sääolosuhteissa ja sateella vesipilariavon on syytä olla suurempi. Vesipilariarvon lisäksi tärkeä tekijä on teltan saumojen tiivistys tai teippaus, mikä kannattaa tarkistaa. Joissakin teltoissa saumojen tiivistys on tehtävä itse tai huollettava tasaisin väliajoin. Jos teltan hankkii käytettynä tai käytöstä on aikaa, vesitiiviys voi olla hyvä tarkistaa mekaanisesti kastelemalla pystytetty teltta ja seuraamalla, vuotaako vesi läpi.

Teltan vedenpitävyysluokituksen eli vesipilariarvon tulisi olla vähintään 1000 mm, mutta mieluiten 2000 – 3000mm tai enemmän, jos haluaa varmistaa teltan pysyvän kuivana myös rankkasateella. Ulkoteltan ja pohjan vesipilariarvot voivat erota toisistaan, mikä kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä. Pelkästään vedenpitävät kankaat eivät tee teltasta vedenkestävää, vaan lisäksi saumojen tulee olla vesitiiviit. 

Yleensä julkiselle ja yksityiselle maa-alueelle saa leiriytyä mikäli oleskelu ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa varsinaiselle maankäytölle eikä alueella ole voimassa erityisiä oleskelukieltoja. Kuitenkin esimerkiksi kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla voi olla tarkkoja määräyksiä teltan pystyttämisestä, ja yleensä näissä paikoissa telttailulle on osoitettu tiettyjä leirintäalueita tai -paikkoja, joiden ulkopuolelle telttaa ei saa pystyttää. Lisäksi joillakin alueilla, kuten yksityisillä mailla, teltan pystyttäminen voi vaatia luvan maanomistajalta. On myös tärkeää noudattaa paikallisia lakeja ja sääntöjä, jotka voivat esimerkiksi liittyä tulentekoon, roskaamiseen ja luonnonvarojen käyttöön.

Teltan painon suhteen on tärkeää huomioida oma tai telttaa kantavan henkilön kunto, vaelluksen pituus ja reitin haastavuus sekä mahdolliset sääolosuhteet. Yleensä kevytretkeilyyn tarkoitetut ultrakevyet teltat painavat noin 1-2 kiloa, kevyet teltat 2-3 kg ja perinteisemmät vaellusteltat  3-5 kiloa tai enemmän. Teltan paino riippuu luonnollisesti paljon sen majoituskapasiteetista. Jos vaellusreitti on erittäin haastava tai pitkä, kevyt tai ultrakevyt teltta on yleensä parempi vaihtoehto. Vaellukselle kannattaa joka tapauksessa pyrkiä pakkaamaan mahdollisimman kevyesti, ja teltan paino on yksi merkittävä varusteiden painon lisääjä. On hyvä muistaa, että kevyempi teltta välttämättä tarkoittaa myös kalliimpaa hintaa, joten budjetti voi myös vaikuttaa teltan valintaan.

Vaelluksille sopivat teltat ovat usein joko tunneli- tai kupolitelttoja. Ne ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja vaellukselle, ja valinta näiden välillä riippuu käyttäjän tarpeista ja mieltymyksistä.

Tunneliteltat ovat yleensä kevyempiä ja pohjan pinta-alalta suurempia kuin kupoliteltat, ja ne sopivat hyvin pitkille vaelluksille, joilla joudutaan kantamaan telttaa pitkiä matkoja. Tunnelitelttojen etu on myös niiden matalahko profiili, joka tekee niistä tuulta paremmin kestäviä. Tunneliteltat ovat yleensä myös helppoja pystyttää, ja niihin mahtuu usein enemmän varusteita kuin kupolitelttoihin.

Kupoliteltat taas ovat yleensä tukevampia ja niillä on parempi kestävyys rankkasateessa ja lumisateessa. Ne ovat myös yleensä helpompia pystyttää epätasaiselle maaperälle. Kupoliteltat ovat yleensä hieman raskaampia ja vähemmän tilavia kuin tunneliteltat, mutta ne ovat usein korkeampia ja hyviä vaihtoehtoja lyhyemmille vaelluksille tai leiriytymiseen alueilla, joissa on epätasainen maasto.